Ogródkowe rozmaitości cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.6

Post »

Alionuszka pisze: A dla zachęty płci przeciwnej film mrożący krew w żyłach z rajdu czechowickiego ,,którego jeden z etapów odbywa się koło mojej działki...(na zakręcie wjeżdżają na moją górkę)
Nelu ale chyba to nie ta działka co prawie drugi by w nią wjechał? :lol:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Grażynarzeczywiście z tego co piszesz,to u Ciebie klimaty śródziemnomorskie,ciekawa jestem jak Twoje róże zniosą przedwczesne cięcie..oby pozytywnie ;:333 .Nowe róże ,które posadziłam w Podraju to przede wszystkim róże krzaczaste ,pnące,i okrywowe,sporo piżmówek,dużo Lensa ,Svejdy , Kordesa,Austina...m.in.Aleksander Mackenzi,Kir Royal,,Leander,Compassion,William Baffin,Paul's Scarlet Climber,Autumn Delight, Elizabethe Oberle,,Global Water,Lavender Dream,Grand Duc Jean,Souvenir d'Orchidee,Fill des Saisons,Summer Wine,Alister Stella Gray itd ,itd...Trudno wszystkie wymieniać,w trakcie sezonu ,gdy ładnie zakwitną będą wymieniane łącznie z fotką... :D
Mateuszu róże kupuję w różnych miejscach...ostatnio jesienią zamawiałam w Rosarium ,ich sadzonkami byłam bardzo pozytywnie zaskoczona...dorodne krzewy ,i ceny ,porównując zakupy sprzed paru lat,spadły... http://www.rosarium.com.pl/
Na potwierdzenie powyższego... zdjęcia

Obrazek

Obrazek

I jeszcze Floribunda ,tam tez sporo krzewów kupiłam ,wiele odmian nowych http://www.floribunda.pl/
http://rozeogrodowe.pl/?gclid=CLqclumx4 ... tAodNQMAQA
http://rozaria.pl/
u p.Bogdana na Allegro ,a reszta za granicą
Mam nadzieję ,że teraz masz pełny obraz ,gdzie zamawiać ... :D

Asia bodziszki jakie mam ,to takie ,o których sama wspomniałaś...,wspaniały ,łąkowy,jest jeszcze jeden cudny Jonhson Blue ,który bardzo długo kwitnie ,ale dorasta ,podobnie co Patricia do ok. 0,60-0,70 cm,a teraz zamawiałam w szkółce De Border przez Ewę (Gloriadei) ,geranium Havane Blues,.Zasoby szkółki, o której wspomniałaś też przestudiowałam ,ale jakiś czas temu,dobrze ,że mi o niej przypomniałaś...Mają tam rzeczywiście odmian mnóstwo...
Danka dzięki za życzenia ,oby się spełniło... ;:196 Na rowerze zapuszczałam się również...to tylko 12 km ,tylko jeżdżąc tam w celu harowania ,nie miałabym siły ,aby jeszcze pedałować z powrotem ,więc rzeczywiście częściej byłam zmotoryzowana :D
Tośka Ty to zawsze mnie zmobilizujesz do pisania... :wink: Tak się Ciebie słucham... ;:168
Dorota(dodad) mam nadzieję ,że to nie ostatnia Twoja wizyta u mnie,musisz przecież zobaczyć jak rośnie... ;:136
Zdążyłam się zapoznać z Twoimi opisami nowej działki,cudnie masz,czy plan już jest ,w jaki sposób wszystko zagospodarujesz?
Ja nie potrafię bawić się w projektanta ,sadzę ,patrzę jak pasuje ,jak rośnie i dosadzam...Inaczej nie potrafię ... :? ,tak jak to czynią profesjonalni projektanci ogrodów...Twój ,powiedzmy ,stary ogród,jest pięknie skomponowany,to pewnie nowe wyzwanie będzie nie lada niespodzianką ;:333
Sellinum można dostać w szkółce De Border (link u Gloriadei w wątku sprzedażowym)wstępnie zamówiłam .Nasion ,ani sprzedaży tej rośliny w Polsce nie znalazłam .
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Nelciu dziękuję za linki, na pewno skorzystam już widzę parę cudeniek ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nelusia ;:196 zaraz weselej jak otwarłaś swoje podwoje .Fajne Rosariowe sadzonki kiedyś takich nie było .Już sie przestraszyłam ,że przyszły róże :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Dorota buszowałam w sieci,ale nie znalazłam ,ta roślina ,o której piszesz,tak często występująca w Europie ,to chyba co innego ,ale głowy nie daję... :wink: U mnie rosną takie baldachowate zielska ,ale o wiele mniejszych rozmiarach,nie jestem pewna ,czy to nie przypadkiem cykuta ,czyli bardzo trująca roślina...także ,jakby kto chciał kogo otruć ,to mam tego pełno.. :;230 <Żarty ,żartami,ale roślinę trzeba znaleźć i wprowadzić ją na nasze areały...,bo jest piękna... :D
Mateusz mają tam parę cudeniek,tylko wybierać...A propos filmu..,na zakręcie auta wjeżdżają w początek mojej działki,na szczęście mój płot nie uszkodzony :wink:
Jadzia Tośka w gorącej wodzie kąpana,już by chciała róże,a w lutym nikt nie będzie wysyłał... :;230
Nie strach ,ale radość wielka ,gdy róże przychodzą...chyba ,że się miejsca nie ma... ;:224

