Czereśnia - jaka odmiana?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśnia - jaka odmiana?

Post »

Jeśli czereśnia pochodzi z województwa dolnośląskiego to tam jest matecznik starych poniemieckich odmian i ich naturalnych krzyżówek. Trudno więc jednoznacznie ustalić co to za cudo. Przekonamy się niebawem co tam w Wojsławicach mają za ciekawe odmiany. :D
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

GieKa pisze: 22 cze 2025, o 10:50 Czy to może być Vega? Na zdjęciach z internetu owoce są bardziej wybarwione. A te które zebrałem są miękkie czyli wisząc na drzewie bardziej czerwone już raczej nie będą.
Może być, jak najbardziej; ja już zbieram (k. Kalwarii). A owszem, mam już zdecydowanie czerwieńsze, lecz to zależy od słońca.
:wit
Neque qui plantat est aliquid, neque qui rigat, sed Deus, qui incrementum dat.
Awatar użytkownika
Jonzak
200p
200p
Od: 24 mar 2013, o 13:04

Post »

W Wojsławicach mają trochę tych czereśni. Szkoda że bez tabliczki z info o odmianie.
Za to przy krzewach ozdobnych zadbali o to. W lecie nawet można konsumować czereśnie.
Wspomnianych odmian matecznikowych, jak piszesz, szukać należy w ocalałych jeszcze "źródłach"wiejskich,przydrożnych siedlisk.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.

Julian Tuwim
Morisss
100p
100p
Od: 1 kwie 2020, o 23:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kończy się u mnie sezon. Czereśnie w zależności od odmiany owocowały różnie. Najbardziej przez mrozy ucierpiały: Summit, Kordia i Vanda. Lepiej zaowocowała Vera, a Techlovan, Sylvia, Korvik i Tamara miały normalne owocowanie.
Na zdjęciu Sylvia.
https://i.postimg.cc/KYRJwQj2/20250702-073201.jpg
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja jeszcze czekam na owocowanie 4 odmian , 2 nieznane , SweetHeart i Staccato .
Czereśni jest mniej za to bardziej dorodne . Dla nas taka ilość wystarczy . Jakbym miała na sprzedaż to bym narzekała ale
w takich sytuacja pewnie cena wyższa .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Zważyłam swoją jedną czereśnię . Nigdy nie wiedziałam co to znaczy duże i jaka jest takiego owoca
waga . U mnie ta czereśnia ważyła 12,7 gr.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Zmiany klimatyczne wiążą się ze zmianami terminów dojrzewania. Późna Schneidera niegdyś dojrzewała w połowie, w drugiej połowie lipca, w tym roku zjedliśmy ostatnie owoce 30 czerwca.
Obrazek
marcin3322
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2025, o 21:39

Prośba o oznaczenie odmiany czereśni.

Post »

Cześć, chciałem prosić o oznaczenie odmiany czereśni.
Zapewne jakaś odmiana deserowa, owoce mięsiste, lekko chrupiące nawet te mocno dojrzałe, bardzo smaczna, bardzo słodka. Duże owoce, zwykle 9-10 gramów, a trafiają się i 12 gramowe, średnica nawet 25 mm. Pestka jakby zatopiona w miąższu, nie odchodzi bardzo łatwo, raczej niezbyt duża, zwłaszcza w stosunku do owocu. Nie zauważyłem robaków. Kształt taki jakby sercowaty. Normlany krój drzewa, ta akurat rozwidlała się około 1,2 metra nad ziemią na 5 konarów, wysokość 8-9 metrów, ale raczej to nie jej ostatnie słowo.
Czereśnie w tym roku zbierałem na koniec czerwca i na początku lipca, były dobrze dojrzałe. Kolor ciemny, wręcz czarny, miejscami wpadający w ciemny burgund, ciemniejsze niż na zdjęciu, wiadomo, zdjęcie to tylko zdjęcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Może być Regina.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
marcin3322
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2025, o 21:39

Post »

Sprawdziłem chyba z 40 opisów różnych odmian, niektóre są podobne, ale zwykle coś nie pasuje. Wygląda na to, że będę musiał spróbować zaszczepić ją na dziczce, skoro mam dostęp do drzewa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”