Roobaczek, zdjęcie trochę nie wyraźne ale wydaje mi się, że Twoje siewki mają trochę za mokro - spójrz na siewki kati-1976, bo dla mnie tam właśnie mają optymalne warunki
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
moją siostrę strasznie od niego boli głowa, jak zakwitnie tylko jeden pączek, to zapach jest przyjemny, ale jak zakwitnie kilka na raz to zapach jest bardzo intensywny ale mnie się podoba...
Tak, ale zamknę od góry wieczkiem. To jest takie pudełeczko na żywność itp. Warunek jest taki, żeby miały ciepło, wilgotno i trzeba wietrzyć przynajmniej raz dziennie, żeby nie było warunków beztlenowych. Jak ktoś się zdecyduje na hodowlę bez przykrycia, to polecam przysypać nasionka 2-3 mm płukanego piasku, a reszta j/w
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Posiadam 2 roślinki Adenium które kupiłem w zeszłym roku jako już duże roślinki.Jjednak z moją uprawą chyba coś nie tak, bo dzieje się z nimi coś niedobrego. Liście usychają na brzegach.. Nie wiem co jest przyczyną. Podlewam je bardzo mało, raz w tygodniu i znajdują się na oknie południowym. Może to kwestia ziemi w jakiej rosną ? stosuję ziemie do kaktusów bez żadnych domieszek piasku czy włókna oraz nie nawożę jej niczym . A może należy zmienić podłoże na inne , np. zwykła ziemia do kwiatów doniczkowych lub ziemia do palm i zmieszana z piaskiem (żwirkiem) lub włóknem kokosowym.
Martwię się o nie więc proszę o rady.
Dużo czytałam i oglądałam zdjęć adeniów, ale na takie objawy jeszcze nie trafiłam. Ciekawi mnie, co jest ich przyczyną, tym bardziej, że właśnie wczoraj rozsadziłam swoje 6 siewek do oddzielnych doniczek i chciałabym być przygotowana na różne niespodzianki.