Mój spiralis jest malutki i mam go pierwszy sezon, dostałam jako gratis z zamówieniem. Chyba ma nie za dobre stanowisko, bo po deszczu jest tam długo mokro, może powinnam, go przesadzić? Na razie rośnie tak sobie...
AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.3 - szkockie lato ;)
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.3 - szkockie lato ;)
I pokaż jeszcze wszystko, jak już posadzisz!
Mój spiralis jest malutki i mam go pierwszy sezon, dostałam jako gratis z zamówieniem. Chyba ma nie za dobre stanowisko, bo po deszczu jest tam długo mokro, może powinnam, go przesadzić? Na razie rośnie tak sobie...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Aga, słonko dziś trochę rozleniwia
nie wiem czy się wezmę za sadzenie
ale jak posadze to i fotki cyknę !
A o zakręconej trawce na tutejszych stronach piszą że lubi mokre stanowiska w słońcu. Może być sadzona przy oczkach wodnych, a nawet zanurzona ciut w wodzie też sobie świetnie radzi! Podobno też świetna do donic. aha - chwile zajmuje jej ukorzenienie, a potem to już łatwizna
A o zakręconej trawce na tutejszych stronach piszą że lubi mokre stanowiska w słońcu. Może być sadzona przy oczkach wodnych, a nawet zanurzona ciut w wodzie też sobie świetnie radzi! Podobno też świetna do donic. aha - chwile zajmuje jej ukorzenienie, a potem to już łatwizna
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś cudna ta pelargonijka , ja w tym roku bardzo jestem niezadowolona ze swoich doniczkowców. Częste i obfite deszcze spowodowały, że są wyjątkowo marne....niektóre to dosłownie karzełki 
- Sure

Hm, ja właśnie zlazłam z tarasu, bo mi było za ciepło!!
to przypadkiem mi się udało z tą trawką. o miejsce jest mokre w zasadzie niechcący, między murkiem a podjazdem, przykryte kora i nieco niżej położone, a pod spodem chya mało przepuszczalne podłoże i woda stoi. Nie wiem, co na to azalia, czy himalajka, ale spiralisowi chyba się będzie podobało... ;)
to przypadkiem mi się udało z tą trawką. o miejsce jest mokre w zasadzie niechcący, między murkiem a podjazdem, przykryte kora i nieco niżej położone, a pod spodem chya mało przepuszczalne podłoże i woda stoi. Nie wiem, co na to azalia, czy himalajka, ale spiralisowi chyba się będzie podobało... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Sure

Hm, ja właśnie zlazłam z tarasu, bo mi było za ciepło!!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Aga, sprawdziłam
:P anglicy właśnie tak nazywają imperatę.
Japanese Blood Grass Plant [Imperata cylindrica] więc masz jedną z ładniejszych trawek i do tego u Ciebie
nie ma zim, więc dobrze bedzie rosła bez szans na przemarzanie.

Japanese Blood Grass Plant [Imperata cylindrica] więc masz jedną z ładniejszych trawek i do tego u Ciebie
nie ma zim, więc dobrze bedzie rosła bez szans na przemarzanie.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Sure

Czyli okazało się, że to jednak nie rozplenica Rubrum, a imperata Red Baron? Też u siebie mam, sadzona niedawno, na tej stronie jest zdjęcie, czy podobna? http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=546
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Takiego spiralisa miałam ubiegłego lata, niestety tyle go widziałam...
nie przezimował chyba,że posmakował sarnom , które spałaszowały mi w zimie kilka roślin m.in. kiścień...a Red Baron zimuje u mnie bez okrywania,słabo się rozrasta bo coraz mu zmieniam miejsce...
ale przeżył już 2 zimy...

-
Ann-ka72
- 1000p

- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Agatko, ta pokręcona trawka jest śliczna....jeszcze takiej nigdzie nie widziałam.Już wiem za czym będę sie rozglądać
Pelargonia śliczny ma kolor

Pelargonia śliczny ma kolor
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- AgaNet

Witajcie wieczorkiem
Agness - mi tegoroczne deszcze też sponiewierały sporo kwiatów... jedna pelargonia zgniła, o koleusach to już nawet nie pamiętam że miałam
Wiesiu - ja po wątpliwościach z tą trawką jeszcze raz sprawdziłam doniczkę i na naklejce na donicy jest takie z kolei info: "Imperata cylindrica 'Rubra' (syn. I.C. 'Red Baron' ) " - czyli faktycznie red baron
Dla mnie w zasadzie bez różnicy co za trawka, bo pasowała mi przed dom, a kolekcji to i tak miec nie będę. Mam nadzieję że ładnie przezimuje i będę się nią cieszyć w kolejnych latach
Aguś - czyli wychodzi na to że nazw różnych bardzo dużo, ale wszystkie prowadzą do Red Baron
Patrzyłam na Twoja fotkę - i wydaje mi się że podobna
Marpa - witaj ! Miło mi że wpadłaś
Ciekawa jestem jak zakrętasy sobie u mnie poradzą, i czy przezimują ??? Zobaczymy
U mnie z głodomorów to grasują ... króliki !!!
Ann-ka - ja tej trawki też wcześniej nie widziałam, i nic o niej nie czytałam. Spodobała się nam, kupiliśmy, i zobaczymy co z niej będzie
Agness - mi tegoroczne deszcze też sponiewierały sporo kwiatów... jedna pelargonia zgniła, o koleusach to już nawet nie pamiętam że miałam
Wiesiu - ja po wątpliwościach z tą trawką jeszcze raz sprawdziłam doniczkę i na naklejce na donicy jest takie z kolei info: "Imperata cylindrica 'Rubra' (syn. I.C. 'Red Baron' ) " - czyli faktycznie red baron
Dla mnie w zasadzie bez różnicy co za trawka, bo pasowała mi przed dom, a kolekcji to i tak miec nie będę. Mam nadzieję że ładnie przezimuje i będę się nią cieszyć w kolejnych latach
Aguś - czyli wychodzi na to że nazw różnych bardzo dużo, ale wszystkie prowadzą do Red Baron
Patrzyłam na Twoja fotkę - i wydaje mi się że podobna
Marpa - witaj ! Miło mi że wpadłaś
Ciekawa jestem jak zakrętasy sobie u mnie poradzą, i czy przezimują ??? Zobaczymy
Ann-ka - ja tej trawki też wcześniej nie widziałam, i nic o niej nie czytałam. Spodobała się nam, kupiliśmy, i zobaczymy co z niej będzie
- AgaNet

Przepiękna pogoda rozpieszczała nas dziś cały dzień !
Za długo to jednak na tym leżaku z kawą to nie poleżałam, zebrałam się i po południu posadziłam moje nabytki
Czas na fotki, niestety robione już pod wieczór, światło trochę słabe
Z donic przed domem usunęłam nieciekawie już wyglądające surfinie, zostawiłam jeszcze bakopę i dosadziłam trawy i żurawkę ( niestety żurawka mała i słabo ją widać, ale tam jest
)

Za długo to jednak na tym leżaku z kawą to nie poleżałam, zebrałam się i po południu posadziłam moje nabytki
Czas na fotki, niestety robione już pod wieczór, światło trochę słabe
Z donic przed domem usunęłam nieciekawie już wyglądające surfinie, zostawiłam jeszcze bakopę i dosadziłam trawy i żurawkę ( niestety żurawka mała i słabo ją widać, ale tam jest

- AgaNet

- AgaNet

- Jagodka

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sądziłam , że w dwóch , jednakowych donicach zasadzisz te pokręcone trawy i postawisz przy wejściu . Ale i tak wygląda świetnie ta kompozycja .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- AgaNet

Jagódko, pewnie w dwóch jednakowych donicach przy wejściu do domu i na tle jasnej elewacji prezentowały by się najciekawiej.... ale jak widać przy samym domu nie mam jak postawić dwóch średniej wielkości donic
Przy drzwiach mało miejsca, a inaczej mi jakoś nie bardzo kompozycja pasuje...
U mnie dwie niebieskie donice stoją po obu stronach chodnika prowadzącego do dojścia do domu.
U mnie dwie niebieskie donice stoją po obu stronach chodnika prowadzącego do dojścia do domu.