Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013
Pati na ogół zwierzęta upodobniają się do właścicieli, a ja widzę że rośliny też
kazałaś im sobie radzić pomimo ich nierozpieszczania i udaje się! rosną i cieszą oczy. Właścicielka też się nie zraża do przeciwności losu tylko prze do przodu - niesamowite! Chyba sobie moją największą trzmielinę też uformuję na jakimś patyku 
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Moje hortensje ogrodowe dostają czapki z agrowłókniny (można kupić gotowe lub zrobić czapkę z ciętej) i wszystkie mają pączki. A mieszkam w górach
Roboty z tym 5 minut. Zatem żaden kłopot.
- czar_na
- 1000p

- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pat no bądź człowiek podeślij choć trochę deszczu
To pisałam ja - Anka z leśnej Sahary
To pisałam ja - Anka z leśnej Sahary
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Pati, piękna lwia pasza. Cudowny kolor. U mnie w nocy też burza bylo. Malo grzmotów, dużo blyskawic, a deszcz chwilę i za dużo, wszystko zamiast iść w ziemię, to splywalo. Brzydki deszcz.
Zakwitła czerwona pnąca u sąsiadki, w rzeczywistości jest bardziej czerwona, ale nie wymagajmy cudów od komórczanego aparatu, w każdym razie wiesz co wyrośnie.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Ufff, dopiero dotarłam, bo wczoraj po pikniku w upale padliśmy wszyscy spać już koło 21
A zatem na początek dokonania ostatnich dni (zdjęcia kiepskie, bo lepszy aparat nienaładowany, więc robione idiotenkamerą
):
Nowa rabata cienista:

Tam właśnie dojdą pewnie hortensje i myślę, że z ich zimowaniem sobie poradzę: optymizm ten mam po tej zimie, kiedy bez okrycia przezimowałam hortensję maminą. Gdyby nie marcowe mrozy, to by kwitła jak opętana, ale mimo przemarznięcia, jeden kwiat i tak ma
I odgruzowana przyszła różanka.

Odgruzowana ze stanu, jaki widać poza częścią wysypaną wiórkami drewnianymi. Odchwaszczona na razie jakaś 1/3....nie wiem, co mną kierowało, gdy uważałam, że rabata o wymiarach 3 x 6 metrów to świetny pomysł...wizualnie jest świetny, ale roboczo trochę gorzej
Ale teraz ją całą wiórami wysypię, a przebijające przez nie chwasty bedę na bieżąco traktować tym mazakiem z roundupem. Docelowo kolorystyka ma być w różach, błękitach i bielach, dosadziłam tam wczoraj lawendę od Ewy, pójdzie tam też werbena patagońska i szałwia...wiesiołka posadziłam tam pomyłkowo (pomyliłam z floksem
), jak przekwitnie to zostanie przesadzony w miejsce, w którym mniej będzie się gryzł z taką na przykład Reine des Violettes:

Czy Mrs John Laing:

Albo dziadkową różą od Ewy:

Ewo, dzięki za zdjęcia czerwonej: widzę, że dobrze jej miejsce wybrałam, bo mi się idealnie wpasuje w różany żywopłot
I jeszcze takie tam już kwitnące:
dzwonki:

parzydełko

ogórecznik:

maruna:

i zbierające się do kwitnienia:
Hortensja od Ewy-Zamii (Ewo, pamiętasz, która to odmiana?):

powojnik (muszę odkopać zapiski, który to):

lilie:

I nadal, mimo kwitnienia tylu cudnych kwiatów, moje ukochane żurawki:

Muszę dokupić więcej tych o czerwonych liściach, bo je lubię najbardziej!
A zatem na początek dokonania ostatnich dni (zdjęcia kiepskie, bo lepszy aparat nienaładowany, więc robione idiotenkamerą
Nowa rabata cienista:

Tam właśnie dojdą pewnie hortensje i myślę, że z ich zimowaniem sobie poradzę: optymizm ten mam po tej zimie, kiedy bez okrycia przezimowałam hortensję maminą. Gdyby nie marcowe mrozy, to by kwitła jak opętana, ale mimo przemarznięcia, jeden kwiat i tak ma
I odgruzowana przyszła różanka.

