Dzika skarpa i nie tylko...
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dzika skarpa i nie tylko...
Misiu..piękna ta twoja tawuła, toż to kolos.
. Chyba wyższa od twojej skarpy...
. U mnie także raz słońce raz deszcz. Co się wyrychtuje na działkę to zaczyna padać.
. Pozdrawiam serdecznie. 
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje takie tawuły jeszcze w pąkach ,.. Pewnie jak by nie była skarpa tylko płasko zaraz być coś tam wsadziła a tak to trudno się pracuje na takim spadku , nawet można zjechać szybciutko na dół nie powiem już na czym .. U mnie też pada , wróciłam zmoknięta a teraz jeszcze wiatr targa gałęziami ..
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Zeniu o jak miło że jesteś... proszę częściej...
Janinko tawuła jest przy płocie i to w części bardziej płaskiej...bardzo lubię jak kwitnie rozjaśnia w ogródku...teraz niebo jest czyste księżyc tylko kroczy po nim ...zapowiada się ładny dzień jutro...
dobrej niedzieli z kwiatkiem jabłoni...

Janinko tawuła jest przy płocie i to w części bardziej płaskiej...bardzo lubię jak kwitnie rozjaśnia w ogródku...teraz niebo jest czyste księżyc tylko kroczy po nim ...zapowiada się ładny dzień jutro...
dobrej niedzieli z kwiatkiem jabłoni...

- Helios

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Tawuła - cudeńko!
Jaskółcze ziele było jedyną ozdobną rośliną, jaką zastałam w ogrodzie.
Szkoda, że nie znam nikogo z kurzajkami.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Mandragora

