Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

No faktycznie Marysiu Twoja siewka wygląda jak to badziewie co mi wszędzie rośnie, i którego wytępić nie mogę czyli wilec :evil: Ale inne roślinki też mogą mieć takie liścienie, więc się okaże :D Na pewno nie jest to hibiscus. A pamiętasz jak ziarenko wyglądało?

Lucynko no właśnie też tak sobie kombinuję, że jakbym miała szklarenkę, to ta kocia ---- by się nie dostała do siewek i mogłabym coś wreszcie w domu posiać. Ale na razie kombinuję jak ją kupić, żeby eM się nie zorientował, że znowu jakieś pieniądze wydałam... ;:224
Ale Twoja kota to już stateczna to chyba Ci siewek nie wygrzebuje?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

[quote="plocczanka"]Marysiu [Maska] - Twoje sieweczki przypominają mi wilec trójbarwny. Jego pierwsze listeczki tak właśnie wyglądają, dopiero następne są nieco inne. Obserwuj, bo mogę się mylić.
A swoją drogą to bardzo ciekawe doświadczenie obserwować roślinę, co do której ma się niepewność. ;:215

A ja mam tak często że obserwuję roślinę, bo nie wiem co mi rośnie ;:306 , Marysia już wie jak to u mnie jest ;:306
Fajne masz te szklarenki na wysiewy Lucynko ;:215 , a co to za ziemia?, możesz pokazać?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja nie przepadam za nasionkami typu ,,kompozycja różowa", bo nigdy nie wiem czy to kwiatki, czy zielsko ;:223
W tym roku będę miała jednak taką kompozycję, bo powysypywały mi się nasionka i szkoda mi wyrzucić...
Liczę, że pomożecie mi w identyfikacji! ;:180
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dzień dobry Wszystkim ;:4
Szczerze mówiąc, to nie taki znowu dobry, bo zimno i coś mokrego z nieba leci. A i wiatr. Nie tak porywisty, jak przed dwoma dniami, ale w oczy wieje. ;:223

Alicjo - dobrze że mi przypomniałaś o naszym klubie długowiecznych, bo cuś łamać się się zaczęłam, a dokładnie liczyć minione lata. :;230

Reniu - no dobra. Podpowiem Ci, słońce zachodziło za starym cmentarzem. :)
Skoro jesteś szczęśliwą posiadaczką pojemniczków i nasionek, to jeszcze tylko ziemia do pojemników i zasiewy możesz rozpocząć. :tan
Różowe też piękne. Ja lubię każdy kolor, nawet żółty ;:333 , który nie przez wszystkich jest akceptowany.

Marysiu [Maska] - to co? Zima do Ciebie wraca? ;:oj
W zasadzie u mnie też nieciekawa pogoda, ok.3*C, ale na razie nie pobieliło, choć z nieba spadają jakieś drobne krupy, nie deszcz. ;:218
Co do widoków o wschodzie czy zachodzie słońca, to tylko z wyższych pięter można je od czasu do czasu podziwiać. :roll:

Kasiu [vimen] - Marysia konkurs ogłosiła w sprawie tej rośliny, nawet coś o ewentualnej nagrodzie wspomniała. ;:131
Natomiast co do mojej koty, to ona jest bardzo stateczna ale tylko wtedy, gdy śpi. ;:112 Wystarczy chwila, by zniszczyła to, co jej się podoba zniszczyć, więc muszę chronić przed nią moje roślinki. :oops:

Iwonko [00..] - jasne, że fajnie jest czekać na coś, co wyrośnie, kiedy się nie wie, co się w danym miejscu wysiało. ;:63
Szczególnie na działce czy w ogrodzie, bo tam wiele roślin rozsiewa się po całym terenie. Niekiedy ptak bądź wiatr przynosi nasiona od sąsiadów i wtedy dopiero jest niespodzianka! ;:138
A ziemię mogę pokazać, oczywiście.
Mam taką:

Obrazek

Przy okazji sfotografowałam swoje begonie, które zmuszona byłam wcześniej niż zwykle wysadzić do doniczek.
Dzisiaj wyglądają już tak:

Obrazek

Wyłączyli mi dopływ wody... ;:145 ;:145 Coś tam robią, a ja bez obiadu zostanę ... ;:29 Zresztą nie tylko ja. M również.
Miłego dnia Wam Wszystkim życzę i upragnionego ;:3 ;:4
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Wow ;:oj one są identyczne, no i nie zgadłem ;:219
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No to begonie będziesz miała szybko ;:215, a ziemia to taka nie do wysiewów, ale do kwiatów ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Rafiku - nie przejmuj się, wiele jest roślin, które w początkowej fazie wzrostu są bardzo do siebie podobne. ;:108 ;:108