Odgruzowana ze stanu, jaki widać poza częścią wysypaną wiórkami drewnianymi. Odchwaszczona na razie jakaś 1/3....nie wiem, co mną kierowało, gdy uważałam, że rabata o wymiarach 3 x 6 metrów to świetny pomysł...wizualnie jest świetny, ale roboczo trochę gorzej

Czy Mrs John Laing:

Albo dziadkową różą od Ewy:

Ewo, dzięki za zdjęcia czerwonej: widzę, że dobrze jej miejsce wybrałam, bo mi się idealnie wpasuje w różany żywopłot
I jeszcze takie tam już kwitnące:
dzwonki:

parzydełko

ogórecznik:

maruna:

i zbierające się do kwitnienia:
Hortensja od Ewy-Zamii (Ewo, pamiętasz, która to odmiana?):

powojnik (muszę odkopać zapiski, który to):

lilie:

I nadal, mimo kwitnienia tylu cudnych kwiatów, moje ukochane żurawki:

Muszę dokupić więcej tych o czerwonych liściach, bo je lubię najbardziej!
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skoro już sprawdziłaś, że ogrodowe zimują-sadź
Ja sprawdziłam na sobie, że rabata pod róże porządnie przekopana i zagęszczona bylinami, nie jest wcale bardzo pracochłonna
Trzeba zadbać o brzegi i wyrwać pojedyncze chwasty. No i oglądać i wąchać róże, co zajmuje bardzo dużo czasu 
Ja sprawdziłam na sobie, że rabata pod róże porządnie przekopana i zagęszczona bylinami, nie jest wcale bardzo pracochłonna
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Pat sporo pracy ! widać to po różance. Rośliny ruszyły i rosną ładnie. Jak zobaczyłam te rude plamy to juz się wystraszyłam że to efekt działania roundapu, ale wiórki mnie uspokoiły. Oj napracujesz się dziewczyno, bo ogród jest duży i rośliny kochasz wszystkie - coś o tym wiem
Przy Twojej pracy zawodowej to ogród jest najlepszą odskocznią dla oczy i głowy też
Przy Twojej pracy zawodowej to ogród jest najlepszą odskocznią dla oczy i głowy też
- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pat, kawał dobrej roboty! Wiem jak to jest odgruzowywać miejsce pod przyszłą rabatę i dlatego doceniam Twój trud szczerze
Pięknie już kwitną Twoje różyczki, super! Oczywiście zdajesz sobie sprawę z faktu, ze róże to fanaberia i jednak mimo wszystko powinnaś inwestować w nieco łatwiejsze uprawy bylinowe i krzaki?
To pisałam ja - hipokrytka z różyczką 
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Chyl ę czóła przed różanką. Mnie coś pokusiło i kupiłam azalie. Teraz będę latać z obłędem w oczach i sadzić
A deszczu jak nie było tak nie ma i latam dodatkowo z wiadrami, bo mi węża brakuje. Ten w kieszeni się nie liczy
A deszczu jak nie było tak nie ma i latam dodatkowo z wiadrami, bo mi węża brakuje. Ten w kieszeni się nie liczy
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Pati faktycznie różanka będzie duża a może ją podziel i będzie lepsze dojście...
..piękne dzwonki masz przy domu...
..piękne dzwonki masz przy domu...
- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Pati Ty się nie martw na zapas. Posadź róże, daj wypełniacze pomiędzy nimi, brzegiem lawendę i będzie pięknie.
Dzwonki wyglądają obłędnie
Na jakie róże będziesz się tam decydowała?
A propo lawendy ? szukałam w necie różowej i innych niskich. Znalazłam fajną stronkę, zamówiłam i dostałam dorodne sadzonki. Różowe przyszły kwitnące
Stoją jeszcze na tarasie, w większych donicach, a roztaczający zapach jest obłędny
Dzwonki wyglądają obłędnie
Na jakie róże będziesz się tam decydowała?
A propo lawendy ? szukałam w necie różowej i innych niskich. Znalazłam fajną stronkę, zamówiłam i dostałam dorodne sadzonki. Różowe przyszły kwitnące
Stoją jeszcze na tarasie, w większych donicach, a roztaczający zapach jest obłędny
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Moi kochanie na zapytania, wnioski i takie tam odpowiem już w kolejnej części, którą znajdziecie tu. zapraszam wszystkich, którzy jeszcze mają czas i cierpliwość czytać o moich bojach z oporem materii mniej lub bardziej ozywionej