Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Ja mam Jolokie i te 6 tygodni prawdopodobne ale na pewno wcześniej, jak sprawdzę ile u mnie kiełkowała to dam znać. U mnie rośnie w gruncie i ma masę owoców pomimo przejść, szkoda że jeszcze nie dojrzewają.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kamil211a będę czekać na wszelakie informacje bo gdzieś na zagranicznych str Google przetłumaczyło ,że jest trudne w hodowli dla początkującego. Nie chciała bym te parę nasionek zmarnować zdobytych przez syna. On już by chciał u siebie w doniczce hodować ale ja mu muszę nasionka pobudzić do życia. Nasionka jakieś maleńkie w porównaniu do nasion normalnej papryki
Jeśli je masz w gruncie to jak wysokie są?

- kamil211a
- 200p
- Kontakt:
U mnie są tak po kolana a jestem dość wysoki. Jak będziesz wysiewać to pamietaj żeby była ciepła gleba oczywiście i nie zadużo wody. U mnie wykiełkowało 4/6.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Właśnie się zastanawiałam czy dać je na wacik i w pojemnik po serku Almette bo ma przeźroczystą przykrywkę czy do ,,przegotowanej " ziemi.
Jak jest do kolan to jak normalny kwiatek doniczkowy
to da radę zająć całe okno
Proszę wklej fotkę swojej Jolokie bo mnie ciekawość gnębi
Jak jest do kolan to jak normalny kwiatek doniczkowy

Proszę wklej fotkę swojej Jolokie bo mnie ciekawość gnębi

- kamil211a
- 200p
- Kontakt:
Ok może jutro zrobię i wrzucę fotkę, tylko w koło niej znajdują się inne odmiany.
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
Hey Krynka!
sluchaj wydaje mi się ze twój Filius blue nie jest zgodny z autentycznym. Liście są "blue" czyli niebieskie
Zobacz tu
http://www.semeur.fr/wiki/index.php?tit ... ilius_blue
I masz jeszcze inny tu
http://www.aujardin.org/chez-essaime-sa ... 4-240.html
I tutaj na samym dole
http://www.aujardin.org/saison-2014-5em ... 5-240.html
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Jaka może być przyczyna zasychaniu jeszcze nie dojrzałych papryczek ? właśnie znalazłem na krzaczku dwie zaczynające się przy końcu marszczyć i żółknąć jak by zasychały. Krzak jest zaatakowany wprawdzie trochę mszycami ale mam kilka nawet ładnych chodź jeszcze nie dojrzałych papryczek. Ziemia jest z tego roku, dodałem trochę obornika w granulacie, do tej pory nie było problemów.
Tournesol, to krynka i ja mamy takie same krzyżówki, bo ja mam to samo, tak samo zielone liście w swojej filius blue. Jak widać, naprawdę trzeba izolować kwiaty, bo nie wiadomo co się komu gdzie zapyli przypadkiem.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Młode sadzonki miały fioletowawe liscie,potem zzieleniały. Kwitnie na fioletowo . Może faktycznie nie jest "czystej krwi"
,ale i tak ją uwielbiam ( za wygląd) . A swoją drogą widziałam w necie mnóstwo zdjeć tej odmiany ( niby
) z zielonymi liśćmi. Wyglada na to,że aby zachować czystosć odmianową,trzeba paprykom poświęcić więcej uwagi 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
Amanita i Krynka,
to moze sie zdazac kazdemy, dla tego sprawdzam kiedy konec sezonu. Czasami nawet w sklepach ci sprzedawaja byle co...
Moj Filius Blue

A jak lubicie czarne liscie i owoce , prosze o Black Namaqualand.

Jak chcecie sprobowac moze moja odmiana sie uda, wyslicie mi MP. Sezon wymian sie dopiero rospoczyna...
to moze sie zdazac kazdemy, dla tego sprawdzam kiedy konec sezonu. Czasami nawet w sklepach ci sprzedawaja byle co...
Moj Filius Blue

A jak lubicie czarne liscie i owoce , prosze o Black Namaqualand.

Jak chcecie sprobowac moze moja odmiana sie uda, wyslicie mi MP. Sezon wymian sie dopiero rospoczyna...
Tournesol
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Super wygląda,jak kwoka na jajkach 

Dla takich chwil, naprawdę warto mieć ogródek

Powycinane gałązki black cuban, wstawiłam sobie do wazonu

Powycinane gałązki black cuban, wstawiłam sobie do wazonu

- kamil211a
- 200p
- Kontakt:
Super macie okazy, ja mam sporo ale niedojrzałych.
Ja wczoraj własnie oskubałam wszystkie krzaki, oberwałam sporo zielonych owoców, aby te większe mogły szybciej dojrzeć. Chłody już tuż tuż, więc wszystkie nie zdążyłyby dojrzeć 
Jak to dobrze, że w przypadku papryk nawet zielone owoce są jadalne i czasami nawet smaczne, tak więc nic się nie marnuje

Jak to dobrze, że w przypadku papryk nawet zielone owoce są jadalne i czasami nawet smaczne, tak więc nic się nie marnuje

- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
Witam
W tym roku po raz pierwszy kupiłam sadzonkę papryczki chili i hodowałam sobie ją z sukcesem na balkonie w doniczce. Zostały na krzaczku ostatnie trzy papryczki czerwoniutkie gotowe do zjedzenia a roślina zaczyna znowu kwitnąć......i teraz nie wiem jak się do tego "ustosunkować"
czy taki krzaczek jest jednoroczny? Czy można przezimować roślinę w warunkach domowych? Te kwiaty zostawić niech kwitnie czy je oberwać. POradźcie proszę:)
Zdaje się że moja papryczka to Cyklon...ale głowy nie dam uciąć:) Mam takie zdjęcie jak zaczynała owocować

W tym roku po raz pierwszy kupiłam sadzonkę papryczki chili i hodowałam sobie ją z sukcesem na balkonie w doniczce. Zostały na krzaczku ostatnie trzy papryczki czerwoniutkie gotowe do zjedzenia a roślina zaczyna znowu kwitnąć......i teraz nie wiem jak się do tego "ustosunkować"

Zdaje się że moja papryczka to Cyklon...ale głowy nie dam uciąć:) Mam takie zdjęcie jak zaczynała owocować