Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Post »

Witaj Słoneczko! już jestem ...właściwie jestem a nie jestem, bo chyba więcej czasu miałam tam na północy! Teraz nie wiem w co wsadzić już pokaleczone i przyniszczone dłonie...i często siadam i rozmawiam z bliskimi...a co tam, jednak oni najważniejsi! Cudownie opisałaś zapachy i chociaż lubię dobre perfumy to po takie jak opisujesz ustawiłabym się w kolejce....poczułam każdy zapach, który opisałaś! nawet te szyszki :;230
Rany jaka śliczna jest Królewna ;:167 a uśmiech kradnie chyba każde serducho! wyściskaj ją od cioci-babci! Miałam dwie córunie, a nie mam wnuczki tylko 2 wnuków i boleję nad tym, bo ja bardzo lubię dziewczynki i mimo że każdy życzył mi syna to cieszyłam się córeczkami. Mimo komuny i wszelkich niedostatków były ubrane zawsze najmodniej, bo szyłam im wszystko! długie spódnice i nawet płaszczyki. W końcu chłopaka mi wyżyczyli i też go kocham ;:306
Ale, ale to wątek ogrodowy! cóż mogę tylko ogólnie Twój ogród kipi obfitością za sprawą cudownych rąk ogrodniczki i pewnie tego aniołka, który bez przerwy czyta co by tu poprawić czy udoskonalić!
Ja też nie palę, ale miewam gości po których zostaje popielniczka brrr! jednak raz zakupiłam torebkę machorki i z tego robię wywar. Z popielniczki zlewam to co robi się po deszczu i też używam ;:oj
Rozpisałam się ;:180 ale chyba mi wybaczysz po tak długiej nieobecności stęskniłam się. Ściskam całą Rodzinkę i miłej niedzieli ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ U Ciebie kwitnień ;:oj ślicznie , kolorowo. ja też łaczę róże zółtą z czerwoną :wink: A dobrze,że mały szkodnik chce jeśc truskawki, bo moje wnuki nie zawsze chcą, a już kwiśnie to wcale :?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Tak uroczo kwitną wysiane zimą petunie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na rabacie przed warzywnikiem pysznią się krzaki malwy, szałwii trójbarwnej, kłosowców, lewkonii i cynii. Niektóre już kwitną, a inne rozkwitną wkrótce a ja się nie mogę napatrzeć, że takie rośliny jeszcze w styczniu były malutkimi nasionkami ;:oj Prawie wszystko na tej rabacie posiałam sama i posadziłam w tym roku, rok temu rosła tu tylko trawa i chwasty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martagonka rozkwitła dziś rano (zdjęcia są z wczoraj) ale nie pasuje do etykiety i nie jest różowa, tylko czerwona
Obrazek

Obrazek

A takie "chwasty" wysiały się kompostu :D

Obrazek

W warzywniku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Puchate pączki na ogóreczniku:

Obrazek

Na pomidorach zawiązują się owocki, a żywokost do podlewania jest już gotowy. Przefermentowany składa się prawie wyłącznie z gęstej cieszy i suchych badyli. Do beczki wrzucałam też wyrwane zdrowe chwasty, pokrzywy, a także przerośnięte rzodkiewki. Z rzodkiewek zostało tylko taka sucha siateczka włókien:

Obrazek

Obrazek
Pomidorki czekają :tan

Obrazek

Na orzechu włoskim pierwszy raz wiszą orzeszki. Cieszę się bardzo, że tak się zebrał po zeszłorocznym przesadzaniu ;:215

Obrazek

W przyszłym sezonie prócz kwiatów jednorocznych posadzę też własne byliny, właśnie wschodzą na rozsadniku:

Obrazek

I inne kwiatki ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak ładnie to napisałaś : w zimę były nasionkiem a teraz takie piękne kwiaty urosły. To niesamowita satysfakcja wyhodować takie cudeńka samemu. Przyroda ma niesamowity potencjał , wystarczy jej trochę pomóc i mamy to co zapragniemy ;:138 Gratuluję !
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Aguś śliczna ta biała petunia.
Warzywka dorodne, pięknie rosną.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Wszystko mi sie podoba, ale najbardziej Twoja córeczka :D Nadrobić chciałabym wcześniej niż jesienią. Jesienią to będzie powtórka z niektórych wątków :lol:

Jak lektura "Długiej Ziemi"?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aguś, brawo za petunie ;:108 :uszy I za brak chwastów w warzywniaczku :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Przedwczoraj posadziłam żółtą fasolkę szparagową bo znalazłam nasionka .Ciekawe czy coś z niej będzie lecz najpierw ja namoczyłam będzie się pięła po pergoli zamiast róży :;230 Mnie również urzekły białe petunie i wiwat Twoje zdolne zielone łapki ;:303 ,bo wszystko szaleje
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Napracowałaś się przy roślinkach, a jaka teraz satysfakcja! Wszystko kwitnie i cieszy. Moje lewkonie już niedługo pokażą kwiatki, zaczyna też kwitnąć maciejka, tylko jest jakaś biała.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Aguś,podziwiam Twój ogród i wyjść nie mogę ,córunia śliczna ,na pewno jest pomocnikiem ogrodowym i wsuwa pyszne plony truskaweczek i poziomek ,petunie masz cudne i pomyśleć ,że sama je wyprodukowałaś,no i piwonie są w ogrodzie ,moje najukochańsze kwiaty,aż radość być w takim ogrodzie ,pozdrawiam :wit
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Aguś, ale Ci się udały te petunie ;:138 Biały Welon najbardziej mi się podoba ;:167 Ja swoje Welony uratowane przed ślimakami posadziłam u mamy w donicach, myślę, że niedługo rozkwitną bo już zmieniły fason :wink:

JA też mam cynię Envy, ale moja jeszcze nie kwitnie. Cynie też mi ślimaki przerzedziły, niewiele mi zostało ;:145
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

U Ciebie wszystko już kwitnie..., aż brak mi słów - te lewkonie... ;:138 - ja na swoje jeszcze czekam - siałam łososiowe i mix (wyższe i karłowe) - nawet jeszcze za bardzo nie mogę dopatrzeć się na nich pączków.

Te białe petunie strzępiaste są super - też je mam, ale zauważyłam, że mają mniejsze kwiaty niż strzępiaste amarantowo-fioletowe - przynajmniej u mnie (niby ta sama firma a jednak różnica w wielkości kwiatu jest) - a nawet w tych amarantowo-fioletowych trafiła mi się jedna o pełnym kwiatku - do Twojego fioletowego ogrodu też by ten kolorek pasował (pomyśl na przyszły rok - w jednej skrzynce oba te kolory moim zdaniem super wyglądają). Tak się zastanawiam czy na opakowaniu Twoich też pisało, że mają być częściowo zwisające? - bo u mnie tak miało być, a rosną sztywno w górę - co mi nie przeszkadza aż tak bardzo, bo u mnie skrzynki nie wiszą tylko stoją na tarasie, ale jednak.

Twoja córeczka ma śliczny uśmiech i na pewno wyrośnie na mądrą dziewczynkę. To, że w tym wieku potrafi się sama sobą zająć i nie jest absorbująca - to dobrze rokuje na przyszłość. (wiem co mówię-na co dzień pracuję z dziećmi)
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Te białe petunie są śliczne. Masz rękę do roślin, Twój warzywnik robi wrażenie :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Agnieszko córcia słodka, dobrze, że ma ochotę na owoce. ;:215 Napracowałaś się przy siewach, teraz możesz cieszyć się rezultatami. ;:138 Petunie rzeczywiście masz wyjątkowo piękne. ;:oj Jaka cudna ceglana ściana. Obrazek Zapach lewkonii prawie się czuje, dorodne kwiaty. Byliny z siewek też szybko rosną, na przyszły rok większość zakwitnie, będziesz mieć od razu większą ilość w ogrodzie, niż gdybyś chciała kupować. ;:215 Siałam kiedyś oliwkową cynię, ale miała wyjątkowo małe kwiaty, może glebę miała nieodpowiednią. Na początku też była bardziej kremowa, dopiero z czasem zieleniała. Pomidor z samosiejki z pewnością nadrobi i dogoni pozostałe. :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ależ masz cudny warzywnik i taki czysty, bez chwastów ;:138 . Petunie masz dorodne ;:333 , gratuluję bo ja nie mam do nich ręki . Masz sporo jednorocznych a ja miałam takie ambitne plany i nie wyszły :oops: . No cóż jednak nie nadaję się do siania ;:306 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”