Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Danusiu jak pięknie u Ciebie ogród zadbany ;:63 ;:63 ;:63
Zdjęcia przepiękne ;:333 Ja podlewam codziennie , z jednej działki na drugą jadę a i tak wszystko wysycha nawet drzewa i krzewy nawet nie ma co obfocić .
Dobrze że masz wilgotno i deszczyk trochę podlewa , bo byś się zamartwiła :wink:
Dużo zdrówka i oby dalej deszczyk Ci podlewał działeczkę ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Tereniu, współczuję, słyszałam dziś w mediach jaka niesamowita susza nawiedziła kraj. Ludzie skarżą się że drzewa usychają. Moja działka malutka, jak będzie trzeba podleję, ale u ciebie dwie duże działki, to duży problem. Trzymaj się kochana.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja mam czapkę niewidkę :heja
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie też bez deszczu ,ale jak na razie ratuję swoje rośliny podlewaniem .Słyszałam ,że niektóre gminy mają zrobić reglamentację wody .Ogród daje sobie radę bez Cibie .Pomysłowy fotelik na pewno zaraz lepiej się siedzi.Zdróweczka Danusiu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tajeczko, szkoda że kulawa jestem, bo u nas cykoria podróżnik przy krawężnikach rośnie. Przy polnych drogach pełno tego ziela. Może Twoja jeszcze odbije.Santolina w moich stronach rośnie ładnie i zimuje. Moja ma słońce dopiero po południu, ale mam też jedną na pełnym słońcu od rana do wieczora i wygląda tak samo jak te na zdjęciu.
Żurawina rośnie pod borówką w asyście selera i pora, podlewam z umiarem , ale na tej rabacie jest dużo kory i szyszek. Ziemia wolno wysycha. W czasie ulewy woda szybko odpływa bo rabata jest na górce.
Marysiu, mało pokazuję, bo nie mam nic nadzwyczajnego. Mam w ogrodzie dużo ziół, ale większość to dzikie zioła, przeze mnie udomowione ;:306 Dzikie zioła ne są w ogrodzie tak atrakcyjne jak rośliny ozdobne. Mimo wszystko postaram się pokazać kilka zdjęć.
Od kilku dni prawie nie wychodzę do ogrodu. Żar lejący się z nieba jest skuteczną barierą. Po kilku minutach spędzonych na rozgrzanym powietrzu noga puchnie jak balonik. Więc kuruję się nadrabiając zaległości w czytaniu.
Jadziu, bez tego fotelika biedna bym była. Wózek był by fajny , ale fotel ma oparcie ruchome.
W ogrodzie rządzi teraz eM, ale tyle obowiązków na niego spadło ostatnio ze nie jest w stanie wszystkiego dopilnować, pielenie poszło w zapomnienie. Pomału chwasty zaczynają opanowywać ogród. U mnie susza też zaczęła dawać się we znaki. Przynajmniej raz dziennie trzeba trochę podlać. Na szczęście mam mały areał do obsługi.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

figi
ObrazekObrazek

Ogrodem zajmuje się eM, wszystkie pomidory zrywa jak tylko zaczynają zmieniać kolor, trudno za nim nadążyć żeby zrobić zdjęcie dojrzewających pomidorów na krzakach.
[/url] Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Doczekałam się wreszcie przyjemnego ochłodzenia. Wiatr się zerwał spory, a trzeba by było opryskać rośliny. Wszędzie przędziorek grasuje.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Danusiu a to się mylisz jest wiele forumek w tym ja pokazujących dzikie zioła i niejedna osoba pyta się co to albo chwali za wygląd. Więc pokaż swoje zioła nazywając je i to na pewno będzie ciekawe. Nie wychodź w te dni ale jak się ochłodzi to ja przynajmniej proszę o prezentację ;:108
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, zapewne masz rację. Jak będę na chodzie to zrobię trochę zdjęć i przybliżę walory moich dzikich ulubieńców. Ich właściwości przydały się niezmiernie w te upały.
Przędziorki szaleją. Opanowały prawie cały ogród. eM otrzymał dziś gruntowne szkolenie z oprysków i dodzinę temu zabrał się ochoczo do pracy. 10 litrów cieczy wypryskał na 1/8 ogrodu. Zapytany jak to zrobił, mówi że kazałam opryskać bardzo dokładnie. ;:14 Rośliny opływają w tymolu, zapach unosi się w całym ogrodzie. Niestety reszta roślin musi czekać do jutra.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Danusiu,i ja skorzystam z przepisu na wiśnie ,bo zawsze robiłam tylko konfitury,,chciałam zapytać ile cukru wsypać do słoja z 1 kg wiśni,ogród u Ciebie piękny mimo Twojej niedyspozycji,życzę zdrówka ,a pomidorki bardzo apetyczne i chciałoby się zjeść ekran,pozdrawiam ;:168
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

Przyszłam , zobaczyć co u Ciebie w ogrodzie i przywitać się z Tobą. Pokazujesz figi , czy one dojrzeją. Jestem też ciekawa tych udomowionych dzikich ziół. Pokaz jak wyglądają w ogrodzie.
Pozdrawiam cieplutko. ;:3
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marta, przepraszam że nie odpisałam, nie miałam siły siadać do komputera. Mam nadzieję że poradziłaś sobie z wiśniami. Za życzenia dziękuję, płynęły z serca bo pomału wracam do zdrowia.
Ula, figi pomalutku nabierają kolorków. Zdjęć niestety nie robiłam, a ogród jak na razie zarasta chwastami. Ja wychodzę do do ogrodu na chwilkę, nad całością czuwa eM. Pielić nie chce bo boi się że wyrwie nie to co trzeba, i tak wszystkie obowiązki na niego spadły, ledwo się wyrabia, więc pielenie mu odpuściłam.
Jak dojdę troszkę do formy to będą zdjęcia.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Danusiu kochana, ja w domku jestem, na działeczkę to tylko na spacerek pewnie się wybiorę, a no i resztę aronii co ptaki nie zjadły oberwę, tak mi sie ten sezon kończy, a Tobie zdrówka życzę, oby w końcu było lepiej ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, może już nie będzie więcej niespodzianek i wreszcie się wykurujesz. Ja jestem nadal uziemiona. Jeszcze trochę i całkiem zdziczeję. Bardzo mi brakuje spacerów.
Aronię eM zdążył oberwać. Mamy jeden mały krzak. Owoce zasypałam cukrem tak jak to robię z malinami. Stoją słoju już 2 tydzień, owoce bardzo się zmarszczyły. Po raz pierwszy tak robiłam aronię i po raz pierwszy bardzo mi smakuje sok z tych owoców.

Obrazek
Róże ciągle kwitną.
Róże ciągle kwitną. Przy okazji ścięła kurdybanka do suszenia.

Obrazek

Pomidory dojrzewają pomału.

Obrazek

Obrazek

Zapas ziół stale rośnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13