Zdrowych i spokojnych Świąt, mokrego dyngusa
Zaduma po upalnym lecie! cz.39
-
Iwonka1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39
Coraz bardziej kolorowe robią się nasze ogródki, kwitnienie goni kwitnienie, jeszcze chwila, a codziennie ogród będzie się zmieniał. Sucho tylko przeokrutnie, nie ma czym podlewać
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu
Czarne tulipany... - tak samo jak moje fioletowo niebieskie mieczyki....
Ale w sumie te Twoje to i tak mają bardzo ciekawy ten kolor.
Szachownice super!
Pogodnych Świąt
Czarne tulipany... - tak samo jak moje fioletowo niebieskie mieczyki....
Ale w sumie te Twoje to i tak mają bardzo ciekawy ten kolor.
Szachownice super!
Pogodnych Świąt
- jonatanka

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Tulipanek nie czarny ale ten kolorek tez bardzo ładny. teraz takie pomyłki to standard. Ładne kępki tulipanów i żonkili . Jak to robisz że, cebulki kwiatowe nie zanikają.? sadziłam do koszyków i doniczek ale efekt marny co roku około 70% mniej.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam!
Święta prawie za nami
W tym roku upłynęły spokojnie w miłej rodzinnej atmosferze ...dzieci wstawiły się w komplecie
Pogoda dopisała, było ciepło i słonecznie, a dzisiaj widać jakieś załamanie, bo słońce wzeszło zmienione i teraz walczy z chmurami, a w walce pomaga wiatr...znowu mi rozpirzy folie na tunelu
Codziennie chodzę z konewką, bo mimo podlewania nawet posadzone pierwiosnki na ziemi odzyskanej mdleją i dopiero pod wieczór odzyskują wigor. Po ostatnich zmianach mój ogród zalany jest słońcem od wschodu do wczesnego popołudnia.
Bardzo dziękuję za życzenia świąteczne
Ed kupiłam jakiś czas temu bez przekonania oferowane cebule za niewielkie pieniądze w necie. Myślałam że albo nie wyjdą albo przepadną, a tu niespodzianka cała obsadzona grządka wygląda uroczo i te szachownice na niej
Aniu jak jest zostawione miejsce to prędzej czy później coś stanie, a skoro lubisz własne pomidorki to sie przyda i na nie i na rozsady.
Świdośliwa to źródło substancji mineralnych, witamin z gruby B, magnezu i potasu. Jest bogatsza w składniki mineralne i właściwości odżywcze od borówki amerykańskiej. A w uprawie niekłopotliwa!
Iwonko 0042 oj przydałby się porządny mokry dyngus, ale się nie zanosi
Justynko kwitnące drzewa wnoszą prawdziwą wiosnę w nasz krajobraz...kwitnące sady...nie ma nic piękniejszego
Martusiu to Tulipan Botaniczny Praestans Shogun z pięciu cebulek rozrosła się taka wspaniała kępa! To samo psiząb ...widzisz u mnie jedne, a u Ciebie inne rozrastają się ładnie. Widać moja zwięzła glina im pasuje.
Dostałam też białego i ma jeden pączek, na który czekam
Pogoda dopisała, tylko dzisiejszy wiatr raczej mi nie pasuje...mam dość wiatru. Pozdrawiam jeszcze świątecznie, odpoczywajcie
Beatko
niestety tak samo u mnie! Latanie z konewką obowiązkowe, a sucho tak że posiane warzywa długo nie chciały kiełkować. Teraz mocny wiatr osusza dodatkowo ziemię
No to parodniowego deszczu i miłego świątecznego odpoczynku
Iwonko1 u mnie też bardzo sucho, a wywrócona glina zachowuje się jak beton i brak wody nic nie zmienia jej struktury. Na kopanie czy jakiekolwiek prace nie mam siły bo tak twardo. Coraz bardziej kolorowo, a za chwilę poleci to tak szybko, bo pracy będzie coraz więcej że ani się obejrzymy
Braku wody Ci współczuję i życzę tej z kranu i tej z nieba
Bea ile w necie jest wspaniałych odmian aż nie do wiary...czarne niebieskie królują, ale z Holandii to myślałam jednorazówka ale naprawdę
Najbardziej zawiedziona ofiarodawczyni i dobrze że dostałyśmy dwie i obydwie mamy ten sam czarny
Odpoczywaj
Joasiu pomyłki to głównie chwyt reklamowy
Od jakiegoś czasu sadzę cebulki na siatkach, a wykorzystuję różne kawałki pozostałe z remontów siatek plastikowych, dzięki którym cebulki nie wpadają w kopane korytarze, a mają miejsce do rozrastania się. Na razie się sprawdza
Przesadzana serduszka zaakceptowała nowe warunki

