Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Post »

agatka123, ;:196
Jatra, dla ciebie też buziole ;:196
Rozetko, kopę lat :D Witam cię serdecznie. A pamiętasz, jak żeśmy się poznały u Szmita? Byłaś wtedy zafascynowana rożami, a ja jakoś jeszcze w ogóle. Od tamtej pory wszystko się zmieniło i jak ten koń z klapkami na oczach wypatruję wszędzie róż i napawam się ich widokiem. Chciałabym mieć u siebie prawdziwą różankę, ale, jak sama wiesz, u nas na Mazowszu róże nie będą takie bujne jak w miejscowościach podgórskich, gdzie powietrze czyściejsze i trawa bardziej zielona. Moniko, o ile pamiętam, to ty także masz inwencję twórczą i zwracasz uwagę na dobór roślin, na co już dawno zwróciłam uwagę. Miło mi bardzo, że tak wysoko cenisz moj ogródek. Jest w nim jeszcze ogromnie dużo do zrobienia. Ale to bardzo dobrze, bo wolę planować niż wspominać. A to oznacza, że jestem jeszcze młoda :;230 Przynajmniej wewnątrz. :D
Annes77, No popatrz, jak to jest z tymi różami. To, co u jednych przeżyło, u innych wymarzło, i na odwrót. Dlatego warto zawsze samemu się przekonać o cechach swoich róż, bo sugerowanie się cudzymi opiniami niewiele daje, prawda?
iwona0042, ja dzisiaj wysiewam lewkonię, o czym ci wczoraj pisałam. No i jeszcze żeniszek posieję.
Sweety, ja po prostu ci nie uwierzyłam, ale byłam w twoim wątku i faktycznie... masz mikroklimat jakiś czy co ;:oj
takasobie, masz rację Miłeczko, zdjęcia ogrodowe oddają rzeczywistość wraz z jej wszystkimi plusami i minusami. Ja wczoraj w markecie stałam nad paczką cudownego niebieskiego floksa. Na zdjęciu - fantastyczny. Ale zaraz sobie pomyślałam. Kobieto, przecież w tej torebce jest zupełnie co innego niż na zdjęciu. I odłożyłam. Okropnie silne są te pokusy.
mm-complex, Danusiu, zielony raj to ty masz, a u mnie tylko namiastka. ;:196
Margo, ścieżkę na razie można ułożyć z byle czego, na przykład z polnych kamieni zebranych w Polsce. A jak będzie kaska, to po prostu wymienisz. Wydeptany trawnik to najgorsze, co może być.
Monikwiaty, witam cię i życzę przyjemnego tygodnia, po którym już nastanie wiosna :D
leszczynko, tak właśnie zamierzam zrobić. Od razu po ścięciu zacznę wyplatać. Nawet już mam jakieś zaczątki dzieł artystycznych.
April, o kto by nie wolal Joluniu? Musimy jeszcze te parę dni przeczekać. I tak dość szybko zleciała ta zima.
Jagula, witaj, nareszcie :D Podziwiam, że ci się chciała włazić do pierwszej części. To już zamierzchłe czasy, i ogród nie ten, i czlowiek nie ten. Jak ja teraz patrzę na tamte zdjęcia, to aż się dziwię, że wtedy uważałam, że mam co do pokazania. Dopiero dzięki FO stałam się prawdziwym ogrodnikiem i dostrzegam swoje dawne błędy. Jagódko, ja chodząc sobie u ciebie, też nie wierzę w twoje 800 metrów. Na tym polega sztuka iluzji. Wszyscy tu w pewnym stopniu sprzedajemy marzenia. Pokazujemy skrawki, a widz dopowiada swoje. Ja byłam w kilku ogrodach forumowiczów i zawsze wydawały mi się w rzeczywistości dużo mniejsze.
A twój ogrod uwielbiam i żałuję, że dopiero kilka dni temu cię odwiedziłam.
JLG, co do fiołeczka to bardzo się cieszę, że tak zareagował. Teraz, z wiosną jeszcze bardziej okrzepnie i zobaczysz, jak ładnie ci niedługo zakwitnie. Zasiewy to ja robię tak naprawdę dopiero teraz. Już się przekonałam w poprzednich latach, że nie ma się co śpieszyć, bo siewki są wyciągnięte i słabe. Asiu, na szczęście można posiać teraz jeszcze raz. Ja dzisiaj będę siać lewkonię i żeniszek, a resztę w kwietniu, a potem już do guntu.

