Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, zaglądam do ciebie regularnie, choć rzadko się wpisuję. I zawsze jestem zachwycona kompozycjami na rabatach i kondycją roślin. Pięknie masz.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W nocy popadał deszcz, a moja chandra ogrodowa po wizycie w ładnym ogrodzie, znowu mnie dopadła. Miałam rano dwie godziny wolne, więc przesadziłam kwitnącą hortensję Bobo. :roll: Wegetowała na skarpie i nawet zaczęła gubić kwiaty. Nie obyło się bez przeniesienia kilku bylin, żeby zrobić dla niej miejsce. Również marniejący rozchodnik variegata i Frosty Morn dostały nowe miejsce. Mam nadzieję, że nie zrzucą kwiatów, bo już mają ładne pąki. ;:131 Parę samosiejek zawilca wielkokwiatowego powędrowało na miejsce rozchodników. Wykopałam też czosnki główkowate , które rosły przy opasce domu, bo zagęściły się mocno i podsychały dołem. Jest w tym miejscu mała warstwa gleby, więc posadziłam rojniki. Miałam ochotę od razu rozrzedzić rosnące tam jeżówki, na szczęście brakło czasu. ;:224

Obrazek

Dorotko kochasz rośliny, to z pewnością siane też bez problemu wyhodujesz. ;:108 Trzeba tylko posiać i niespecjalnie się nimi przejmować, ja tak robię. ;:306 Wszystkie żurawki jeszcze schowane pod hortensją, żeby się rozrosły, a jesienią już powędrują w docelowe miejsce. Dla Ciebie sześcioletnia Limelight i dwuletnia Polar Bear. Różnica w terminie kwitnienia widoczna bardzo.

Obrazek

Lucynko myślę, że nie zawsze musimy się zachwycać zdjęciami, już samo zaglądanie jest miłe. ;:196 Często nie piszę wiele w wątkach, ale w ogrodach forumek stale szukam inspiracji i ciekawych roślin. :) Często cudze doświadczenia sprowadzają mnie na ziemię, jak mam ochotę przeorać swoje rabatki. ;:14 Dziś już miałam przesadzać kolejną kwitnącą hortensję na pniu, ale w porę się opanowałam. ;:219

Obrazek

Małgosiu dziękuję, ;:196 podglądam często twój ogród, ale mało się udzielasz. :) Jest on dla mnie niedoścignionym wzorem ładu i porządku. ;:180 Mam za dużo miejsca, nieustannie coś przesadzam, więc uzyskanie harmonii raczej nieosiągalne. Niektóre rabaty staram się utrzymać w jednolitych nasadzeniach, ale często jakaś roślina wypadnie i już dylemat, co posadzić. ;:218 Tych dwu, oliwkowo- białą i białą w głębi, od dwu lat prawie nie zmieniałam. Niestety w tym roku padło większość kokoryczy na białej rabacie i już nie mam pomysłu co tam posadzić, Mało miejsca i obwódka z trzmieliny wymusza określoną wysokość roślin. ;:223 Potrzebna tam mało wymagająca roślina, która teraz by kwitła na biało. Zastanawiam się też na żurawkami, ale w takiej ciasnocie chyba nie będą ładnie rosły. ;:218

Obrazek

Zakwitła lilia o pełnych kwiatach i kilka białych pięknie pachnących. Niestety wszystkie NN.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Werbenę Rigidę coraz bardziej lubię, ma mocniejszy kolor niż patagońska, jest niska a mocno rozgałęziona, więc doskonale spełnia rolę wypełniacza.

Obrazek

Trawy coraz ładniejsze.

Obrazek

Rzadko pokazywany żywopłot z choiny, który ma ograniczać przeciągi na tarasie. Ma już 120 cm wysokości i piękny zielony kolor, którego mój aparat nie widzi. ;:223

Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Soniu, nie masz powodów do chandry, masz cudny ogród.
Zamiast kokoryczy może białe zawilce japońskie? są wyższe, więc widać by je było zza obwódki z trzmieliny, kwitną teraz i są bezproblemowe (ja wprawdzie białych nie mam, tylko różowe, ale zachowują się chyba podobnie).
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rigida u mnie padła wnet po zakupie ...Twoja Soniu ładnie się prezentuje! ;:63
Jakoś mi ten kolor liliowca u Ciebie..nie pasuje! ;:306 Przywykłam pewnie do Twoich bieli i pasteli... :)
Wybieram się zaraz na działkę w przyszłym tygodniu - tropiki zapowiadają... ;:222

