Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
W ubiegłym roku posadziłam pomidory na agrotkaninie i już z niej nie zrezygnuję (truskawki mam od dawna jak wyglądają można zobaczyć w moim ogrodzie)Linie kropkującą położyłam pod tkaninę dla mnie rozwiązanie idealne ,jeśli się boimy że rozcięta tkanina się postrzępi można przypalić ,u mnie w tym roku agrotkaninę dostaną również ogórki i cukinie.Taka tkanina służy wiele lat i bardzo ułatwia pracę.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -
Witam, poszukuję pomidora krakowski wczesny lub nasiona smacznej i plennej odmiany pod osłonę, wszystkie próby z nowymi odmianami mnie znudziły proszę o pomoc pozdrawiam szczepankozula pisze:Rybko , nie spodziewam się aby w moich nasionach był jakiś ,,dodatek'' . U siebie nie planuję żadnych zabiegów . Jeśli nie masz pewności co do podłoża , albo masz jeszcze nasiona wybrane z pomidorów pochodzących z ciepłych rejonów , zafunduj im moczenie przed siewem w czymś odkażającym i podlej po wysiewie np. Grevitem . Moczenie przed siewem sprzyja dobremu kiełkowaniu . Zaprawianie małej ilości nasion może być dla nich niebezpieczne , ponieważ trudno odmierzyć włściwą dawkę zaprawy . Mogą potem słabo kiełkować .
Mleko do moczenia czy oprysków działa przeciwko chorobom wirusowym , inne niewiele sobie z niego robią .
Pozdrowienia , kozula .
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Coś mi sie widzi, że Kozula ma tylko nowe odmiany bo prowadziła krzyżowanie odmian i ma ładny dorobek.
A Krakowski to pewnie kupisz wszędzie, na wiosnę będą też sadzonki na zielonych rynkach.
A Krakowski to pewnie kupisz wszędzie, na wiosnę będą też sadzonki na zielonych rynkach.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614 ... 90407.html
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614 ... 90397.html
Znalazłem zdjęcia (wstawiam po raz pierwszy jak by co) - tak sadziłem w ubiegłym roku pomidorki na włókninie tkanej polipropylenowej.
Wcześniej była to czarna folia ale ta jest lepsza i tak zostanie. Truskawki też taką dostaną w tym roku
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614 ... 90397.html
Znalazłem zdjęcia (wstawiam po raz pierwszy jak by co) - tak sadziłem w ubiegłym roku pomidorki na włókninie tkanej polipropylenowej.
Wcześniej była to czarna folia ale ta jest lepsza i tak zostanie. Truskawki też taką dostaną w tym roku

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
Tak zachwalasz że chyba się skuszę na taką. Miałam coś innego pod truskawkami i na dodatek pod tym nornice i zrezygnowałam a przy truskawkach jest co plewić. Myślę że u mnie w połączeniu z odstraszaczem na gryzonie to warto spróbować, jak i szybciej rosną i nie paruje tak.

to na zdjęciach to właśnie agrotkanina
też w taką zainwestowałem... czekam tylko na przesyłke bedzie w tunelu a na polu zostanie ta cieńsza...

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
w tym roku też czarną agrowłókninę zastosuję przy uprawie warzyw ( pomidory, truskawki ) . Dwa lata temu zastosowałam przy klombach kwiatowych ( krzewy i byliny ) i w zeszłym roku praktycznie nie pieliłam zielska, całą powierznię agro- wysypałam korą praktycznie wszystko było bezobsługowe.
Super patent
Super patent

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
Też nastawiam się w tym roku na zastosowanie czarnej agrowłókniny do ściółkowania, może nie pod wszystkie warzywa bo się nie da ale dość dużo jej będzie. U mnie chwasty strasznie sieją się.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Zawsze myślałam ,że to jest ważne dla roslin, żeby wzruszyć ziemie wokół niej,szczególnie po deszczu

Pozdrawiam
Joanna
-
Nie wiem ale przypuszczam, że pod włókniną ziemia nie ubija się bo siła deszczu jest zatrzymana na włókninie. W gruncie nie przewiduję podnoszenia włókniny i wzruszania gleby.Jak wsadzę to będę tylko podlewać.
W tunelu pod pomidorami na razie nie ściółkuję włókniną , zobaczę jak to wyjdzie w gruncie.
W tunelu pod pomidorami na razie nie ściółkuję włókniną , zobaczę jak to wyjdzie w gruncie.
szkoda że nie wszystko można sadzić ściółkowane włókniną, u mnie tyle chwastów że czasem to ręce opadają. To co mialem na włókninie aż miło było patrzeć jak ładnie wszystko rośnie. Choć pory, selery, kalarepe czy nawet cebule tak sadziłem i udało się świetnie
i jeszcze fasolka szparagowa
z tym było troche zachodu...

-
- Kontakt:

- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Również myślę o agrowłókninie, a właściwie o zwiększeniu obszaru pod nią. W poprzednich latach był to tylko kawałeczek, właśnie pod pomidorkami. Rzeczywiście dobrze się sprawdza, minusem są szalejące pod nią nornice, ale... co oczy nie widzą tego sercu nie żal
dopiero po zdjęciu jej jesienią złapałam się za głowę, tyle było dziur
.
Mam jednak pytanie (może być odpowiedź na priv) w związku z tym, że chciałabym jej kupić nieco więcej - muszę trochę "zautomatyzować" ogród, bo brak mi kilku rąk do pracy i/lub dodatkowych godzin na dobę
gdzie można kupić po w miarę korzystnej cenie, bo nie chcę puścić nas z torbami, przez warzywka z własnego ogródka. 

Mam jednak pytanie (może być odpowiedź na priv) w związku z tym, że chciałabym jej kupić nieco więcej - muszę trochę "zautomatyzować" ogród, bo brak mi kilku rąk do pracy i/lub dodatkowych godzin na dobę

pozdrawiam Ewa
-
- Kontakt:

Joanna
u mnie w ogrodniczym szerokości 3,2m kostuje 4,5zł...