Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Gosia, chyba mamy tego samego tulipana...'salmon impression' ....albo przekręciłam nazwę... bardzo dorodny....
Wspominkowo się zrobiło w wielu ogrodach ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie, ze czesc mogla sie wylegnac a czesc nie. Dlatego lepiej zrobic ten oprysk wiosna, tak dla spokojnosci - wszystkich nie zadusi ale na pewno bedzie mniej. O wlasnie Agus podala nazwe jednego, ja mam inny, bo tego Agusiowego Promanalu znalezdz u siebie nie moglam - pozniej czlapne i napisze.
A wiecie, ze w nocy przez te skoczki i jaja mialam jakis taki koszmarny sen w ktorym grzebalam w ziemi i co jakas dziure wykopalam, to tam pelno jaj bylo :twisted: :shock: :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Można zrobić też roztwór zwykłej parafiny i tym pryskać wiosną-przed pojawieniem się liści. Proporcji oczywiście nie pamiętam, przepis jest na forum w dziale ochrony roślin :D
Świetna żurawka na drugim zdjęciu-pamiętasz imię?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Gosiu, piękne tulipany. ;:138 U mnie, w piasku nie za bardzo rosną, a jako cebulowe powinny mieć się dobrze. Może za mało słońca jednak dla nich. :roll: I podobno te nowe odmiany są na rok, dwa, a potem nowe trzeba kupić. Posadziłam, zobaczymy.
Jak pooglądałam wspominki z pierwszej strony, to faktycznie buszowato sie u Ciebie zrobiło. Tyle roślin i jak wszystko porosło, szok normalnie. ;:215
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Gosiu , jak u Ciebie cebulki w tym roku porosły. Nikt nic nie mówi , chyba było dobrze. Pomstowałem na nie , w zimie i w lecie wypadały. W tym roku porosły jak nigdy. Oczywiście dokupiłem . Ile nie wiem , bo było kilka powrotów po kilka cebulek. Epimedium to moje ,,odkrycie''' Mam białe i różowe, oczywiście NN.
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Energetyczna wiosna na niedzielny, zimny poranek!
Fajnie!
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Też mi się wydaje, ze to Fire&Ice, widziałam ją już gdzieś, chyba u Ewy w fijołku.
Małgosiu, wyobraź sobie, ze nie miałam jeszcze tulipanów. To znaczy sadziłam ale albo mi pies wykopał albo nie wzeszły. W tym roku kupiłam chyba z 10 odmian, łącznie ok 70 cebul, więc na pewno będzie kolorowo wiosną.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aguś, promanalem co roku wiosną pryskam wszystko co rośnie. Tata ma spalinowy opryskiwacz. 2 godzinki i cała działeczka zrobiona. Ale jakoś skoczki zostały. Może to jeszcze trzeba potem powtórzyć?

Ewo, ja już nie wierzę, żę mróz wybija robactwo, bo były przecież dawniej mroźne zimy i to tałatajstwo przetrwało. Jakoś falami robaki przychodzą. I to chyba zalezy od tych innych co je niszczą. W tym roku było od groma biedronek. Mszyc praktycznie nie miałam. Pewnie w przyszłym biedronki nie będa miały co jeść, więc zginą. Pojawią się znowu mszyce. I tak bedzie w kółko.
Chyba takie są prawa natury. Ciekawe, co zżera skoczki.

Maju, no teraz ma przymrozić, więc dobrze, że okrywałyśmy, ale podobno święta po wodzie, zgodnie z przysłowiem, ale na razie jeszcze tego nie potwierdzają.

Justynko, nie mam pojęcia co to za tulipan, ale obejrzałam w necie i chyba faktycznie to ten sam. Choviaż u mojego jakoś strasznie dużo liści w porównaniu do tych z neta.
Teraz to już tylko wspominki. Lubię je bo często w lecie nie ma czasu na dokłądne obejrzenie ogrodu i w dodatku takie kolorowe słoneczne zdjęcia poprawiają nastój.

Jula, nie miałyśmy zamiaru sprowadzać na Ciebie koszmarów. :;230
Wiosną będziemy walczyć. Zobaczymy z jakim skutkiem.

Ewuś, niestety nazwy tej żurawki nie znam. Jakoś nie mogę zapamiętać, chociaż bardzo je lubię. Nie wiem dlaczego, ale do głowy wchodzą mi tylko nazwy róż :roll:

Ewuniu Taczuniu, nie wiem dlaczego u Ciebie tulipany nie kwitną. Przecież one wymagają tyle samo słońca co liliie, a te bardzo dobrze radzą sobie u Ciebie. Gdyby to były nornice, to i za lilie by się wzięły. Ciekawe jak będzie wiosną.

Tadziu, może stwierdziły, że nie warto słuchać wyrzekania i lepiej wyrosnąc :;230
Ciekawe jak to jest, u mnie nie chcą rosnąć narcyzy. Kapryśnice.
Ja też w tym roku odkryłam epimedium. Mam tylko białe, ale będzie więcej. Taka niepozorna roslinka, a jak cieszy.

Asiu, bardzo lubię wspominki. Powinnaś iść za moim przykładem :;230

Anetko, a może to myszowate załatwiały Ci cebulki? Mój pies w ogóle nie interesuje się nimi.
W tym roku nadrobiłaś z tymi tulipanami. Już nie mogę doczekać się wiosny, żeby zobaczyć efekt. Uwielbiam je.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

To lubię :D Dużo słońca i wiosna.
Nazwy róż faktycznie dobrze się trzymają, pozostałe rośliny mam w części oznaczone, więc mogę sobie zobaczyć. Najbardziej się cieszę, że na skalniaku poznaczyłam cebulowe. Pewnie nie wszystkie :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, czasem też mam oznaczone nazwy innych roślin, ale nie mogę zapamiętać gdzie która rośnie. I to jest największy problem, bo gdybym pamiętała, że na rabacie przy tarasie rośnie konkretna żurawka to bym nie było problemu. A ja posadzę i zapominam co posadziłam gdzie. To samo mam z jeżówkami. Posadziłam, ale gdzie którą, zabij nie pamiętam. A z różami nie mam takiego problemu
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

To i ja się przyznam do swojej sklerozy...bardzo często zdarza mi się przypomnieć sobie ;:14 o posadzonych tulipanach lub żonkilach,gdy na szpadlu zobaczę część rozciętej cebuli... ;:223
Serdecznie pozdrawiam Danuta
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

No to witam w ,,klubie'' :uszy :;230 :;230 Sporo cebul naciąłem , szczególnie lilii . ;:202
Moje różowe epimedium bez okrycia poprzednią zimę przetrwało . Chyba nie jest takie delikatne.
Robactwo przeżywa niezależnie od warunków w zimie. Mrówki ,,wiedzą'' jaka będzie i zależnie od tego budują mrowiska. Inne robale też podobnie zachowują się. Stonka w ciężkie zimy potrafi zakopać się na pawie dwa metry , a to przecież owad z dużo cieplejszych warunków i przystosował się :uszy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, Tadziu ja też tak mam, dlatego przeróbkę tylnej rabaty zostawiłam na wiosnę. Będą wyłaziły cebulowe, będę wiedziała gdzie szpadelka nie wsadzac.
Te które staną mi na drodze przesadzę. Najwyżej nie zakwitną w tym sezonie
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Nie obawiaj się , ;:108 zakwitną ,trzeba tylko z większą bryłą korzeniową je przenieść- wypróbowane przeze mnie w tym roku
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Gosiu, żeby już tak w realu te tulipanki kwitły :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”