Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Lucynko pracusiu nasz forumowy ;:167 ...zwolnij tempo zapełniania rabat działkowych bo niebawem miejsca ci zabraknie... ;:108
Ja już zapełniłam rabaty na full i stopuję ale w zasadzie mam wszystko to co młodzi ogrodomaniacy na dzień dzisiejszy mają lub chcieliby mieć... :D :lol:
Jutro znów piątek... :roll: Miłego więc i twórczego życzę!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, to jak to jest ;:oj tak bardzo się napracowałaś a efektów nie widać. ;:306 :;230
Już czuję oczyma wyobraźni, jak bardzo zmienią się rabatki w kolejnym sezonie, po dosadzeniu tylu pięknych, nowych okazów. ;:215
Gołąbek profesjonalnie pozował, prezentując piękno w różnych pozach. ;:oj Śliczności hoduje Twój Staś. ;:433 ;:433
Zaniepokoiło mnie jego zasłabnięcie, mam nadzieję że sytuacja się nie powtórzyła i teraz czuje się dobrze. :?: :?:
Pozdrawiam Was i przytulam, życząc zdrówka i radosnego rodzinnego biesiadowania. ;:4 ;:167 ;:167 ;:79 ;:79 ;:cm ;:cm ;:7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko widzisz jak zdjęcia mogą człowieka omamić :lol: ja myślałam, że masz kilka odmian dzielżanów, a tu okazuje się, że jedna odmiana wydaje różne kwiaty.
Ty już wyrwałaś gazanie, a moje dopiero są w szczycie kwitnienia.
U mnie kocich adoratorów jest sporo, mam cały przegląd, gonię towarzystwo, a one uparcie wracają. Nie dziwię się, że Misia boi się kocurka.
Ten gołąbek jest śliczny i fotogeniczny dobrze wiedział jak ma pozować ;:306
My ostatnio przywieźliśmy 6 worków gołębiego dobrobytu jestem taka zadowolona z tego g...a ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Bardzo ładne hibiskusy kupiłaś,szczególnie ten pierwszy.Gołąbek piękny.Chyba on o tym wie. :D
Wczoraj balowałaś to dziś odpoczywasz.U nas na ogrodach też ludzie balowali.Pogoda sprzyjała.Dziś niestety pogoda nie bardzo.Słońca mało i wieje.
Z dalii jestem bardzo zadowolona.Spróbuję przechować kłącza i oczywiście będę zbierać nasiona.
Miłej niedzieli.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, różnica pewnie będzie na rabacie widoczna w kolejnym sezonie. ;:172
Ważne, że się człowiek namęczył, poprzestawiał to i tamto w ogrodzie, napocił się, pogadał z roślinami. ;:306
Pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Sezon uroczyście podsumowaliśmy w sobotę rodzinnym grillowaniem, a później ostatnim noclegiem na działce.
Teraz pozostaje już tylko powolne przygotowywanie działki do zimy, przemeblowywanie na rabatach, sadzenie cebulowych i planowanie ewentualnych zakupów oraz wybór jednorocznych dla urozmaicenia w następnym sezonie.
Coraz to bardziej pustoszeją ogródki działkowe i mimo powrotu letnich klimatów, wyraźnie daje się odczuć powiew jesieni.

Marysiu - dzisiaj od świtu sobie przeglądałam rabaty. Nic nie robiłam, choć łapki swędziły, bo chwasty wariują. Niedawno wyczyściłam wszystkie rabatki i zagonki warzywne, a dzisiaj widzę całkiem już wyrośnięte zielsko. ;:145
Lato wróciło na chwilę, ale dobre i to. Wprawdzie we wtorek robimy sobie przerwę w działkowaniu na rzecz grzybobrania, ale poniedziałek i środa wyłącznie dla działeczki. Naturalnie na tym się nie skończy, tylko już nie w letnich klimatach.
Zdaje się, że nasiona dalii zdążą dojrzeć, w końcu jeszcze przed nimi pół września i cały październik (mam nadzieję).
Słoneczka ostatnio nie brakuje i oby tak było jak najdłużej, czego Tobie, sobie i wszystkim nam życzę z całego serca. ;:3 ;:196

Maryniu - taki ze mnie pracuś jak z każdej z nas. ;:108
Robimy bo lubimy ;:303 , a że czasami gnaty skrzeczą, to też dobrze, bo przynajmniej wiemy, że jeszcze żyjemy.
Piąteczek był miły, słoneczny, ciepły i pełen oczekiwania na sobotnie spotkanie rodzinne. Dziękuję. ;:196