Jamaican Makes Me Crazy - ależ oni wymyślają te nazwy!
Obrazek

Zieleni, zieleni, zieleni mi dajcie :roll:
Obrazek

O, róże, gdzież wy jesteście?
Obrazek

O, hortensje moje, wracajcie!
Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandeczko, te pierwsze części zostały przeze mnie "skonsumowane" parę lat temu. Przypomniało mi się, jak walczyłaś z dębami i ich otoczeniem. Teraz to może wydawać się śmieszne, ale wykonałaś kawał świetnej roboty w niełatwym terenie. W związku z tym mój podziw jest tym większy. A ja myślę, czy by nie skumulować liliowców w taki wałek, jak Twój. I widzę, że lubisz te o prostych kwiatach. Ja też. I też mam wielkie apetyty na róże ;:oj.

;:196 Jagoda
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Wandziu alez cudna ta hosta na srodku fotki ;:oj , czy to moze Stained Glass...bo jakos choruje mi sie na nią...
Jak tam u Ciebie, taz masz biało jak u Agi :?:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jagi, no nie wiem sama, co ci doradzić w kwestii wałka. Wałek jest cudny jak kwitnie, a nudny jak przestaje. Głowię się od pewnego czasu, co tam dodać. Jesienią z przodu powtykam hiacynty, ale nie wiem, co tam wetknąć, żeby kwitło po liliowcach. Chyba w tym roku astry sobie posieję.
Keetee, Dorotko to właśnie ona. Stained Glass. Prawie najładniejsza z moich wszystkich. Jesienią jest złota :D Popatrz tylko...

Hosta Stained Glass
Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Tak , stwierdzam, że nie manie tej hosty to powazny mój bład ;:108 Musze to koniecznie naprawić :uszy
Ona tak lśni w świetle ;:173
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Wandziu ujawniam się, jestem czytam, ale tak mnie ta zima dołuje, że nie wiem co pisać. Tak tęsknie do tego, by świat wreszcie się zazielenił i do słońca. Najchętniej poszłabym w sen zimowy. Piękne te fotki, dodały mi trochę energii.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Potwierdzam, co pisała Ania Sweety. U mnie wczoraj też było + 10 i słoneczko.

Wandziu, dziękuje Ci bardzo za Twoją opinie o The Pilgrim i WC. Zobaczymy, jak im będzie u mnie...
I bardzo mi miło, że lubisz mój ogród. ;:196
Ja Twój jakoś zaniedbałam, ale teraz już będę na bieżąco. Szkoda takie widoki tracić i kompana do wymiany zdań.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Wandziu, dziękuję za ciepłe słowa ;:196 .
Oczywiście, że pamiętam nasze spotkanie u Szmita. Było króciutkie, ale bardzo miłe i niezapomniane :D ! O samych różach można gadać i gadać bez końca, a przecież jest jeszcze tyle tematów ogrodowych do omówienia ... Studnia bez dna :lol: . Koniecznie jeszcze trzeba powtórzyć spotkanie forumków z Mazowsza, prawda?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Odwiedzam i ja ogród, mało mam ostatnio czasu, a ponieważ oczekiwana moja emerytura oddaliła się, moje plany ogrodowe jakby wyciszyły się. Ostatnio bardziej myślę o wygodnej leżance ustawionej na trawniku pod jabłonią niż o roślinkach.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Krystyna
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU...jak wejdę do Twojego raju to apetyt mam na wszystko ale teraz już wiem, że mogę śmiało kupić 5 hortensji bo mają miejsce na bank...........i stąd do Ciebie wielkie ;:180 ;:180 jakie mam kupić....bardzo liczę na Twoje doradztwo bo Ty w tym temacie masz już doświadczenie ;:108
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu zaglądam do Ciebie i zawsze mam cudowną niespodziankę ,liliowiec boski ;:63
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Cudne róże, przepiękne hortensje i alejka liliowcowa bajecznie u Ciebie Wandziu ;:138 ;:138 ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

W tym roku też planujemy spotkanie u Szmita. Może znowu się spotkanie z Rozetą?
Wandziu, u mnie nie chodzi tyle o samą ścieżkę, ale o wymianę trawnika. To jest największy problem
Ten liliowiec jest cudowny
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, WC zamówiłam. Może stanę się w końcu jej posiadaczką. Miała być pierwszą przemyślaną, a zamieniono ją z Mary Rose (tez pikna).
Różne opinie na jej temat czytałam. Postanowiłam sama się przekonać.
Czarne pończoszki ;:215
Wiesz, że dzięki tobie polubiłam zwykłe liliowce i irysy :D ;:196
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Wandziu , ten sam problem z ''łysym szpalerem'' we wrześniu. Myślę , że na jesień były by lepsze cynie. Bardziej wytrzymałe na trudne warunki i wyższe . Nie dadzą zasłonić się liliowcom. Decyzja oczywiście dla Ciebie :wink: W ubiegłym roku na wiosnę korony , uważam , że sprawdziły się. W tym zakwitną czerwone tulipany, zobaczymy jak to będzie. ;:108 ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”