Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

:wit Witajcie!
Grzybobranie zaliczam do średnio udanych, tylko dwa koszyki w ciągu aż czterech godzin. Przed rokiem w tym samym czasie zebraliśmy cztery koszyki i wiadro.
Jest też mały plusik. Szybko wszystkie grzybki oczyściłam i zagospodarowałam.
Na działkę jadę jutro, ale obawiam się trochę zapowiadanego dużego spadku temperatury, aż o 13 stopni. :shock:

Marysiu - to nie jest galtonia, to jest śniedek Sandersa.
U mnie tez idzie ziąb :oops: , ale na szczęście na krótko, od poniedziałku ma już być babie lato ze słoneczkiem. :tan
Hibiskus lubi zaciszne i nasłonecznione miejsce oraz wilgotne podłoże. Swoje nowe posadziłam jednak niekoniecznie w osłoniętych miejscach, ale mam nadzieję, że dadzą radę, bo moja działka jest położona niżej niż sąsiednia, a dookoła rosną po sąsiedzku wysokie drzewa. Jeśli się nie zaaklimatyzują, to przecież zawsze można je przesadzić. ;:108
Prawdziwków zebraliśmy niewiele, głównie z uwagi na to, że większość konsumowały robale.
Ciepłego czwartku życząc, buziaki zostawiam. ;:196 ;:196

Danusiu - życzenie miłe, a grzybobranie nieszczególne. Nie mniej bardzo dziękuję. ;:196
W lesie też gorąc niemiłosierna, na szczęście słabość mnie ogarnia tylko wówczas, gdy ciśnienie atmosferyczne rośnie, spadające na mnie nie działa. Mam nadzieję, że słabość już Cię opuściła, a jeśli nie, to niech szybko sobie pójdzie precz. ;:167 ;:196

Soniu - dzięki za info o siarce ;:180 , nawet mi to do głowy nie przyszło.
Zawilec różowy miał być pełnokwiatowy, ale nie jest, ma tylko gęściej ułożone płatki.
Podejrzewam, że M-owi ostro spadło ciśnienie. Na razie odstawił lek na obniżenie i czuje się bardzo dobrze, a ciśnienie ma w normie. Dziękuję. ;:167
Zdrowie przytulam, dziękuję ;:79 i odwzajemniam ;:167 ;:196

Dzisiaj zdjęć nie będzie, tylko życzenia dobrej pogody dla wszystkich i pogody ducha. ;:3 :D :D

Dobranoc. ;:19 :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit No tym twoim cudnym hibiskusem jestem zachwycona.
Chyba mojego czerwonego muszę na wiosnę przesadzić.
Piękne te twoje zawilce.
Dalie , cynie, cleome wszystko mi się u ciebie podoba. ;:108 ;:108
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko no widzisz jaki ze mnie ekspert ;:306 jak z koziej....
Jeszcze będzie padało i jeszcze będą grzyby, przynajmniej grzybiarze tak piszą.
Niby mój hibiskus miał podobnie ale widać coś mu nie pasuje, nic to jeszcze raz zmienimy miejscówkę...już ostatni! ;:306
Temperatura spada powoli i na szczęście rano szoku nie było :wink:
Miłego dnia na działeczce i ściskam ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko piszesz, że grzybobranie nieudane, a ja tak bardzo byłabym zadowolona z choć jednego koszyka. Nie mam teraz z kim chodzić na grzyby, lasów u nas sporo, a ja sama się boję, rok temu wzięłam psa, ale później żałowałam bo psina na coś stanęła i później tydzień kulała.
Pogoda nam się od dzisiaj zmieniła jest chłodniej, ale chyba to planów wyjazdu na działkę Ci nie przestawiło.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No i prognoza sprawdziła się w stu procentach. Około północy było jeszcze cieplutko na balkonie, a rano niesamowicie zimno. Na działkę pojechaliśmy dość późno, bo około dziesiątej i tam termometr wskazywał zaledwie 13*. W miarę przybywania dnia temperatura rosła aż do 16*, a gdy opuszczaliśmy działkę - znowu 13*. Wprawdzie było też dużo chwil ze słońcem, ale jednocześnie wiał dość silny zimny wiatr.
Zebrałam wszystkie pomidory spod chmurki, również zielone, które powędrowały do kartonowego pudła i zostały z nim zamknięte w szafie. Tam powoli będą dojrzewały. Zostawiłam jedynie pomidory w tunelu, bo mają nastać bardzo ciepłe słoneczne dni, to zapewne tam dojrzeją.
Wyrwałam wszystkie krzaczki po pomidorach, zebrałam paliki i umieściłam je w przewiewnym miejscu w celu wysuszenia, podlałam przesadzone i dopiero co wsadzone rośliny, a wszystko robiłam w żółwim tempie, dzięki czemu zajęło mi to cały spędzony na działce czas. Oczywiście cyknęłam też kilka fotek.