Stasiu - ano nie widać efektów. Może wiosną coś da się zauważyć, a może dopiero latem....
Gołąbki to jedyne hobby M, toteż hołubi je jak skarby jakie. A ma trochę odmian, choć w sumie stadko nieduże, liczące sobie około 30 sztuk. ;:108
Zasłabnięcie okazało się jednorazowe, na szczęście już jest dobrze, choć od tego momentu trochę się niepokoję, by nie nastąpiła powtórka z "rozrywki". ;:223
Biesiadowanie było szczególnie sympatyczne, bo ostatnie w sezonie na łonie natury. Dziękuję. ;:167
Zdrówko przygarniam, ale i odwzajemniam, ściskam i całuję mocno. ;:168 ;:cm

Dorotko - musiałam wyrzucić część gazanii, bo deszcze sprowadziły na nie zgniliznę i choć jeszcze kwitły, to jednocześnie bardzo paskudnie wyglądały ;:222 i szpeciły całą rabatę.
Na działkach żyje dość dużo kotów, są one dokarmiane przez działkowców, tylko nikt nie pomyśli o tym, by je wysterylizować. Kiedyś robiono to na koszt miasta, ale obecna większość nie wyraziła zgody na sfinansowanie tego zabiegu.
Gołębi nawóz dobry nawóz, dokarmia a nie produkuje zbyt dużo azotu. ;:333

Danusiu - już nie mogę się doczekać dostawy hibiskusów, a gołąbek rzeczywiście jakby na zamówienie dość długo pozował.
Balowaliśmy dość długo, bo i wieczór ciepły sprzyjał, a potem pożegnalny nocleg na działce. :tan Żal, że ostatni, ale lato wróciło na króciutko i trzeba uważać na zdrowie.
Cieszę się, że dalie zrobiły Ci przyjemność. ;:333 Ja w tym roku też spróbuję przechować ich "kartofelki", a nasiona zbieram z przyzwyczajenia, bo a nuż a widelec komuś będą potrzebne.
Niedziela na działce w pełnym słoneczku upłynęła miło i sympatycznie, dziękuję. ;:196

Beatko - zapewne tak będzie, bo na razie jeszcze dużo roślin kwitnie i ubytków na rabacie nie widać.
Jak my to lubimy: sadzenie, sianie, pikowanie, przesadzanie, plewienie, doglądanie! ;:303
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

DOBREGO TYGODNIA. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Weekend udany ;:138 rzeczywiście noc z soboty/na niedzielę była wyjątkowo ciepła i u nas. ;:108
A my z M weekend spędzaliśmy wyjątkowo w duecie ,dzieci były na wyjeździe więc my luz-blues ...choć pracowicie jak na tę porę sezonu działkowiczom przystało... :D
A u Ciebie działeczka jeszcze kwieciem stoi jak się patrzy! ;:138
Miłego działkowania Lucynko!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko ale u Ciebie sie duzo wydarzyło od ostatniego razu pomidorki piękne, fasolka cudowna, a kwiaty takie kolorowe wspaniałe na takiej działce miło spędzać czas. Ja nie raz cos pisałam dawałam zdjęcia i tez mi uciekło w kosmos cholera mnie brała, ale to złośliwość rzeczy martwych. Pozdrawiam Cie serdecznie życzę słoneczka i miłego wieczorku ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny kolorek hibiskusa.Nawet chaber zakwitł.Ładna różyczka, a co jest na zdjęciu pod różyczką.?

Miłego ,słonecznego dnia jutro.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Cała paleta barw i kształtów; bogato i radośnie twoje rabatki kwitną. Alez dużo masz tego wszystkiego :D a jedno ładniejsze od drugiego; ja bym nie potrafiła wybrać co najbardziej mi sie podoba bo wszystko mi sie bardzo podoba :D
Co to sa na tym zdjęciu te "białe świeczniki" po prawej stronie ?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4110037a2f7492ab
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko szkoda gazanii, ale i tak długo się nimi cieszyłaś bo zakwitły Ci bardzo szybko.
Co do kotów działkowych to wiem coś, jak miałam działkę ROD to też byłam jedną z tych dokarmiających, jednego sezonu aż 7 sztuk mi przychodziło. do jednej kotki to mogłam zegarek ustawiać taka była punktualna, siadała w kącie działki i mnie ściągała wzrokiem, uważam że te dzikie koty są wyjątkowo inteligentne. Choć wśród tych dzikich pojawiały się koty nieporadne, wyrzucone, przywożone i zostawiane przez właścicieli. Masz rację sterylizacja rozwiązuje problem mnożenia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Z wyprawy na grzyby wyszły nici. Kurier zapowiedział dostarczenie zakupionych hibiskusów w godzinach 9 - 16, a żadnej sąsiadki nie mogłam obarczyć wyczekiwaniem w czterech ścianach podczas tak dużego upału. W tej sytuacji zrezygnowaliśmy z grzybobrania. Kurier przyjechał przed dziewiątą, wobec czego zaraz pojechaliśmy na działkę i nowe roślinki już siedzą na przeznaczonych dla nich miejscach. Jestem ogromnie zadowolona zarówno z jakości i wielkości sadzonek.
Poza wsadzeniem hibiskusów nic więcej nie zrobiłam, za gorąco jak na wrzesień. ;:306

