Madzik - moje storczyki
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
a ja żeby odwrócić uwagę od tej przykrej sprawy (uważam, że jestem tu na krótko, by się mieszać) proszę Madzik o nowe zdjęcia jej pięknych kwiatów 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeglądałam je, bardzo podoba mi się Aerangis citrata, jak te całe zamieszanie u mnie się skończy może uda mi się kupić go. Przeglądałam inne forum storczykowe - widziałam Twoje zdjęcia na nim - był jeden wątek o tych storczykach i dużo ich zdjęć. Szukam storczyków nadających się do powieszenia, możesz mi coś podpowiedzieć?
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Deirde - nie wiem czy chodzi Ci o rośliny, które można powiesić w doniczkach/koszykach czy o te na podkładkach?
Jeśli chodzi o podkladkowce to Aergs distincta już w takiej "formie" nabyłam. Ale ciężko zapewnić odpowiednio wysoką wilgotność takiej roślinie bez akwarium/orchidarium.
Mala_MI - niestety nie mam żadnych nowych kwitnących, więc będzie znów Militonidium Rosy Sunset - dla porównania kwiatki zaraz po rozwinięciu i po paru dniach już ostatecznie wybarwione

Jeśli chodzi o podkladkowce to Aergs distincta już w takiej "formie" nabyłam. Ale ciężko zapewnić odpowiednio wysoką wilgotność takiej roślinie bez akwarium/orchidarium.
Mala_MI - niestety nie mam żadnych nowych kwitnących, więc będzie znów Militonidium Rosy Sunset - dla porównania kwiatki zaraz po rozwinięciu i po paru dniach już ostatecznie wybarwione

- madzik
Według mnie generalnie storczyki botaniczne (epifity) lepiej wyglądają z pędami nie podpinanymi, tylko swobodnie zwieszającymi się. Wygląda to bardziej naturalnie.
Nawet Mini Mark (bardzo popularny tutaj ostatnio) dla mnie zdecydowanie korzystniej wygląda bez "patyków".
Ciężko mi cokolwiek doradzać, bo tak naprawdę dopiero zaczynam tę przygodę, poza tym nie wiem jakie masz warunki w domu, no i co Ci się podoba. Najlepiej chyba by było poszukać roślin , o takim właśnie pokroju, a potem drogą eliminacji ze względu na warunki coś wybrać.
Mnie osobiście powaliło na kolana kwitnące Bulbophyllum Elizabeth Ann Buckleburry na wystawie w Łodzi:

moni - Miltonidium nie jest specjalnie duże. Kwitnie około miesiąca, ale praktycznie z każdego nowego przyrostu dość szybko wypuszcza pęd. U mnie zupełnie bezproblemowe (od kwietnia '08 kwitnie czwarty raz...)
Nawet Mini Mark (bardzo popularny tutaj ostatnio) dla mnie zdecydowanie korzystniej wygląda bez "patyków".
Ciężko mi cokolwiek doradzać, bo tak naprawdę dopiero zaczynam tę przygodę, poza tym nie wiem jakie masz warunki w domu, no i co Ci się podoba. Najlepiej chyba by było poszukać roślin , o takim właśnie pokroju, a potem drogą eliminacji ze względu na warunki coś wybrać.
Mnie osobiście powaliło na kolana kwitnące Bulbophyllum Elizabeth Ann Buckleburry na wystawie w Łodzi:

moni - Miltonidium nie jest specjalnie duże. Kwitnie około miesiąca, ale praktycznie z każdego nowego przyrostu dość szybko wypuszcza pęd. U mnie zupełnie bezproblemowe (od kwietnia '08 kwitnie czwarty raz...)

Potwierdzam bezproblemowość Miltonidium -praktycznie wszystkich oidmian kolorystycznych
:P .Są punktualne ,nawet moje weteranki kwitną jak w zegarku.I prawie w tym samym czasie jak u Madzik.Ja czekam na rozwinięcie *skrzydełek*
Uprawiam podobniee,nie wymaga orchidarium.Przeciwnie do Madzik :P lubię ten zapach czekoladowo-waniliowy..Ale to oczywiste,ze upodobania mozna mieć inne.Ja zazwyczaj skłonna jestem ku
zapachom świeżej zielonej herbaty.A tu....i taki mi pasuje. :P
Mają zresztą swoją nazwę obiegową /za wodą/ Chocolate Orchid i powiem ,ze to właśnie stało się wabikiem dla poszukiwań ,gdy byłam na etapie tworzenia kolekcji.Słowo i wyobrażnia działają.
W niektórycch Stanach Miltonidium służy głównie jako storczyk dla aromatu.Rosnące wielkie kępy wokół domu a póżniej w holach dają taki efekt.
Madiu masz świętą rację, ja pomyliłam.
motylnik ---->to Oncidium
jęzatka ----->to Odontoglossum
grzebystek--->Zygopetalum
poprawie w moim pisaniu wcześniejszym ,aby nie mylić pojęć
pozdrawiam JOVANKA
:P .Są punktualne ,nawet moje weteranki kwitną jak w zegarku.I prawie w tym samym czasie jak u Madzik.Ja czekam na rozwinięcie *skrzydełek*
Uprawiam podobniee,nie wymaga orchidarium.Przeciwnie do Madzik :P lubię ten zapach czekoladowo-waniliowy..Ale to oczywiste,ze upodobania mozna mieć inne.Ja zazwyczaj skłonna jestem ku

Mają zresztą swoją nazwę obiegową /za wodą/ Chocolate Orchid i powiem ,ze to właśnie stało się wabikiem dla poszukiwań ,gdy byłam na etapie tworzenia kolekcji.Słowo i wyobrażnia działają.
W niektórycch Stanach Miltonidium służy głównie jako storczyk dla aromatu.Rosnące wielkie kępy wokół domu a póżniej w holach dają taki efekt.
Madiu masz świętą rację, ja pomyliłam.
motylnik ---->to Oncidium
jęzatka ----->to Odontoglossum
grzebystek--->Zygopetalum
poprawie w moim pisaniu wcześniejszym ,aby nie mylić pojęć
pozdrawiam JOVANKA
- madzik
Joasiu - to "coś" niestety zatrzymało się w rozwoju na etapie większego odchylenia łuski... I chyba się już nie dowiem co miało z tego wyrosnąć, zamontowałam na pędzie maleńką doniczuszkę (w praktyce - miarka od syropku
), żeby keiki wrastało korzonkami od razu w nią i to tajemnicze "coś" znalazło się też w doniczce. W wilgotnym sphagnum chyba nic z tego już nie będzie
, ale inaczej tej doniczki nie dało się umocować.
Tak to teraz wygląda:

Tak to teraz wygląda: