Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

W ubiegłym roku posadziłam pomidory na agrotkaninie i już z niej nie zrezygnuję (truskawki mam od dawna jak wyglądają można zobaczyć w moim ogrodzie)Linie kropkującą położyłam pod tkaninę dla mnie rozwiązanie idealne ,jeśli się boimy że rozcięta tkanina się postrzępi można przypalić ,u mnie w tym roku agrotkaninę dostaną również ogórki i cukinie.Taka tkanina służy wiele lat i bardzo ułatwia pracę.
szczepankk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -

Post »

kozula pisze:Rybko , nie spodziewam się aby w moich nasionach był jakiś ,,dodatek'' . U siebie nie planuję żadnych zabiegów . Jeśli nie masz pewności co do podłoża , albo masz jeszcze nasiona wybrane z pomidorów pochodzących z ciepłych rejonów , zafunduj im moczenie przed siewem w czymś odkażającym i podlej po wysiewie np. Grevitem . Moczenie przed siewem sprzyja dobremu kiełkowaniu . Zaprawianie małej ilości nasion może być dla nich niebezpieczne , ponieważ trudno odmierzyć włściwą dawkę zaprawy . Mogą potem słabo kiełkować .
Mleko do moczenia czy oprysków działa przeciwko chorobom wirusowym , inne niewiele sobie z niego robią .

Pozdrowienia , kozula .
Witam, poszukuję pomidora krakowski wczesny lub nasiona smacznej i plennej odmiany pod osłonę, wszystkie próby z nowymi odmianami mnie znudziły proszę o pomoc pozdrawiam szczepan
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Coś mi sie widzi, że Kozula ma tylko nowe odmiany bo prowadziła krzyżowanie odmian i ma ładny dorobek.
A Krakowski to pewnie kupisz wszędzie, na wiosnę będą też sadzonki na zielonych rynkach.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614 ... 90407.html
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614 ... 90397.html
Znalazłem zdjęcia (wstawiam po raz pierwszy jak by co) - tak sadziłem w ubiegłym roku pomidorki na włókninie tkanej polipropylenowej.
Wcześniej była to czarna folia ale ta jest lepsza i tak zostanie. Truskawki też taką dostaną w tym roku :)
Pozdrawiam
Jerry
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Tak zachwalasz że chyba się skuszę na taką. Miałam coś innego pod truskawkami i na dodatek pod tym nornice i zrezygnowałam a przy truskawkach jest co plewić. Myślę że u mnie w połączeniu z odstraszaczem na gryzonie to warto spróbować, jak i szybciej rosną i nie paruje tak. :D :wink:
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

to na zdjęciach to właśnie agrotkanina :) też w taką zainwestowałem... czekam tylko na przesyłke bedzie w tunelu a na polu zostanie ta cieńsza...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

w tym roku też czarną agrowłókninę zastosuję przy uprawie warzyw ( pomidory, truskawki ) . Dwa lata temu zastosowałam przy klombach kwiatowych ( krzewy i byliny ) i w zeszłym roku praktycznie nie pieliłam zielska, całą powierznię agro- wysypałam korą praktycznie wszystko było bezobsługowe.
Super patent ;:3
pozdrawiam
Edyta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-suzana

Post »

Też nastawiam się w tym roku na zastosowanie czarnej agrowłókniny do ściółkowania, może nie pod wszystkie warzywa bo się nie da ale dość dużo jej będzie. U mnie chwasty strasznie sieją się.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Ja też chce zastosować agrowłókninę pod pomidory, ale tak sobie myślę ,co z napowietrzaniem gleby,czyli wzruszanie jej.
Zawsze myślałam ,że to jest ważne dla roslin, żeby wzruszyć ziemie wokół niej,szczególnie po deszczu :roll:
Pozdrawiam
Joanna
x-suzana

Post »

Nie wiem ale przypuszczam, że pod włókniną ziemia nie ubija się bo siła deszczu jest zatrzymana na włókninie. W gruncie nie przewiduję podnoszenia włókniny i wzruszania gleby.Jak wsadzę to będę tylko podlewać.
W tunelu pod pomidorami na razie nie ściółkuję włókniną , zobaczę jak to wyjdzie w gruncie.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

szkoda że nie wszystko można sadzić ściółkowane włókniną, u mnie tyle chwastów że czasem to ręce opadają. To co mialem na włókninie aż miło było patrzeć jak ładnie wszystko rośnie. Choć pory, selery, kalarepe czy nawet cebule tak sadziłem i udało się świetnie :) i jeszcze fasolka szparagowa :;230 z tym było troche zachodu...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit U mnie też jest dużo chwastów, trawa wysiew się od sąsiadki działkowej (nie kosi jej ;:162 :evil: przychodzi tylko zrywać owoce :( ),dlatego też spróbuje z agrowłókniną .....Chociaż lubię plewić,ale zamiast tego mogę robić inne potrzebne rzeczy na działce :heja
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Również myślę o agrowłókninie, a właściwie o zwiększeniu obszaru pod nią. W poprzednich latach był to tylko kawałeczek, właśnie pod pomidorkami. Rzeczywiście dobrze się sprawdza, minusem są szalejące pod nią nornice, ale... co oczy nie widzą tego sercu nie żal :lol: dopiero po zdjęciu jej jesienią złapałam się za głowę, tyle było dziur :evil: .
Mam jednak pytanie (może być odpowiedź na priv) w związku z tym, że chciałabym jej kupić nieco więcej - muszę trochę "zautomatyzować" ogród, bo brak mi kilku rąk do pracy i/lub dodatkowych godzin na dobę :lol: gdzie można kupić po w miarę korzystnej cenie, bo nie chcę puścić nas z torbami, przez warzywka z własnego ogródka. :wink:
pozdrawiam Ewa
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Poszukaj na Allegro, tam jest najtaniej...tak przynajmniej Dziewczyny pisaly tu na forum :D
Joanna
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

u mnie w ogrodniczym szerokości 3,2m kostuje 4,5zł...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”