Maryniu - dzisiaj też noc wyjątkowo cieplutka, ale w sercu i głowie grzyby grają mi pierwsze skrzypce. ;:221 Dzisiaj na ryneczku zatrzęsienie borowików i podgrzybków, a my tylko takie zbieramy.
Kwiatków już coraz mniej, ale działka jeszcze kolorowa i niech taka będzie jak najdłużej. ;:303 A wówczas działkowanie będzie zgodne z Twoim życzenia, które w pełni odwzajemniam. ;:196

Alu - jak miło czyta się taką cieplutką ocenę działki! Dziękuję. ;:180
Twoje życzenia spełniły się w całej rozciągłości, za co serdeczne dzięki i pozdrawiam wzajemnie ;:167

Danusiu - chaber powtarza, niestety u mnie jedynym kwiatuszkiem, bo ni z gruszki ni z pietruszki znalazł się w cieniu. ;:223
Pod różyczką jest roślinka, którą kiedyś dostałam w prezencie za udostępnienie działki na grillowanie, ale nie pamiętam jej nazwy. ;:171
Dziękuję pięknie za miły słoneczny dzień, zgodny z Twoim życzeniem i Tobie ślę takie same życzenia. ;:196

Iguniu - aż się zarumieniłam taką ilością pochwał, za które z całego serca dziękuję. ;:167
Te "białe świeczniki" to szałwia omączona 'White Bedder' z własnego siewu.

Dorotko - nigdy nie dokarmiałam kotów żyjących na działkach, bo zawsze mieliśmy jakiegoś pieska, wcale nie małego i kotki się bały, a teraz nie chcę stresować Misi, która boi się nawet gołębi. ;:7

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy, słonecznej środy wszystkim.
;:19 ;:3 ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko co się odwlecze...
Hibiskusy najważniejsze, a na działeczce jeszcze ślicznie kolorowo, i galtonia kwitnie (chyba że to co innego) ;:167
Grzybki podobno były rzutowo i już się kończą więc nie załapałam się, ale jeszcze będzie deszcz.
Szkoda lata, szkoda tych ciepłych nocy ;:131 ;:131 dzisiaj chyba ostatni ciepły poranek a potem witaj kurteczko i czapeczko ;:306 Tego hibiskusa masz obłędnego! nie wie m gdzie mojego posadzić żeby wreszcie się rozhulał a najważniejsze kwitł wcześniej ;:124
Lucynko trzymajcie się cieplutko,a jak jednak pojedziecie na grzybki to pełnych koszów prawdziwków ;:196 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Życzę Wam wspaniałego grzybobrania.Kwiatki posadzone więc do lasu czas.
Ja nie byłam na działce bo dziś za gorąco i jakaś taka słabowita byłam.

Dużo zdrówka i sił na zbieranie grzybków. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko jak co roku dopada nas jesienne przesadzanie i wsadznie nowych nabytków. :D Hortensje są dość tolerancyjne co do gleby. Kupiłam kilo siarki i co dwa lata sypię po cięciu po kilka łyżek, w zależności od wielkości krzewu. Na kilka hortensji możesz sobie przygotowywać naturalne zakwaszacze. ;:215
Jaki piękny fioletowy kwiat kobei. ;:oj Zawilec różowy śliczny, mam dwa ale jakoś pojedynczymi kwiatami mnie raczą. ;:174
Grzyby jeszcze długo będą w lesie, a hibiskusy nie mogły cierpieć w paczce. :wink:
M już wydobrzał, to był tylko jednorazowy incydent?
Zdrowia dla Was i dobrych dni w lesie i na działce. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”