Hippeastrum(zwartnica) cz.1
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Kochani potrzebuję Waszej pomocy! Kilka dni temu z pracy przytargałam cebulę, przebywała tam w ciężkich warunkach stała w piwnicznym okienku (ok 7 lat)służyła jako popielniczka. Doniczka rozsadzona przez korzenie,pamiętam że kiedyś zakwitła miała czerwone piękne kwiaty.Tu proszę o pomoc jak odróżnić czy jest to Vallota czy Hypeastrum,cebule których jest kilka w doniczce (jedną wyjęłam) są w dobrej kondycji ich kształt jest owalny i wydłużony i pół stożkowo zakończony w miejscu gdzie wyrastają liście. Wiem że najlepiej było by wstawić zdjęcie ale jest to w tej chwili niemożliwe.Bardzo proszę o pomoc co dalej robić z taką bidulą??? Jeżeli jest to Vallota to przesuszenie i zimowanie może zaszkodzić!
Kochani potrzebuję Waszej pomocy! Kilka dni temu z pracy przytargałam cebulę, przebywała tam w ciężkich warunkach stała w piwnicznym okienku (ok 7 lat)służyła jako popielniczka. Doniczka rozsadzona przez korzenie,pamiętam że kiedyś zakwitła miała czerwone piękne kwiaty.Tu proszę o pomoc jak odróżnić czy jest to Vallota czy Hypeastrum,cebule których jest kilka w doniczce (jedną wyjęłam) są w dobrej kondycji ich kształt jest owalny i wydłużony i pół stożkowo zakończony w miejscu gdzie wyrastają liście. Wiem że najlepiej było by wstawić zdjęcie ale jest to w tej chwili niemożliwe.Bardzo proszę o pomoc co dalej robić z taką bidulą??? Jeżeli jest to Vallota to przesuszenie i zimowanie może zaszkodzić!
- BEATA55555
- 200p
- BEATA55555
- 200p
- BEATA55555
- 200p
Carodzieju odszukałam zdjecie na necie http://www.gartenzeugs.de/pflanzenbilder/vallote1.jpg
wygląd cebuli i liści identyczny kwiat z tego co sobie przypominam był dokładnie taki sam,jak dalej postępować z tą moją bidulką?
wygląd cebuli i liści identyczny kwiat z tego co sobie przypominam był dokładnie taki sam,jak dalej postępować z tą moją bidulką?
Jeśli kwiat wyglądał identycznie to jest to vallota i ją należało by wsadzić w ziemię ale kwiaty są bardzo podobne tym bardziej jeśli nie masz pewności, nie masz jakiejś koleżanki która by zrobiła Ci zdjęcie chociażby aparatem w telefonie i przesyłałbyś mi je mmsem jak będziesz miała fotkę dam Ci na pw mój numer tel. 

- BEATA55555
- 200p
12 stycznia tego roku kupiłam hippeastrum w Castoramie.Roślinki miały takie zawieszki

http://www.amaryllis.nl
dzisiaj wyglądają tak

to będzie Apple Blossom z całą pewnością

a na rozwinięcie tego czekam z niecierpliwością. Nie znam go.
U góry róż jest łososiowy, na dole bardzo ciemny kolor.

Pozdrawiam. Graszka 2

http://www.amaryllis.nl
dzisiaj wyglądają tak

to będzie Apple Blossom z całą pewnością

a na rozwinięcie tego czekam z niecierpliwością. Nie znam go.
U góry róż jest łososiowy, na dole bardzo ciemny kolor.

Pozdrawiam. Graszka 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Właśnie kwitnie Black Pearl (tegoroczny nabytek)- ma tak niesamowity aksamitny odcień płatków,że żadne zdjęcie nie jest w stanie oddać jego piękna; pokusiłam sie o to aby zrobić mu sesję fotograficzną, będą w tym przypadku kwitły 2 pąki prawie równocześnie.....
Przed Państwem Jego Wysokość Black Pearl od pączka po kwitnienie:

Przed Państwem Jego Wysokość Black Pearl od pączka po kwitnienie:

- Margarita.vip
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 sty 2009, o 23:06
Zaniedbane Hipeastrum (zdjęcie)
Ja przyniosłam od wójka hipeastrum-bardzo mi się spodobał ten kwiat;) Tylko, że nie wiem co mam z nim teraz zrobić? - podobno już raz kwitł w grudniu. Teraz w doniczce jest Jedna cebulka mateczna i 2 przybyszowe, z krórych wyrastają liście. Cebulka mateczna jest juz bez łodygi, na której wyrastają kwiaty. Był trochę zaniedbany ( liście zakurzone, jeden zwiędły,wyglądają na ochlapłe, sucha ziemia, w pokoju były palone papierosy...) Oczyściłam go, trochę podlałam i usunełam zwiędły liść. Chcę go przesadzić do nowych doniczek-wszystkie cebulki oddzielnie. (czytałam, że cebulki przybyszowe zakwitną po 2-3 latach)Czy to dobry pomysł, żeby go teraz przesadzić? Czy może nie powinnam go teraz ruszać? Proszę o poradę:) Wygląda on tak:

- BEATA55555
- 200p