Dzięki za miłe chwile na zlocie
Ogród Soczewki cz2
- LaViol
- 500p

- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Soczewki cz2
Pięknie komponujesz swój ogród
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
- lulka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Kolejny ogród, który przyprawił mnie o zawrót głowy, dał jeszcze większą motywację do działań we własnych 4 kątach i ogromny zastrzyk pozytywnej energii. Należą się
Rozbawiło mnie na początku tej części jak opisywałaś zanikający trawnik,.... ktoś mnie namówił...., tu dosadziłam...., tam dokupiłam....
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie też jedna z martwych róż wypuściła w końcu wczoraj pęd
, ale jak będzie dalej taka susza i upał, to nie wiem czy sobie poradzi 
- _ninetta_
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 01:19
Witaj Monisiu
Bardzo miło było mi Cię poznać osobiście a po obejrzeniu Twojego ogrodu muszę stwierdzić, że będę tu częstym gościem
.
Ogród masz przepiękny. Jestem przede wszystkim zauroczona różnorodnością roślin, doborem kolorów i porządkiem na rabatach. U mnie jest jeszcze chaos, ciągle coś przesadzam, zmieniam...i tak bez końca.
Masz piękne powojniki, różaneczniki, inne bylinki i oczywiście róże, które kocham najbardziej.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo miło było mi Cię poznać osobiście a po obejrzeniu Twojego ogrodu muszę stwierdzić, że będę tu częstym gościem
Ogród masz przepiękny. Jestem przede wszystkim zauroczona różnorodnością roślin, doborem kolorów i porządkiem na rabatach. U mnie jest jeszcze chaos, ciągle coś przesadzam, zmieniam...i tak bez końca.
Masz piękne powojniki, różaneczniki, inne bylinki i oczywiście róże, które kocham najbardziej.
Pozdrawiam serdecznie.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem dumna z Twoich rh
Czuję się ich matką chrzestną
Widoczki zabójcze. Naprawdę zazdroszczę Ci tego porządku.
Cieszę się, że różyczki zaczynają odbijać.
Wierzyłam w nie.
A co do dziury w liściach rh, to raczej zrobiła taka wredna osa. U mnie też takie są, ale w zeszłym roku widziałam takie dziury prawie na każdej roslinie, więc raczej to nie opuchlak
Czuję się ich matką chrzestną
Widoczki zabójcze. Naprawdę zazdroszczę Ci tego porządku.
Cieszę się, że różyczki zaczynają odbijać.
Wierzyłam w nie.
A co do dziury w liściach rh, to raczej zrobiła taka wredna osa. U mnie też takie są, ale w zeszłym roku widziałam takie dziury prawie na każdej roslinie, więc raczej to nie opuchlak
- Helios

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
A ja zazdroszczę tych "wyrośniętych" drzew i wzdycham, patrząc na swoje maleństwa
Twój ogród określiłabym jako dostojny, nie widać przypadkowych i nie przemyślanych nasadzeń. Ład i porządek działa wyciszająco.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Moniko, podziwiam Twoje założenia przestrzenne. Piękna harmonia
Pewnie się powtarzam ale Twój ogród wyróżnia się elegancją. 
Witaj imienniczko!:-) Podobają mi się twoje malowanki roślinami i płynne linie rabat. Z przyjemnością poczytam od początku. Jak sprawują się kamyczki na rabatach? Masz pod nimi agrowłókninę czy agrotkaninę?
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
LaViol dziękuję. Mi również było miło poznać nową
fankę ogrodnictwa.
Magda zanim się wejdzie na forum powinien się pojawiać komunikat "Wchodzisz na własną odpowiedzialność, grozi uszczupleniem portfela i totalnych uzależnieniem."W życiu nie pomyślałam, że mój ogród przejdzie takie rewolucje. Nie wiedziałam również, że jest aż tyle fajnych roślin. Moje zainteresowania wówczas krążyły tylko wokół iglaków i niektórych krzewów. W szkółkach oczywiście były różne roślinki, ale nie prezentowały się tak okazale jak na zdjęciach z forumowych ogrodów i nie wzbudzały moich emocji. I dopiero jak się tak napatrzyłam i odkryłam, że przez internet można zamawiać roślinki to się dopiero zaczęła...niekończąca się opowieść
Aniu mimo, że codziennie podlewam róże to właśnie wczoraj to palące słońce załatwiło mi jeden krzak Knirpsa. Myślałam, że się popłaczę . Cała uschła

Witaj Anetko ja również ciągle coś przesadzam dosadzam. Zrobię rabatę a po dwóch latach wpadam na pomysł, że jest do poprawy albo do powiększenia bo roślinki się rozrosły i potrzebują miejsca. Albo co mi się często zdarza zaczynam nową rabatę i wykańczam ją przez kilka lat, albo ona mnie
Powojniki ładne to ja miałam w zeszłym roku Teraz z 9 szt zostały mi tylko cztery. Reszta zmarzła.
Zakwitł Miss Batman

CDN Zmykam spać
Magda zanim się wejdzie na forum powinien się pojawiać komunikat "Wchodzisz na własną odpowiedzialność, grozi uszczupleniem portfela i totalnych uzależnieniem."W życiu nie pomyślałam, że mój ogród przejdzie takie rewolucje. Nie wiedziałam również, że jest aż tyle fajnych roślin. Moje zainteresowania wówczas krążyły tylko wokół iglaków i niektórych krzewów. W szkółkach oczywiście były różne roślinki, ale nie prezentowały się tak okazale jak na zdjęciach z forumowych ogrodów i nie wzbudzały moich emocji. I dopiero jak się tak napatrzyłam i odkryłam, że przez internet można zamawiać roślinki to się dopiero zaczęła...niekończąca się opowieść
Aniu mimo, że codziennie podlewam róże to właśnie wczoraj to palące słońce załatwiło mi jeden krzak Knirpsa. Myślałam, że się popłaczę . Cała uschła

