Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
- kiszi
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róża pustyni
Witam! Tak sobie czytam to wszystko i myślę, że wiele osób przesadza, co do hodowli tej rośliny. Obecnie posiadam trzy egz. (kilka wydałem) w wieku ok. 1 roku i chciałbym się z Wami podzielić swoją wiedzą na ich temat. Jeśli chodzi o wysiew, jak i dalszy wzrost siewek to polecam mieszankę włókien kokosowych, torfu obojętnego i zwykłego piasku płukanego w stosunku 1:1:1 (ma być podłoże przepuszczalne, a nie skaliste - każda roślina potrzebuje w podłożu części organicznych, żeby prawidłowo pobierać składniki pokarmowe). Nasionka moczymy przez 8-12 h w odstanej wodzie, wysiewamy na powierzchnię wcześniej przygotowanego podłoża i przysypujemy warstewką czystego piasku (warstewka dosłownie 2-3 mm). Całość umieszczamy w najcieplejszym i najjaśniejszym miejscu w domu - najlepiej okno południowe - osłaniając jednak nasiona przed bezpośrednim promieniowaniem słonecznym. Najważniejsze, żeby zachować wilgotne podłoże (nie bagniste), więc zraszamy, jak piasek przykrywający nasiona przeschnie. Rośliny kiełkują po różnych okresach czasu (nie ma stałego, bo to zależy od żywotności nasiona) - mi jedno wykiełkowało po 3 dniach, a inne po miesiącu. Po wykiełkowaniu dalej zachowujemy wilgotne podłoże, aż pojawi się druga para listków, gdyż wtedy zaczynamy ograniczać stopniowo podlewanie (niech podłoże przeschnie przed kolejnym podlaniem), a rośliny można stopniowo wystawić na pełne słońce (wierzcie mi, że nie ma co się szczypać). Ja latem podlewam raz w tygodniu, a od października do końca marca co 2 tygodnie (obfitość podlewania dostosowuję do warunków pogodowych w danym dniu). Roślin nie musimy przesadzać do innego podłoża jeśli nie chcemy - to jest odpowiednie również dla starszych roślin. Rośliny nawożę tylko w okresie letnim co dwa tygodnie zwykłym nawozem do kaktusów i sukulentów. Adenium można przycinać, lecz najlepiej na wiosnę. Można ciąć pień nawet nie pozostawiając żadnych liści (w granicach zdrowego rozsądku), gdyż wtedy roślina się krzewi. Odcięte wierzchołki umieszczone w opisanym, stale wilgotnym (WILGOTNYM!) podłożu da się ukorzenić, lecz nie tworzą one efektownego kaudexu. Nie ma sztywnych reguł co do kwitnienia i formowania - ile domów tyle różnych roślin (zależne od wielu czynników świetlno-pokarmowo-wilgotnościowych). I zaznaczam, że adenium to nie "drzewko bonsai, które samo się formuje" - to my je formujemy. Pozdrawiam!
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
- kiszi
- 100p
Znalazłem pewną stronę i zdałem sobie sprawę jak bardzo się myliłem: http://siamadenium.com/ - polecam!
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Witajcie!
Podczytuję sobie Wasz wątek i się skusiałam na nasionka z All- 10 sztuk (dostałam 12;) za 3zł.
Na razie się moczą
Ale nie o tym chciałam napisać. Wiem, że ktoś wypowiadający się w tym temacie, kupował nasionka na E bay'u. Ja niestety nie mam tam konta, z resztą troszkę u mnie słabo z niemieckim. Znalazłam tam ofertę pewnego Niemca- 500 nasion Lithops za 2 Euro! Stąd moje pytanie. Czy ktoś mógłby je kupić i mi wysłać? Oczywiście pokrywam wszystkie koszty!
Przepraszam, że troszkę nie na temat, no ale nie chciałam po to tworzyć osobnego tematu
Podczytuję sobie Wasz wątek i się skusiałam na nasionka z All- 10 sztuk (dostałam 12;) za 3zł.
Na razie się moczą

Ale nie o tym chciałam napisać. Wiem, że ktoś wypowiadający się w tym temacie, kupował nasionka na E bay'u. Ja niestety nie mam tam konta, z resztą troszkę u mnie słabo z niemieckim. Znalazłam tam ofertę pewnego Niemca- 500 nasion Lithops za 2 Euro! Stąd moje pytanie. Czy ktoś mógłby je kupić i mi wysłać? Oczywiście pokrywam wszystkie koszty!
Przepraszam, że troszkę nie na temat, no ale nie chciałam po to tworzyć osobnego tematu

- roobaczek
- 10p - Początkujący
- Od: 24 kwie 2010, o 09:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na moje 3 posiane nasionka - dziś dwa wypuściły takie maciupenkie pędy
a więc rosną 

- kiszi
- 100p
Roobaczek, moja rada: jak już kiełkują to uważaj, żeby nie przelać - nie rób bagna
Dużo ciepła, wilgoci i lekkiego słoneczka
Pozdrawiam!

- roobaczek
- 10p - Początkujący
Dzięki za radę, będę uważać... roślinki są w przezroczystym pojemniczku - zamykanym, żwirek i ziemia śięgają do połowy pojemniczka, podlewam po troszku, a stoją na parapecie we wschodnim oknie 

- kiszi
- 100p
Możesz spokojnie dać je na południowe lub zachodnie okno (jeśli masz) izolując od bezpośrednich promieni słonecznych np. białą kartką - ja tak robiłem 

- kiszi
- 100p
http://i39.tinypic.com/5yazat.jpg [/IMG] - dzisiaj przesadzone. Dwa najmniejsze przycięte w zeszłym tygodniu mają się dobrze 

- kiszi
- 100p
PS.Zdjęcie z telefonu w słabym świetle - w rzeczywistości są bardziej zielone 

- kiszi
- 100p
http://siamadenium.com/ - ponownie polecam!
- roobaczek
- 10p - Początkujący
niestety do dyspozycji mam tylko okno wschodnie, ale mam nadzieję że bedą one rosły, póki co rosną w oczach 

- kiszi
- 100p
Będą rosły, ale pewnie wolniej. W każdym razie uważaj, żeby nie przelać, szczególnie na oknie wschodnim w zimie. Życzę udanej hodowli i samych pozytywnych wrażeń. Wrzuć jakieś fotki 

- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Moje Adenia
prawie 4 tygodniowe
2 tygodniowe.

Niestety z 40 wysianych nasion mam tylko takie wschody. Jedna odmiana wcale nie wzeszła(10 nasion) Pewnie było coś z nimi nie tak
prawie 4 tygodniowe

2 tygodniowe.

Niestety z 40 wysianych nasion mam tylko takie wschody. Jedna odmiana wcale nie wzeszła(10 nasion) Pewnie było coś z nimi nie tak

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- kiszi
- 100p
Super. Widzę, że świetnie się mają. Bardzo dobre podłoże
A co do nasion, to najgorsze jest właśnie to, że zawsze kupujemy kota w worku i nigdy nie wiadomo... ;)

- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
To moje pierwsze wysiewy i traktuje je jako naukę. Mam nadzieję że w przyszłym roku będzie już 90% wschodów o ile oczywiście trafię na dobre nasiona.
Teraz chcę siewki utrzymać przy życiu w dobrej kondycji, czyli odpowiednie światło wilgotność temperatura i dożywienie
Trzymajcie kciuki.

Teraz chcę siewki utrzymać przy życiu w dobrej kondycji, czyli odpowiednie światło wilgotność temperatura i dożywienie

Moje doniczkowce i sukulenty