Na glinie malowane
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na glinie malowane
to u nas takie gary nazywają się 'gliniaki' nawet jak nie są z gliny
Swoją drogą, próbowałaś swoją glinę uprawną lepić? Ja, jak kiedyś wspominałam, z naszej próbowałam, a konkretnie szwagier próbował, lepiło się nieźle, ale technologia wypalania chyba zła była, bo się rozleciał wytwór po wysuszeniu 
- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Kasiu
Ty widziałaś naszą beczułkę, ale nie mogę teraz zrobić jej zdjęcia gdyż eM ambitnie schował.
Miski, tzw. makutry, kiedyś służyły w kuchni teraz u mnie latem mam wstawione tam doniczki np z pelargonią lub coś jest na większej postawione np. ślimaczek (tutaj obok hortensji większa miska)

a te przyjemności służą mi w domu do robienia ogóreczków małosolnych
Aga lubię tego typu "przydasie", jeśli nie w domu to można je wykorzystać w ogrodzie
Pati fajna nazwa "gliniaki"
. Kiedyś próbowałam zrobić kulki, ale niestety poległam
. To musi być wypalane w specjalnym piecu, a ja takowego nie posiadam.
Będąc w tym roku we Wdzydzach Kiszewskich, konkretnie na Jarmarku w Kaszubskim Parku Etnograficznym zakupiłam sobie takowe "gliniaki, przydasie"

Miski, tzw. makutry, kiedyś służyły w kuchni teraz u mnie latem mam wstawione tam doniczki np z pelargonią lub coś jest na większej postawione np. ślimaczek (tutaj obok hortensji większa miska)

Aga lubię tego typu "przydasie", jeśli nie w domu to można je wykorzystać w ogrodzie
Pati fajna nazwa "gliniaki"
Będąc w tym roku we Wdzydzach Kiszewskich, konkretnie na Jarmarku w Kaszubskim Parku Etnograficznym zakupiłam sobie takowe "gliniaki, przydasie"
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Ilonko ale masz gliniane przydasie
szczególnie tej dużej misy zazdroszczę 
- ARABELLA

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ilonko tez mam makutrę

- cantati

- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Ilonko, garnki super, ten z uszkiem świetny 
Ja mam taki mały gliniaczek ocalały z Babcinych zbiorów, korzystam z niego jak robię ciasto na piernik leżakujący, super się przechowuje
Są jeszcze 2 makutry, mała i duża, stoją sobie w szafce i czekają na jakiś pomysł na ich wykorzystanie 
Ja mam taki mały gliniaczek ocalały z Babcinych zbiorów, korzystam z niego jak robię ciasto na piernik leżakujący, super się przechowuje
Pozdrawiam, Dorota
- imwsz

Madziu, Lucynko, Dorotko
Każdy lubi jakieś tam "przydasie" a jeszcze jak może wykorzystać w ogrodzie to jest cały happy.
Dorotko te stare "gliniaki", jak to mówi Pati, jeśli od kogoś bliskiego to człek używa bardzo rzadko, aby coś złego się nie stało
.
Każdy lubi jakieś tam "przydasie" a jeszcze jak może wykorzystać w ogrodzie to jest cały happy.
Dorotko te stare "gliniaki", jak to mówi Pati, jeśli od kogoś bliskiego to człek używa bardzo rzadko, aby coś złego się nie stało
Pozdrawiam - Ilona
- abcd
- 1000p

- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Takie gary z gliny robione i kosze z wikliny to teraz fortuna . A w ogrodzie to najlepsze co może być to drewno , wiklina i kamień .Plastik odpada .
- survivor26

Ja ze swoimi gliniakami to mam ciężki dylemat czy w domu używać czy w ogrodzie
Aktualnie w makutrze rosną pędzone cebulki, a w ogóle ciekawa sprawa, bo choć te naczynia nie mają odpływu to, jak sprawdziłam już wiosną, roślinki rosną w nich fantastycznie...
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Ilonko , przyszłam się przywitać , pierwszy raz jestem u Ciebie . Śliczny ogród stworzyłaś . Garnki kamienne pięknie wyglądają na rabatach , u mnie jeden służy rybom w oczku na zimowe schronienie .
- imwsz

Elu to co piszesz fajnie by było wszystko co potrzebujemy mieć
ale niekiedy tym plastikiem musimy się wspomóc
Pati tak po cichu Ci się przyznam, że moje gliniaki (spodobała mi się ta nazwa, z jakiego jest rejonu?) z ogrodu są co poniektóre z tzw. odpryskiem. W domu by mnie to denerwowało a w ogrodzie dostaje dodatkowego pazura wiekowego.
Nie dziwię się, że roślinki dobrze rosną w makutrze. Nie wiem w jaki sposób wytwarzają w tej chwili, ale kiedyś podstawą była dobrej jakości glina + dodatek piasku kwarcowego. Z zewnątrz były posypywane solą kuchenną, aby podczas tradycyjnego wypalania wytworzyła się glazura zewnętrzna.
Danusiu
witaj w moim skromnie roślinnym ogródku. Cieszę się, że też wykorzystujesz taki oryginalne "przydasie"
A rybki to bardzo ważny element ogrodu
Ja niestety ich mieć nie będę
Basiu mam tylko te 3 żółte, które wymieniłaś.
Pati tak po cichu Ci się przyznam, że moje gliniaki (spodobała mi się ta nazwa, z jakiego jest rejonu?) z ogrodu są co poniektóre z tzw. odpryskiem. W domu by mnie to denerwowało a w ogrodzie dostaje dodatkowego pazura wiekowego.
Nie dziwię się, że roślinki dobrze rosną w makutrze. Nie wiem w jaki sposób wytwarzają w tej chwili, ale kiedyś podstawą była dobrej jakości glina + dodatek piasku kwarcowego. Z zewnątrz były posypywane solą kuchenną, aby podczas tradycyjnego wypalania wytworzyła się glazura zewnętrzna.
Danusiu
A rybki to bardzo ważny element ogrodu
Basiu mam tylko te 3 żółte, które wymieniłaś.
Pozdrawiam - Ilona
- kasia_rom

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Śliczne masz te naczynia
Niezła kolekcja 
- survivor26

Ilonko, nie mam pewności skąd te gliniaki...chyba kresowe, bo ja rodzinnie z kresów wschodnich jestem (stąd genetyczny pociąg do mieszkania na pograniczu
) A
- imwsz

Kasiu, Pati, Iwonko nieraz warto odwiedzić miejsca, gdzie na tzw. kocyku coś sprzedają, zakamarki rynków czy giełdy. Można jakiegoś "przydasia" wypatrzeć i za małe pieniążki kupić. Mój się śmieje jak jest riposta z mojej strony i odpowiedź na pytania "..po co.."- to kosztowało 1 czekoladę albo paczkę twoich papierosów 
Pozdrawiam - Ilona
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
to kosztowało 1 czekoladę albo paczkę twoich papierosów i ja tak zawsze tłumaczę i skutkuje