trawki kwitną

i druga zmiana pierwiosnków

niezapominajki

kłokoczka

jagodowiec

karczochy ...może przetrwają

Dziękuję za życzenia i odwiedziny! Życzę mokrego dyngusa dla Was i dla roślin i korzystajcie jeszcze z możliwości świętowania
Święta prawie za nami
Pogoda dopisała, było ciepło i słonecznie, a dzisiaj widać jakieś załamanie, bo słońce wzeszło zmienione i teraz walczy z chmurami, a w walce pomaga wiatr...znowu mi rozpirzy folie na tunelu
Codziennie chodzę z konewką, bo mimo podlewania nawet posadzone pierwiosnki na ziemi odzyskanej mdleją i dopiero pod wieczór odzyskują wigor. Po ostatnich zmianach mój ogród zalany jest słońcem od wschodu do wczesnego popołudnia.
Bardzo dziękuję za życzenia świąteczne
Ed kupiłam jakiś czas temu bez przekonania oferowane cebule za niewielkie pieniądze w necie. Myślałam że albo nie wyjdą albo przepadną, a tu niespodzianka cała obsadzona grządka wygląda uroczo i te szachownice na niej
Aniu jak jest zostawione miejsce to prędzej czy później coś stanie, a skoro lubisz własne pomidorki to sie przyda i na nie i na rozsady.
Świdośliwa to źródło substancji mineralnych, witamin z gruby B, magnezu i potasu. Jest bogatsza w składniki mineralne i właściwości odżywcze od borówki amerykańskiej. A w uprawie niekłopotliwa!
Iwonko 0042 oj przydałby się porządny mokry dyngus, ale się nie zanosi
Justynko kwitnące drzewa wnoszą prawdziwą wiosnę w nasz krajobraz...kwitnące sady...nie ma nic piękniejszego
Martusiu to Tulipan Botaniczny Praestans Shogun z pięciu cebulek rozrosła się taka wspaniała kępa! To samo psiząb ...widzisz u mnie jedne, a u Ciebie inne rozrastają się ładnie. Widać moja zwięzła glina im pasuje.
Dostałam też białego i ma jeden pączek, na który czekam
Beatko
No to parodniowego deszczu i miłego świątecznego odpoczynku
Iwonko1 u mnie też bardzo sucho, a wywrócona glina zachowuje się jak beton i brak wody nic nie zmienia jej struktury. Na kopanie czy jakiekolwiek prace nie mam siły bo tak twardo. Coraz bardziej kolorowo, a za chwilę poleci to tak szybko, bo pracy będzie coraz więcej że ani się obejrzymy
Braku wody Ci współczuję i życzę tej z kranu i tej z nieba
Bea ile w necie jest wspaniałych odmian aż nie do wiary...czarne niebieskie królują, ale z Holandii to myślałam jednorazówka ale naprawdę
Odpoczywaj
Joasiu pomyłki to głównie chwyt reklamowy
Przesadzana serduszka zaakceptowała nowe warunki

trawki kwitną

i druga zmiana pierwiosnków

niezapominajki

kłokoczka

jagodowiec

karczochy ...może przetrwają

Dziękuję za życzenia i odwiedziny! Życzę mokrego dyngusa dla Was i dla roślin i korzystajcie jeszcze z możliwości świętowania
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marysiu
Cieszę się ,że jesteś zadowolona z przebiegu Świąt
Z całego
życzę mocnego Dyngusa dla Twojego ogrodu i Córki
Jest pięknie ,ale wszyscy marzymy o wodzie z nieba.
Bardzo fajne masz kostkowane szachownice i pierwiosnek - łyszczak , na zdjęciu obok miodunki.
U nas wieje i może jakiś opad przywieje
Cieszę się ,że jesteś zadowolona z przebiegu Świąt
Z całego
Jest pięknie ,ale wszyscy marzymy o wodzie z nieba.
Bardzo fajne masz kostkowane szachownice i pierwiosnek - łyszczak , na zdjęciu obok miodunki.
U nas wieje i może jakiś opad przywieje
- Maska