Aniu - dziękuję Ci za wszystkie dobre słowa pod adresem moich kwiatków. ;:180
Pozdrawiam wzajemnie równie ciepło. ;:3 ;:196

Marysiu - nikt nie wymaga od Ciebie eksperckiej wiedzy. ;:185 Takich fachowców to pewnie poza Lidzią ( slila1) nie ma, w każdym razie ja nie spotkałam. ;:108
Zapewne grzyby jeszcze będą, tylko czy mi się będzie chciało je zbierać. Po wczorajszej "imprezce" do tej chwili wszystkie mięśnie mi dokuczają. Starość nie radość. ;:306
No widzisz, a u mnie szok temperaturowy owszem był. :shock:
Uściski odwzajemniam i buziaki dołączam. ;:168 ;:196 Dziękuję. ;:180

Dorotko - ojej! Nikt z sąsiedztwa nie wybiera się na grzyby? ;:219 Albo tak boją się, że wszystkie im wyzbierasz. ;:7 My zawsze wszem i wobec mówimy o planowanej wyprawie do lasu i jeśli ktoś chętny, to z nami jedzie. Rzadko się to zdarza, bo większość naszych znajomych (w tym nasze płockie dziecię i jego żona) woli kupić, niż męczyć się szukaniem grzybów w lesie. :lol: Tylko jedna sąsiadka częściej jeździła, a teraz opiekuje się maleńką wnusią i nie może jej zostawić.
Oczywiście chłód nie jest przeszkodą do wyprawy na działkę, dopóki ona jeszcze kwitnie. ;:108 Nie lubię działki w okresie zastoju, czyli gdzieś od połowy listopada do marca. ;:124

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekTemu pierwiosnku cóś się pomyliło?

Obrazek
Jak sądzicie, skosztuję arbuza z własnej uprawy w tym roku? Aktualnie jest takiej samej wielkości jak zakrętka od litrowej butelki. ;:306

ObrazekJastrzębiec kosmaczek ciągle otwiera nowe kwiatki, a wokół niego już wyrosły małe dziatki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

