Tak jak napisała Aria przecieru z kg pomidorów uzyskasz z tych odmian prawdopodobnie podobną ilość(chyba, że gotujesz do uzyskania odpowiedniej konsystencji).inga_beta pisze: Chciałabym w przyszłym roku wysiać pomidory na przecier- Aurija i San Marzano. Ale nie jestem pewna że mają więcej suchej masy niż pozostałe. Czy ktos osobiście porównywał ilość przecieru z tych pomidorów w stosunku do innych?
Ja kilka lat temu porównywałam kilka odmian i bez zgledu na ilośc nasion, wszystkie miały taką samą zawartość przecieru.
Mogę powiedzieć, że po suszeniu pomidorów z odmiany Aurij'a zostaje więcej pomidora na blasze niż np z opałki/Polish Linguisa/Sarnowskiego. I suszy się zdecydowanie szybciej. Ale nie porównywałem ile kilo pomidorów z krzaka mam. Chociaż na plenność Auriji nie mogę narzekać, mam ją drugi rok i jest ok.
Przeciery robię zazwyczaj z mixa różnych odmian, czasem wychodzą bardziej wodniste, ale mają fajniejszy smak.