Iwonko [00..] - toć pisałam, że specjalną do wysiewów ziemię kupiłam jeden jedyny raz i wszystko zachodziło pleśnią. ;:223
Wcześniej zawsze kupowałam ziemię uniwersalną, właśnie taką do kwiatów i warzyw, z którą nigdy tego rodzaju problemów nie miałam i w tym roku wróciłam do poprzednich praktyk. ;:131
Póki co jeszcze pleśni nie było i na pewno już nie będzie. Jestem tego pewna na 99%. ;:138
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Ziemia, którą stosujesz jest droga, ale bardzo dobra.
Begonie pięknie wystartowały, listeczki już widać :D
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Begonie jeszcze nie dawno uprawiałam ale gdzieś je wcięło ;:7 zapomniałam o nich :oops: Pewnikiem ich nie mam już , chyba zostały na działce onegdaj ... :oops: Tyle tego do zabierania miałam ,że ciężko było doniczki przy okienku piwnicznym zmieścić...w tym roku nie mam tego problemu... :oops: Byłam w piwnicy w tym tygodniu po zimie...i zaledwie kilka jest doniczek i luzik... :heja No i dobrze... :) co za dużo to nie zdrowo !Naturalna selekcja nastąpiła... ;:131
Nadal niczego nie posiałam... :oops:
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

A ja sobie kupiłam begonie do wysiania i diabeł ogonem nakrył. Cały dom obszukałam i nie ma. Nie wiem, czy jeszcze zdążę kupić i wysiać.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Ależ się Lucynko u ciebie dzieje.Nasionka werbeny od ciebie już w ziemi, niecierpliwie czekam na wschody :D
Agata
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Słońce już zaszło czyli zagasło...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lidko - no tak, ta ziemia jest dość droga, ale wiem, że się sprawdza i dlatego ją kupuję. ;:108
Begonie bardzo mi się w tym roku pośpieszyły, ale niech tam, wcześniej pokażą kwiaty. :tan

Maryniu - ja u Ciebie, a Ty w tym samym czasie u mnie. ;:333
Gdyby ktoś pytał, nie umawiałyśmy się. ;:185
Gdyby nie pytał, to odpowiedź jest taka sama. :;230
Tobie begonie, a mnie dalie wcięło, a właściwie wcięło je suche i zbyt ciepłe powietrze. Karpy wyschły i nawet długie moczenie ich nie przywróciło do życia. ;:222
Wprawdzie jeszcze siedzą w doniczkach, ale już widzę, że nic z nich nie będzie. ;:174
Ale co mi tam ... Kupię sobie nowe. :tan
Jednej mi tylko bardzo ale to bardzo żal. Takiej:

Obrazek

Ona wprawdzie z nasiona wyrosła, ale miałam nadzieję na dobre przezimowanie karpy, bo sieję dalie co rok, a taka wyrosła mi po raz pierwszy.

Asiu [cyganka] - znajdą się, gdy już nie będą potrzebne. ;:303
Ja zawsze tak mam, gdy czegoś szukam i nie znajduję. W najmniej odpowiednim czasie samo w ręce wchodzi. ;:224

Agatko - ja już kilka dni temu wysiałam werbenę i też jeszcze czekam. Choć coraz bardziej niecierpliwie. ;:223
Wiem, że ona potrzebuje trochę czasu, ale inne roślinki wcześniej wyszły niż przewidziano, to i werbena powinna im dotrzymać kroku. ;:65 ;:65
Przynajmniej tak bym chciała.... :roll:
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Każda z nas tak by chciała Lucynko,szybko, ładnie i dużo.
Agata
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko słoneczko u mnie też zachodziło ale córuś przyjechała z wizytą i zwyciężyła ze słońcem :;230
Ładne te dalie ;:63 czy one też zginęły? bo to chyba z karpy nie z siewu :wink:
Resztki śniegu w zakamarkach leżą i w nocy ma być mrozik więc pewnie ziemia znowu zmarznie.
Miłego wieczoru Ci życzę ;:196
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Witaj Lucynko :wit Melduję się i ja znów u Ciebie- miałam trochę do nadrobienia w czytaniu ;:224 Super, że przypomniałyście mi, żeby werbenę posiać ;:333 Jutro to uczynię i pewnie znajdzie się jeszcze sporo innych nasionek do posiania ;:108 Choć już nie bardzo wiem, gdzie to wszystko trzymać ;:131
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”