Czereśnia - jaka odmiana?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia - jaka odmiana?
Jeśli czereśnia pochodzi z województwa dolnośląskiego to tam jest matecznik starych poniemieckich odmian i ich naturalnych krzyżówek. Trudno więc jednoznacznie ustalić co to za cudo. Przekonamy się niebawem co tam w Wojsławicach mają za ciekawe odmiany. 

-
- 100p
- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może być, jak najbardziej; ja już zbieram (k. Kalwarii). A owszem, mam już zdecydowanie czerwieńsze, lecz to zależy od słońca.

Neque qui plantat est aliquid, neque qui rigat, sed Deus, qui incrementum dat.
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
W Wojsławicach mają trochę tych czereśni. Szkoda że bez tabliczki z info o odmianie.
Za to przy krzewach ozdobnych zadbali o to. W lecie nawet można konsumować czereśnie.
Wspomnianych odmian matecznikowych, jak piszesz, szukać należy w ocalałych jeszcze "źródłach"wiejskich,przydrożnych siedlisk.
Za to przy krzewach ozdobnych zadbali o to. W lecie nawet można konsumować czereśnie.
Wspomnianych odmian matecznikowych, jak piszesz, szukać należy w ocalałych jeszcze "źródłach"wiejskich,przydrożnych siedlisk.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2020, o 23:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kończy się u mnie sezon. Czereśnie w zależności od odmiany owocowały różnie. Najbardziej przez mrozy ucierpiały: Summit, Kordia i Vanda. Lepiej zaowocowała Vera, a Techlovan, Sylvia, Korvik i Tamara miały normalne owocowanie.
Na zdjęciu Sylvia.
https://i.postimg.cc/KYRJwQj2/20250702-073201.jpg
Na zdjęciu Sylvia.
https://i.postimg.cc/KYRJwQj2/20250702-073201.jpg
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja jeszcze czekam na owocowanie 4 odmian , 2 nieznane , SweetHeart i Staccato .
Czereśni jest mniej za to bardziej dorodne . Dla nas taka ilość wystarczy . Jakbym miała na sprzedaż to bym narzekała ale
w takich sytuacja pewnie cena wyższa .
Czereśni jest mniej za to bardziej dorodne . Dla nas taka ilość wystarczy . Jakbym miała na sprzedaż to bym narzekała ale
w takich sytuacja pewnie cena wyższa .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Zważyłam swoją jedną czereśnię . Nigdy nie wiedziałam co to znaczy duże i jaka jest takiego owoca
waga . U mnie ta czereśnia ważyła 12,7 gr.
waga . U mnie ta czereśnia ważyła 12,7 gr.
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 cze 2025, o 21:39
Prośba o oznaczenie odmiany czereśni.
Cześć, chciałem prosić o oznaczenie odmiany czereśni.
Zapewne jakaś odmiana deserowa, owoce mięsiste, lekko chrupiące nawet te mocno dojrzałe, bardzo smaczna, bardzo słodka. Duże owoce, zwykle 9-10 gramów, a trafiają się i 12 gramowe, średnica nawet 25 mm. Pestka jakby zatopiona w miąższu, nie odchodzi bardzo łatwo, raczej niezbyt duża, zwłaszcza w stosunku do owocu. Nie zauważyłem robaków. Kształt taki jakby sercowaty. Normlany krój drzewa, ta akurat rozwidlała się około 1,2 metra nad ziemią na 5 konarów, wysokość 8-9 metrów, ale raczej to nie jej ostatnie słowo.
Czereśnie w tym roku zbierałem na koniec czerwca i na początku lipca, były dobrze dojrzałe. Kolor ciemny, wręcz czarny, miejscami wpadający w ciemny burgund, ciemniejsze niż na zdjęciu, wiadomo, zdjęcie to tylko zdjęcie.

Zapewne jakaś odmiana deserowa, owoce mięsiste, lekko chrupiące nawet te mocno dojrzałe, bardzo smaczna, bardzo słodka. Duże owoce, zwykle 9-10 gramów, a trafiają się i 12 gramowe, średnica nawet 25 mm. Pestka jakby zatopiona w miąższu, nie odchodzi bardzo łatwo, raczej niezbyt duża, zwłaszcza w stosunku do owocu. Nie zauważyłem robaków. Kształt taki jakby sercowaty. Normlany krój drzewa, ta akurat rozwidlała się około 1,2 metra nad ziemią na 5 konarów, wysokość 8-9 metrów, ale raczej to nie jej ostatnie słowo.
Czereśnie w tym roku zbierałem na koniec czerwca i na początku lipca, były dobrze dojrzałe. Kolor ciemny, wręcz czarny, miejscami wpadający w ciemny burgund, ciemniejsze niż na zdjęciu, wiadomo, zdjęcie to tylko zdjęcie.

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Może być Regina.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 cze 2025, o 21:39
Sprawdziłem chyba z 40 opisów różnych odmian, niektóre są podobne, ale zwykle coś nie pasuje. Wygląda na to, że będę musiał spróbować zaszczepić ją na dziczce, skoro mam dostęp do drzewa.