Miłego dnia!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu. bajeczny ogród ;:180
Wygląda cudnie, jak z żurnala ;:63 ;:63
Trawy, lilie, hortensje,,,wszystko tak pięknie u ciebie wygląda,że z przyjemnością je się ogląda ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Soniu, ślicznie u Ciebie, wszystko takie dorodne. Pogoda jest taka jak jest, więc trudno się dziwić, że nie wszystkie rośliny chcą rosnąć. Ale te, które pokazujesz są okazałe. 'Polar bear' mnie kusi. Takiej jeszcze nie mam. Do tej pory byłam dosyć wierna 'Limelight' :)
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu widzę że hortensje zaczynają już swój spektakl ;:215 , werbena ma piękny intensywny kolor ;:333

Obrazek

Takie obrazki lubię najbardziej moje /twoje hortensje też już ładnie podrosły ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Wydaje mi się, że im ostróżki starsze tym mniej są skłonne do pokładania. Moje w tym roku mimo dokuczenia im wiosną przez śnieg nawet nie wymagały podwiązywania. Szkoda że u mnie jeżówki nie chcą tak rosnąć jak u ciebie...
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Soniu kępa jeżówki robi wrażenie :D
Hortensje piękne ;:167
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Soniu

Zrobiłam sobie bardzo miły spacerek po Twoim pięknym ogrodzie, u mnie jeszcze hortensje nie kwitną, więc podziwiam u Ciebie ;:138 masz je tak dorodne i piękne ;:108 Chociaż nie widać pięknej zieleni na zdjęciach, to żywopłot z Choiny Kanadyjskiej prezentuje się bardzo fajnie ;:138 Kępa jeżówek o intensywnej barwie śliczna.
Soniu czy dzień u Ciebie był pochmurny i chłodny jak przesadzałaś roślinki, ja tylko w takie dni je ruszam, gdy jest słonecznie boję się,że nie przeżyją, może dlatego,że nie zawsze jestem w stanie dopilnować podlewania na następny dzień. Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

A co to za piękna jeżówka w tej wielkiej kępie?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Soniu, piękny ogród!
Wiesz, ja kiedyś też przesadzałam kwitnące liliowce. Bo najłatwiej wtedy gdy kwitną, potem nie wiem, który jest który...
Rozumiem to wyszarpywanie ze szponów korzeni szmaragdów...
U mnie sporo roślin jest posadzonych za blisko linii żywopłotu. Zresztą nie wiem jaka odległość byłaby bezpieczna, bo widzę, że szmaragdy zapuszczają sie daleko...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwa dni babciowania, więc kolejne dwa odpoczywania. :) Trochę popadało, ale gleba nadal sucha. Szykują się upały około 35 stopni, więc chyba jutro nawadnianie będzie działać pełną mocą. Martwią mnie takie ekstremalne temperatury, ponieważ hortensje szybciej różowieją, a ja wolę białe. ;:108

Małgosiu dziękuję, ;:196 miałam dziś gości i trochę mnie podbudowali, bo filmowali ogród, żeby pokazać projektantce. Muszę przemyśleć twoją propozycję. Mam różowe zawilce japońskie, ale dość słabo kwitną. Może glebę trzeba im wzbogacić. ;:218

Obrazek

Maryniu parę sztuk Rigidy wysiałam, ale samosiejek też pełno, właśnie zaczynają kwitnienie. U Ciebie bardziej gliniasta gleba, może jej nie odpowiada. ;:218 Mam trzy liliowce, jeden ten energetyczny i dwa żółte, ale słabo kwitną. Podarowane, więc będą gościć w ogrodzie. Nie przepadam za nimi, bo drażnią mnie uschnięte kwiaty, a na codzienne zrywanie nie mam czasu. Też mnie przerażają prognozy, bo na moich piaskach woda wyparuje błyskawicznie, a hortensje właśnie kwitną. ;:202

Obrazek

Aniu miło, że podglądasz. ;:180 Moje dążenie do uładzania rabat już mnie męczy, dlatego kupuję i sadzę kolejne rośliny, żeby przełamywać schematyczne nasadzenia. Potem znowu próbuję uładzić i tym sposobem, mam stale zajęcie. ;:306

Obrazek

Elu dziękuję za ciepłe słowa. ;:196 Polar Bear mam dwie, obie dwuletnie, więc za wiele doświadczeń nie mam. Kwitną wcześniej i szybko są białe. Limelight jednak dłużej jest limonkowa, ale też długo biała, a to najbardziej lubię u hortensji. ;:108

