McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Post »

msk83, Aguss85 Witajcie, dziewczyny! :wit Bardzo cieszę się, że się Wam podoba ^^ Jeśli chodzi o mieszanie kompostu to u mnie jest też z tym dość ciężko :/ Przeważnie wbijam widły w pryzmę i próbuję obrócić. Rzadko się to udaje niestety... W każdym razie trzeba uważać, ponieważ granica między butwieniem a gniciem jest bardzo niewielka, naprawdę :/
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak z tym przerzucaniem ciężka sprawa, ja próbowałam tydzień temu, mam kompostownik plastikowy 2 komorowy, muszę uważać też, żeby wideł w niego nie wbić ;:306, ale ogólnie jest dobry, jestem z niego zadowolona. Kupiłam przyspieszacz Biopon, ten wydaje się najtańszy i najlepszy, używałam go w zeszłym roku i nawet ładnie się kompost przerobił.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ja już właściwie jakoś na przełomie jesieni i zimy używałem ziemię z kompostownika do podsypywania podczas przekonywania i muszę przyznać, że wyszła mi przednia ;:215
Jakiś przyspieszacz mam w piwnicy i będę chciał go użyć :)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ja mam plastikowy i muszę przyznać, że nawet szybko mi się świeży kompost robi i to bez przyśpieszaczy, tylko ciężko się wyciąga (dodatkowo muszę wykombinować sito).
W tym roku mam plan aby przenieść moje kalifornijki do pryzmy, także będę kombinować co do zabezpieczenia przed kretami i gryzoniami.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Powiedzcie mi proszę, co się znajduje w tych przyspieszaczach, mocznik, azot? Mam już całą komórkę różnych specyfików i może coś udałoby się dokombinować bez kupowania kolejnego pudła :wink: Na razie tylko mieszam, ile mam siły, i przelewam wodą :) Wystarczy mi, że będzie gotowy na przyszłą wiosnę. Wymiary ma bardzo podobne do Twojego, Michał, tylko zbiłam go z europalet, więc wygląda trochę mniej porządnie ;:224

Dobrze widzę w tych rządkach białą i żółtą dymkę, czy zamiast białej jest czosnek?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Aguss85 Nie wiem czy we wszystkich przyspieszaczach, ale w niektórych jest na pewno azot. Miałam taki, który tylko z tego się składał, więc wolę Biopon, bo jest bardziej naturalny, ma enzymy i mikroorganizmy oraz celulozę.

Michaś, jakie cebule wysadziłeś? Miałeś może cebulę białą? Ciekawe jaka jest, czy ostra, czy raczej łagodna i jak się ją przechowuje?
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam Matadora z nasion od Ciebie, już się nie zastanawiam tylko wysiewam. ;:215
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

msk83 pisze:Nie wiem czy we wszystkich przyspieszaczach ale w niektórych jest na pewno azot. Miałam taki który tylko z tego się składał, więc wolę Biopon bo jest bardziej naturalny, ma enzymy i mikroorganizmy oraz celulozę.
Dzięki, muszę go poszukać, poczytać i może zasili też mój kompost, jeśli mnie to zwolni z jednego choćby przerzucenia go to warto ;:108
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Aguss85, ja też niestety nie wiem z czego dokładnie składają się te przyspieszacze, ale obstawiam, że jest tam coś na bazie saletry oraz azotu... Chociaż azot jest w saletrze ;:224
To białe to nie czosnek, tylko cebula biała Snowball ponoć o smaku czosnku :D W każdym razie czosnek jeszcze będzie :)
No, mój kompostownik ma wymiary 1,2m x 1,2m x 1,2m, więc nie jest jakoś specjalnie wielki.

Msk83, wysadziłem cebulki Efect i Snowball :) Jeśli chodzi o przechowywanie, to ciężko mi cokolwiek powiedzieć, ponieważ przeważnie moje cebulki dopada śmietka cebulanka i nie ma co zbierać :( W tym roku wytaczam ciężkie działa, mianowicie Mospilan ;:215 A ta Snowball ponoć ma czosnkowy posmak.

Dorota514 O jaa! ^^ Cieszę się bardzo, trzymam kciuki za rośliny, jednak mam wrażenie, że sypałem trochę mało nasion Matadora do saszetek na Akcję :/ Mam nadzieję, że Ci starczy :shock:
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W jakim okresie należy użyć Mospilanu?
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Śmietka w cebuli z siewu.
Mospilan, max dwa razy w sezonie, drugi raz do momentu tworzenia części jadalnej.
Karate w momencie zakwitania wiśni, bądź mniszka lekarskiego.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

McMArchewka
Przy cięciu drzewek nie możesz zostawiać takich zadr, kikutów czy jak to zwał po cięciu. gałązki obcinamy przy samej korze, zainwestuj w dobry sekator albo specjalną piłkę do przycinania drobnych gałęzi, one mają nierozwiedzione zęby i dzięki temu cięcie masz równiutkie.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał dostał instrukcje ode mnie co do tego kikuta, szczególnie że to jest orzech, także oby zrobił co należy aby nie było potem problemów :wink: .
Znacznie prościej jeśli jedna osoba zajmuje się pielęgnacją ogrodu i drzewostanu, gorzej jeśli "fachowców" jest kilku a tylko jedna która się dokształca przez forum i ma mały autorytet ;:14 (wśród domowników panuje mit, że drzewa tnie się tylko wiosną), u mnie do orzecha się dorwali w styczniu, latem będę zmuszona poprawić i wyciąć pozostałe kolące oczy gałęzie w koronie (wchodzą na druty).
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Michaś, ostro zabrałeś się do pracy ;:333 ..
Grządki jak od linijki ;:215

Ja dwa dni temu siałam pomidory, aż 40 odmian ;:oj

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie wczesne warzywa już posiane :wink: ?
Dosiałam dzisiaj marchew, pietruszkę i kalarepę, musiałam dzisiaj bo by mnie babcia jutro z miotłą po placu ganiała bo grzech robić coś związanego z ziemią (jako tego jedynego bezbożnika w domu, a ona najświętsza ;:224 ).
Aktualnie czekam na namoczenie się palety aby wysiać kwiaty :roll: , nie mogłam się oprzeć pokusie i zakupiłam paletę o sporych okrągłych kubeczkach (32szt)...a śmierdzą plastikiem na zabój, no cóż chińszczyzna ;:224 :lol: .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”