Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
- honorka22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
Oj będzie na czym oko zawiesić 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będzie się działo! 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
I co, rzeczywiście ich zupełnie nie podlewasz?
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak niewielkich rozmiarów, ale za to jakie "pracowite", tyle pąków "wykarmić", muszą dobrze dostawać
"papu" i mieć dużo
.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Z uwagą śledzę twoje poczynania
,jeszcze mała chwila i będzie to najładniejsza kolekcja pokazowa hybryd.

- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Dzięki za odwiedziny
Lucy, teraz są podlane, żeby nie zrzuciły pąków ale trzymałem je na sucho. Kilka dubenowych tylko podsuszyłem bo w większości już miały pąki.
Mieczysław, kilka dni temu dostały nawozu także już prężniej tworzą pąki. Poza tym słońce od rana do wieczora działa pobudzająco na kwitnienie.

Lucy, teraz są podlane, żeby nie zrzuciły pąków ale trzymałem je na sucho. Kilka dubenowych tylko podsuszyłem bo w większości już miały pąki.
Mieczysław, kilka dni temu dostały nawozu także już prężniej tworzą pąki. Poza tym słońce od rana do wieczora działa pobudzająco na kwitnienie.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Dzięki za odpowiedź
Ja tak pytam, ponieważ swojego nawadniałam sukcesywnie, jak wszystkie, a potem dowiedziałam się, że podlewanie 'szkodzi' na kwitnienie i od tego czasu ani kropelki nie dostał. Wypuścił dwa, czy trzy pypcie, które (chyba) wyglądają jednak na pączki a nie na odrosty. Myślisz, że teraz już można takie coś podlać?

Ja tak pytam, ponieważ swojego nawadniałam sukcesywnie, jak wszystkie, a potem dowiedziałam się, że podlewanie 'szkodzi' na kwitnienie i od tego czasu ani kropelki nie dostał. Wypuścił dwa, czy trzy pypcie, które (chyba) wyglądają jednak na pączki a nie na odrosty. Myślisz, że teraz już można takie coś podlać?
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Coś niesamowitego, jak Twoja kolekcja jest zarażająca - po prostu pokazujesz przepiękne rośliny. A ta super morela to po prostu cud nad cuda wielkiej Natury. Gdyby u mnie coś takiego zakwitło, chyba bym wywiesiła zdjęcie w najbardziej widocznym miejscu. Bardzo mocno trzymam kciuki za ich rozrost, piękne kwitnienia i czekam na kolejne zdjęcia 

Niezwykła uroda kwiatu.Artur89 pisze:Czas aby wisienka na torcie wyszła z ukryciaPrawdopodobnie formuje się pąk ale dopiero jak już bardziej urośnie to zrobię zdjęcie.
Trichocereus 'Super Apricot'
Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą jak wygląda owa hybryda, zdjęcie w linku: SuperApricot
Oj to czekanie

Ty to umiesz podnieść adrenalinę

BOŻENA
- Artur89
Dzięki za odwiedziny
Lucy, jak pokażesz zdjęcie to ci powiem czy już możesz wznowić podlewanie i czy to faktycznie pąki.
Jako, że dzisiaj pogoda w kratę to chamaki nie otworzyły pąków stąd zdjęcia dwudniowych kwiatów...
Chamaecereus hybr. H043

Chamaecereus hybr. H046

oraz nowość kupiona z czystej ciekawości jak zakwitnie. Echinopsis jest całkiem spory bo siedzi w don. 13cm

Lucy, jak pokażesz zdjęcie to ci powiem czy już możesz wznowić podlewanie i czy to faktycznie pąki.
Jako, że dzisiaj pogoda w kratę to chamaki nie otworzyły pąków stąd zdjęcia dwudniowych kwiatów...
Chamaecereus hybr. H043
Chamaecereus hybr. H046
oraz nowość kupiona z czystej ciekawości jak zakwitnie. Echinopsis jest całkiem spory bo siedzi w don. 13cm
- Artur89
Przez kilka ostatnich dni, a dokładnie 5, kwitł u mnie bliżej nieokreślony echinocereus, który przybył do mnie wraz z nowościami.
Podejrzewam, że to któryś z z engelmannii.
Echinocereus sp.

Ponadto, mieliśmy świeżą dostawę roślin i pewien hibiscus zupełnie przez przypadek pojechał ze mną do domu

Podejrzewam, że to któryś z z engelmannii.
Echinocereus sp.
Ponadto, mieliśmy świeżą dostawę roślin i pewien hibiscus zupełnie przez przypadek pojechał ze mną do domu

- hen_s
Hybrydy chamaecereusów u Ciebie jak zawsze przednie. Echinocereusy również.
Jedno co mnie dziwi to jakość zdjęć. Są wyraźnie przeostrzone, nie ma naturalnych kolorów... To do Ciebie nie jest podobne!
Dla mnie to duża szkoda bo tutaj właśnie podpatrywać zwykłem jak moje hybrydy powinny wyglądać...

Jedno co mnie dziwi to jakość zdjęć. Są wyraźnie przeostrzone, nie ma naturalnych kolorów... To do Ciebie nie jest podobne!
Dla mnie to duża szkoda bo tutaj właśnie podpatrywać zwykłem jak moje hybrydy powinny wyglądać...
- Artur89
Przeostrzone? Nie wydaje mi się. Owszem, dwa ostatnie musiałem podrasować bo przeskoczyła mi funkcja i robiłem bez macro. Niemniej reszte robię po staremu supermacro lub zwykłym. Co do koloru to wszystko zależy od warunków - jeśli nie ma słońca to zdjęcia są z niebieskim odcieniem, a jeśli ostre słońce to bardziej jaskrawe kolory iluminują i wkrada się różowa barwa. Coś powinieneś o tym wiedzieć...
- hen_s
No wiem, oczywiście. Stąd pytanie.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Zgodzę się z Henrykiem. Trochę za dużo ingerencji w zdjęcia - chyba przy ich korekcie przeginasz trochę z obcinaniem najjaśniejszych i najciemniejszych odcieni oraz z nasyceniem barw. Przez to powodujesz nieco psychodeliczny klimat fotek i nienaturalność kolorów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek