Początek przygody część 2

Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Początek przygody część 2

Post »

Kasiu cudna ta czekoladowa nowość ! Prawdziwy niepowtarzalny i oryginalny okaz Ci się trafił :) Pierwszy raz takie śliczności na oczy widzę...
Pamiętam jeszcze jak niedawno narzekałaś na brak pędów u Vand. A teraz? Proszę bardzo jak szybko zaczęły się pojawiać i rozwijać świeżutkie pędy ;:108 GRATULACJE ;:180 ;:138
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę przyznać, że u mnie bardzo kolorowo na parapetach - to zasługa jednak najchętniej i najobficiej kwitnących phalaenopsis hybryd. Cieszę się bo prawie każda wypuściła przynajmniej jeden pęd i teraz zaczynają rozkwitać. A do tego zaraz dojdą kolejne vandy ze swoimi efektownymi kwiatami ;:65
Niestety u masdevalli i restrepii posucha, ale nie jest to wynik jedynie odpoczynku ale przede wszystkim zmiany miejsca (z balkonu do mieszkania).

Oto kilka zdjęć z dzisiejszego dnia. Jakość niezbyt zachęcająca ale brak czasu na zdjęcia "pozowane".

Masdevallia reginae
Obrazek

Masdevallia tovarensis i jej różne kwiaty - na pierwszym zdjęciu te, które otworzyły się na balkonie, gdzie była dużo wyższa wilgotność, a na drugim - otwarte już w mieszkaniu Obrazek Obrazek

Restrepia dodsonii - dopiero przywiozłam ją z wystawy a tu dwa pączki na dzień dobry
Obrazek

Wciąż kwitnąca Vanda Ruby Moon
Obrazek

i Vanda denisoniana
Obrazek

Swoje kwiaty zaczyna pokazywać Vascostylis Thai Sky Blue
Obrazek

Niedługo także zobaczę je na Vanda Siam Ink Pink
Obrazek

i niebieskiej w kratkę
Obrazek

Życzę miłej nocki :wit
Awatar użytkownika
aniger
50p
50p
Od: 27 lip 2010, o 17:57

Post »

:wit Witaj Kasieńko !
No nareszcie zdjęłaś pajęczyny ze swojego wątku. A najbardziej się cieszę , że zobaczyłam kwiat masdevalli reginae, bo u mnie stoi w miejscu i ani drgnie .Pięknie to wszystko wygląda- cieszę się, ze masz tyle kwitnień.
:wit pozdrawiam -Regina
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kasiu, po takich zdjęciach życzenia "miłej nocki" na pewno się spełnią ;:108

Pięknie kwitnące Vandowate (których nie mam poza kapryśnym Aeridesem) to dla mnie sama przyjemność w podziwianiu ;:224

Masdevallia reginae , sama elegancja - bardzo wysmukła ! Czy to Twoje kwitnienie Kasiu ? Napisz coś o warunkach uprawy ;:180

Masdevallia tovarensis - niesamowita czysta biel kwiatów. Ale najbardziej urzekł mnie kolor miniaturowych kwiatuszków Restrepii dodsonii ;:138
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Regino bardzo dziękuję ;:196 Zdaje się, że uszczknęłam ten najbardziej dojrzały fragment, ale nie było to moim zamiarem :oops: Mam nadzieję, że Twoja szybko zabierze się do roboty bo zawstydzi ją druga jej część :wink:

Asiu można powiedzieć, że kwitnienie to jest połowicznie moją zasługą: dosłownie cztery listeczki oderwałam z całej rośliny, która zresztą należy do Reginy :wink:, gdzieś na początku lata. Szybko zaczęła wypuszczać nowy przyrost oraz coś z podłoża, na początku nie wiedziałam zupełnie co to będzie, bardzo wolno rosło i było w innym kształcie niż nowy przyrost - a z pewnością pędu się nie spodziewałam - dopiero gdy osiągnęło kilka centymetrów wiedziałam już, że to nowy pęd. Bardzo dziwnie rósł bo tak jak u draculi. A więc wyrósł z przyrostu starego, który wytworzył się jeszcze nie u mnie. Całe wakacje, aż do końca października trzymana była wraz z innymi na balkonie, gdzie miała zapewnione cieniowanie, wysoką wilgotność, deszcz i bardzo przewiewne miejsce. Pęd rośnie bardzo długo - ok. 3 miesiące.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje Ci za zdjęcia vandowatych,tak bardzo mi się podobają.Mogę tylko gratulować!!!
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Kasiu, wspaniałe kwitnienia ;:138 ;:138 ;:138
Już nie mogę się doczekać aż zakwitną Twoje wszystkie vandowate, to będzie dopiero cudowny widok :)
I tak muszę przyznać, że patrząc na żywo na Kasi storczyki, uważam, że prezentują się o wiele lepiej.
A w domku ma jak w oranżerii, buziaki i pozdrowionka ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
AaDaM

