Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
To co spleśniało, to Kronen do siewu i pikowania.
Tak właśnie myślałem. Ziemia ta zawiera glinkę wulkaniczną zatrzymującą wodę. I to jest powód Twoich problemów.
Generalnie część z forumowiczów nie słucha co tu się mówi i sama na siebie sprowadza kłopoty. Zwłaszcza osoby nie mające wprawy w podlewaniu rozsady powinny unikać podłoży z dodatkami poprawiającymi uwilgotnienie. Jeśli macie zamiar kupić jakieś podłoże poczytajcie co jest napisane na opakowaniu lub poszperajcie w sieci. Albo zapytajcie.
Generalnie część z forumowiczów nie słucha co tu się mówi i sama na siebie sprowadza kłopoty. Zwłaszcza osoby nie mające wprawy w podlewaniu rozsady powinny unikać podłoży z dodatkami poprawiającymi uwilgotnienie. Jeśli macie zamiar kupić jakieś podłoże poczytajcie co jest napisane na opakowaniu lub poszperajcie w sieci. Albo zapytajcie.
- beti_h
- 200p
Dziękuję forumowicz!
Zapewne jest jak mówisz, bo jak pisalam wyżej w połowie wielodoniczki jest Substral, z którym nic sie nie dzieje..pleśnieje tylko cześć z Kronenem...
Zabrakło mi podłoża...i na szybkiego kupiłam co było...
A czy mógłbyś podpowiedzieć co z tym zrobić żeby nie stracić tych siewek/nasion podkiełkowanych i żeby przez tą pleśń nie chorowały mi pozniej pomidory...jeśli to ma wpływ na ewentualne późniejsze choroby?
Zapewne jest jak mówisz, bo jak pisalam wyżej w połowie wielodoniczki jest Substral, z którym nic sie nie dzieje..pleśnieje tylko cześć z Kronenem...
Zabrakło mi podłoża...i na szybkiego kupiłam co było...
A czy mógłbyś podpowiedzieć co z tym zrobić żeby nie stracić tych siewek/nasion podkiełkowanych i żeby przez tą pleśń nie chorowały mi pozniej pomidory...jeśli to ma wpływ na ewentualne późniejsze choroby?
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
mi też zaczynała rozwijać się lekko pleśń ,jeszcze jak było wszystko przykryte folią , zdjąłem folię spadła wilgotność i po sprawie , później pilnowałem i wietrzyłem
Podlać rozsadę Previcurem. Jeśli są warunki do rozwoju pleśni, mogą być z powodzeniem dla grzybów wywołujących zgorzel siewek.
Trzeba tak podlewać, by dać szansę na okresowe przesuszenie wierzchniej warstwy. Nie do pomyślenia jest codzienne podlewanie jak się tu czasem czyta. Wsiej sobie jednego pomidorka i w pewnym momencie przestań go podlewać i licz dni ile upłynie zanim zwiędnie.
Trzeba tak podlewać, by dać szansę na okresowe przesuszenie wierzchniej warstwy. Nie do pomyślenia jest codzienne podlewanie jak się tu czasem czyta. Wsiej sobie jednego pomidorka i w pewnym momencie przestań go podlewać i licz dni ile upłynie zanim zwiędnie.
- beti_h
- 200p
Dziękuje, jutro kupię Previcur. Bardzo zależy mi na tych pomidorach!forumowicz pisze:Podlać rozsadę Previcurem. Jeśli są warunki do rozwoju pleśni, mogą być z powodzeniem dla grzybów wywołujących zgorzel siewek.
Podlane były one 1 raz! Przy przenoszeniu podkiełkowanych nasion...i po 3 dniach zapleśniało...
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiałam nasionka 4 marca i pięknie wczoraj wzeszły. Zebrane jesienią, trzymane w pokojowej temp. Żadne przechłodzenie nie było im potrzebne...malgo_up pisze:Ja nie wiedząc, że lawendę trzeba stratyfikować posiałam bez wstępnych zabiegów. Kilkanaście siewek wzeszło dość szybkomożna zrobić doświadczenie i jedna partię wysiać bez stratyfikacji, a drugą po procesie i porównać. Osobiście uważam, że ładniejsze lawendy uzyskuje się, jeśli się sadzonkuje. Moje z siewu mają niecały rok, ale nie są zbyt piękne po zimie w tunelu.
Pozdrawiam, Marta.
beti_h
A ty też przykrywałaś folią? po co właściwie to robicie ?
- beti_h
- 200p
Nasionka wyłożyłam na talerzyk na papierowy ręcznik i przykrywam folią. Robię tak ponieważ mam w domu dość zimno. Jedt tak ciepło na dworze, ze nie palę już od miesiąca. Temp w domu to około 18 st. Tak więc nasionka na talerzyku przykryte folią są w piekarniku z zapalonym światłem. Wtedy temp dochodzi do 28st a folia zapobiega wysuszeniu podłoża - czyli nasaczonego wodą ręcznika papierowego.dyrydyry7 pisze:beti_h
Ale spleśniała mi dopiero ziemia, po tym jak podkiełkowane nasionka poszły do ziemi

Chodziło mi raczej o tę ziemię, czy przykrywałaś, teraz powinnaś wykorzystać te słoneczne dni i wystawić to do słońca, pleśnie i grzyby giną w promieniach słonecznych raz dwa, przy okazji podgrzejesz ziemię i szybciej ci wykiełkują, kontroluj wilgotność i jak zauważysz, że przesycha to podlewaj.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
W promieniach słońca giną pleśnie i grzyby i sadzonki warzyw też- jeśli nie są uprzednio zahartowane 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ciekawa teoria, szkoda że choroby grzybowe jej nie znają.dyrydyry7 pisze:pleśnie i grzyby giną w promieniach słonecznych raz dwa

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wątek został posprzątany.
Forumowicz, który nieświadomie wywołał całą niemiłą w mojej ocenie dyskusję kilka godzin wcześniej,
dostał odpowiedź na swoje pytanie w innym wątku.
Przykro mi, ale nie będę tolerować tego rodzaju dyskusji,
które po za niemiłym fermentem nie wnoszą nic mądrego do wiedzy na temat uprawy warzyw.
moderator
Forumowicz, który nieświadomie wywołał całą niemiłą w mojej ocenie dyskusję kilka godzin wcześniej,
dostał odpowiedź na swoje pytanie w innym wątku.
Przykro mi, ale nie będę tolerować tego rodzaju dyskusji,
które po za niemiłym fermentem nie wnoszą nic mądrego do wiedzy na temat uprawy warzyw.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Marta50
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 paź 2013, o 00:04
P O M O D O R O!!!! kupiłam AGROSIL z COMPO jest to mineralny koloid krzemianowy o wielokierunkowym działaniu.Poprawia właściwości gleby , wspomaga rozwój systemu korzeniowego,korzystnie wpływa na kondycję roślin i unieruchamia metale ciężkie.Jest w formie proszku,mieszam go z ziemią przy przesadzaniu kwiatków i mam pytanie, czy byłby dobry do pomidorów które będę przesadzać do kubków 0,5 l - doradż proszę.........
Pozdrawiam Marta
.AGROSIL jest jednym ze składników ziemi do wysiewu i pikowania warzyw i ziół wytwarzanej przez COMPO. Aktualnie mam przepikowane pomidorki do tej ziemi .Wartość tej ziemi oceniać będę przy przesadzaniu ale myślę że firma o tej renomie nie może sobie pozwalać na wyrób lipy.POZDRAWIAM JOANNA