Borówka amerykańska - 9 cz.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 gru 2013, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 9 cz.
Witam. Mam pytanie czy można sadzić borówki jeszcze w tym roku ? Torf litewski i rozlozone szyszki igly drewno w swoim lasku. W jakich proporcjach to wymieszać? Torfu mam duzo. Czym ściolkować? 6 krzaków borówki jutro mam przyjsc. Jedna juz tam rosnie i dosyc fajnie owocuje. Ktoś posadził w zwyklej ziemi z doniczki a rośnie super. Maja rosnac pod 3 duzymi sosnami , galezie zaczynaja sie na 2,5 metra także słońce praktycznie cały dzień świeci.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemyśl jeszcze to miejsce pod sosnami bo tam będzie sucho bardzo. Miałam taką borówkę posadzoną jakieś 2-3 m od sosny i po paru latach ją przesadzałam bo cierpiała z braku wody.
Pozdrawiam
Beata
Beata
A ja mam dodatkowo wątpliwości co do sadzenia o tej porze..prawdopodobnie trzeba będzie rozluźnić bryłę korzeniowa, czyli uszkodzić trochę korzenie, czy dadzą radę przetrzymać zimę? Może lepiej zadołować w doniczkach, a teraz przygotować stanowisko i sadzić wiosną..
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Borówka ma dużą wytrzymałość na mróz. Trociny, kora, torf mają świetne właściwości termoizolacyjne więc nie ma opcji żeby zmarzły korzenie jeśli da trochę tego na ściółkę. Do tego już to kiedyś pisałem, zeszłej zimy udało mi się ukorzenić borówkę zimą. Jesienią wetknąłem w doniczki z trocinami i torfem kilka młodych gałązek borówki. Przez zimę ukorzeniła się gałązka Spartana i North Country. Do dzisiaj rosną w tych doniczkach bo jeszcze ich nie ruszałem.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Tija u mnie tak do niedawna Darrow wisiał. Pomimo tego że owoce nie wybarwione do końca to bardzo dobre w smaku.
Będą, będątija pisze:Nie ma na nie chętnych

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Ze względu że w szkółce Ciepłucha nie ma późnych odmian Borówki Amerykańskiej to zamówiłem w szkółce Kielkowski odmiany późne Eliot , Lateblue ,Darrow i Chandler o długim okresie dojrzewania . 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 gru 2013, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bea_znad_morza No trzeba to przemyśleć ale tam ta jedna borówka super rośnie jakies 3 lata. Jak podłoże przygotować? W jakich propocjach na dolek?
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
Przemyśl te sosny bo z czasem będzie coraz gorzej: drzewa będą rosły, będziesz podlewał i nawoził borówkę a korzenie drzewa będą rosły w stronę żyznego miejsca pod borówką. A taka kilkuletnia borówka jest ciężka przy przesadzaniu
Konkretny skład na podłoże jest w wielu publikacjach Kazimierza Pliszki i znajdziesz je w sieci. Jeśli borówka rośnie ci ładnie wsadzona po prostu do ziemi to znaczy, ze masz odpowiednio kwaśne i przepuszczalne podłoże i wystarczy tego nie zepsuć. U mnie na kwaśnym piasku borówki dobrze rosną ale żeby zaowocowały też dobrze to trzeba podsypać im części organicznych (torf, kwaśny kompost, trociny, kora itp. co jest pod ręką), podlewać i nawozić siarczanem amonu.
Ja teraz sadzę tak: worek torfu 80 L wysypuję do płaskiego dołka (o rozmiarach położonego worka), przekopuję mieszając glebę i w to sadzę borówkę. Czyli mieszam 1:1 torf kwaśny z rodzimym piaskiem. Ja już nie rozluźniam korzeni, ale tutaj mam inne zdanie niż większość. Podlewam porządnie i ściółkuję odpadami z tartaku (wymieszane trociny, kora i resztki drewna iglastego). Taka mieszanina dobrze trzyma wilgoć a jak będą owocować to dowiem się za 2-3 lata bo to są nowe borówki.
Poprzednie borówki zasadzone były na działce w następujący sposób: dół głębokości około 0,4 - 0,5 m wyłożony na dole folią po nawozach w celu ograniczenia odpływu wody, do środka wsypana rodzima gleba (piasek
) i dodany kwaśny kompost. Rosną od kilku-kilkunastu lat i owocują ale trzeba je mocno podlewać dlatego do nowych nasadzeń daję dużo torfu z nadzieją, że lepiej będzie trzymał wilgoć.
Każdy ma inne warunki w ogrodzie i dlatego każdy sadzi trochę inaczej ale najważniejsze wymagania borówki to: kwaśna przepuszczalna gleba z duża zawartością części organicznych, podlewanie i siarczan amonu z rozsądkiem. Powodzenia.
I jeszcze mi się przypomniało: nie rób dołków tylko rabatę na której będą rosły wszystkie borówki razem. Ma to same zalety: łatwiej pielić, łatwiej utrzymać odpowiednią wilgotność i podobno borówki lepiej rosną blisko siebie. Takie są towarzyskie.

Konkretny skład na podłoże jest w wielu publikacjach Kazimierza Pliszki i znajdziesz je w sieci. Jeśli borówka rośnie ci ładnie wsadzona po prostu do ziemi to znaczy, ze masz odpowiednio kwaśne i przepuszczalne podłoże i wystarczy tego nie zepsuć. U mnie na kwaśnym piasku borówki dobrze rosną ale żeby zaowocowały też dobrze to trzeba podsypać im części organicznych (torf, kwaśny kompost, trociny, kora itp. co jest pod ręką), podlewać i nawozić siarczanem amonu.
Ja teraz sadzę tak: worek torfu 80 L wysypuję do płaskiego dołka (o rozmiarach położonego worka), przekopuję mieszając glebę i w to sadzę borówkę. Czyli mieszam 1:1 torf kwaśny z rodzimym piaskiem. Ja już nie rozluźniam korzeni, ale tutaj mam inne zdanie niż większość. Podlewam porządnie i ściółkuję odpadami z tartaku (wymieszane trociny, kora i resztki drewna iglastego). Taka mieszanina dobrze trzyma wilgoć a jak będą owocować to dowiem się za 2-3 lata bo to są nowe borówki.
Poprzednie borówki zasadzone były na działce w następujący sposób: dół głębokości około 0,4 - 0,5 m wyłożony na dole folią po nawozach w celu ograniczenia odpływu wody, do środka wsypana rodzima gleba (piasek

Każdy ma inne warunki w ogrodzie i dlatego każdy sadzi trochę inaczej ale najważniejsze wymagania borówki to: kwaśna przepuszczalna gleba z duża zawartością części organicznych, podlewanie i siarczan amonu z rozsądkiem. Powodzenia.
I jeszcze mi się przypomniało: nie rób dołków tylko rabatę na której będą rosły wszystkie borówki razem. Ma to same zalety: łatwiej pielić, łatwiej utrzymać odpowiednią wilgotność i podobno borówki lepiej rosną blisko siebie. Takie są towarzyskie.
Pozdrawiam
Beata
Beata
Tomala3d , skoro Twoje do tej pory owocowały i też słodkie to moja może moja też Darrow ?
Przesadziłam krzaka giganta jagody kamczackiej , miałam dokupić i posadzić 2 krzaki borówki ale na szczęście w porę oprzytomniałam
raz ,że i tak mam nadprodukcję a dwa , po co dokupować nowe skoro moje zdrowe , ciekawe w smaku po co płacić za inne skoro można ze swoich zrobić sadzonki . Wiosną ciachnę gałązki , wsadzę do ukorzenienia , co z tego wyniknie zobaczymy . Jagody ciachnęłam patyk, wsadziłam obok krzaka , bez problemu się ukorzenił , podejrzewam że z borówką nie powinno być problemu . Tak sobie pomyślałam , że krzaki borówek mogę też posadzić w lesie i tak zrobię jak doczekam sadzonek .
Przesadziłam krzaka giganta jagody kamczackiej , miałam dokupić i posadzić 2 krzaki borówki ale na szczęście w porę oprzytomniałam

I masz racjętija pisze:po co dokupować nowe skoro moje zdrowe , ciekawe w smaku po co płacić za inne skoro można ze swoich zrobić sadzonki

