Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe
Posiałam dziś ogórki, ale trzymam je w domu do wschodów. Zrobiłam mix odmian 

- annika
- 50p
- Od: 28 sty 2013, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój pomidorów nie tyka, zasmakował właśnie w ogórkach, zaraza jednaPaulaPola pisze:Mój kot działkowicz też wczoraj się dobierał do pomidorow stojących pod namiotem. A później wylegiwałsię na grządkach z burakami.

a nie-moje działkowce zrobiły sobie leżankę na włókninie, która miała chronić grządkę z marchewką właśnie przed ... kotami

Ale w sumie to śmiać mi się chciało, bo leżało ich tam 4 i wszystkie czarno-białe

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Annika, myślę że grządki dogrzewały 

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
1. maja siałem ogórki dwóch odmian: Dar z Torseed i Delicius z PNOS. Trzeciego do nich zaglądałem i zobaczyłem, że jedna odmiana ładnie wykiełkowała, a druga nie. Nie mam dokładnych zapisów, ale wydaje mi się, że te co nie wykiełkowały (do dziś), to aktualne nasiona Dar z Torseed (trzymane w plastykowm worku żeby je chronić przeciw wiatrom i wahaniom wilgoci). Natomiast te, z których 5 wykiełkowało, to prawdopodobnie mocno przedatowane nasiona (ważne do 2010. r.) i stały na powietrzu, ale akorat wtedy padało, i nie było zyt zimno. Ze względu na ten termin mogłem więcej nasion wysiać, ale nie wiem ile. 6 maja tych 5 roślin przepikowałem do osobnych doniczek, w tym oryginalny. Pikowanie nie odbyło się bez naruszaniu korzeni, a chyba jedna roślina padnie i pozostałe będą żyć.
pozdrawiam, Gunnar
- aguskac
5 maja siane i .... Wyłażą
Całe stadko.
Za to cukinia zgniła, przelałam..... posiałam nową

Za to cukinia zgniła, przelałam..... posiałam nową

- aguskac
Moje mniejsze, ale pięknie już rozkładają listki. U mnie zawsze zimniej, wiec i tak muszę posadzić później, oby za długo przymrozkami nie straszyli, bo i w czerwcu bywały.... tfu... tfu...
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Mam pytanie, przy pionowej uprawie ogórków rozsada może wynosić 15cm x 60cm? Czy tak jak podają producenci na opakowaniach, między rzędami zachować 120cm?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba chodzi Ci o rozstaw rzędów, tak? Tak czy siak, na płask czy pionowo, jeżeli puścisz na sznurki, musisz mieć swobodne przejście między rzędami by nie niszczyć roślin.
Ja robiłam 1-metrowe odstępy i deczko ciasno było a zwłaszcza jak trzeba manewrować opryskiwaczem. Idąc do tyłu opryskiwałam obydwa rzędy po wewnętrznej (do przodu się nie da bo bym się zmoczyła preparatem ocierając się o rośliny).
Ja robiłam 1-metrowe odstępy i deczko ciasno było a zwłaszcza jak trzeba manewrować opryskiwaczem. Idąc do tyłu opryskiwałam obydwa rzędy po wewnętrznej (do przodu się nie da bo bym się zmoczyła preparatem ocierając się o rośliny).
Pozdrawiam! Gienia.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja rzędy robiłam gęstsze ale zawsze miałam tylko dwa, więc miałam dostęp od zewnątrz.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Mam tak samo, MarioluComcia pisze:Ja rzędy robiłam gęstsze ale zawsze miałam tylko dwa, więc miałam dostęp od zewnątrz.

Dziś posiałam Octopusa i Reginę, a Suyo Long od forumowicz i melonowy rosną już w pojemniczkach. Jakże mnie dziś korciło, by je wysadzić

Suyo Long

Melonowy z PlantiCo

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Mam zbity jeden stelaż, więc dostęp będę miał z dwóch stron.
-
- 100p
- Od: 6 maja 2012, o 20:15
- Kontakt:
a ja w tym roku pierwszy raz ogórki na baczność posadzę ale za to w prostokącie zostawię tylko taką forteczkę do wchodzenia do środka a tam posadzę pomidory
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 sie 2012, o 20:20
Ale pomidory nie lubią rosnąć obok ogórków. A poza tym rosnące w pionie ogórki będą cieniować pomidory a te uwielbiają słonko.