Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

To co spleśniało, to Kronen do siewu i pikowania.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak właśnie myślałem. Ziemia ta zawiera glinkę wulkaniczną zatrzymującą wodę. I to jest powód Twoich problemów.

Generalnie część z forumowiczów nie słucha co tu się mówi i sama na siebie sprowadza kłopoty. Zwłaszcza osoby nie mające wprawy w podlewaniu rozsady powinny unikać podłoży z dodatkami poprawiającymi uwilgotnienie. Jeśli macie zamiar kupić jakieś podłoże poczytajcie co jest napisane na opakowaniu lub poszperajcie w sieci. Albo zapytajcie.
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p

Post »

Dziękuję forumowicz!
Zapewne jest jak mówisz, bo jak pisalam wyżej w połowie wielodoniczki jest Substral, z którym nic sie nie dzieje..pleśnieje tylko cześć z Kronenem...
Zabrakło mi podłoża...i na szybkiego kupiłam co było...

A czy mógłbyś podpowiedzieć co z tym zrobić żeby nie stracić tych siewek/nasion podkiełkowanych i żeby przez tą pleśń nie chorowały mi pozniej pomidory...jeśli to ma wpływ na ewentualne późniejsze choroby?
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

mi też zaczynała rozwijać się lekko pleśń ,jeszcze jak było wszystko przykryte folią , zdjąłem folię spadła wilgotność i po sprawie , później pilnowałem i wietrzyłem
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Podlać rozsadę Previcurem. Jeśli są warunki do rozwoju pleśni, mogą być z powodzeniem dla grzybów wywołujących zgorzel siewek.

Trzeba tak podlewać, by dać szansę na okresowe przesuszenie wierzchniej warstwy. Nie do pomyślenia jest codzienne podlewanie jak się tu czasem czyta. Wsiej sobie jednego pomidorka i w pewnym momencie przestań go podlewać i licz dni ile upłynie zanim zwiędnie.
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p

Post »

forumowicz pisze:Podlać rozsadę Previcurem. Jeśli są warunki do rozwoju pleśni, mogą być z powodzeniem dla grzybów wywołujących zgorzel siewek.

Trzeba tak podlewać, by dać szansę na okresowe przesuszenie wierzchniej warstwy. Nie do pomyślenia jest codzienne podlewanie jak się tu czasem czyta. Wsiej sobie jednego pomidorka i w pewnym momencie przestań go podlewać i licz dni ile upłynie zanim zwiędnie.
Dziękuje, jutro kupię Previcur. Bardzo zależy mi na tych pomidorach!

Podlane były one 1 raz! Przy przenoszeniu podkiełkowanych nasion...i po 3 dniach zapleśniało...
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

malgo_up pisze:Ja nie wiedząc, że lawendę trzeba stratyfikować posiałam bez wstępnych zabiegów. Kilkanaście siewek wzeszło dość szybko :) można zrobić doświadczenie i jedna partię wysiać bez stratyfikacji, a drugą po procesie i porównać. Osobiście uważam, że ładniejsze lawendy uzyskuje się, jeśli się sadzonkuje. Moje z siewu mają niecały rok, ale nie są zbyt piękne po zimie w tunelu.
Wysiałam nasionka 4 marca i pięknie wczoraj wzeszły. Zebrane jesienią, trzymane w pokojowej temp. Żadne przechłodzenie nie było im potrzebne...
Pozdrawiam, Marta.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

beti_h
A ty też przykrywałaś folią? po co właściwie to robicie ?
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p

Post »

dyrydyry7 pisze:beti_h
A ty też przykrywałaś folią? po co właściwie to robicie ?
Nasionka wyłożyłam na talerzyk na papierowy ręcznik i przykrywam folią. Robię tak ponieważ mam w domu dość zimno. Jedt tak ciepło na dworze, ze nie palę już od miesiąca. Temp w domu to około 18 st. Tak więc nasionka na talerzyku przykryte folią są w piekarniku z zapalonym światłem. Wtedy temp dochodzi do 28st a folia zapobiega wysuszeniu podłoża - czyli nasaczonego wodą ręcznika papierowego.

Ale spleśniała mi dopiero ziemia, po tym jak podkiełkowane nasionka poszły do ziemi :)
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Chodziło mi raczej o tę ziemię, czy przykrywałaś, teraz powinnaś wykorzystać te słoneczne dni i wystawić to do słońca, pleśnie i grzyby giną w promieniach słonecznych raz dwa, przy okazji podgrzejesz ziemię i szybciej ci wykiełkują, kontroluj wilgotność i jak zauważysz, że przesycha to podlewaj.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

W promieniach słońca giną pleśnie i grzyby i sadzonki warzyw też- jeśli nie są uprzednio zahartowane :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

dyrydyry7 pisze:pleśnie i grzyby giną w promieniach słonecznych raz dwa
Ciekawa teoria, szkoda że choroby grzybowe jej nie znają. :;230
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wątek został posprzątany.
Forumowicz, który nieświadomie wywołał całą niemiłą w mojej ocenie dyskusję kilka godzin wcześniej,
dostał odpowiedź na swoje pytanie w innym wątku.

Przykro mi, ale nie będę tolerować tego rodzaju dyskusji,
które po za niemiłym fermentem nie wnoszą nic mądrego do wiedzy na temat uprawy warzyw.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Marta50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2013, o 00:04

Post »

P O M O D O R O!!!! kupiłam AGROSIL z COMPO jest to mineralny koloid krzemianowy o wielokierunkowym działaniu.Poprawia właściwości gleby , wspomaga rozwój systemu korzeniowego,korzystnie wpływa na kondycję roślin i unieruchamia metale ciężkie.Jest w formie proszku,mieszam go z ziemią przy przesadzaniu kwiatków i mam pytanie, czy byłby dobry do pomidorów które będę przesadzać do kubków 0,5 l - doradż proszę.........
Pozdrawiam Marta
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

.AGROSIL jest jednym ze składników ziemi do wysiewu i pikowania warzyw i ziół wytwarzanej przez COMPO. Aktualnie mam przepikowane pomidorki do tej ziemi .Wartość tej ziemi oceniać będę przy przesadzaniu ale myślę że firma o tej renomie nie może sobie pozwalać na wyrób lipy.POZDRAWIAM JOANNA
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”