U mnie w domu też cisza , aż dzwoni w uszach . A tak bym chętnie przebywala w gwarze , między
Działka korzo_m cz. 4
- Jagodka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka korzo_m cz. 4
Dorotko , moje ciemierniki cuchnące mają olbrzymie pąki , a te odemnie przyjęły się ?
U mnie w domu też cisza , aż dzwoni w uszach . A tak bym chętnie przebywala w gwarze , między
, bo bardzo lubię ludzi .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jagódko wszystkie roślinki od Ciebie pięknie rosną, zaraz idę sprawdzić ciemiernika czy nie ma pąków. A dziś podlewając szczęśliwca doznałam zaskoczenia, czyżbym miała pąki kwiatowe, muszę poczekać kilka dni, bo mogą to być kolejne listeczki. Pelargonie przyjęły się już kilka uszczyknęłam, powoli się rozkrzewiają, dzięki Tobie zaoszczędzę kasy no bo balkon będzie nimi obsadzony.
Przyjeżdżaj do mnie to poplotkujemy.
Przyjeżdżaj do mnie to poplotkujemy.
- korzo_m

- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Dorotko jak dobrze,że poszłaś na spacer szukać jesiennych kolorów.
Kto szuka ten znajdzie prawda ?
I do tego miła niespodzianka - pierwiosnek jakiś inny - nie znam go a może tylko tak nieznajomo wygląda bo w zbliżeniu ?
Widzę,że tez masz te rózowe chryzantemy - jak pękają paczki kwiatowe to sa dużo ciemniejsze a potem niespodzianka kolorystyczna. Pachną tak miodowo - inaczej niż typowy korzenny zapach chryzantem. Są późniejsze i nie boją się przymrozków - u mnie nadal całe kępy pięknie wyglądają.
Kto szuka ten znajdzie prawda ?
I do tego miła niespodzianka - pierwiosnek jakiś inny - nie znam go a może tylko tak nieznajomo wygląda bo w zbliżeniu ?
Widzę,że tez masz te rózowe chryzantemy - jak pękają paczki kwiatowe to sa dużo ciemniejsze a potem niespodzianka kolorystyczna. Pachną tak miodowo - inaczej niż typowy korzenny zapach chryzantem. Są późniejsze i nie boją się przymrozków - u mnie nadal całe kępy pięknie wyglądają.
- gardener1987
- 500p

- Od: 10 lip 2010, o 21:47
Witam:) pod nieobecność właścicielki pospacerowałam po ogrodzie
pięknie u Ciebie o każdej porze roku
masz tyle ciekawych roślinek, które mają tyle ciekawych barw od razu widać, że masz rękę do kwiatów:) a z taką asystą zwierzaków to wszystko w ogrodzie się uda
zdradzisz mi przepis na tak piękne pierwiosnki?? siałam w tamtym roku i nic mi nie wzeszło:( a u Ciebie tak pięknie się prezentują:)
Pozdrawiam serdecznie Ania
Pozdrawiam serdecznie Ania
- korzo_m

