Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Inna część ogrodów Loseley to

Ogród Ziołowy

...który wyglądał tak pięknie (a może piękniej..?) jak kwiatowy! Jest pełen koloru, zapachu, nastroju i jednocześnie praktyczny.

Obrazek

Rośnie tu ponad 200 gatunków ziół, od wieków wykorzystywanych w dworskiej kuchni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z boku są szklarnie i mały punkt sprzedaży. Założony na regularnym planie i podzielony na 4 części ? na środkowym placyku są drogowskazy, kierujące do poszczególnych kwartałów - kulinarnego, medycznego, domowego i dekoracyjnego

Obrazek

Na ?skrzyżowaniu? jest też kamienny zegar słoneczny.
Co jeszcze..? Cały jest w kolorze bieli i fioletu, z dodatkiem różu.

Obrazek

Obrazek

I tu się zakochałam w tych kolorach ? zobaczcie sami, czy można nie ulec czemuś takiemu..?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oprócz tego w Loseley jest jeszcze kanał z liliami wodnymi, łąka z dzikimi kwiatami, powstała z inicjatywy Alana Tichmarsha oraz jak przystało na ogród idealny ? wspaniałe widoki na okolicę.
To ogrodnictwo angielskie w najlepszym wydaniu. Nowoczesne (przez dobór roślin), jednocześnie tradycyjnie angielskie.

Obrazek

Inne ogrody (równie atrakcyjne) wkrótce...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj ale cudneee ;:oj zatkało mnie tymi fotkami ;:108
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Faktycznie się działo ;:oj Cudnie!
Pozdrawiam-Iwona
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudności pokazujesz, dziękuję ;:196
Pozdrawiam. Gosia
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

PIOTR - cieszę się,że się podoba! Zaglądaj , Piotrze, bo to dopiero początek relacji. A mój ogród ? tworzony z miłością, jak i wszystkie na tym forum. Ciebie odwiedzę na pewno!

ROBACZEK_POZNAN ? listopad jest dobrym miesiącem,Kasiu, rzeczywiście jest więcej czasu.. W ogrodzie już nic nie ma do roboty, a do świąt jeszcze daleko. Zdjęcia czekały już tak długo...
Mam nadzieję,że kiedy obejrzysz zdjęcia ogrodów, wrócisz do pomysły wyjazdu na taką wycieczkę.

WANDA7 - cieszę się z Twoich odwiedzin , Wandziu! Ciekawa jestem , który z prawdziwych ogrodów przypadnie Ci do gustu...
Ten ?wiklinowy? rzeczywiście był radosny. Może to z powodu zastosowanych kolorów, a może to wiklina tworzy taki klimat. To mi się też podobało.
Natomiast miałam wrażenie ,że wszystkiego było za dużo na małej przestrzeni ? i barw i faktur i materiałów. Rozumiem,że to inspiracja i w prawdziwym ogrodzie nie musimy zastosować wszystkiego w jednym kącie.
No, a gabiony to też nie mój klimat.

AMBA ? Marysiu, mam jakieś zdjęcia na dyskietce, obiecuję poszukać i pokazać . Bo na laptopie mam tylko najlepsze technicznie zostawione. Proszę o cierpliwość.

DANIO - też lubię małe sadzawki, Dorotko. Stąd mój mini zbiornik, stworzony w tym roku. Masz rację,że bardzo trudno w nich o równowagę biologiczną. Z tego co czytałam, przygotowując się do założenia swojego, problemem jest np. płytka woda ? za szybko się nagrzewa. A jedno z tych pokazanych oczek jest naprawdę płyciutkie...
Przekażę swoje doświadczenia następnej jesieni. Bo te pół roku było idealnie ? tylko rośliny czyściły wodę, a powierzchnia jest 1,5 m2 !

AGUSKAC ? Aga, sama budujesz, czy ktoś Ci buduje..?? Ja posadzkę kładę własnymi rękami na piachu, ale za mur nie miałam odwagi się wziąć. Nie przejmuj się, zrobisz stopniowo! W międzyczasie jeszcze wymyślisz jakieś udoskonalenia.
Na szczęście, taki mur nie musi być równy. I mój też wcale taki nie jest, szczególnie od tyłu. Nawet nie może być, przecież cegły rozbiórkowe mają różny wymiar. Ale taki ma być jego urok! Skomponowany z zielenią będzie wyglądał świetnie. Nawet nie biorę pod uwagę,że nie pokażesz swojego!
Z tymi wykończeniami muru było trochę problemów...Trudno było mi złapać proporcje, długości poszczególnych odcinków. Brak wiedzy, niestety. A ten rodzaj wykończenia ? płaskie łuki, wyłożone postawionymi cegłami, naturalnie znalazłam na jakiejś fotografii z angielskiego ogrodu.
Ale za pochwały dziękuję!

MARGO2 ? no, właśnie, Gosiu...JAK taką łąkową rabatę stworzyć..? Ostatnio zachwycałam się takimi u Irminki. Obiecuję sobie,że będę sadzić tylko takie kwiaty! Ale co z tego wyjdzie...
Krwiściągowi się przyjrzę. Ta bordowa roślina na zdjęciu tak cudnie wygięte kwiatostany jak tojeść orszelinowata. Chyba trzeba się odwołać do wiedzy JackaP.

JUSTI177 - planuj, Justyno, planuj...Chyba najpierw problem się pojawi, jaki rejon Anglii wybrać, bo tam wszędzie jest coś wartego uwagi. Moja tegoroczna wyprawa to było Surrey.
Ciekawe, które z ogrodów , które pokażę wciągniesz na swoją listę. Jest silna konkurencja! Dziś pokazałam dopiero pierwszy z 10 chyba, jakie zwiedzałam.

NENA08 ? Aniu, wyjazd na zwiedzanie ogrodów angielskich w babskim gronie na pewno byłby świetny!Ale jeśli przyłączą się panowie ogrodnicy będzie też fajnie. Natomiast z pewnością mój M. nie poświęci się aż tak bardzo, żeby przez kilka dni patrzeć tylko na roślinki...Na szczęście, cieszy się, kiedy ja mam taką możliwość.
Na pewno w styczniu szukam nowej wycieczki ogrodowej do Anglii (o ile nie nastąpi jakaś katastrofa finansowa...)

TRILLUM30A ? powiem Ci, Iwona, że byłam zachwycona i szczęśliwa przez cały czas pobytu tam. Przy każdym kolejnym zwiedzanym zastanawiałam się ? który mi się bardziej podobał..? I bardzo trudno było się zdecydować.
Może po zobaczeniu wielu takich ogrodów człowiek jakoś obojętnieje albo staje się bardziej wybredny, ale ja z pewnością nie jestem na tym etapie. I obym nigdy nie była!

MAGOS13 ? cieszę się,że Ci się podoba, Gosiu! Ciekawa jestem, która część najbardziej?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Uwielbiam angielskie ogrody, ich geometryczność a zarazem dzikość. Są wspaniałe !!
Jeśli masz więcej zdjęć, przynajmniej ja bedę dozgonnie wdzięczny jeśli je zamieścisz.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zaczyna coraz bardziej podobac Ci sie różowy :;230
Iza, człowiek zmienia się całe zycie.
Dla mniej najładniej zaprezentował się ogród biały i ziołowy.
Różany też pieknie wyglądał, ale ja nie lubię samych róż na rabatach, więc mnie nie powalił.
Ale te naparstnice, rdest, cudo
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Izo duże buziaki za pokazane zdjęcia ;:196 Cudne ;:oj

Ja również nadal pozostaję wierna klimatom z naparstnicami ;:173

Różane krzaczki piękne, ale ich łyse nóżki mnie peszą...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

IZO....byłam widziałam i nie potrafię powiedzieć co mnie urzeka w tych ogrodach....na ten czas wszystko więc wracam jeszcze raz do strony z oknem na las i drobnymi kroczkami prze tuptam wszystko.......
ale powiem chyba że wszystko ma swój urok i klimat.......a Twój zakątek z cegły rozbiórkowej jest wyjątkowo urokliwy.....
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Izo, niezwykła podróż i ciekawa dokumentacja ogrodnicza. Wypatrzyłam żeleźniaki, które wyglądają fantastycznie w dużych grupach. U nas nie jest to jak na razie kwiat bardzo popularny, ale już go widzę w połączeniu z fioletową i liliową pysznogłówką!
Oglądam Twoje zdjęcia i czuję się, jakbym sama była na tej pięknej wycieczce :D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Kiedy się ogląda takie relacje, aż w dołku ściska z tęsknoty za latem. Czekam zatem na kolejne :heja

Murek muruję prawie sama, a zaczęło się tak:
Zaczął murować M na moje oczywiście życzenie. Marnie mu to szło, bo ciągle nie miał czasu. Razu pewnego pogoniłam go do innych pilnych robót, twierdząc, że sama dam radę to dokończyć. Tak mi się spodobało, że kolejnego dnia zleciłam tylko rozrobienie zaprawy i już sama dalej murowałam.
W tym roku miałam zamiar dokończyć, ale zabrałam się za to we wrześniu. Pierwszego dnia tak się dorwałam do roboty, że zrobiłam sobie rany do mięsa dopieszczając dłońmi "fugi" ;:223
Musiałam czekać aż mi się dłonie wygoją. Dlatego mimo ambitnych planów murek nadal niedokończony.

Wewnątrz wiaty jest kamienny, a tył ma z czerwonej cegły, bo taki jest cały budynek przyległy.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Izuniu ,ale pokazałaś ;:173 Uwielbiam angielskie ogrody ...ład ,porządek,symetria i te zestawienia kolorystyczne zawsze zapierają mi dech w piersi i przyprawiają o szybsze bicie ;:167 Jak w bajce !
Ogród biały i biało fioletowo różowy...to takie moje niedoścignione marzenie ...jeszcze trochę i może się ziści ;:173 Cały czas idę w tą stronę ;:108
Twój ogród jest taki przemyślany ,świetnie skomponowany,dopieszczony i tajemniczy ,że nie potrafię oderwać oczu ;:173 Murki to podkreśliły i wydobyły dodatkowe piękno ogrodu .Brawo chylę czoła ;:180 Jesteś mistrzynią ;:196
marzenia się spełniają! Dana
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry, Izo!
Chodzę i oglądam - raz Twój ogród, innym razem relację z wycieczki do ogrodów angielskich. Żałuję, że tak mi się ułożyło że nie dołączyłam do wyprawy, ale może jeszcze kiedyś będzie mi dane tam dotrzeć. Wiesz, że marzę o zobaczeniu na żywo ogrodu wyspowego Bressingham ;:167
To co sama stworzyłaś u siebie jest szalenie eleganckie, w świetnym stylu, bez zbędnego przeładowania, a jednak robiące piorunujące wrażenie. Mur, podłoga z cegły - to wszystko jest szalenie inspirujące. Mimo, że mamy różne ogrody, to ja zawsze znajduję u Ciebie coś, co szerzej otwiera mi oczy. Działasz zgodnie z naturą, więc brak u Ciebie sztuczności w dodatkach czy wykończeniu.
Izo, to jest po prostu zjawiskowo piękne.
Pozdrawiam Cię serdecznie i do zobaczenia!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

"I tu się zakochałam w tych kolorach ? zobaczcie sami, czy można nie ulec czemuś takiemu..?"- i kto to mówi? Iza, jeszcze nie tak dawno kolor różowy był nietolerowany u Ciebie w ogrodzie, chyba, że wiosną Rh i azalie, ale to i tak gdzieś w kątku przy domku ogrodnika z wiklinowymi koszami przy wejściu- pamiętasz?
Jednak nie da się nie zakochać w takim widoku- doskonale Cię rozumię. Oglądając takie rabatki jak te ze zdjęć zaczynam powątpiewać w swoje wręcz hurtowe zakupy lilii :oops: . Cóż będę musiał nasiać jednorocznych zwiewnych kwiatów, żeby złagodzić surowość rabat różano-liliowych.
Napisałaś pod moim adresem tyle ciepłych słów, że aż się wzruszyłam ;:108 . Twój ogród zainspirował mnie do wstąpienia na FO, mój pierwszy wpis był u Ciebie, więc dalej będę Cię podziwaić i uczyć się, jak na piasku można stworzyć tak piękny ogród jak Twój. Czuję się zaszczycona zaproszeniem do Twojego Świata ;:168
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Obejrzałam już dwa razy i znów mnie ciągnie żeby tu wracać :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”