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Jak sadziłem 1 borówki to na jesień zakupiłem i za kopczykowałem sadzonki dałem ok.200 -300 g siarki na dołek a na wiosnę wykopałem otwór ok. 40 x 50 włożyłem podziurawiony worek foliowy i wrzuciłem do worka wymieszaną ziemię z siarką i torfem ( ok 25 L torfu ) .
Rok temu dawałem Polifoskę 4 i siarkę ale w tym roku kupiłem nawóz do Borówek .
W ty roku miałem pierwsze owoce , a co do przyrostów to są niezbyt duże ale podlewałem 3-4 razy między wiosną a jesienią .
Teraz zakupiłem późne odmiany Darrow , Lateblue , Eliott i Chandlera .
Wykopałem dół ok. 40 x 50 wsadziłem podziurawiony worek i wsypałem wymieszaną ziemię z 150- 200 g siarki i 30 l torfu do kwasolubnych i posadziłem borówki .
Teraz moje pytanie jak postępować posadzonymi borówkami a jak z owocującymi i czy można dawać siarkę zimą pod borówki .
Rok temu dawałem Polifoskę 4 i siarkę ale w tym roku kupiłem nawóz do Borówek .
W ty roku miałem pierwsze owoce , a co do przyrostów to są niezbyt duże ale podlewałem 3-4 razy między wiosną a jesienią .
Teraz zakupiłem późne odmiany Darrow , Lateblue , Eliott i Chandlera .
Wykopałem dół ok. 40 x 50 wsadziłem podziurawiony worek i wsypałem wymieszaną ziemię z 150- 200 g siarki i 30 l torfu do kwasolubnych i posadziłem borówki .
Teraz moje pytanie jak postępować posadzonymi borówkami a jak z owocującymi i czy można dawać siarkę zimą pod borówki .
Adas11
29 paź 2016, o 22:38 napisałem do ciebie poniższy post:
Badanie rolnicze w Stacji Chemiczno Rolniczej kosztuje kilkanaście złotych.
Weź z kilku miejsc po łyżce, uzbieraj w ten sposób pół kilograma. Jedno dla warstwy 0-20 cm, drugie dla 20-40.
Daj do zbadania. Zapłać za dwa badania i zalecenia.
Możesz też od nich pożyczyć laskę Engera. Wtedy wynik będzie bardziej wiarygodny.
Terytorialny zasięg działania Stacji Chemiczno Rolniczej:
https://www.schr.gov.pl/
Gdybyś rok temu postąpił z moją sugestią miałbyś już dobre stanowisko pod borówkę wysoką.
Nadal możesz to zrobić i wysłać próbki pocztą do Stacji Chemiczno Rolniczej we Wrocławiu:
Po 3 tygodniach będziesz już wiedział co trzeba zrobić. Takie badanie kosztuje teraz około 40 zł.
29 paź 2016, o 22:38 napisałem do ciebie poniższy post:
Badanie rolnicze w Stacji Chemiczno Rolniczej kosztuje kilkanaście złotych.
Weź z kilku miejsc po łyżce, uzbieraj w ten sposób pół kilograma. Jedno dla warstwy 0-20 cm, drugie dla 20-40.
Daj do zbadania. Zapłać za dwa badania i zalecenia.
Możesz też od nich pożyczyć laskę Engera. Wtedy wynik będzie bardziej wiarygodny.
Terytorialny zasięg działania Stacji Chemiczno Rolniczej:
https://www.schr.gov.pl/
Gdybyś rok temu postąpił z moją sugestią miałbyś już dobre stanowisko pod borówkę wysoką.
Nadal możesz to zrobić i wysłać próbki pocztą do Stacji Chemiczno Rolniczej we Wrocławiu:
Po 3 tygodniach będziesz już wiedział co trzeba zrobić. Takie badanie kosztuje teraz około 40 zł.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adaś zamiast wysyłać ziemię do analizy za te pieniądze kup sobie pHmetr. Gleba musi mieć pH pomiędzy 3,5-4,8. Stosuj też nawozy bezchlorkowe czyli specjalistyczne do borówek. Małe przyrosty mogą ale nie muszą wynikać z wysokiego pH gleby. Jeżeli masz borówki w izolowanych dolkach pH ziemi naookoło nie ma aż tak dużego znaczenia. pHmetr przyda ci się też do sporządzania kwaśnych roztworów do podlewania tak aby zakwasić glebę. Bo podejrzewam że tu leży przyczyna. Może byc też że mają za sucho jak podlewasz tylko 4 x w roku. Co do siarki to ja dawałem do dołka w postaci nawozu Wigor S ale tylko w opasce zewnętznej gdzie korzenie dojdą dopiero po roku. Kup phmetr, butelkę elektrolitu i do roboty.
Co do podłoża to też masz niezabogato. Nie wiem jaką masz ziemię ale ta ilośc torfu na dołek to stanowczo za mało.
Co do podłoża to też masz niezabogato. Nie wiem jaką masz ziemię ale ta ilośc torfu na dołek to stanowczo za mało.