McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
msk83, Aguss85 Witajcie, dziewczyny!
Bardzo cieszę się, że się Wam podoba ^^ Jeśli chodzi o mieszanie kompostu to u mnie jest też z tym dość ciężko :/ Przeważnie wbijam widły w pryzmę i próbuję obrócić. Rzadko się to udaje niestety... W każdym razie trzeba uważać, ponieważ granica między butwieniem a gniciem jest bardzo niewielka, naprawdę :/

No tak z tym przerzucaniem ciężka sprawa, ja próbowałam tydzień temu, mam kompostownik plastikowy 2 komorowy, muszę uważać też, żeby wideł w niego nie wbić
, ale ogólnie jest dobry, jestem z niego zadowolona. Kupiłam przyspieszacz Biopon, ten wydaje się najtańszy i najlepszy, używałam go w zeszłym roku i nawet ładnie się kompost przerobił.

- McMArchewka
- 1000p
Ja już właściwie jakoś na przełomie jesieni i zimy używałem ziemię z kompostownika do podsypywania podczas przekonywania i muszę przyznać, że wyszła mi przednia
Jakiś przyspieszacz mam w piwnicy i będę chciał go użyć

Jakiś przyspieszacz mam w piwnicy i będę chciał go użyć

- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja mam plastikowy i muszę przyznać, że nawet szybko mi się świeży kompost robi i to bez przyśpieszaczy, tylko ciężko się wyciąga (dodatkowo muszę wykombinować sito).
W tym roku mam plan aby przenieść moje kalifornijki do pryzmy, także będę kombinować co do zabezpieczenia przed kretami i gryzoniami.
W tym roku mam plan aby przenieść moje kalifornijki do pryzmy, także będę kombinować co do zabezpieczenia przed kretami i gryzoniami.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powiedzcie mi proszę, co się znajduje w tych przyspieszaczach, mocznik, azot? Mam już całą komórkę różnych specyfików i może coś udałoby się dokombinować bez kupowania kolejnego pudła
Na razie tylko mieszam, ile mam siły, i przelewam wodą
Wystarczy mi, że będzie gotowy na przyszłą wiosnę. Wymiary ma bardzo podobne do Twojego, Michał, tylko zbiłam go z europalet, więc wygląda trochę mniej porządnie 
Dobrze widzę w tych rządkach białą i żółtą dymkę, czy zamiast białej jest czosnek?

Dobrze widzę w tych rządkach białą i żółtą dymkę, czy zamiast białej jest czosnek?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Aguss85 Nie wiem czy we wszystkich przyspieszaczach, ale w niektórych jest na pewno azot. Miałam taki, który tylko z tego się składał, więc wolę Biopon, bo jest bardziej naturalny, ma enzymy i mikroorganizmy oraz celulozę.
Michaś, jakie cebule wysadziłeś? Miałeś może cebulę białą? Ciekawe jaka jest, czy ostra, czy raczej łagodna i jak się ją przechowuje?
Michaś, jakie cebule wysadziłeś? Miałeś może cebulę białą? Ciekawe jaka jest, czy ostra, czy raczej łagodna i jak się ją przechowuje?
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam Matadora z nasion od Ciebie, już się nie zastanawiam tylko wysiewam. 

Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Dzięki, muszę go poszukać, poczytać i może zasili też mój kompost, jeśli mnie to zwolni z jednego choćby przerzucenia go to wartomsk83 pisze:Nie wiem czy we wszystkich przyspieszaczach ale w niektórych jest na pewno azot. Miałam taki który tylko z tego się składał, więc wolę Biopon bo jest bardziej naturalny, ma enzymy i mikroorganizmy oraz celulozę.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- McMArchewka
- 1000p
Aguss85, ja też niestety nie wiem z czego dokładnie składają się te przyspieszacze, ale obstawiam, że jest tam coś na bazie saletry oraz azotu... Chociaż azot jest w saletrze
To białe to nie czosnek, tylko cebula biała Snowball ponoć o smaku czosnku
W każdym razie czosnek jeszcze będzie 
No, mój kompostownik ma wymiary 1,2m x 1,2m x 1,2m, więc nie jest jakoś specjalnie wielki.
Msk83, wysadziłem cebulki Efect i Snowball
Jeśli chodzi o przechowywanie, to ciężko mi cokolwiek powiedzieć, ponieważ przeważnie moje cebulki dopada śmietka cebulanka i nie ma co zbierać
W tym roku wytaczam ciężkie działa, mianowicie Mospilan
A ta Snowball ponoć ma czosnkowy posmak.
Dorota514 O jaa! ^^ Cieszę się bardzo, trzymam kciuki za rośliny, jednak mam wrażenie, że sypałem trochę mało nasion Matadora do saszetek na Akcję :/ Mam nadzieję, że Ci starczy