Witaj Anetko ja również ciągle coś przesadzam dosadzam. Zrobię rabatę a po dwóch latach wpadam na pomysł, że jest do poprawy albo do powiększenia bo roślinki się rozrosły i potrzebują miejsca. Albo co mi się często zdarza zaczynam nową rabatę i wykańczam ją przez kilka lat, albo ona mnie
Powojniki ładne to ja miałam w zeszłym roku Teraz z 9 szt zostały mi tylko cztery. Reszta zmarzła.
Zakwitł Miss Batman

CDN Zmykam spać
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Gosia jak przeczytałam pierwsze zdanie to od razu sobie pomyślałam "Powinnaś być bo nieomal jesteś ich Matką Chrzestną. Przecież to przede wszystkim dzięki Tobie nie wylądowały na kompostowniku" a później doczytałam dalej i zaczęłam się smiać. Nawet tak samo myślimy.
Jacku po raz kolejny dziękuję za komplementy.
Moniko witaj To mi zabiłaś ćwieka z tymi "agroFoliami" Nie mam zielonego pojęcia. Ja to zawsze nazywałam agrowłókniną ale czy tak się zwią to już nie wiem. To wyglada jak czarna pleciona folia. Z kamyków jestem zadowolona, ale jak każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.
To dużo zależy jakie masz upodobania, jakie rośliny chcesz sadzić , ile masz kasy i czasu na pracę w ogródzie. Ja po przeanalizowaniu tych zapytań doszłam do wnioku, że najbardziej odpowiadają mi kamyki.
Helenko ja mam to samo jak zobaczę ogród z kawałkiem lasu lub dorosłych dużych drzew. Bardzo mi tego zalesienia choć na kawałku działki brakuje. Żałuję, że zaraz po wybudowaniu domu nie posadziłam brzózek. Teraz byłyby już pokaźnych rozmiarów. Wiśnie mają 6 lat a już od co najmniej 3 sezonów tworzą ładne tło. Więc moja rada to posadzić i poczekać, 3 lata to nie wiele. Gorzej jest niestety z tymi szlachetnymi.
Podobają mi się buki ale jak pomyślę, że one dopiero po 10 latach zaczynają przypominać drzewa to mnie to trochę zniechęca.
Jacku po raz kolejny dziękuję za komplementy.
Moniko witaj To mi zabiłaś ćwieka z tymi "agroFoliami" Nie mam zielonego pojęcia. Ja to zawsze nazywałam agrowłókniną ale czy tak się zwią to już nie wiem. To wyglada jak czarna pleciona folia. Z kamyków jestem zadowolona, ale jak każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.
To dużo zależy jakie masz upodobania, jakie rośliny chcesz sadzić , ile masz kasy i czasu na pracę w ogródzie. Ja po przeanalizowaniu tych zapytań doszłam do wnioku, że najbardziej odpowiadają mi kamyki.
Helenko ja mam to samo jak zobaczę ogród z kawałkiem lasu lub dorosłych dużych drzew. Bardzo mi tego zalesienia choć na kawałku działki brakuje. Żałuję, że zaraz po wybudowaniu domu nie posadziłam brzózek. Teraz byłyby już pokaźnych rozmiarów. Wiśnie mają 6 lat a już od co najmniej 3 sezonów tworzą ładne tło. Więc moja rada to posadzić i poczekać, 3 lata to nie wiele. Gorzej jest niestety z tymi szlachetnymi.
Podobają mi się buki ale jak pomyślę, że one dopiero po 10 latach zaczynają przypominać drzewa to mnie to trochę zniechęca.
Pozdrawiam Monika
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Moniś, jakie to ostatnie zdjęcie jest piękne
Bardzo klimatyczne.
Przytnij tę różę, zmobilizujesz ją do puszczenia nowych pędów. A to na pewno wina suszy?
Czasami pęd jest uszkodzony i z czasem zaczyna zasychać, jak też tam u kilku róż.
Przytnij tę różę, zmobilizujesz ją do puszczenia nowych pędów. A to na pewno wina suszy?
Czasami pęd jest uszkodzony i z czasem zaczyna zasychać, jak też tam u kilku róż.
- Piotr=)

- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Cudny ogródek masz podoba mi się bardzo u ciebie 
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A ja bym, bardziej stawiała na bruzdownicę.
Obetnij pędy i zobacz czy nie są puste w środku.
Obejrzyj resztę róż, czy na końcach nie zaczynają też tak zamierać.
Ja już od 2 tygodni walczę z tą zarazą.
Obetnij pędy i zobacz czy nie są puste w środku.
Obejrzyj resztę róż, czy na końcach nie zaczynają też tak zamierać.
Ja już od 2 tygodni walczę z tą zarazą.
- Georginia

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Po prostu ma przemarznięte korzenie i nie dała rady.U mnie tak właśnie nie dawno poleciała Gardenka.Teraz tylko czekam która będzie następna.Westerland walczy,już też ma takie przyrosty ale nie robię sobie nadziei że da radę.