Byłam wieczorkiem na spotkaniu, słuchajcie chyba będę miała co tydzień przyjemną rozrywkę
Czeka mnie w związku z tym trochę pracy, pilnej przyjemnej nauki, ale co tam nie poddam się. Wyrwanie z domu i spędzenie dwóch godzin w miłym towarzystwie to to na co czekałam.
Krysiu już mam czas chodzę oglądam. Liście wszystkie już wygrabione, jutro czeka mnie okrycie wrzosów i mogę spokojnie leżeć i obrastać w tłuszczyk
(oj nie tego nie chcę)
Te pierwiosnki teraz powtarzają kwitnienie, sama je wysiewałam dwa lata temu. Jak Ci się podobają to wiosną dostaniesz małe sieweczki bo tak się rozsiały, że je będę wyrzucała. Szkoda tylko, że wszystkie kwitną na żółto.
Te chryzantemki sadziłam w lipcu, na razie mam bardzo niskie. Masz rację co do ich wytrzymałości na przymrozki u mnie dzielnie je znoszą, pomimo że było już -4 st. Jeszcze ich nie wąchałam, jutro sprawdzę.
gardener- Aniu witam Cię bardzo serdecznie
Nie ukrywam praca w ogródku sprawia mi szaloną
przyjemność. Rabatki, warzywnik to moje "oczko w głowie"
Z pierwiosnkami miałam różne doświadczenia, przede wszystkim nasionka wymagają przemrożenia, można je włożyć do zamrażarki na kilka dni, lub wysiać do doniczki i w lutym- marcu na tydzień wystawić na zewnątrz, aby mróz je przechłodził. Po tygodniu przenieść do pomieszczenia i podlewać. Zdażyło mi się, że pomimo tych zabiegów żadne nasionko nie wykiełkowało. U mnie teraz one same się porozsiewały wokół roślin matecznych dużo małych siewek. Mam jeszcze inne odmiany, wydaje mi się, że ładniejsze o większych kwiatach i większej gamie kolorystycznej.
Krysiu już mam czas chodzę oglądam. Liście wszystkie już wygrabione, jutro czeka mnie okrycie wrzosów i mogę spokojnie leżeć i obrastać w tłuszczyk
Te pierwiosnki teraz powtarzają kwitnienie, sama je wysiewałam dwa lata temu. Jak Ci się podobają to wiosną dostaniesz małe sieweczki bo tak się rozsiały, że je będę wyrzucała. Szkoda tylko, że wszystkie kwitną na żółto.
Te chryzantemki sadziłam w lipcu, na razie mam bardzo niskie. Masz rację co do ich wytrzymałości na przymrozki u mnie dzielnie je znoszą, pomimo że było już -4 st. Jeszcze ich nie wąchałam, jutro sprawdzę.
gardener- Aniu witam Cię bardzo serdecznie
Nie ukrywam praca w ogródku sprawia mi szaloną
Z pierwiosnkami miałam różne doświadczenia, przede wszystkim nasionka wymagają przemrożenia, można je włożyć do zamrażarki na kilka dni, lub wysiać do doniczki i w lutym- marcu na tydzień wystawić na zewnątrz, aby mróz je przechłodził. Po tygodniu przenieść do pomieszczenia i podlewać. Zdażyło mi się, że pomimo tych zabiegów żadne nasionko nie wykiełkowało. U mnie teraz one same się porozsiewały wokół roślin matecznych dużo małych siewek. Mam jeszcze inne odmiany, wydaje mi się, że ładniejsze o większych kwiatach i większej gamie kolorystycznej.
No i świetnie! Samotność przestanie Ci doskwierać , i złe myśli odejdą w dal...Jak jednak niewiele do szczęścia potrzeba.korzo_m pisze:Byłam wieczorkiem na spotkaniu, słuchajcie chyba będę miała co tydzień przyjemną rozrywkęCzeka mnie w związku z tym trochę pracy, pilnej przyjemnej nauki, ale co tam nie poddam się. Wyrwanie z domu i spędzenie dwóch godzin w miłym towarzystwie to to na co czekałam.
A uchylisz rąbka tajemnicy , co to za spotkania? Nie nalegam , oczywiście.
Chryzantemka nowo kupiona - przeurocza.
Pozdrawiam,Małgorzata
- korzo_m

Małgosiu masz rację nie potrzeba wiele do szczęścia. Zobaczymy czy grupa mnie zaakceptuje, wczoraj nie było żle nikt nachalnie się mną nie interesował, nie wypytywał, co dla mnie jest bardzo ważne. A co to za grupa będę ćwiczyła mój głos
Dzisiaj oglądałam od Jagódki ciemiernika, czy ma pączki, sama nie wiem może Jagódka pomoże
aha jaką mam odmianę korsykańskiego czy cuchnącego

a tak wyglądaja moje szczepki pelargonii z sadzonek od Jagódki, na tym parapecie mam już ciasno, a co będzie wiosną

