Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

a ja żeby odwrócić uwagę od tej przykrej sprawy (uważam, że jestem tu na krótko, by się mieszać) proszę Madzik o nowe zdjęcia jej pięknych kwiatów :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przeglądałam je, bardzo podoba mi się Aerangis citrata, jak te całe zamieszanie u mnie się skończy może uda mi się kupić go. Przeglądałam inne forum storczykowe - widziałam Twoje zdjęcia na nim - był jeden wątek o tych storczykach i dużo ich zdjęć. Szukam storczyków nadających się do powieszenia, możesz mi coś podpowiedzieć?
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Madzik a coż to jest motylnik? Czyżby oncidium?:)
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Deirde - nie wiem czy chodzi Ci o rośliny, które można powiesić w doniczkach/koszykach czy o te na podkładkach?
Jeśli chodzi o podkladkowce to Aergs distincta już w takiej "formie" nabyłam. Ale ciężko zapewnić odpowiednio wysoką wilgotność takiej roślinie bez akwarium/orchidarium.

Mala_MI - niestety nie mam żadnych nowych kwitnących, więc będzie znów Militonidium Rosy Sunset - dla porównania kwiatki zaraz po rozwinięciu i po paru dniach już ostatecznie wybarwione :D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, motylnik to inaczej Oncidium :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Chodziło mi o storczyka do powieszenia w koszu o spadających pędach lub kwiatach, myślałam nawet o Dendrobium densiflorum ale jestem jeszcze na etapie poszukiwania.
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Kochana, jak dlugo kwitnie Miltonidium? Jest piekne...I jak duze jest?
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Według mnie generalnie storczyki botaniczne (epifity) lepiej wyglądają z pędami nie podpinanymi, tylko swobodnie zwieszającymi się. Wygląda to bardziej naturalnie.
Nawet Mini Mark (bardzo popularny tutaj ostatnio) dla mnie zdecydowanie korzystniej wygląda bez "patyków".
Ciężko mi cokolwiek doradzać, bo tak naprawdę dopiero zaczynam tę przygodę, poza tym nie wiem jakie masz warunki w domu, no i co Ci się podoba. Najlepiej chyba by było poszukać roślin , o takim właśnie pokroju, a potem drogą eliminacji ze względu na warunki coś wybrać.
Mnie osobiście powaliło na kolana kwitnące Bulbophyllum Elizabeth Ann Buckleburry na wystawie w Łodzi:

Obrazek Obrazek

moni - Miltonidium nie jest specjalnie duże. Kwitnie około miesiąca, ale praktycznie z każdego nowego przyrostu dość szybko wypuszcza pęd. U mnie zupełnie bezproblemowe (od kwietnia '08 kwitnie czwarty raz...) :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p

Post »

Oj, to jak bezproblemowe to cos dla mnie :lol: masz je w orchidarium czy na parapecie? powiedz cos wiecej prosze
NL16
Storczyki moni
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stoi na parapecie południowego okna. Wakacje spędzało na balkonie. Podlewane po przeschnięciu. Nic więcej przy nim nie robię, żadnych specjalnych zabiegów, żeby kwitło :D Dodatkowym atutem jest to, że pachnie (mnie się akurat ten zapach nie podoba, ale chyba jestem wyjątkiem :wink: ).
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Potwierdzam bezproblemowość Miltonidium -praktycznie wszystkich oidmian kolorystycznych
:P .Są punktualne ,nawet moje weteranki kwitną jak w zegarku.I prawie w tym samym czasie jak u Madzik.Ja czekam na rozwinięcie *skrzydełek*
Uprawiam podobniee,nie wymaga orchidarium.Przeciwnie do Madzik :P lubię ten zapach czekoladowo-waniliowy..Ale to oczywiste,ze upodobania mozna mieć inne.Ja zazwyczaj skłonna jestem ku :lol: zapachom świeżej zielonej herbaty.A tu....i taki mi pasuje. :P
Mają zresztą swoją nazwę obiegową /za wodą/ Chocolate Orchid i powiem ,ze to właśnie stało się wabikiem dla poszukiwań ,gdy byłam na etapie tworzenia kolekcji.Słowo i wyobrażnia działają.
W niektórycch Stanach Miltonidium służy głównie jako storczyk dla aromatu.Rosnące wielkie kępy wokół domu a póżniej w holach dają taki efekt.

Madiu masz świętą rację, ja pomyliłam.

motylnik ---->to Oncidium
jęzatka ----->to Odontoglossum
grzebystek--->Zygopetalum

poprawie w moim pisaniu wcześniejszym ,aby nie mylić pojęć

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p

Post »

Dziekuje za odpowiedzi obu Paniom :wink: Jestem tymbardziej zachwycona, ze pachnie i jeszcze czekolada plus vanilia :shock: no i bezproblemowe, hmmm...musze sie porozgladac :D
NL16
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Madziu !
madzik pisze: Obrazek

Coś kolejnego wyłazi z oczka poniżej większego keiki, na razie można jedynie snuć domysły co z tego będzie (jeśli w ogóle...) - dowiemy się pewnie za jakiś czas :roll:
Minęło już trochę czasu..., więc może zagadka jest chociaż w domyśle do rozwiązania ?
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu - to "coś" niestety zatrzymało się w rozwoju na etapie większego odchylenia łuski... I chyba się już nie dowiem co miało z tego wyrosnąć, zamontowałam na pędzie maleńką doniczuszkę (w praktyce - miarka od syropku :D ), żeby keiki wrastało korzonkami od razu w nią i to tajemnicze "coś" znalazło się też w doniczce. W wilgotnym sphagnum chyba nic z tego już nie będzie :? , ale inaczej tej doniczki nie dało się umocować.

Tak to teraz wygląda:

Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Madziu, gdybyś nie napisała, ze to miarka od syropu, byłabym pewna, że to większa doniczka :shock:
Pomysłowo to wykombinowałaś. Czy to znaczy, że keiki ma już choć jeden korzonek ? I czemu piszesz, że
"w wilgotnym sphagnum chyba już nic z tego nie będzie" ?
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”