Małe - wielkie szczęście...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Małe - wielkie szczęście...

Post »

Justynko, rzeczywiście w niedzielę pogoda się u Was poprawiła, było mniej wietrznie i można
było pozwiedzać nadbrzeżne miejsca :roll: , bez lęku, że poniesie człowieka, heeen, do wody :;230 .
Zazdroszczę Ci tej wycieczki do Frank-Raju. Dzięki za fotki, bo to niewypowiedziana przyjemność
tak zwiedzać zakątki choć człowiek nie rusza się z miejsca. Dobrze, że tam można robić zdjęcia.
Ten zabytkowy "samochodzik" mają w swoim folderze. Wczoraj pooglądałam ich atrakcje na stronce
"Maji w ogrodzie". Na pewno w przyszłym roku zaplanuję wypad do Franka.
No i nowe informacje o rudbekiach. Lecę, może dostanę nowego działkowca.
Miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dziękuję Justysiu za wirtualny spacer ;:196 .

Urokliwe miejsce , a i ' Lustrzana postać ' jakby wtopiona w ogród , niczym obraz rozświetlający ciemny zakątek ;:138 . Miło Cię zobaczyć ;:108 .

Ciekawy pomysł z tymi termosami z kawą :uszy . Nie jeden ogród chociażby coś do picia mógł przygotować dla spragnionych , np. mineralną , w butlach , z kranikami , a już widać , że się wychodzi do klienta .
A nie zamyka w niedzielę , tak jak u nas ;:14 .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Justynko, ogromnie podoba mi się kilimat miejsca, które jest na dwóch pierwszych zdjęciach, Ta kładka wśród roślinności to widok jak w dżungli. Koniecznie muszę tam kiedyś pojechać. Napisz mi dokładnie, gdzie znajduje się ten ogród i czy zawsze jest otwarty dla zwiedzających.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moi Mili Goście, dopiero wróciłam z ogródka ;:108
Trochę ogarnęłam i posadziłam. Przyjmowałam też gości. Bardzo miły pogodny letni dzień w ogródku. Już pewnie niewiele takich ciepłych i słonecznych przed nami.

Agatko 123, w lustrze moje odbicie ;:108 , czy urocze-co do tego mam wątpliwości (coraz więcej).
Za miłe słowa dziękuję ;:196
Wyjazd uważam za udany. Bez pośpiechu, korzystając ze słonka-spacer, zakupy, obiad na trasie, kąpiel w jeziorku. Niby nic niezwykłego, a naprawdę fajny rodzinny dzień.

Jule ja z tych 'dreptających' ochoczo :wink:
Pogoda naprawdę rewelacyjna. Dzień w sam raz na czynny(nie wyczynowy) wypoczynek.

Aguś też lubie obserwować dojrzałe i ukształtowane już ogrody. To inspiruje. Zauważyłam, ze nawet w tych, które wydawały mi się dopracowane w każdym szczególe, co sezon jakieś zmiany. Ogród żyje i zmienia się wraz z właścicielami.
Dziękuję ;:196 Miło mi, ze tak sądzisz.

Danusiu, witaj kochana ;:196
Ruszyliśmy się trochę z domu. Ogrody fajne. Zawsze coś się znajdzie dla siebie. Naprawdę bardzo udany dzień ;:108 .
Wróżka? Jaga-Baba :;230 .
Fotki pokażę za moment.
Moja Annabellka w cieniu orzecha, na zbyt nasłonecznionym miejscu tak się zachowuje. Robiła mi tak, jak orzech był bezlistny wczesną wiosną a słonko prażyło.
Pewnie twoją czeka przeprowadzka, dla jej dobra. Młoda-poradzi sobie.
Dziękuje i pozdrawiam :wit .

Ewo, u nas cały dzień cudnie. Słonecznie i ciepło. W sam raz na koniec wakacji w ogrodzie. Pracowałam, udzielałam się towarzysko. pamiętam o żurawkach, ale nie mogę wyrobić :oops: Na pewno pokażę, nie gniewaj się ;:196

lulka dzięki ;:196

osterkocieszę się, ze pogoda nad morzem dopisała. Dzieciaki miały zapewne radochę ogromną:D
Frank ma też swoją fajnie i szczegółowo opracowaną stronkę. można poczytać na temat historii ogrodów na przestrzeni dziejów.
Ja również życzę miłego-teraz już wieczorku i lektury. Ja mam już nowe "Ogrody" Lektura na wieczór :tan

Jagódko
Cieszę się, ze moimi fotkami sprawiłam radość.
Też byłam mile zaskoczona tą kawką. Zawsze mi tego brakowało w odwiedzanych ogrodach.
Posiedzieć z mała czarno-białą i podelektować się smakiem i widokami w ;:167 towarzystwie.
Ogrody, które odwiedzałam w niedzielę czynne, ale to wiąże się z koniecznością zatrudniania w tym dniu też pracowników. Może stąd u was zamknięte. Może właściciele chcą mieć w ten dzień ogród dla siebie :?: .
Moja sąsiadka wróciła z urlopu i opowiadała o tych Japońskich Ogrodach. Była nimi zauroczona.
Życzę spokojnego wieczoru ;:196

Wando, ogród znajduje się w Kościerzynie Wybudowanie, należy do p. Wentów. Jest to ogród przydomowy udostępniony odwiedzającym szkółkę.
Ostatnio miałam okazję spotkać na spacerze Gospodynię i porozmawiać z nią. Przesympatyczna osoba. bardzo ciepła i otwarta. Ogród to jej sposób na życie. Pasja. Współtworzy tez cykl o tematyce ogrodniczej pt. Ludzie, pasje, ogrody" dla lokalnej telewizji.
Ogród nie jest wielki, ale bardzo kameralny i urokliwy, ma wiele różnych zakątków z pięknymi kompozycjami. Dla mnie jest taki niewymuszony. Wszystko tam na swoim miejscu, ale nie przesadnie wygładzone. Nie na pokaz. Taki prawdziwy przydomowy ogród- obiekt westchnień i marzeń.
Jeżeli będziesz miała okazję być w okolicy , naprawdę warto tam zagościć. Odpowiada mi panujący tam klimat.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ach, jakie piękne te ogrody. Rzeczywiście, warto zajrzeć do Franka i Wentów, szkoda, że to ode mnie trochę daleko...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, nie tak daleko. Chyba mamy podobnie.
Do Kościerzyny mam 30 z hakiem, a do Franka koło 70. Na taki wolny dzień, bez pośpiechu z przerwą na obiadek czy kawkę-akurat.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dziękuję Justynko. Zapisuję na listę ciekawych miejsc do zwiedzenia :wit
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Piękna fotorelacja.Pokazałas na którymś ze zdjęć piękny okaz sadżca,tez go mam nie wiek skąd,czy z siewu,czy dostałam od kogoś.Jest ładny,długo kwitnie,tylko muszę poczekać trochę na taki okaz.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Justyna pocałowałaś go? pocałowałaś ? A może to książę był ? :heja :tan :lol:
Wspaniałe widoki , ten samochód mnie urzekł?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Zapomniałam....jakby ci zostało troszkę nasionek tej rudbekii ;:224 ;:224 ;:224 :oops:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Szkoda, że mieszkam tak daleko, bo wybrałabym się na taką wycieczkę :(
Na forum sporo jest ciekawych ogrodów, ale to nie to samo, co zobaczyć "na żywo".
Zawsze można coś podpatrzeć i...kupić :uszy
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, warto zobaczyć, choćby po to, by o tym miejscu mieć swoje zdanie. Dla mnie bardzo ciekawe.

Małgosiu, witaj w moim ogródku :wit . Miło, ze znalazłaś chwilkę :D .
Ostatnio wszędzie widzę sadźce. Jestem pod ich urokiem . To ogromniaste byliny, a ile zwabiają motyli :shock: . Chyba więcej niż budleje.Zastanawiam się nad miejscem dla nich. Twoje na pewno szybko urosną, skoro masz aksamitki wielkości mężczyzny, to sadźce wyrosną, ze o...

Kasiu, królewicza ;:167 już mam :wink: Gada całować nie będę :;230
Samochód taki romantyczny. Pewnie sporo w nim sesji foto. Ja też mam :oops:
Z tą rudbekią to dziwnie. Główki się zasuszają inaczej niż u tej zwykłej ale czy nasionka już dojrzałe-nie wiem. Pierwsze wysiałam, a kolejne zostawiłam, żeby całkowicie wyschły. Eksperymentuję. Jeżeli się uda, nie ma sprawy. Przypomnij się, proszę, bo ja mam pamięć dobrą -ale krótką :oops: .

Iwonko to prawda. Na forum można podziwiać cuda sztuki ogrodniczej i kolekcje pasjonatów. Można czytać czasopisma ogrodnicze i śledzić literaturę i programy telewizyjne. To ważne i cenne.
Jednak zobaczyć na własne oczy, dotknąć, powąchać, obejść z każdej strony, to zupełnie inne doświadczenie.
Lubię spacerować po ogródkach (wszystkich) Pogłaszczę iglaka, pochylę się nad drobiazgiem. Usiądę na kamyku. Mam możliwość choć przez chwilę bycia częścią tego pięknego kawałka świata.
Przenieść jakiś pomysł z niego do siebie.
A jeżeli jeszcze mogę zdobyć coś, co mnie zaczarowało-to już szczyt marzeń.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Tak w południe wyglądał ogródek.
Kilka burz z ulewami przetoczyło się nad głowami. Dawno takich nie było. Oj powiała nawet grozą :shock:

Obrazek Obrazek

Po dwóch godzinach niebo przejaśniała, a potem wypogodziło się zupełnie.
Listonosz przyniósł 2 paczki + wczorajsza. Głównie byliny. Sadziłam do wieczora.
M tez rozpoczął akcję przesadzania iglaków, które niestety źle rozplanowałam ;:14 i zrobiło im się zbyt ciasno.
Szykuje się nowa rabatka ;:108 .

Obiecałam pokazać niedzielne zakupy :oops: . Lepiej późno niż wcale. Chociaż to marne tłumaczenie. Wiem ;:108 :oops:

Hortensja Tardiva i turzyca Graya (dopadły mnie te dwie forumowe zarazy :wink: ).

Obrazek Obrazek

We Franku kupiłam też len trwały, dzwonek Poszarskiego , miętę meksykańską Orange. Takie drobiazgi.

W ogrodzie już widać schyłek lata. Najpiękniejsze na dzisiaj są chyba języczki. To ich rok. Mokro. Rosną jak szalone. Nawet ślimaki im nie straszne.

Obrazek Obrazek

Do kolejnego kwitnienia zbierają się róże. Czekam na zapączkowaną Edenkę i Szekspira (tegoroczne zakupy) oraz szalejącą po przeprowadzce Kronenburg.
Zainwestowałam w mikoryzę. Chyba było warto.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

U mnie w nocy przeszla burza ale jaka boej, dawno takiej nie bylo ale juz wychodzi slonce
Ladniutka ta tariva - ze ja tez nie mam wiecej miejsca na hortensje :roll: O tej mikoryzie juz tez pare razy czytalam i sie zastanawilam czy nie zastosowac ale stwierdzilam, ze u mnie wszystko dobrze rosnie a nawet tfu-tfu za dobrze i pomalu dzungla mi sie robi :twisted: to lepiej niech wszystko bedzie mniejsze i nie tak rozrosniete.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Justynko,widzę u ciebie taka okrągłą obwódkę,czy to z cegły?Ja zrobiłam z reszty,jaka została z budowy,a M powiedział,że na powietrzu dłużej jak 2 lata mi nie wytrzyma.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”