Dzisiaj oglądałam od Jagódki ciemiernika, czy ma pączki, sama nie wiem może Jagódka pomoże
aha jaką mam odmianę korsykańskiego czy cuchnącego

a tak wyglądaja moje szczepki pelargonii z sadzonek od Jagódki, na tym parapecie mam już ciasno, a co będzie wiosną

-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko powiedz mi, jak ty chcesz obrastać tłuszczykiem, jak ty ciągle jesteś w ruchu
Ledwie ogródek wysprzątałaś, pelargonie zaszczepiłaś (ładnie Ci rosną), a już szukasz kolejnego zajęcia.
Chryzantemka faktycznie bardzo ładna, więc mam nadzieję, że uda Ci się ją przechować
Ledwie ogródek wysprzątałaś, pelargonie zaszczepiłaś (ładnie Ci rosną), a już szukasz kolejnego zajęcia.
Chryzantemka faktycznie bardzo ładna, więc mam nadzieję, że uda Ci się ją przechować
- Jagodka

Dorotko , to ciemiernik cuchnący i ma pąk kwiatowy , tylko nie wiem , czemu taki zaróżowiony
.
Popatrz u mnie , są podobne , w środku , na wierzchołku , ale zielone . Nie chcę Ci tutaj wstawiać , by niepotrzebnie zaśmiecać Twego wątku
.
Pelargonie masz piękne
, a nie uwierzysz , ja w tym roku , po raz pierwszy , od lat nie mam sadzonek .
Popatrz u mnie , są podobne , w środku , na wierzchołku , ale zielone . Nie chcę Ci tutaj wstawiać , by niepotrzebnie zaśmiecać Twego wątku
Pelargonie masz piękne
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Dorotko chryzantema obok pierwiosnka to Chryzantema " ISABELLA ROSE " .
Gdyby Ci się nie przetrzymała to wołaj wiosną bo mam ją w 3 miejscach. Ładne kępy bo dobrze się rozrasta - wysokość tak na 50 do 70 cm w zależności od uszczykiwania i stanowiska.
Teraz chłodno więc na działce ma minimalny zapach ale w domu tak jak pisałam ... czuć miodem ...
Kilka pierwiosnków chętnie wezmę bo u mnie najwiecej tych późniejszych czyli Pierwiosnek Siebolda w różowym kolorze.Biały tez już mam - latem kupiła mi koleżanka z Forum.
Na parapecie faktycznie już ciasno a do wiosny daleko. Chyba każdy z nas tak ma.
Wybacz,ze pytam ale co za spotkania i nauka bo odbieram z twych słów jako coś przyjemnego ?
Cieszę się razem z Tobą,że będziesz miło spędzać czas - zawsze to jakaś odmiana .
Gdyby Ci się nie przetrzymała to wołaj wiosną bo mam ją w 3 miejscach. Ładne kępy bo dobrze się rozrasta - wysokość tak na 50 do 70 cm w zależności od uszczykiwania i stanowiska.
Teraz chłodno więc na działce ma minimalny zapach ale w domu tak jak pisałam ... czuć miodem ...
Kilka pierwiosnków chętnie wezmę bo u mnie najwiecej tych późniejszych czyli Pierwiosnek Siebolda w różowym kolorze.Biały tez już mam - latem kupiła mi koleżanka z Forum.
Na parapecie faktycznie już ciasno a do wiosny daleko. Chyba każdy z nas tak ma.
Wybacz,ze pytam ale co za spotkania i nauka bo odbieram z twych słów jako coś przyjemnego ?
Cieszę się razem z Tobą,że będziesz miło spędzać czas - zawsze to jakaś odmiana .
- korzo_m