Ubiorek wiecznie zielony
Obrazek

Obrazek

Szałwia łąkowa Salvia pratensis

Obrazek

Obrazek

Bodziszek łąkowy Geranium pratensis

Obrazek

Aloha Bernera

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To fajnie, że rodzinka chce pomagać.
Ciekawe jak Ty będziesz to wszystko rozrzedzać?
Przecież twój ogród dlatego taki fajny, że taki gęsty
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Oooo...widzę, że p Kralka ma w tym też swój udział. :D
Z Compassion możesz mieć problemy, bo jest dość wrażliwa i trzeba ją okrywać dość starannie, u mnie tylko kopczyk i jak się nie zaaklimatyzuje to poleci.
Chyba, że trafił mi się nieudany egzemplarz.
No to będzie piękny pokaz jak zakwitną te twoje rarytasy. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Neluś tak źle nie ma, miejsce jest dla tej jedynej róży jaką zamówiłam .Spoko Jakoś tego ubiorka nie umiem u siebie zatrzymać .Nie wiem dlaczego .Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Nelu, też miałem kiedyś ubiorka ale mi wymarzł, czy Twojego jakoś zabezpieczasz na zimę?
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Nelu dzięki za odpowiedź. Kupię też te polecane przez Ciebie bodziszki. ;:196
Nelu, a masz może powojnik Albina Plena? Planuję go posadzić w donicy, ale nie wiem czy to dobry pomysł...
A filmik ciekawy.... byłaś tam wśród tych gapiów? Czy z daleka u siebie?
Pozdrawiam niedzielnie
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nela czy obiecany patyczek Alohy Bernera jeszcze jest, czy już go zagospodarowałaś ;:88
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Alionuszka pisze: dla zachęty płci przeciwnej film mrożący krew w żyłach z rajdu czechowickiego ,,którego jeden z etapów odbywa się koło mojej działki...(na zakręcie wjeżdżają na moją górkę)ale nie będę zdradzać szczegółów ,sami się przekonajcie
aż się spociłem, oglądając - większość aut jechała w prawo, gdzie nie powinny, a stało tam sporo ludzi ;:oj
ale masz rację - nie zdradzałaś szczegółów, a ja ... już wiem, gdzie masz działkę - ciekawe, czy są tam ... zające :;230
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Neluś ;:196 jak dobrze że jesteś działeczka super no i roboty wiele. Ty przesadzasz i ja też. Blok będzie ocieplany od strony balkonowej już w marcu bedą stawiać rusztowanie. Wszystkie rośliny musiałam wykopac z pod balkonu, róże pnace nie wiem czy sie przyjmą w nowym miejscy i czy zniosa zpowrotem powrót pod balkon. Tak się dzisiaj nacharowałam że mnie bolą kości. Ja to taka podziczała że wszystko ma być już zrobione aż mnie mąż dzisiaj skrzyczał że nie poczekam na niego, ale on to by mi połowe wydeptał :;230. W ogródku to teraz mam miszmasz bez ładu i składu. Neluś tak mnie te oczęta zauroczyły że ich mam już od jesieni teraz czekac aż zakwitną jak mi ich nie wydepczą robotnicy.ale sie rozpisałam.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Nela -nowa działka będzie dla ciebie sporym wyzwaniem , bo w przydomowym to już chyba jest full . w tym roku zastopowałam z różami ..muszę pozwolić rozrosnąć się tym co już są . tymczasem czeka mnie wymiana pergoli pod flamantatz ...drewno zgniło i basta ..pozdrawiam .
a wybierasz się na wiosnę do Krakowa na wystawę ?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Mam jedną (2000m2) i zdecydowanie mi wystarczy (mój H mówi, że trzeba wydzierżawić z 5 ha na te rośliny co zamówiłam i wysiałam), bo wiem ile to pracy. Gąszcz masz przepiękny i pewnikiem druga działka, też będzie mnie tak zachwycać! Tyle piękności! ;:oj
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”