To białe to nie czosnek, tylko cebula biała Snowball ponoć o smaku czosnku

No, mój kompostownik ma wymiary 1,2m x 1,2m x 1,2m, więc nie jest jakoś specjalnie wielki.
Msk83, wysadziłem cebulki Efect i Snowball

Dorota514 O jaa! ^^ Cieszę się bardzo, trzymam kciuki za rośliny, jednak mam wrażenie, że sypałem trochę mało nasion Matadora do saszetek na Akcję :/ Mam nadzieję, że Ci starczy

- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jakim okresie należy użyć Mospilanu?
Pozdrawiam ;)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Śmietka w cebuli z siewu.
Mospilan, max dwa razy w sezonie, drugi raz do momentu tworzenia części jadalnej.
Karate w momencie zakwitania wiśni, bądź mniszka lekarskiego.
Mospilan, max dwa razy w sezonie, drugi raz do momentu tworzenia części jadalnej.
Karate w momencie zakwitania wiśni, bądź mniszka lekarskiego.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
McMArchewka
Przy cięciu drzewek nie możesz zostawiać takich zadr, kikutów czy jak to zwał po cięciu. gałązki obcinamy przy samej korze, zainwestuj w dobry sekator albo specjalną piłkę do przycinania drobnych gałęzi, one mają nierozwiedzione zęby i dzięki temu cięcie masz równiutkie.
Przy cięciu drzewek nie możesz zostawiać takich zadr, kikutów czy jak to zwał po cięciu. gałązki obcinamy przy samej korze, zainwestuj w dobry sekator albo specjalną piłkę do przycinania drobnych gałęzi, one mają nierozwiedzione zęby i dzięki temu cięcie masz równiutkie.
- Ginka
Michał dostał instrukcje ode mnie co do tego kikuta, szczególnie że to jest orzech, także oby zrobił co należy aby nie było potem problemów
.
Znacznie prościej jeśli jedna osoba zajmuje się pielęgnacją ogrodu i drzewostanu, gorzej jeśli "fachowców" jest kilku a tylko jedna która się dokształca przez forum i ma mały autorytet
(wśród domowników panuje mit, że drzewa tnie się tylko wiosną), u mnie do orzecha się dorwali w styczniu, latem będę zmuszona poprawić i wyciąć pozostałe kolące oczy gałęzie w koronie (wchodzą na druty).

Znacznie prościej jeśli jedna osoba zajmuje się pielęgnacją ogrodu i drzewostanu, gorzej jeśli "fachowców" jest kilku a tylko jedna która się dokształca przez forum i ma mały autorytet

-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Michaś, ostro zabrałeś się do pracy
..
Grządki jak od linijki
Ja dwa dni temu siałam pomidory, aż 40 odmian
pozdrawiam
Krystyna

Grządki jak od linijki

Ja dwa dni temu siałam pomidory, aż 40 odmian

pozdrawiam
Krystyna
- Ginka
Wszystkie wczesne warzywa już posiane
?
Dosiałam dzisiaj marchew, pietruszkę i kalarepę, musiałam dzisiaj bo by mnie babcia jutro z miotłą po placu ganiała bo grzech robić coś związanego z ziemią (jako tego jedynego bezbożnika w domu, a ona najświętsza
).
Aktualnie czekam na namoczenie się palety aby wysiać kwiaty
, nie mogłam się oprzeć pokusie i zakupiłam paletę o sporych okrągłych kubeczkach (32szt)...a śmierdzą plastikiem na zabój, no cóż chińszczyzna
.

Dosiałam dzisiaj marchew, pietruszkę i kalarepę, musiałam dzisiaj bo by mnie babcia jutro z miotłą po placu ganiała bo grzech robić coś związanego z ziemią (jako tego jedynego bezbożnika w domu, a ona najświętsza

Aktualnie czekam na namoczenie się palety aby wysiać kwiaty