Basiu ja bym bardziej sie skłaniała do Cynthia Houston - kwiat bardziej w górę skierowany i jaśniejszy kolor. Moja Kenora Wildfire w tym roku jeszcze nie zakwitła, ale pokażę stare zdjęcie.
I dla porównania koloru od lewej Kenora Wildfire, Mingus Alex i Black Jack.
adawi pisze:Wielkiego doświadczenia nie mam , ale wydaje mi się, ze niektóre rozpoznaję - a niektóre na pewno
- 6 to Sombrero
1- jeśli malutka ( ale dość wysoka) to Hapet Silver Blood
5- jeśli ma duży kwiat, jest zdecydowanie wysoka i podobna do tej:
- to może być Penhil Autumn Shade
A ta ciemnolistna też od Stanisława?
Wiesiu, bardzo dziękuję za nazwy odmian dalii .
Ta 1 to Hapet Silver Blood.Fajnie wiedzieć co się ma.
I 5 z twoim typem też sie zgadza.
Nie ta ciemna nie jest od p. Stanisława.
Aniu,
pierwsza ciemno bordowa jeśli ma ok. 8-10 cm to Cornel, jeśli mniejsza to tak jak typowała Adawi
druga - nie mam pojęcie - może coś od Rity?
trzecie - Wanda's Capella
czwarta - Wanda's Aurora
piąta - Penhill Autumn Shade
6 -Sombrero
7 - ta pojedyncza - nie mam pojęcia - to od Stanisława?
W drugim rzucie:
pierwsza - Daleko Polonia
druga - może być Polonez, ale dziwne, że "trzyma"kolory, bo Polonez często nie wybarwia się dobrze - może coś innego?
reszta - nie wiem
Stanisławie,
może to jednak Frost Nip? - Holland Festival chyba bardziej wpada w pomarańczowy... prosimy Przemka T23 o zdjęcie jego Holland Festival
Hy Abalone godna pożądania,
a Hapet Diadem jest odm. Hapet Unique o ile zgadzają się parametry wielkości - trzeba przyznać - ładna!
Kasiu - też tak podejrzewam, że to nie Kenora Wildfire - moja jest bardzo wysoka, góruje nad wszystkimi daliami - kwiat jest duży, ale ma jedną wadę - ścięta prawie natychmiast więdnie - właśnie dziś ja ucięłam do bukietu - już zwiędła - pomimo, że spryskałam środek, przycięłam łodygę, nawet stoi w osobnym wazonie, bo niektóre dalie nie chcą być z innymi w bukiecie, dostała odżywkę do kwiatów ciętych i nic... Jeszcze spróbuję na noc wystawić ją na balkon - może to pomoże...
Witam
Widzę że dalie u Was pięknie kwitną , u mnie też, jestem bardzo zadowolona szczególnie z tych które zakwitły pierwszy raz w moim ogrodzie
Są też "zagadki" jeśli chodzi o nazwę. Proszę o pomoc w identyfikacji
Bardzo wam wszystkim dziękuję za nazwy odmian. Macie perfekcyjne oko.
Sprawdziłam wszystko s ie zgadza.To już mam mniej nn. Dzięki wam Florian Silesia; washi; BarbaraR Dziękuję
To może tą nn rozpoznacie ??
1.
2 .Dość duży kwiat
Kochani ja też się pochwalę kilkoma z sadzonek Stanisława. Dziękuję.
Tropic Sun
Paso Double
Penhill Autum Shade
Z takich oto sadzonek rosną. Najbardziej jestem pod wrażeniem pakowania i że ładnie takie maleństwa znoszą podróż.
Jak ktoś ma fotki bulwek jakie rosną po sezonie z takich sadzonek, to proszę pokażcie. Jestem bardzo ciekawa czego mogę się spodziewać.
Pod warunkiem, że się nie połamią w czasie burzy, bo już straciłam najładniejszą. (Była podwiązana i był palik)
Zależy od odmiany, warunków, nawożenia.... Miałam takie sadzonki na koniec sezonu z ledwie zgrubiałymi korzonkami, ale też takie z bulwą na 20 cm długą i 10 cm szeroką.