DOBREJ NOCY, PRZYJEMNEGO OGRODOWANIA JUTRO. ;:41 ;:11

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlaczego masz tylko jedną driakiew?Nasiona miałam od Ciebie i mam dużo kolorów.?
Jak widzę pogoda taka sama jak u nas.Dlatego uciekłam z działki już o 12,30.
Jaka ładna kapustka,cud,miód i malina. ;:202 ;:215
Arbuzem na pewno nakarmisz całą rodzinę.Olbrzymi jest. :D ;:oj
Ja też mam jastrzębca,ale zaczęłam go wyrywać bo już rośnie po całej działce,ale mój jest pomarańczowy.
Dziś widziałam w kartonach róże w Biedronce, a pierwiosnek u mnie też kwitnie.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dzisiaj u mnie chłodem powiało więc z działkowania zrezygnowałam..Wybrałam się do Miasta załatwić sprawy różniste,wszak nie samą działką żyję ;:131 Od czasu do czasu trzeba zmienić klimaty i wyjść poza Osiedle i ROD.. :wink: Byłam w ogrodniczym ale nic mnie nie uwiodło..Cebule też nie ale w B. się im nie opieram przynajmniej cenowo przystępne i jak nic z nich nie będzie to przynajmniej nie będzie żal. ;:131 Mieliśmy bojowe zadanie opróżnić z krzewów pas przylegający do Gł.Alei,który zwyczajowo od lat był użytkowany przez Działkowiczów.. Trochę zrobił Syn a resztę pomogli spontanicznie i bezinteresownie! :shock: dobrzy Ludzie... ;:167 Nie spodziewałam się,że jeszcze tacy istnieją w tym otaczającym nas świecie..Miła surpriza!
Grzybki dopisały Ci mimo wszystko ja już nie mam z kim jechać..M nie lubi chodzić po lesie ... Dzieci też raczej nie...Mama Synowej odeszła rok temu ;:145 a to Ona była moim grzybowym Guru i prowodyrem od lat... ;:131
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Lato żegna się z nami całkiem przyjemną słoneczną pogodą. Zapewne jesień przywita się taką samą i niech ona nam towarzyszy jak najdłużej, byśmy spokojnie mogli przygotować ogrody i ogródki do zimowego spoczynku.
Na przygotowywanych stopniowo miejscach rozpoczęłam sadzenie cebulek roślin wiosennych. Robię to powoli, partiami, by się zbytnio nie przemęczyć. A i nie wszędzie mogę zwolnić miejsca, bo ciągle jeszcze kwitną jednoroczne, z którymi żal się żegnać. Aktualnie zbieram nasiona. Głównie sałat, pysznogłówki, dziwaczka, heliotropu i cynii. Dalie mają dużo torebek nasiennych, ale ciągle jeszcze niedojrzałych do zbioru. Trza poczekać.
W ogóle to ruch na działkach jak w marcu. Niemal wszyscy ruszyli z jesiennymi pracami. Gwarno i głośno, bo niektórzy raczą sąsiadów głośną muzyką, w związku z czym mieszają się rozmaite rytmy i gusta muzyczne. Denerwuje mnie to, bo na działce lubię ciszę i spokój, ale cóż.... Z sąsiadami w zgodzie należy żyć.

Danusiu - z nasion nie wykiełkowała mi ani jedna driakiewka. ;:174 Mam dwie bylinowe, w tym jedną wysoką, drugą niską, a obie różowe. ;:108
Kapustki też w tym roku nie obrodziły. W sumie mam ich tylko trzy, a było sześć, połowę załatwiły ślimaki. ;:oj
Prawda, że rodzina się ucieszy arbuzem własnej produkcji?! :;230 ;:306
W mojej Biedrze jeszcze puchy na stoisku przeznaczanym roślinom. ;:222 Muszę zajrzeć do Brico, bo w ogrodniczym ponoć ceny jakieś kosmiczne. :shock:

Maryniu - u mnie chłodem straszy rankiem i wieczorem, w ciągu dnia jest pięknie i cieplutko. ;:215 Z tego też powodu odłożyłam ad akta wszelkie inne sprawy, by wykorzystać być może już ostatnie tak piękne dni. ;:3
W mojej Biedrze jeszcze pustki ogrodnicze, w sklepie branżowym drożyzna, jeszcze w Brico nie byłam, może tam się coś trafi.... ;:218 W sumie sama nie wiem, co chciałabym trafić, najlepiej coś nowego, ciekawego. ;:7
A komu przeszkadzały krzewy ozdobne przy alejce? U nas też mamy co nie co za siatkami i póki co nikt się nie czepia. ;:185
Może też tylko do czasu.... Ja za siatką mam wszystkie tawułki, które w innych miejscach nie chciały być ładne. 8-)
Nie jest jeszcze tak źle z ludzką empatią. ;:215 U nas na działkach sąsiedzi sobie wzajemnie pomagają w wielu cięższych pracach, szczególnie tam, gdzie starsze samotne panie uprawiają działki. ;:303
Grzybki w tym roku tanie, bo jest ich dużo, ;:131 można więc skosztować bez nadmiernego zmęczenia.

Na działce kwitną starsze, zakwitają nowsze roślinki i ciągle jeszcze kolorów nie brakuje.

Zimowity wprawdzie już przygotowują się do zimowego snu, ale wciąż tworzą dość dużą barwną plamę na rabacie.

Obrazek

Obrazek

Młodziutkie hortensję pięknie się przebarwiają.

Obrazek

Obrazek

Perowskia w towarzystwie dwóch dalii, które mają już znacznie mniej kwiatów, więcej torebek nasiennych.

Obrazek

Zresztą wszystkie dalie słabiej już kwitną.

Obrazek

Obrazek

ObrazekNachyłek nie zwalnia ani trochę.

ObrazekTemu floksowi nawet przesadzenie nie zaszkodziło i powtarza.

Heliotropy i gazanie ochoczo garną się do słoneczka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekCieszą astry.

Kapuściane "różyczki" wprawdzie nie tak ładne jak przed rokiem, ale też radują oczy.

Obrazek

Obrazek

ObrazekBielutka ketmia południowa zalotnie mruga ciemnym oczkiem.

ObrazekOdętka jesienna w pełni rozkwitu.

ObrazekKolejny pierwiosnek myśli, że już wiosna.

ObrazekJakiś zagubiony nagietek buźkę otworzył pod wpływem słoneczka.

I wszędobylskie motyle.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A ja życzę Wam dobrej nocy oraz ciepłej słonecznej niedzieli. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
O ja też mam tego nachyłka. Kupiłam go na ryneczku. On cały czasa kwitnie od maja czy czerwca.
Długo swój masz ? Zimował ci ?ż
Pami , ktłra mi go sprzedawała, powiedziała, że on zimuje. To prawda ??
Piękne zimowity w kwieciach.
I gazanie jak zawsze obficie ci kwitną. I hortensje śliczne ;:333 .
Pozdrawiam cieplutko i dobrej niedzieli życzę ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimowity obrodziły,motylki obrodziły,arbuz obrodził. ;:306
Nie mów ,że dalie przekwitają,bo moje dopiero zaczynają.Mglista niedziela u nas,ale jest cieplej niż w poprzednich dniach rano.(12 stopni).
W gazetce Brico przeczytałam sobie,że mają 20 szt narcyzów za 13 złociszy.W ogrodniczym koło mnie 1 szt.narcyza 2,50.W ogóle to
wszystkie cebulki w ogrodniczych są drogie.Chyba najtaniej w Biedronce.
Nachyłek,heliotropy ,gazanie bardzo ładnie kwitną u Ciebie.
Fajnej,zdrowej niedzieli Wam życzę. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko niedziela piękna słoneczna! a mnie jest szkoda lata... :D
Ślicznie kolorowo na działeczce, dobrze że dalie zawiązują nasiona, trzymam kciuki za dojrzenie. Moje też wreszcie kwitną, za to z zazdrością patrzę na heliotropy, bo u mnie coś wyrosło ale o kwitnieniu nie ma mowy, więc wykopałam jednego gagatka i do doniczki, a nuż przetrwa do wiosny w domu.
Hortensje jak na tegoroczne nabytki kwitną na bogato ;:63 Nachyłki tez urocze, tym bardziej że u mnie takie zawsze jednoroczne były. Łan zimowitów teraz wygląda ślicznie ale wiosną długo utrzymujące się liście raczej mnie nie cieszą ;:306 Gazanie piękne tym bardziej mi się podobają, że u mnie żadna nie zakwitła...już ich nie chcę!
Dziękuję za życzenia tym bardziej że się spełniły i noc przebiegła spokojnie a niedziela raduje słoneczkiem!
Zdrówka i miłej niedzieli dla Was ;:196 ;:4 Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wyjątkowo piękna niedziela w znacznej części spędzona na działce przyniosła ogromnie dużo przyjemności.
Niemal wszyscy sąsiedzi wylegli na słoneczko, było gwarno i wesoło.
Kwitnące jeszcze roślinki radowały oczy i przyciągały prawdziwe roje motylków, pszczółek i trzmieli.
Gołąbki cieszyły się wolnością, bo już niczego nie są w stanie zniszczyć i tylko Misia jakoś leniwie snuła się po działce.