Post »

Czy mógłbym zapytać, jak hodujesz Vandę Ruby Moon ?
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Kasiu, przepiękne kwitnienia vandowatych i Masdevalli ;:138
Moje vandowate obcięłam ostatni pęd ale niedługo będę się cieszyć kwiatami na
Rhynhostylis ceolestis.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

kasiunieczka_32 pisze:b]Asiu[/b] można powiedzieć, że kwitnienie to jest połowicznie moją zasługą: dosłownie cztery listeczki oderwałam z całej rośliny, która zresztą należy do Reginy :wink:, gdzieś na początku lata. Szybko zaczęła wypuszczać nowy przyrost oraz coś z podłoża, na początku nie wiedziałam zupełnie co to będzie, bardzo wolno rosło i było w innym kształcie niż nowy przyrost - a z pewnością pędu się nie spodziewałam - dopiero gdy osiągnęło kilka centymetrów wiedziałam już, że to nowy pęd. Bardzo dziwnie rósł bo tak jak u draculi. A więc wyrósł z przyrostu starego, który wytworzył się jeszcze nie u mnie. Całe wakacje, aż do końca października trzymana była wraz z innymi na balkonie, gdzie miała zapewnione cieniowanie, wysoką wilgotność, deszcz i bardzo przewiewne miejsce. Pęd rośnie bardzo długo - ok. 3 miesiące.
Kasiu, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. U mnie, u tych masdevallii, u których pęd rozwija się ok.3 miesięcy, potem w rekompensacie
bardzo długo utrzymują się kwiaty :)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Kasiu u Ciebie to prawdziwa Oranżeria. :heja
Widzę, że i ty masz M. reginae. Ale nie wiem, czy to kwestia oświetlenia czy Twoja jest bardziej ciemna. Moja jest bardziej ruda/miedziana.

Czy to kwitnienia na Vanda denisoniana to już drugie w tym roku, czy jeszcze się utrzymują kwiaty z pierwszego kwitnienia?.

Restrepia cudowna. Wydaje mi się, że ma mały kwiat. U mnie kwitnie niepszerwanie Restrepia muscifera, na inne muszę poczekać.

Napisz proszę, jak się udała Twoja wystawa w Sopocie.
natalkastl
100p
100p
Od: 24 paź 2011, o 13:48

Post »

Piękne Vandzie :wink: Czeka Cię tyle pięknych kwitnień-one są urocze ;:138 Ja to o takich mogę sobie tylko ;:19 Bedę częściej zaglądac bo ciekawie u Ciebie.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu wiedziałaś kochana czym mnie zwabić na forum. :wink:
Śliczne masdevallie, a w szczególności zaciekawiła mnie różnica kwiatków na M. tovarensis. Ciekawa jestem kiedy moja zakwitnie. Jak na razie słabo coś przyrasta. :( Vandowate też przepięknie u Ciebie kwitną. ;:180
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masdevallia reginae urzeka swoim pięknem. Stała się moim kolejnym storczykowym marzeniem :wink:
Vandowate zachwycają szczególnie podoba mi się Vascostylis Thai Sky Blue i Vanda Siam Ink Pink na, której rozkwit czekam niecierpliwie.
Denisoniana pięknie kwitnie. Czy to jej kolejne kwitnienie u Ciebie?
Pokazuj nam częściej te swoje piękności :D
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Kasiu cóż można powiedzieć znowu pokazałaś rarytasiki a zwłaszcza podoba mi się masdevallia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”