Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.3

Post »

Nie sądzę żebyś miała 20 sztuk, bo w jednej paczce nasion jest średnio 150-200 nasion.
Odwróć torebkę jeśli jeszcze masz i przeczytaj ile w niej jest ( podają w przybliżeniu).
Jeśli wysiałaś 2 torebeczki to w doniczce masz około 300-400 przyszłych krzaków. Nawet jeśli połowa nie wykiełkuje to nadal masz dużo.
Kubeczki 200ml są najbardziej ekonomiczne, są pakowane po 100sztuk chyba zawsze, więc dlatego napisałam że 100. Mogą być to też kubki po śmietanie i jogurcie. Nim przesadzić je do właściwych donic to będą mogły tam chwilę rosnąć.
Wybierz te najładniejsze.

A o balkon pytam,bo w tym układzie możesz pomyśleć o skrzyni drewnianej.
Możesz ją zbić samodzielnie ale i też gdzieś podłapać taką jak po owocach. Do tego worek czy agrotkanina i ziemia. Jeśli wejdzie Ci na taras czy do ogródka to spokojnie możesz tam hodować pomidorki.
Po raz kolejny polecę wątek i bloga Skoanny ( nie, nie płaci mi za to ;:306 ) - tam jest skarbnica wiedzy o uprawie skrzynkowo balkonowej.

A jeśli chodzi o podłoże to ja osobiście tam nie widzę tragedii.

Edit : aż przewertowałam swój wątek i postanawiam wkleić zdjęcia do oceny dowolnej.
To z zeszłego roku , mój nietrafiony pomysł.

Pomiodry po kilka ( ostatecznie zostało ich bodajże 5) , w skrzynce balkonowej

Obrazek

i pomidor w doniczce 10 litrów, pojedynczo
Obrazek

Jedna partia nasion, ten sam czas, ta sama odmiana, takie same sianie, pikowanie itd. Tylko 2 różne lokum.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Byłam pewna, że tychże nasionek w pojedynczym opakowaniu nie było więcej niż 10, 20 maksymalnie... były tylko na dnie, mała torebeczka marketowa, nasiona bodajże firmy Vilmorin (ale nie powiem niestety, czy na pewno, bo opakowania wyrzuciłam już dawno). Zabiłaś mnie trochę teraz z tymi 400 krzakami. W takim wypadku chyba część pójdzie na straty niestety, jeśli tak dużo ich wykiełkuje, bo nawet na ogródku i zakładając rozdanie części aż tylu nie pomieszczę. Rozejrzę się za tymi kubeczkami faktycznie, dziękuję. Zginęłabym gdyby mnie zaskoczyło nagle tyle krzaków.
Na zdjęciach widać dużą różnicę w stanie rośliny, nawet patrząc okiem kompletnego laika. Widać, że im w tej skrzynce przyciasno.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Zawsze możesz wejść na stronę producenta i sprawdzić ile w paczce było nasion, bo chyba pisze.

Na ten przykład ja teraz odwróciłam moje nasiona i jest napisane 250szt.
I jest ich na dnie, bo to drobniutkie nasionka - no umówmy się, koktajlówka to mały owoc więc i nasionka malutkie.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Zawsze możesz przepikować tyle roślin, ile chcesz a resztę wyrzucić np. na kompost.
Iza
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Kurde, właśnie próbuję znaleźć, nie widzę nigdzie konkretnie tej paczki, którą miałam... chyba muszę wybrać się do kauflanda i obejrzeć ją na miejscu. Tam na ilustracji było dużo małych pomidorków, a w prawym górnym rogu było duże oznaczenie "D". :;230 Ale np. TU jest 16 nasion, więc może nie będzie aż takiej tragedii.
I chyba faktycznie tak zrobię, nie ma sensu też trzymać ich w dużym ścisku, żeby się męczyły.
A co do podlewania - dziękuję, nie wiedziałam, że to tak działa :) Zawsze rośliny podlewałam, jak u góry zaczynało być sucho...
Może dlatego nic nigdy u mnie nie rosło ;:124 Ograniczę podlewanie.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Oznaczenie "D" w Kauflandzie dotyczy ceny.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Ach, możliwe. Naprawdę kompletnie się na tym nie znam.
Najlepiej po prostu pójdę i zobaczę w sklepie, jak to wygląda na takiej samej torebce, żeby nie kombinować. Jeśli wyjdzie rzeczywiście tak dużo krzaczków, to cóż, naprawdę będzie trzeba wybrać najładniejsze. Choć trochę będzie mi ich szkoda, ale mam nauczkę na przyszłość, żeby tyle nie wysiewać.
Edit: Jak teraz podliczyłam same te kiełki, które wychyliły się od rana, to jest ich ponad 40 sztuk... a jeszcze nawet papryka pewnie nie zaczęła kiełkować. Więc tak, rozejrzę się za kubeczkami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Dobroczynek
50p
50p
Od: 22 lut 2018, o 18:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze można rozdać po znajomych :heja
W tym roku nauczona doświadczeniem mam tylko akurat roślin albo po jednej więcej w odmianie :) w zeszłym roku może nie aż tak ...ale tez szukałam nowych opiekunów dla roślinek bo było tego za duzo :) efekt taki ze niektóry już zamówili u mnie w tym roku pomidory koktailowe za ?ładny uśmiech?, ale jeśli mi coś zostanie to na pewno rozdam :wink:
Polecam czytanie wątków na forum... chociaż można się uzależnić. W zeszłym roku miałam pomidory... w tym jeszcze paprykę, bakłażana, pepino itd. ;:14