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Dziś deszcz u Ciebie, u mnie jutro ma padać. Dziś było słonecznie i ciepło, pod koniec dnia nawet wiatr ustał.
Tawuła cała obsypana kwieciem, dorodny krzew
Czekam na kwitnienie swojej (dokładnie odmiany nie jestem pewna), której kwiatów rok temu z głupoty (czy raczej niewiedzy) nie było mi dane oglądać
Tutki host też uwielbiam, są takie zgrabne i jeszcze nie zniszczone przez ślimaki i inne plagi egipskie
Trojeść od Ciebie z dnia na dzień coraz większa 
Tawuła cała obsypana kwieciem, dorodny krzew
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Misiu śliczne są tawuły! dostałam chyba taką od Marty, bo moja jest trochę późniejsza, ale już niedługo też zakwitnie
Masz wreszcie swoją upragnioną pelargonię, ja też obrosłam w pelargonie i mam trochę kłopot noszę, wynoszę, przesadzam, rozmnażam ....no ale są
Kamasja mnie akurat zakwitła ta ciemna
Masz wreszcie swoją upragnioną pelargonię, ja też obrosłam w pelargonie i mam trochę kłopot noszę, wynoszę, przesadzam, rozmnażam ....no ale są
Kamasja mnie akurat zakwitła ta ciemna
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Widzę, że zdobyłaś swoje ukochane angielski - to ganek w tym roku bedzie przyciągał widzów z całego powiatu, bo jeszcze niebieski warzywniak przecież
Twoja tawuła to pewnie przy domu od zawsze rośnie? Zastanawiam się kiedy moja osiągnie takie rozmiary...
A ja mam Misiu pomysł na górną część dużej skarpy!!!!!!!!!!!!!!
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Ale piękna ta tawuła
Ile ona ma? (w sensie rozmiarów) bo ze zdjęcia to tak ciężko mi wywnioskować.
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Witaj, Misiu!
Oj, masz Ty się z tą skarpą, to trudny teren nawet dla młodzika, łatwo się poślizgnąć, łatwo zjechać na łeb na szyję, ale sadzić cokolwiek i plewić...
.
I to chwastowisko za płotem z nierychliwą gminą w pakiecie
. Gdyby na tej skarpie nasadzili gęsto krzewów, np. właśnie tawuł, oszczędziliby sobie koszenia, a Tobie telefonów ( no i miana u...wej baby, jak mówisz
).
Mojej gminie, czy miastu udało się szarpnąć jakąś wielką kasę, bo na potęgę budują nowe ulice, chodniczki, ścieżki rowerowe, a skarpy i trawniczki obsadzają wielką ilością roślin i to nie byle jakich, bo lawend, kosodrzewin, obieli, ostrokrzewów, nawet trzymetrowych dębów Fastigiata, drogich, jak zaraza.
Dla Ciebie też dobrym wyjściem byłoby nawsadzanie kwitnących krzewów w najbardziej niedostępnych miejscach. Ale i tak radzisz sobie nadzwyczajnie i pięknie Ci wszystko kwitnie.
Gratulacje i szacunek
.
No i duża buźka - Jagoda
Oj, masz Ty się z tą skarpą, to trudny teren nawet dla młodzika, łatwo się poślizgnąć, łatwo zjechać na łeb na szyję, ale sadzić cokolwiek i plewić...
I to chwastowisko za płotem z nierychliwą gminą w pakiecie
Mojej gminie, czy miastu udało się szarpnąć jakąś wielką kasę, bo na potęgę budują nowe ulice, chodniczki, ścieżki rowerowe, a skarpy i trawniczki obsadzają wielką ilością roślin i to nie byle jakich, bo lawend, kosodrzewin, obieli, ostrokrzewów, nawet trzymetrowych dębów Fastigiata, drogich, jak zaraza.
Dla Ciebie też dobrym wyjściem byłoby nawsadzanie kwitnących krzewów w najbardziej niedostępnych miejscach. Ale i tak radzisz sobie nadzwyczajnie i pięknie Ci wszystko kwitnie.
Gratulacje i szacunek
No i duża buźka - Jagoda
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Pojawiła się mszyca. Sucho jak diabli. Musiałam wczoraj podlać cały ogródek.
Narzekasz na gminę, a ja na sąsiada. Też ma łączkę za siatką i dużo podagrycznika.
Przełazi toto na mój skrawek i walczę!! Ale da się wytrzymać. Busz się zrobił u mnie straszny.
A tak pusto było.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Misiu kwiaty żurawki zachwyciły cię pewnie dlatego, że to tiarella
Mam taką samą tawułę, ale jeszcze zbiera się do kwitnienia. Nie wiesz czasami, jak nazywa się ?
Mam taką samą tawułę, ale jeszcze zbiera się do kwitnienia. Nie wiesz czasami, jak nazywa się ?
Misiu
skarpę masz nie złą , prosić się o koszenie łaski nie robią .
Zapraszam: Ogród "Nad strumykiem"
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Ewo o nie
Iwonko to jest Tawuł van Houtte'a...
Tosiu ja jeszcze chyba kilka dni będę gościła u siebie tulipany...a potem na ich miejsce gazanie posadzę mam swoje sadzonki...he, he o ile przetrwają...ja cebulek tulipanów nie wykopuję...
Jagi o nie zapomniałaś o mnie ...masz rację jakby nasadzili malutkie tawuły to byłoby ślicznie...przecież mają unijne zasoby...
Paula nie mierzyłamjej ale ma na wysokość chyba z 2m..a szerokość to chyba ok.tez 2metrów rany chyba będę musiała ją zmierzyć...
Pati mam tylko jedną sadzonkę angielki muszę jeszcze zdobyć więcej ...a Tawuła była bardzo dawno posadzona jak przyjechaliśmy to była ale malutka ,nijaka ...przez dwa lata była przycinana bardzo a od jakiś 4lat może 5nie była ruszana ...po zimie tylko przycinam gałązki suche i uniemożliwiające chodzenie koło niej...ona szybko rośnie...
Maryś mam moją pelargonię dzięki Ulci...u nas na targu nie widać ich...
Milenko cieszę się że pokazała się a u mnie rozłazi się ...spotykam w nie odpowiednich miejscach...ci co nie wiedza że to nie chwast to mi niszczą chodząc po niej trudno...
Heleno już wolę jaskółcze ziele niż osty i pokrzywy ..jak przyjechaliśmy to tego było mnóstwo ...
... a takie tam niebieskie...

... krzewuszka i oliwnik kwitnący...

- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Niebieskie to chabry a krzewuszki u mnie jeszcze w pąkach .. Oliwnik ma ładne liście ..