- Kontakt:
Agnieszko dziękuję !
Ten obok miodunki to jest Pierwiosnek wyniosły Gold Lace mam go z siewu. Z całej torebki wyszła jedna roślina ale zabrała widać żywotność wszystkim nasionkom
Łyszczaki mają inaczej ułożone i inne listki.
Przez pięć minut padał rzęsisty deszcz, może niewiele dał, ale może tyle bo konewka. teraz znowu świeci słońce i osusza
Niech Ci kochana przywieje
Ten obok miodunki to jest Pierwiosnek wyniosły Gold Lace mam go z siewu. Z całej torebki wyszła jedna roślina ale zabrała widać żywotność wszystkim nasionkom
Łyszczaki mają inaczej ułożone i inne listki.
Przez pięć minut padał rzęsisty deszcz, może niewiele dał, ale może tyle bo konewka. teraz znowu świeci słońce i osusza
Niech Ci kochana przywieje
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Maryś a jednak w Twoich okolicach jest cieplej niż u mnie miałam przykład wczoraj.
Tam pięknie wszystko kwitnie jak u Ciebie a u nas czai się.
Tam pięknie wszystko kwitnie jak u Ciebie a u nas czai się.
- ewa w

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Ojej trawki już kwitną
u mnie dopiero z ziemi wyłażą... Masz tych pierwiosnków sporo kolekcja cała-jest co podziwiać. Moje zostały zaduszone przez białe fiołki. Pozdrawiam Marysiu 
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Marysiu aż na głos mężowi przeczytałam te twoje informacje I swidosliwie. Niech wie. Cieszę się ze ją kupilam.Dzięki za te informacje.
Puerwiosnki piękne.
Puerwiosnki piękne.
- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę że już u Ciebie Marysiu niezapominajki kwitną. Uwielbiam je. Widziałam dzisiaj, że mi się wysiały na trawie, muszę je przesadzić bo w tym tygodniu koszenie 
Deszcz też by się u mnie przydał, sucho jak diabli
Deszcz też by się u mnie przydał, sucho jak diabli
- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Dobry wieczór Marysiu
Cudne te tulipany
, zapisałam nazwę odmiany
Zapewne znowu, jak większość z nas, spędziłaś czas w ogrodzie. Dzisiaj nawet moje koty dzielnie pomagały mi w pracy i teraz zmęczone zaległy na kanapie nie zostawiając za dużo miejsca dla służby
Pogoda dopisuje, gdyby jeszcze zechciało popadać
Tej wilgoci z nieba życzę.
Dobrego tygodnia
Cudne te tulipany
, zapisałam nazwę odmiany Zapewne znowu, jak większość z nas, spędziłaś czas w ogrodzie. Dzisiaj nawet moje koty dzielnie pomagały mi w pracy i teraz zmęczone zaległy na kanapie nie zostawiając za dużo miejsca dla służby
Dobrego tygodnia
Ewa
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marysiu
Pokręciłam z pierwiosnkiem, a przecież łyszczaka miałam
Kiedyś widziałam nasionka, mogłam kupić.
Mam inne prymule z nasion i trochę śmiesznie bo wyszły takie trochę starodawne, jak mam z działek a miały być niskie ,jak z kwiaciarni.
Z tulipanami to też mamy niespodzianki.
Sporo czarnych różnych kupiliśmy i część zjedzona, reszta różowa, zobaczymy jeszcze te późne.
W sumie czasem niespodzianki są zabawne
Te bursztynowe tulipanki faktycznie pięknie z szafirkami się prezentują
Pokręciłam z pierwiosnkiem, a przecież łyszczaka miałam
Kiedyś widziałam nasionka, mogłam kupić.
Mam inne prymule z nasion i trochę śmiesznie bo wyszły takie trochę starodawne, jak mam z działek a miały być niskie ,jak z kwiaciarni.
Z tulipanami to też mamy niespodzianki.
Sporo czarnych różnych kupiliśmy i część zjedzona, reszta różowa, zobaczymy jeszcze te późne.
W sumie czasem niespodzianki są zabawne
Te bursztynowe tulipanki faktycznie pięknie z szafirkami się prezentują
- ewunia7

- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Witam serdecznie,
Pora jajek i zająców się skończyła, czas więc najwyższy abym zabrała się za ogród
U Ciebie tak wszystko pięknie kwitnie
Marysiu, czy świdośliwa ma owoce wielkości aronii?
Mnie coś pierwiosnki nie kochają, sporo ich nakupowałam i wszystko gdzieś wyginęło
Pora jajek i zająców się skończyła, czas więc najwyższy abym zabrała się za ogród
U Ciebie tak wszystko pięknie kwitnie
Marysiu, czy świdośliwa ma owoce wielkości aronii?
Mnie coś pierwiosnki nie kochają, sporo ich nakupowałam i wszystko gdzieś wyginęło
- Maska

- Kontakt:
Dzień dobry!
Wczoraj mimo wiatru w ogrodzie popracowałam. Dziele rozrośnięte rośliny i przesadzam na ziemie odzyskaną, bo mimo wykopywania chwasty się zielenią. Przy okazji kolejnego ich wykopywania sadziłam żeby zapełnić puste miejsca. Cieszy mnie, bo w dołkach jednak nie jest tak sucho. Jedynie pas ziemi po przekopie nadal wygląda księżycowo. Nic nie kiełkuje
Misiu różnie to bywa, jak oglądam zdjęcia na FO to mam tak po środku
Są ogródki gdzie kwitnie to co u mnie w pączkach...np irysy.
Ewuniu to są trawki, jakby zimozielone, inne dopiero wychodzą. Pierwiosnki nawet się sieją, mimo że fiołków też mam sporo. Pozdrawiam Ewciu
Aniu to dobrze że wracają do łask stare krzewy tym bardziej jak ich owoce są zdrowe
Ja mam kilka świdośliw. Najpierw kupiłam pierwszą i M ją skosił odkupił dwie. Potem koleżanka przywiozła mi dwie krzewy wykopane u siebie i na koniec kupiłam jeszcze krzaczek u Starkla
a i tak M ledwo na nalewkę zbiera resztki
Kasiu u mnie w różnych miejscach sieją się niezapominajki niebieskie i białe. Też miałam wczoraj kosić ale przesunęłam decyzję...może dzisiaj. Oj sucho!
Ewciu o tak po paru dniach odpoczywania i podjadania i chęcią przepadłam w ogrodzie. Niestety sąsiedzi mnie wygonili, bo na taki wiatr starsza pani zarządziła plewienie ogrodu przez lanie roundapu w malinach i w sadzie...więc o zgrozo ja plewiąca nawet kwiatki uciekłam do domu
Deszczu bardzo bym chciała, bo wody w beczkach coraz mniej. Bób chyba miesiąc kiełkował
Miłego dnia i podlewania z góry
Agnieszko tak przypuszczałam
Łyszczaki mam od Ewykory i kupowane w Krzeszowicach ale kwitną na razie te od Ewci. Z siewu mam jeszcze kandelabrowe cudne, ale nie wiem gdzie je posadziłam i czekam aż się objawią, bo kwitną później. Było ich parę i nie mogły wszystkie przepaść
Zawsze chciałam mieć tulipany botaniczne, bo kwitną pierwsze i są śliczne niziutkie. Kupiłam na wyprzedaży w Benexie wszystkie zgodne z nazwą i ładnie się rozrastają
a kosztowały naprawdę grosze!
Ewuniu ja nawet zamiast zajęcy i jajek ogrodowałam
Świdośliwa ma różne owocki zależy od odmiany, jedne są mniejsze i lekko cierpkie, a drugie dość spore i słodsze. Rosną inaczej w gronach podłużnych. I aronia i świdośliwa uwielbiana jest też przez ptaki
Nie wiem dlaczego niektórym nie chcą rosnąć pierwiosnki bo u mnie są bezproblemowe i nawet ładnie się rozsiewają.
No to kilka zdjęć roślin które pewnie już pokazywałam, ale póki są nacieszmy oczy

znalazłam w necie jego nazwę to jest pierwiosnek Dark Rosallen

to druga kępa psizębu

a to mój 7 letni klon! teraz ma skrępowane gałązki drucikiem i zaczynam go kształtować
...tak się bawię w bonsai

