działka w Jeżewie Bory Tucholskie- część II
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: działka w Jeżewie Bory Tucholskie- część II
Cudne
Krzewiastych jeszcze nie szukałam, bo u mnie dość zimno. Bałabym się, że mi zmarzną. Na razie zamówiłam trochę piwonii o pojedynczych płatkach. Mam nadzieję, że M przestanie się upierać co do pióropusznika. Mam dla tej paproci idealne miejsce na dzikiej rabatce 
-
X_Ro-a
Zbyszku!
dużo się nie zmieniłeś
Gdybyś nie rozjaśnił sobie włosów to byłaby niewielka różnica
Od kilku dni rozglądam się za paprociami, może podpowiesz mi jakich szukać dla początkującego ogrodnika
Od kilku dni rozglądam się za paprociami, może podpowiesz mi jakich szukać dla początkującego ogrodnika
Cześć, piękny i dynamiczny ogród. A tego piachu czasem zazdroszczę, zwłaszcza kiedy chcę coś wsadzić i muszę skakać po szpadlu.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- ZbigniewG

- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Roma ja zaczynałem od języcznika i Athyrium nip. łatwe i efektowne, praktycznie co dostaniesz (bez wysyłkowej) powinno się trzymać
wygląd
Dorota i wydało się- to po co ja w tym fotoshopie się męczyłem i licznik przekręcałem
Ewo też się bardzo bałem bo wiele roślin u mnie wymarzło ale z jedna warto zaryzykować w zacisznym miejscu, myślę że po dwóch latach osłaniania wytrzyma już bez przeszkód
dokupiłem następną Wu Long Peng Sheng
za oknem buszują sikorki ale tej pani jeszcze nie było

- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Oj! Znowu trochę ciekawostek się uzbierało u Ciebie Zbyszku. Bardzo przystojny z ciebie mężczyzna, na każdym z przedstawionych zdjęć. Dwa lata wstecz miałam piwonie krzewiastą, ale nie przyjęła się. Dzisiaj mam jej nasiona, z których to próbuję wyhodować roślinkę chociażby jedną. Nie wiem ile nasion zakiełkuje. Trochę to czasu zajmuje. Po pierwsze dwukrotne stratyfikacje nasion - trzy miesiące zimna, 3 miesiące ciepła(w temp. pokojowej). Tak ot dla ciekawostki to robię. Będę zadowolona jak się uda. Żurawki cudne.
- ZbigniewG

Mirka właściwie najbardziej zbliżona jest wersja w gumofilcach, reszta to już przeszłość
z wysiewem krzewiastej możesz się pobawić
dawno (bardzo dawno) temu dostałem 2letnią siewkę zakwitła po 4 latach (razem 6) i natychmiast wyleciała za płot

z wysiewem krzewiastej możesz się pobawić
- ewamaj66

Ale kolorowo u Ciebie
Źle posadziłam Midnight Rose, zdaje się, że koty ją zdeptały. Wiosną przesadzę, jeśli będzie co zbierać. Korci mnie piwonia krzewiasta, ale poczekam. Kupię, jeśli znajdę na targach w sensownej cenie (ostatnio widziałam po 60 zł-trzy róże!). Dlaczego wyrzuciłeś roślinę, na którą tak długo czekałeś?
- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Zbyszku, ma się rozumieć, że dla zabawy, ciekawości czy się choć jedna przyjmie. Ja z tych co muszę już widzieć to co ma rosnąć i kwitnąć. A taki czas jak tu przytoczyłeś, to zbyt długi.
-
Keetee

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
śliczne żurawki śliczne.....a bukszpan będzie przystrzyżony czy kulki 
- ewa w

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
w końcu znalazłam Twój ogród, duzo pracy włożonej i wyniki tego są wspaniałe. Jak takie małe roslinki potrafią się odwdzięczyć
Byłam kiedyś w tych okolicach na spływie kajakowym po rzece Brdzie-były to wspaniałe czasy mojej młodości
Zbyszku, i ja do Ciebie zawitałam z rewizytą
co za sympatyczne, dzięki konwalnikowi, spotkanie 
z przyjemnością pochodziłam po Twoim ogrodzie - jest co oglądać, zwłaszcza późną wiosną, gdy ogród zaczyna naprawdę żyć... szczególnie zachwyciły mnie jodła kalifornijska, wiąz Wredei i brzozowa altanka
ten wiąz już od jakiegoś czasu za mną chodzi...
z przyjemnością pochodziłam po Twoim ogrodzie - jest co oglądać, zwłaszcza późną wiosną, gdy ogród zaczyna naprawdę żyć... szczególnie zachwyciły mnie jodła kalifornijska, wiąz Wredei i brzozowa altanka
- ZbigniewG

działka w Jeżewie Bory Tucholskie- część II
Mirka długo i efekt najczęściej byle jaki chociaż podobno jest jakaś odmiana piwonii krzaczastej rozmnażana z siewek
Ewo najlepiej kupować choć z jednym kwiatem, czasami można trafić młodą sadzonkę za 20-30zł ale koniecznie trzeba sprawdzić(widać) czy jest szczepiona
siewka którą wyrzuciłem miała bezbarwny kwiat wielkości 5zł w połączeniu z oczekiwaniami to porażka
Doroto bukszpan ma trochę podrosnąć i dać cień żurawkom na wiosnę lekko go przytnę
Aga wiąz wielkości około 4m
widziałem jakieś 15lat temu i tylko cena mnie powstrzymywała, po kilu latach ceny poszły w dół i tak sobie rośnie
ostatnie dwa lata strasznie coś mu gryzie liści i nie mogę upolować robali
kalifornijską dobrze wypatrzyłaś
jest inna niż trzy pozostałe,
Ewo W na Brdzie też pływałem ale częściej na Wdzie(bliżej) lub dość znany międzynarodowy spływ kajakowy Pojezierzem Brodnickim, Drwęcą i Wisłą (prawie 2tyg) o na Łabie też byłem -więcej grzechów nie pamiętam

Ewo najlepiej kupować choć z jednym kwiatem, czasami można trafić młodą sadzonkę za 20-30zł ale koniecznie trzeba sprawdzić(widać) czy jest szczepiona
siewka którą wyrzuciłem miała bezbarwny kwiat wielkości 5zł w połączeniu z oczekiwaniami to porażka
Doroto bukszpan ma trochę podrosnąć i dać cień żurawkom na wiosnę lekko go przytnę
Aga wiąz wielkości około 4m
ostatnie dwa lata strasznie coś mu gryzie liści i nie mogę upolować robali
kalifornijską dobrze wypatrzyłaś
Ewo W na Brdzie też pływałem ale częściej na Wdzie(bliżej) lub dość znany międzynarodowy spływ kajakowy Pojezierzem Brodnickim, Drwęcą i Wisłą (prawie 2tyg) o na Łabie też byłem -więcej grzechów nie pamiętam

- ewamaj66

Ale żal
Szkoda, że nie zawsze się udaje to, o czym marzymy. Całe szczęście, że nie marzę aż tak o piwonii krzewiastej
Kilka tulipanów posadziłam jesienią, nie pokazały się tej ciepłej zimy, może pokażą się wiosną. Boję się tylko, że koty mogą je zdeptać. Jesienią grasowały właśnie w miejscu sadzenia cebul.