Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.
Iguś, pamiętasz, że miałas mi przedstawić swoje propozycje drzewek niewielkich do ogródka?
No i jeśli masz czas to poprosiłabym o opisanie iglaczkowych kulek.
Jestem bardzo zadowolona z zakupów poczynionych z Wami w Sulejowie.
Mam nadzieje, że na kolejnym zjeździe znowu udam się do tej szkółki.
Szukam tylko odpowiednich iglaczków. Rosnących powoli i nie za duzych.
Twoje kulki są cudowne
No i jeśli masz czas to poprosiłabym o opisanie iglaczkowych kulek.
Jestem bardzo zadowolona z zakupów poczynionych z Wami w Sulejowie.
Mam nadzieje, że na kolejnym zjeździe znowu udam się do tej szkółki.
Szukam tylko odpowiednich iglaczków. Rosnących powoli i nie za duzych.
Twoje kulki są cudowne
Iga szczęka mi opadła ... wygląda jak namalowany obraz wszystko ... przepięknie ...
ja jestem zielona z roślin totalnie, chciałam cię zapytać chociaż o te szczepione na pniu wysokie drzewka to jakie to są?? no i taki iglak też szczepiony na pniu - jak się nazywa ???

marzy mi się taka rabata na tle tuji , ale jak nie znam roślin to mogę tylko pomarzyć

niedźwiedzie futro i hosty masz cudowne ...
na wiosnę muszę u siebie zagryźć zęby i coś zrobić, ale zupełnie nie mam pomysłu ... nie znam roślin - a jak już poznam nazwę to znowu nie wiem do jakiej wysokości mi to urośnie i czy się będzie z całością komponować

ja jestem zielona z roślin totalnie, chciałam cię zapytać chociaż o te szczepione na pniu wysokie drzewka to jakie to są?? no i taki iglak też szczepiony na pniu - jak się nazywa ???
marzy mi się taka rabata na tle tuji , ale jak nie znam roślin to mogę tylko pomarzyć

niedźwiedzie futro i hosty masz cudowne ...

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 23:59
Iguś piękne rabaty . Napisałaś za dwa lata,więc żurawki z tej wiosny w 2013 nie dzielić? dopiero po 2 latach? Domyślam się że kilka roślin jednej odmiany będzie wyglądać lepiej,efekt już jaki taki jest bo wszystkie żurawki rosną w dwóch liniach obok siebie. A odmiany po jednej kupuję ze względu na koszty,każda piękna a jest tyyyyle. Z czasem się rozrosną i będzie po kilka z jednej odmiany:)
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam Lucynko.
Anushka, witam serdecznie
Te drzewa to klony, a iglaczek to sosenka. Takich, tym podobnych sosenek dużo u mnie na ogrodzie. Szalone zakupy mojego męża.
Postaram się pomóc w miarę możliwości.
Jak masz ogród od niedawna to zrujnuj się na Katalog Roślin, warto mieć tę pozycje, opisuje popularniejsze odmiany roślin, z dokładnym podaniem wielkości jaką osiągną kiedy dorosną. Obok jest do porównania sylwetka człowieka, nawet dla laika zrozumiałe.
Był to mój podstawowy podręcznik do nauki projektowania.
Małgosiu, kulki cudowne, ale czemu tak szybko rosną.
Coraz mocniejsze paliki potrzebne.
Dobrze, że mi przypomniałaś, zapomniałam
Postaram się, już zapisałam na biurku.
Ewuniu, puste rabaty są generalnie hostowe, ale one po katach, wykorzystuję cień. Tak, że widoczki ogólne raczej ok.
Tereniu, cieszę się, bo jak dla mnie żurawki, hosty i trawy to nadal rośliny nr 1. Nie mówię o wielkich ogrodach, ale o takich do 1000 metrów.
Moniko, tylko nie licz, że każda odmiana rośnie tak samo
Czasem już po roku można uzyskać do kilkunastu sadzonek, a czasem nie ma przyrostu. To wartości odmianowe, ale i jednostkowe, rośliny są różne, i nie każda na każdym ogrodzie rośnie tak samo. 

Anushka, witam serdecznie

Postaram się pomóc w miarę możliwości.
Jak masz ogród od niedawna to zrujnuj się na Katalog Roślin, warto mieć tę pozycje, opisuje popularniejsze odmiany roślin, z dokładnym podaniem wielkości jaką osiągną kiedy dorosną. Obok jest do porównania sylwetka człowieka, nawet dla laika zrozumiałe.

Był to mój podstawowy podręcznik do nauki projektowania.

Małgosiu, kulki cudowne, ale czemu tak szybko rosną.

Ewuniu, puste rabaty są generalnie hostowe, ale one po katach, wykorzystuję cień. Tak, że widoczki ogólne raczej ok.

Tereniu, cieszę się, bo jak dla mnie żurawki, hosty i trawy to nadal rośliny nr 1. Nie mówię o wielkich ogrodach, ale o takich do 1000 metrów.

Moniko, tylko nie licz, że każda odmiana rośnie tak samo

-
- 1000p
Nie liczę sądząc już po tym sezonie,jedne są olbrzymimi kępami a inne małymi zgrabnymi kępkami.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Moniko, cieszę się na taki rozsadek. Zawsze staram się wysyłać jak najlepsze rośliny, te bidulki które są małe zostają u mnie u na ogrodzie. 

-
- 1000p
Ale Iguś to normalne wśród każdej grupy roślin że maja różna siłę wzrostu zależną od odmiany a sadzonki od Ciebie co do jednej były piękne i dorodne. Wszystkie też cudownie kwitły ,nie obcinałam im kwiatów aby się wzmocniły bo chciałam je zobaczyć i podziwiać,są tak różne:) Ja jestem bardzo zadowolona i hostę której nie było ale obiecałaś mi ja w następnym sezonie pilnuje i czekam na nią,zamówię w nadchodzącym. Nie kupowałam na necie,wolę poczekać i mieć sprawdzoną
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Mówisz, że kulki tak szybko rosną? Może trzeba zacząc je szczypać?
Ja potrzebuję kilku większych, ale nie dużych i reszty miniaturek, które docelowo będa miały nie więcej jak 0,5-0,8 m. przede wszystkim szerokości. W zwyż moga rosnąc
Ja potrzebuję kilku większych, ale nie dużych i reszty miniaturek, które docelowo będa miały nie więcej jak 0,5-0,8 m. przede wszystkim szerokości. W zwyż moga rosnąc
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
O tak potwierdzamiga23 pisze:Moniko, cieszę się na taki rozsadek. Zawsze staram się wysyłać jak najlepsze rośliny, te bidulki które są małe zostają u mnie u na ogrodzie.

-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iga, my już 3 noże na wycinaniu darni stępiliśmy, bo taki półokrągły wycinacz na kiju się nie sprawdził. Czasami nawet nie przebił kępy trawy. Teraz mam taki stary kozik, który co chwilę ostrzę. Masz jakąś radę na to ?
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Iguś,jak zwykle cudne widoki
Pozdrawiam was kochani 

- kasia126126
- 1000p
- Od: 8 cze 2010, o 18:21
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Świetne są u ciebie te wrzosy o złotych pędach. Choć ogólnie za wrzosami nie przepadam, te wyglądają naprawdę pięknie, szczególnie w tej twojej kompozycji.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Iguś witaj wrzosy wyglądają wspaniale , ja je bardzo lubię ale one mnie nie bardzo, tak że od czasu do czasu kupuje kilka nowych w tym roku jakoś nie złożyło się .