Aniu - tego nachyłka przysłała mi Danusia w ubiegłym roku, a to znaczy, że przezimował. Z tym że zimy praktycznie nie było, toteż trudno powiedzieć o jego wytrzymałości na mróz. Na wszelki wypadek postaram się okryć go trochę. ;:108
Jesteś - jak zawsze - bardzo miła dla moich kwiatków, za co serdeczne dzięki. ;:196
Niedziela, jak napisałam wyżej, była wyśmienita, tak więc Twoje życzenie spełniło się w całej rozciągłości, za co gorąco dziękuję ;:180 i wzajemnie cieplutko pozdrawiam. ;:3

Danusiu - szczególnie obrodził arbuz, oczywiście. ;:306
Skoro Twoje dalie dopiero zaczynają, to jest nadzieja, że moje wydadzą dojrzałe nasiona. Zresztą dzisiaj wyczytałam, że mam mieć słoneczne lato tej jesieni z temperaturą do 25 stopni, a to jest dobra wróżba dla dojrzewających nasionek. ;:333
Pięknie dziękuję w imieniu chwalonych przez Ciebie kwiatków oraz za dobre fluidy na niedzielę, dzięki którym m.in. była ona naprawdę wspaniała. ;:180 ;:196

Marysiu - nie jest tak źle ;:185 , jesienne lato też potrafi być słodkie, a zdaje się, że takie będą najbliższe dni. ;:3
Dalie mają ogrom torebek nasiennych ;:215 , teraz tylko trzeba, by dojrzały. Mam nadzieję, że zdążą.
Ten sezon ogólnie był nieciekawy, dziwnie się roślinki zachowywały. Twoje heliotropy zwiesiły noski na kwintę, moje też, bo z kilkunastu sztuk uchowały się tylko dwa egzemplarze. ;:224
Hortensje trafiły mi się jak ślepej kurze ziarno. ;:63 Za każdą zapłaciłam jedyne dwadzieścia zeta, a roślinki już dosyć duże. Ryneczkowy pan koniecznie chciał sprzedać, a ja bardzo chętnie za takie pieniądze kupiłam. Ot i cała filozofia. :D
Moje zimowity rosną przy siatce i dopóki liście są zielone, zdobią tę część rabaty, gdy zaczynają brzydnąć, związuję je w pęczki i pośród nich sadzę wyhodowane w inspekcie np. nagietki czy ogóreczniki i one zagłuszają brzydotę liści zimowitów.
Zastanawiam się, dlaczego gazanie Ci nie zakwitły ;:24 Może mają za mało słońca?
Zdrówko przytulam z wdzięcznością, ;:168 dziękuję ślicznie zarówno za zdrówko i wspaniałe niedzielne życzenia, które zostało spełnione w stu procentach. ;:196

A niedzielna działka prezentowała się mniej więcej tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekTaki mam widok z jednego z dwóch okien. W tle wysokie drzewa w parowie, tzw. małpim gaju.

Niech Wam słoneczko przyniesie cieplutki, wspaniały tydzień. ;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten gołąbek biały to żyje? bo wygląda jak pomnik albo coś takiego. ;:306
Kwiatków to u Ciebie multum.Róża ma fajny kolorek.Motylki,bączki świetnie.
Trzymaj się.Miłego dnia jutro. ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale fajne zdjęcia motylkom zrobiłaś Lucynko! prześwietliłaś i każdą żyłkę widać :roll:
Miałam takie samo odczucie co do gołąbka, bo wygląda jak figurka ;:oj
Kwiatuszków kwitnie Ci jeszcze bardzo, bardzo dużo! dalie, celozje, niecierpki i nawet spóźniona funkia :D
Astry do których nie mam ostatnio szczęścia.
Czyli heliotropy nie wykazały się skoro nawet u Ciebie uchowały się tylko dwa.
Miałaś szczęście z hortensjami ;:333 Ciekawe rozwiązanie z zimowitami, muszę też coś podobnego wymyślić. Z gazaniami to już tak nie pierwszy raz. Rok temu w tym samym miejscu kwitły, a w tym nie...ziemia dana nowa.
Miłego wieczoru i dobrej nocy Lucynko, a jutro ładnego dnia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Lucynko, jeśli nie teraz to wiesz, że zawsze możesz liczyć na roślinki ode mnie
Przez zimę zastanów się, czy coś Ci wpadło w oko.
Czytam, że zaczęłaś już sadzenie tulipanów.
Ja na razie jeszcze czekam.
Na razie muszę się wziąć za czyszczenie rabat z przekwitniętych kwiatów
Może uda się jutro popracować.
Teraz trzeba korzystać z każdego słonecznego i ciepłego dnia
Buziaki ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”