Sukulenty - chromat
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty - chromat
Faktycznie, nie przypominam sobie żebym ją u Ciebie widział w ostatnim czasie, chociaż przeglądam Twoje wpisy systematycznie - ładna, mało bardzo ładna roślina
. To jest z tych co dorastają do niewielkich rozmiarów ?

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gasteria ellaphieae śliczna i oryginalna - bardzo mi się podoba. Może dlatego, że nieco do haworcji podobna? 

- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
widzę, że grzybobranie nie budzi aż tylu emocji co Gasteria ellaphieae
to mała do 10-12cm średnicy gasteria, szybko liście układają się w rozetę, rośnie w okolicach Kouga Dam, na różnych stanowiskach ale głównie na rumoszu skalnym. Była w STC jeszcze w tym roku, na taki rarytsik cena niska 4e, polecam wszystkim.
Do podobnych należy G.vlokii różnica ? gładkie liście bez guzków, mam dwie mikro sadzonki, ale ta należy do trudniejszych, ciężko się ukorzenia, kupowałem ją w 2011 i przez rok myślałem, że padła, zamieniałem się z koleżanką na rośliny, druga też mikro ale od razu była z ładnym korzeniem. Dopiero po roku podjęła wzrost i pojawiły się korzenie. Ta od koleżanki to w mniejszej doniczce, jakaś szalona i od razu daje boczny odrost

Gasteria vlokii PVB 31799 Thuinkloof ex PV 841 (Obydwie)
http://www.palkowitschia.cz/sukulenty/i ... er/841.jpg
fota oryginału
Z tych rzadkich to zdecydowanie Gasteria batesiana var. dolomitica Penge ex PV956
Jak by ktoś trafił brać w ciemno! są klony co maja liście długie na kilkanaście centymetrów ale i są małe. Rośnie na glebach o podłożu dolomitowym stąd nazwa, ja nie wapnowałem podłoża ale dałem więcej wermikulitu ( ma odczyn lekko zasadowy) ładnie podjęła wzrost choć też mikrus

link do foty dorosłej.
http://www.flickr.com/photos/jan_vandorpe/4035590926/

to mała do 10-12cm średnicy gasteria, szybko liście układają się w rozetę, rośnie w okolicach Kouga Dam, na różnych stanowiskach ale głównie na rumoszu skalnym. Była w STC jeszcze w tym roku, na taki rarytsik cena niska 4e, polecam wszystkim.
Do podobnych należy G.vlokii różnica ? gładkie liście bez guzków, mam dwie mikro sadzonki, ale ta należy do trudniejszych, ciężko się ukorzenia, kupowałem ją w 2011 i przez rok myślałem, że padła, zamieniałem się z koleżanką na rośliny, druga też mikro ale od razu była z ładnym korzeniem. Dopiero po roku podjęła wzrost i pojawiły się korzenie. Ta od koleżanki to w mniejszej doniczce, jakaś szalona i od razu daje boczny odrost

Gasteria vlokii PVB 31799 Thuinkloof ex PV 841 (Obydwie)
http://www.palkowitschia.cz/sukulenty/i ... er/841.jpg
fota oryginału
Z tych rzadkich to zdecydowanie Gasteria batesiana var. dolomitica Penge ex PV956
Jak by ktoś trafił brać w ciemno! są klony co maja liście długie na kilkanaście centymetrów ale i są małe. Rośnie na glebach o podłożu dolomitowym stąd nazwa, ja nie wapnowałem podłoża ale dałem więcej wermikulitu ( ma odczyn lekko zasadowy) ładnie podjęła wzrost choć też mikrus

link do foty dorosłej.
http://www.flickr.com/photos/jan_vandorpe/4035590926/
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
A wiesz, naprawdę nie lubię grzybów (na roślinach czy ścianach) więc i temat mnie interesuje jakby mniej - natomiast gasterie zaczynają mi się dzięki Twojemu wątkowi coraz bardziej podobać.
Te dziś pokazane znowu ciekawe i naprawdę ładne - chociaż... Gasteria ellaphieae jest dalej królem polowania.
Te dziś pokazane znowu ciekawe i naprawdę ładne - chociaż... Gasteria ellaphieae jest dalej królem polowania.

- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Heniu rośliny jeszcze młode, a tak dużą to kupiłem przecież w STC, jak podrosną zobaczysz, że te "panny" będą urodziwe
Co do "grzybobrania" - to już mniej więcej wiem gdzie popełniłem błędy, zbyt zimno, a za wilgotno, teraz jak podlewam na zimowisku nie zakrywam ich przez dzień/dwa by swobodnie pobrały wodę. Podlewam tak raz na miesiąc - to wystarczy. Inna sprawa G.pulchra Hankey ta już do mnie taka przyjechała, z grzybem i połamana w transporcie, takie jest ryzyko i nie biorę tego do siebie ale próbuje coś z tym zrobić.
Pisałem o opryskach ja stosuje Dithane i się sprawdza, cóż teraz wypadł z obiegu Hobby czyli trzeba kupić "wór lub wiadro" - tu będę miał problem na przyszłość, ale z tego co pamiętam na fuzariozy skuteczny jest Kaptan i Topsin. Mają inną substancje czynną i brak jest doniesień co do skuteczności ale ....spróbować można.

