Blues w kaktusach :) onectica online
Re: Blues w kaktusach :) onectica online
Śliczna matucanka 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Patrzę i patrzę na te Twoje i Zuzy matukany, nie do znudzenia! Kiełkuje we mnie pomysł, aby jedną nabyć - tyle się naczytałam w kaktusiarskich wątkach różnych porad, ze może nie jest to poroniony pomysł i dam radę - ostatecznie kilka kaktusów mam - nigdy nie starałam się, aby zakwitły, ale przy małej grupce zimowanie nie powinno stanowić problemu - już wyczaiłam strych w pracy i spróbuję!
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ania, Boguś, Aga, Żanetka, Honorka, Zuzua, Beatka - bardzo Wam dziękuję za pochwały, nie ma to jak grupa wsparcia
A radę dasz spokojnie.
Prawdę mówiąc tez się trochę obawiałam na początku, chodziłam, jak koło jajka, zimą specjalne przywileje miała (wyczytałam, że na kamyczkach z wodą na przykład) itede itepe. A ta małpa nic, tylko się spasła jak piłeczka. No już ile można się aklimatyzować, więc ostatniego roku miała już zimowanie ze wszystkimi innymi, żadnego pieszczenia i - voila! - jest kwiat!
Wniosek z tego taki, że albo wreszcie dojrzała do macierzyństwa, albo za dobrze miała
Matucany mam jeszcze dwie - polzii i aureiflora, ale nie mówię ostatecznego 'nie', więc może jeszcze doczekam się i takiego kwiatka, jak Zuza ostatnio na intertekście

Beatka - koniecznie!bebos pisze:Kiełkuje we mnie pomysł, aby jedną nabyć

Prawdę mówiąc tez się trochę obawiałam na początku, chodziłam, jak koło jajka, zimą specjalne przywileje miała (wyczytałam, że na kamyczkach z wodą na przykład) itede itepe. A ta małpa nic, tylko się spasła jak piłeczka. No już ile można się aklimatyzować, więc ostatniego roku miała już zimowanie ze wszystkimi innymi, żadnego pieszczenia i - voila! - jest kwiat!
Wniosek z tego taki, że albo wreszcie dojrzała do macierzyństwa, albo za dobrze miała

Matucany mam jeszcze dwie - polzii i aureiflora, ale nie mówię ostatecznego 'nie', więc może jeszcze doczekam się i takiego kwiatka, jak Zuza ostatnio na intertekście

- onectica
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Meksykańskie miniaturki jak zwykle śliczne.
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
Te kaktusiki przypominają podmorskie ukwiały, nie wiem skąd to skojarzenie, ale jakoś tak mi się kojarzą 

- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Kalafior i brokuł świetne
Pięknie się krzewią
Moje rosną tylko w górę, coś z nimi nie tak 

- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
Warzywnik super, podobają mi się ich ciernie, takie białe i delikatne (pewnie jak się ich nie dotyka
)

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Śliczne maluchy. Nie zajmują dużo miejsca a ładnie wyglądają i kwitną. Czego chcieć więcej? 

Turbiniaki przecudnej urody! 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Kaktusowy zakątek pierwsza klasa
Coraz bardziej Turbiniaczki mam na oku

Coraz bardziej Turbiniaczki mam na oku

Fajny ten cudak z prawej. Prezentuj jego postępy. Z chęcią będę podpatrywał jak sobie radzi.

Mateusz
- onectica
czarny Boguś Ania Henryku Inez Małgosiu Mateusz - niezmiennie się cieszę z Waszych wizyt i pozytywnych komentarzy
a dodatkowo
Małgosiu - i po co się tyle zastanawiać! Koniecznie się nie wahaj! Jak nie wierzysz mnie, to zobacz wyżej na post Henryka albo Marka - no już kto jak kto, ale oni widezą co mówią!
Mateusz - to dwa, które nie zostały poszkodowane w przędziorkowo-grzybowym pogromie. Odpukać!
A co do reszty, to zajrzyj do wątku adeniowego, zobaczysz tam, co mi się ostatnio udało
Dziś na szybkiego i trochę przypóźnawo, więc tylko owieczki się załapały i jeszcze jedna malizna, która jest u mnie od niedawna.
Kwiatki fajne, coraz fajniejsze
fotki jak zwykle
Mammillaria bocasana

Mammillaria duwei

a dodatkowo
Małgosiu - i po co się tyle zastanawiać! Koniecznie się nie wahaj! Jak nie wierzysz mnie, to zobacz wyżej na post Henryka albo Marka - no już kto jak kto, ale oni widezą co mówią!

Mateusz - to dwa, które nie zostały poszkodowane w przędziorkowo-grzybowym pogromie. Odpukać!
A co do reszty, to zajrzyj do wątku adeniowego, zobaczysz tam, co mi się ostatnio udało

Dziś na szybkiego i trochę przypóźnawo, więc tylko owieczki się załapały i jeszcze jedna malizna, która jest u mnie od niedawna.
Kwiatki fajne, coraz fajniejsze

Mammillaria bocasana

Mammillaria duwei

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Owieczki piszesz...
Niech i tak będzie, jak je zwał tak zwał ale pochwalić je wypada bo chociaż nie są to rarytasy wielkie ale swój niewątpliwy urok i urodę mają.
Twórczo napiszę, że mnie się bardzo podobają.

Niech i tak będzie, jak je zwał tak zwał ale pochwalić je wypada bo chociaż nie są to rarytasy wielkie ale swój niewątpliwy urok i urodę mają.
Twórczo napiszę, że mnie się bardzo podobają.

- onectica
No - właśnie - mająhen_s pisze:nie są to rarytasy wielkie ale swój niewątpliwy urok i urodę mają.

Dzięki, Henryku