Obrazek

Ewuniu obie werbeny patagońską i Rigidę lubię jak kwitną, ale sieją się obie bez umiaru. Mogłabym założyć sklep z samosiejkami, gdybym miała czas. Jakbym sprzedawała po złotówce miałabym setki złotych. :;230 Ten zakątek, to miejsce po dawnym warzywniku, powoli go zagospodarowuję. Dosadziłam tam kolejne dwie hortensje. Na razie będą rosły z truskawkami, które jeszcze rok potrzymam. Bardzo jestem szczęśliwa, że tak Ci się plantacja hortensjowa udała. ;:138

Obrazek

Małgosiu dziękuję, że mnie pocieszyłaś.Obrazek Zauroczyły mnie ostróżki, ale jednak musiałam podwiązać niektóre. Drugie kwitnienie bardziej lubię, bo choć nie są tak okazałe jak wcześniej, to jednak stoją sztywno. ;:215 Może posadź odmianowe jeżówki w ziemi z kompostem, będą mieć luźniejszą i bogatszą glebę. Zwykłe rosną u mnie nawet za Szmaragdami od północnej strony, im żadne stanowisko nie straszne.

Obrazek

Kasiu jeżówki po wykopaniu czosnków jakoś samotnie wyglądają. :roll: Wiosną chyba je rozsadzę, żeby zajęły większość tej rabaty. Hortensje już wszystkie kwitną, tylko posadzonym wiosną usunęłam kwiaty. Ukorzenione maluchy muszą się wzmocnić, żeby cieszyć kwiatami w przyszłym roku.

Obrazek

Krysiu miło mi. ;:196 Pocieszysz się dłużej hortensjami, a ja będę podglądać twoje białe, kiedy moje już poróżowieją. ;:108 Choinę zaczęłam ciąć w ubiegłym roku, już całkiem ładnie się zagęściła i zasłania taras. Za dwa, trzy lata pewnie się wyrówna i stworzy ładny prostopadłościan. Niestety ta część od strony domu ma cieplej i szybciej rośnie. Jeżówka to Delicious Candy, kupiona jesienią, już ładnie się rozrosła. Przesadzam rośliny kiedy mam czas, albo chandrę ogrodową. ;:131 Akurat ostatnie rośliny miały szczęście, bo upałów nie było. Staram się też trochę cieniować, najczęściej stawiam jakiś karton na dwa, trzy dni.

Obrazek

Moniko to Delicious Candy, ma bardzo intensywny kolor, a zestawiłam ją z Red Baronem i bordowymi rozchodnikami. Dziś już nie zrobiłam zdjęć tej rabaty, bo padało.

Obrazek

Mariolko często w dość ekstremalne temperatury przesadzam, ale staram się czymś cieniować rośliny. Naprawdę niewiele strat zaliczyłam z tego powodu. Jednak zawsze dłużej się aklimatyzują w nowym miejscu. Niestety wykopywanie roślin w pobliżu Szmaragdów, kończy się usychaniem niektórych pędów żywotnika. Trzeba przecież poprzecinać ich drobne korzenie. Już taki podsychający żywotnik mam w miejscu po jukach. To cena za brak wyobraźni, przy sadzeniu roślin na początku tworzenia ogrodu. ;:223

Obrazek

Spisana na straty lilia tygrysia, jednak zakwitła, choć szału nie ma. :wink:

Obrazek

Ostatnie kwiaty ślazu piżmowego, na kolejne trzeba trochę poczekać.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Ja widzę, że Ty nie próżnujesz ;:oj . O tej porze roku przesadzać hortensję to nie lada wyczyn ;:224 . Mam nadzieję, że te testowane jeżówki i ostróżki okażą się strzałem w dziesiątkę ;:108 . Jak zwykle pokazałaś sporo pięknych zdjęć ;:215 . U mnie dzisiaj wieczorkiem trochę popadało i rośliny mogły się napić ;:333 . Pozdrawiam i spokojnego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko miałam nadzieję, że hortensja się pozbiera, ale zaczęła gubić pąki, to i tak wielkiej krzywdy bym jej nie zrobiła. Może w nowym miejscu się zaaklimatyzuje i w przyszłym roku zakwitnie. ;:131 Już mam parę pomysłów na zmiany, a że jestem niecierpliwa, to najchętniej już bym przesadzała kolejne. Rozsądek jednak zwycięża i tylko zapisuję zmiany w kajecie. Potem zmieniam koncepcję i do wiosny kajet pokreślony. ;:306 Trochę kropi, ale żeby głębiej zmoczyć glebę musiało by padać ze dwa dni. ;:108 Dziękuję za życzenia, jutro miło będzie się wyrywało chwasty. :D

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”