Co do "grzybobrania" - to już mniej więcej wiem gdzie popełniłem błędy, zbyt zimno, a za wilgotno, teraz jak podlewam na zimowisku nie zakrywam ich przez dzień/dwa by swobodnie pobrały wodę. Podlewam tak raz na miesiąc - to wystarczy. Inna sprawa G.pulchra Hankey ta już do mnie taka przyjechała, z grzybem i połamana w transporcie, takie jest ryzyko i nie biorę tego do siebie ale próbuje coś z tym zrobić.
Pisałem o opryskach ja stosuje Dithane i się sprawdza, cóż teraz wypadł z obiegu Hobby czyli trzeba kupić "wór lub wiadro" - tu będę miał problem na przyszłość, ale z tego co pamiętam na fuzariozy skuteczny jest Kaptan i Topsin. Mają inną substancje czynną i brak jest doniesień co do skuteczności ale ....spróbować można.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poczekaj, poczekaj...ja bardzo jestem zainteresowana "grzybobraniem", ale padam ze zmęczenia - zaglądnęłam na Forum z rozpędu i w majakach...zaraz po tym, jak tuż przed północą zładowałam wielki projekt do sieci - pół roku harówki - może w końcu odsapnę i nadrobię zaległości - nawet jeszcze nie wczytałam sie w Twoje opowieści o gasteriach
, a tu takie ożywienie!

- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Beata odpocznij dziewczyno !

H.comptoniana łatwe rozmnażanie z sadzonek liściowych, posadzone pod koniec czerwca teraz wychodzą "kły"

H.comptoniana łatwe rozmnażanie z sadzonek liściowych, posadzone pod koniec czerwca teraz wychodzą "kły"

Pozdrawiam Krzysiek
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37

Widziałam już takie rozmnażanie gdzieś w necie

- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Krzysztof a jak to w końcu z Twoimi frailejkami jak to pisałeś "zagłaskanymi", coś przetrwało?
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
- hen_s
Rozmnażania haworcji na taką skalę sam nigdy nie stosowałem. Jak mi było coś potrzebne lub padało to ukorzeniałem listki (z różnym skutkiem) - ale nigdy tyle naraz.
Ładna szkółka!
Ładna szkółka!

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Krzysztof, dla mnie efektH.comptoniana łatwe rozmnażanie z sadzonek liściowych, / ... /

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Konradzie - Fraile'e wiosną tego roku odpuściłem, próbowałem pozbyć się przędziorka, nie udało się, cóż trudno. Kiedyś spróbuje wrócić do tematu, ale nie teraz z braku miejsca (obecne siewy haworsji i gasterii) oraz planów mrozaków siewy. Ale to było cenne doświadczenie.
W tym roku siałem gymnocalycia też bez większych sukcesów, kilka siewek mam, ale tu uważam, że nasiona były po prostu stare.
Heniu to prawda, takie ukorzenianie może być metodą ratunkową.
Mieczysławie - podłoże to były resztki jakie mi zostały po posadzeniu nowych roślin, prawie sam perlit i wermikulit. Do podłoża się nie przykładałem(
) celem eksperymentu
Po prostu zamiast wyrzucić liście włożyłem je do doniczki, z myślą zobaczmy.....i wyszło.
Teraz próbuje podobnie uratować G.pulchra Hankey, przyszła do mnie z grzybem i połamana, chciałem ją "poprawić" usuwając dolne liście i się rozleciała. O tej porze roku to raczej kiepski pomysł na takie sadzonki. Ale....i tak najpiękniejsza nie była z tym grzybem. A jak się uda będzie ( tak liczę) bez
Czy każdą haworsje ? hmmm takie o mięsistych liściach to wszystkie z pewnością, a kudłate ...tu mi trudno odpowiedzieć, raczej się tego nie robi.
http://haworthia.blogspot.com/2013/12/s ... ciowe.html
W tym roku siałem gymnocalycia też bez większych sukcesów, kilka siewek mam, ale tu uważam, że nasiona były po prostu stare.
Heniu to prawda, takie ukorzenianie może być metodą ratunkową.

Mieczysławie - podłoże to były resztki jakie mi zostały po posadzeniu nowych roślin, prawie sam perlit i wermikulit. Do podłoża się nie przykładałem(

Po prostu zamiast wyrzucić liście włożyłem je do doniczki, z myślą zobaczmy.....i wyszło.
Teraz próbuje podobnie uratować G.pulchra Hankey, przyszła do mnie z grzybem i połamana, chciałem ją "poprawić" usuwając dolne liście i się rozleciała. O tej porze roku to raczej kiepski pomysł na takie sadzonki. Ale....i tak najpiękniejsza nie była z tym grzybem. A jak się uda będzie ( tak liczę) bez

Czy każdą haworsje ? hmmm takie o mięsistych liściach to wszystkie z pewnością, a kudłate ...tu mi trudno odpowiedzieć, raczej się tego nie robi.
http://haworthia.blogspot.com/2013/12/s ... ciowe.html
Pozdrawiam Krzysiek
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Szkoda, wygląda na to że zostałem chwilowo sam w tym temacie 

Pozdrawiam Konrad
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Henio jest jeszcze dobrze obeznany
choć teraz żadnej nie ma, ale miał 

Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
Obeznany może i tak ale czysto teoretyk teraz ze mnie.