I już zbieram deszczówkę na opryski...
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Pizza ale poszłaś na żywioł :;230 całą torebkę nasion do skrzynki ;:oj Las Ci tam wyrośnie. 30 stopni to troszkę zbyt dużo dla pomidora, wschody mogą być przy zbyt wysokiej temperaturze nierówne, ale jak widzisz i tak mało ich nie jest skoro już 40-stka na wierzchu. Faktycznie jak zauważyły koleżanki i tak trzeba będzie towarzystwo przesadzić. Wybierz najsilniejsze.
Tu masz w pigułce o pierwszym etapie rozsady http://balkonowywarzywnik.pl/news/pomid ... -raz-cz-1/ i tutaj http://balkonowywarzywnik.pl/zrobic-roz ... row-donic/
To i całą resztę znajdziesz też na forum w wątkach pomidorowych ;:108
No i jednak sugeruję zobaczyć w sklepie co to była za odmiana. To bardzo ważna informacja. Różne odmiany pomidorów mają różne wymagania.
Kasiu ja też zbieram deszczówkę, dzisiaj to nawet wiadrami :;230, ale przyda się bardzo, bo mam zakusy na zrobienie pierwszej w tym roku gnojóweczki dla pomidorowych rozsad ;:108
like_water
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 mar 2015, o 18:41

Post »

Skoanna, a z czego robisz gnojówkę? Pokrzywy czy jeszcze jakieś zielsko?
Nie wiedziałam, że deszczówkę można zbierać z wyprzedzeniem i magazynować. Myślałam, że się popsuje. :p
Zuzanna
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

No las w doniczce już powoli mi się robi. :lol: A rano to były takie małe pypcie! Już maleńkie listki widzę.
Obrazek
Problemów chyba będę miała z nimi co nie miara, ale ten widok i tak cieszy oko po tygodniu martwienia się, czy cokolwiek wyrośnie. Jutro idę po kubeczki, to i odmianę sprawdzę. Ale nie pamiętam, czy w ogóle była konkretnie opisana - na pewno było, że "Solanum lycopersicum, pomidor doniczkowy karłowy, roślina niska", ale nie przypominam sobie więcej szczegółowych informacji. No nic, sprawdzę.
Dziękuję za linki, Skoanna :) doedukuję się. Z opóźnieniem, ale jednak.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw

Post »

Moje pomidorowe dzieciaki dostały własne M1.
Jak mi się chce własnego pomidora... a tu jeszcze tyle trzeba czekać :roll: :roll:

Obrazek
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie pomidorki dopiero wyszły z pod ziemi, a też i wschodzą nierównomiernie jak to bywa w miksie odmian. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje będą dziś pikowane. Część nie wykiełkowała, głównie nasiona oryginalne . Czeka mnie dosiewka :roll:
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Moje pomidorki, wysiałam w tym roku około 40 odmian :) Mam nadzieję,że będą takie zdrowiutkie do samego końca ;:167

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”