Miłego dnia i dziękuję za odwiedziny
Wczoraj mimo wiatru w ogrodzie popracowałam. Dziele rozrośnięte rośliny i przesadzam na ziemie odzyskaną, bo mimo wykopywania chwasty się zielenią. Przy okazji kolejnego ich wykopywania sadziłam żeby zapełnić puste miejsca. Cieszy mnie, bo w dołkach jednak nie jest tak sucho. Jedynie pas ziemi po przekopie nadal wygląda księżycowo. Nic nie kiełkuje
Misiu różnie to bywa, jak oglądam zdjęcia na FO to mam tak po środku
Ewuniu to są trawki, jakby zimozielone, inne dopiero wychodzą. Pierwiosnki nawet się sieją, mimo że fiołków też mam sporo. Pozdrawiam Ewciu
Aniu to dobrze że wracają do łask stare krzewy tym bardziej jak ich owoce są zdrowe
Kasiu u mnie w różnych miejscach sieją się niezapominajki niebieskie i białe. Też miałam wczoraj kosić ale przesunęłam decyzję...może dzisiaj. Oj sucho!
Ewciu o tak po paru dniach odpoczywania i podjadania i chęcią przepadłam w ogrodzie. Niestety sąsiedzi mnie wygonili, bo na taki wiatr starsza pani zarządziła plewienie ogrodu przez lanie roundapu w malinach i w sadzie...więc o zgrozo ja plewiąca nawet kwiatki uciekłam do domu
Deszczu bardzo bym chciała, bo wody w beczkach coraz mniej. Bób chyba miesiąc kiełkował
Miłego dnia i podlewania z góry
Agnieszko tak przypuszczałam
Zawsze chciałam mieć tulipany botaniczne, bo kwitną pierwsze i są śliczne niziutkie. Kupiłam na wyprzedaży w Benexie wszystkie zgodne z nazwą i ładnie się rozrastają
Ewuniu ja nawet zamiast zajęcy i jajek ogrodowałam
Świdośliwa ma różne owocki zależy od odmiany, jedne są mniejsze i lekko cierpkie, a drugie dość spore i słodsze. Rosną inaczej w gronach podłużnych. I aronia i świdośliwa uwielbiana jest też przez ptaki
Nie wiem dlaczego niektórym nie chcą rosnąć pierwiosnki bo u mnie są bezproblemowe i nawet ładnie się rozsiewają.
No to kilka zdjęć roślin które pewnie już pokazywałam, ale póki są nacieszmy oczy

znalazłam w necie jego nazwę to jest pierwiosnek Dark Rosallen

to druga kępa psizębu

a to mój 7 letni klon! teraz ma skrępowane gałązki drucikiem i zaczynam go kształtować

Miłego dnia i dziękuję za odwiedziny
- julcia1

- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Marysiu bo ziemia po wykopach martwa,z mikroorganizmami poszła do dołu a na wierzchu musi się odbudować, ale komu to mówię
odrobina kompostu troszkę ogrodniczki i będzie cudnie.
Zachwyciły mnie psizęby napisz proszę o nich kilka zdań jak sadzisz,nawozisz, czy łatwo się rozrastają i jak przechowujesz zimą. Czy bardziej w słońcu czy raczej w cieniu.
Cudne masz odmiany pierwiosnków.
Deszczowego dnia
odrobina kompostu troszkę ogrodniczki i będzie cudnie.
Zachwyciły mnie psizęby napisz proszę o nich kilka zdań jak sadzisz,nawozisz, czy łatwo się rozrastają i jak przechowujesz zimą. Czy bardziej w słońcu czy raczej w cieniu.
Cudne masz odmiany pierwiosnków.
Deszczowego dnia
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie