Sukulenty - chromat

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty - chromat

Post »

Faktycznie, nie przypominam sobie żebym ją u Ciebie widział w ostatnim czasie, chociaż przeglądam Twoje wpisy systematycznie - ładna, mało bardzo ładna roślina ;:215 . To jest z tych co dorastają do niewielkich rozmiarów ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gasteria ellaphieae śliczna i oryginalna - bardzo mi się podoba. Może dlatego, że nieco do haworcji podobna? :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

widzę, że grzybobranie nie budzi aż tylu emocji co Gasteria ellaphieae :lol:
to mała do 10-12cm średnicy gasteria, szybko liście układają się w rozetę, rośnie w okolicach Kouga Dam, na różnych stanowiskach ale głównie na rumoszu skalnym. Była w STC jeszcze w tym roku, na taki rarytsik cena niska 4e, polecam wszystkim.

Do podobnych należy G.vlokii różnica ? gładkie liście bez guzków, mam dwie mikro sadzonki, ale ta należy do trudniejszych, ciężko się ukorzenia, kupowałem ją w 2011 i przez rok myślałem, że padła, zamieniałem się z koleżanką na rośliny, druga też mikro ale od razu była z ładnym korzeniem. Dopiero po roku podjęła wzrost i pojawiły się korzenie. Ta od koleżanki to w mniejszej doniczce, jakaś szalona i od razu daje boczny odrost 8-)

Obrazek
Gasteria vlokii PVB 31799 Thuinkloof ex PV 841 (Obydwie)
http://www.palkowitschia.cz/sukulenty/i ... er/841.jpg
fota oryginału

Z tych rzadkich to zdecydowanie Gasteria batesiana var. dolomitica Penge ex PV956
Jak by ktoś trafił brać w ciemno! są klony co maja liście długie na kilkanaście centymetrów ale i są małe. Rośnie na glebach o podłożu dolomitowym stąd nazwa, ja nie wapnowałem podłoża ale dałem więcej wermikulitu ( ma odczyn lekko zasadowy) ładnie podjęła wzrost choć też mikrus
Obrazek
link do foty dorosłej.
http://www.flickr.com/photos/jan_vandorpe/4035590926/
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz, naprawdę nie lubię grzybów (na roślinach czy ścianach) więc i temat mnie interesuje jakby mniej - natomiast gasterie zaczynają mi się dzięki Twojemu wątkowi coraz bardziej podobać.
Te dziś pokazane znowu ciekawe i naprawdę ładne - chociaż... Gasteria ellaphieae jest dalej królem polowania. :D
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Heniu rośliny jeszcze młode, a tak dużą to kupiłem przecież w STC, jak podrosną zobaczysz, że te "panny" będą urodziwe :lol:

Co do "grzybobrania" - to już mniej więcej wiem gdzie popełniłem błędy, zbyt zimno, a za wilgotno, teraz jak podlewam na zimowisku nie zakrywam ich przez dzień/dwa by swobodnie pobrały wodę. Podlewam tak raz na miesiąc - to wystarczy. Inna sprawa G.pulchra Hankey ta już do mnie taka przyjechała, z grzybem i połamana w transporcie, takie jest ryzyko i nie biorę tego do siebie ale próbuje coś z tym zrobić.

Pisałem o opryskach ja stosuje Dithane i się sprawdza, cóż teraz wypadł z obiegu Hobby czyli trzeba kupić "wór lub wiadro" - tu będę miał problem na przyszłość, ale z tego co pamiętam na fuzariozy skuteczny jest Kaptan i Topsin. Mają inną substancje czynną i brak jest doniesień co do skuteczności ale ....spróbować można.
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poczekaj, poczekaj...ja bardzo jestem zainteresowana "grzybobraniem", ale padam ze zmęczenia - zaglądnęłam na Forum z rozpędu i w majakach...zaraz po tym, jak tuż przed północą zładowałam wielki projekt do sieci - pół roku harówki - może w końcu odsapnę i nadrobię zaległości - nawet jeszcze nie wczytałam sie w Twoje opowieści o gasteriach :( , a tu takie ożywienie!
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Beata odpocznij dziewczyno ! ;:41

Obrazek
H.comptoniana łatwe rozmnażanie z sadzonek liściowych, posadzone pod koniec czerwca teraz wychodzą "kły" :lol:
Pozdrawiam Krzysiek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

;:138
Widziałam już takie rozmnażanie gdzieś w necie :D
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Krzysztof a jak to w końcu z Twoimi frailejkami jak to pisałeś "zagłaskanymi", coś przetrwało?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozmnażania haworcji na taką skalę sam nigdy nie stosowałem. Jak mi było coś potrzebne lub padało to ukorzeniałem listki (z różnym skutkiem) - ale nigdy tyle naraz.

Ładna szkółka! ;:333
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

H.comptoniana łatwe rozmnażanie z sadzonek liściowych, / ... /
- Krzysztof, dla mnie efekt ;:oj "bomba" ! Może namówię Ciebie do napisania kilku zdań na temat podłoża w którym ukorzeniasz te sadzonki liściowe oraz czy "traktujesz" sadzonki liściowe ukorzeniaczem (jakim), przed wysadzeniem ich w podłoże ? Bardzo ;:180 proszę. Czy wszystkie haworsje można rozmnażać tą metodą ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Konradzie - Fraile'e wiosną tego roku odpuściłem, próbowałem pozbyć się przędziorka, nie udało się, cóż trudno. Kiedyś spróbuje wrócić do tematu, ale nie teraz z braku miejsca (obecne siewy haworsji i gasterii) oraz planów mrozaków siewy. Ale to było cenne doświadczenie.
W tym roku siałem gymnocalycia też bez większych sukcesów, kilka siewek mam, ale tu uważam, że nasiona były po prostu stare.

Heniu to prawda, takie ukorzenianie może być metodą ratunkową. :wink:

Mieczysławie - podłoże to były resztki jakie mi zostały po posadzeniu nowych roślin, prawie sam perlit i wermikulit. Do podłoża się nie przykładałem( :lol: ) celem eksperymentu :wink:
Po prostu zamiast wyrzucić liście włożyłem je do doniczki, z myślą zobaczmy.....i wyszło.
Teraz próbuje podobnie uratować G.pulchra Hankey, przyszła do mnie z grzybem i połamana, chciałem ją "poprawić" usuwając dolne liście i się rozleciała. O tej porze roku to raczej kiepski pomysł na takie sadzonki. Ale....i tak najpiękniejsza nie była z tym grzybem. A jak się uda będzie ( tak liczę) bez :idea:

Czy każdą haworsje ? hmmm takie o mięsistych liściach to wszystkie z pewnością, a kudłate ...tu mi trudno odpowiedzieć, raczej się tego nie robi.

http://haworthia.blogspot.com/2013/12/s ... ciowe.html
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Szkoda, wygląda na to że zostałem chwilowo sam w tym temacie ;:131
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Henio jest jeszcze dobrze obeznany ;:204 choć teraz żadnej nie ma, ale miał :!:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obeznany może i tak ale czysto teoretyk teraz ze mnie. :)
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”