Iwonko przez jesień, zimę zawsze trochę kilogramków dołożę. Teraz mam czas to spełniam się w kuchni, dogadzam moim chłopakom (i sobie przy okazji
) Ruchu już mam dużo mniej, ale jak zacznie śnieg sypać to czeka mnie szuflowanie
, zawsze coś się dzieje.
Chryzantemka jeszcze stoi w ogrodzie, pomimo rannych przymrozków radzi sobie, już widać że kwiatki powoli zaczynają przekwitać. W przyszłym tygodniu zapowiadają większe ochłodzenie to ją wniosę do piwnicy.
Jagódko ależ ja się cieszę
mam cuchnącego, mam nadzieję że zapach nie będzie się ciągnął po całym ogrodzie (myślę ,że nie jest tak z nim żle
), a jak z jego samo-rozsiewaniem się. Pójdę zaraz sprawdzić do Twojego wątku na wygląd ich kwiatów.
Mówiłaś, że porobisz sadzonki pelargonii ja byłam zachwycona jej gęstością, długością i ilością kwiatów. Jak nie będziesz miała to pamiętaj ja mam sadzonki. A jak się udadzą to jesienią przyszłego roku porobię więcej.
Krysiu ja za rok uszczyknę wierzchołki wszystkim moim chryzantemom, muszę je przesadzić w inne miejsca i będą dzielone.
Pierwiosnki masz zaklepane na wiosnę jak ruszą wegetację to podeślę z miłą chęcią, powyrywam z różnych miejsc, to na pewno dostaniesz mix 3-4 kolorków.
Tak Krysiu to bardzo przyjemne spotkania. Jak dowiedziałam się wczoraj, że mogę kontynuować moją pasję ( przed przeprowadzką na wieś 7 lat spełniałam się muzycznie
była to dla mnie odskocznia od trudnej pracy zawodowej) Jak wczoraj mnie zaproszono to naprawdę dostałam skrzydeł, radość ogromna
jeszcze tylko muszę pokazać, że potrafię. W sobotę jadę na indywidualne spotkanie- takie małe korepetycje, abym swoim głosem nie odbiegała od całości. Muszę się szybko nauczyć tego co umie większość na szczęście to przyswajam bardzo szybko
Po przeprowadzce tego najbardziej mi brakowało
Moja dawna grupa ostatnio wynajęła mały autokar i przyjechali mnie odwiedzić . Było ognisko
śpiewy, no i wtedy przyszła jeszcze większa tęsknota u mnie za tym czego już nie mogłam robić. Jednak marzenia się spełniają 
Chryzantemka jeszcze stoi w ogrodzie, pomimo rannych przymrozków radzi sobie, już widać że kwiatki powoli zaczynają przekwitać. W przyszłym tygodniu zapowiadają większe ochłodzenie to ją wniosę do piwnicy.
Jagódko ależ ja się cieszę
Mówiłaś, że porobisz sadzonki pelargonii ja byłam zachwycona jej gęstością, długością i ilością kwiatów. Jak nie będziesz miała to pamiętaj ja mam sadzonki. A jak się udadzą to jesienią przyszłego roku porobię więcej.
Krysiu ja za rok uszczyknę wierzchołki wszystkim moim chryzantemom, muszę je przesadzić w inne miejsca i będą dzielone.
Pierwiosnki masz zaklepane na wiosnę jak ruszą wegetację to podeślę z miłą chęcią, powyrywam z różnych miejsc, to na pewno dostaniesz mix 3-4 kolorków.
Tak Krysiu to bardzo przyjemne spotkania. Jak dowiedziałam się wczoraj, że mogę kontynuować moją pasję ( przed przeprowadzką na wieś 7 lat spełniałam się muzycznie
Po przeprowadzce tego najbardziej mi brakowało
- gardener1987
- 500p

- Od: 10 lip 2010, o 21:47
no to już wszystko wiem o tych pierwiosnkach więc mam nadzieję, ze doczekam się siewek
dziękuje za pomoc 
- Jagodka

Ciemiernik cuchnący nie wiem , czy ma jakąkolwiek woń , bo ja tego nie zauważyłam . Dawniej używano sproszkowanego korzenia do wyrobu tabaki , stąd jego nazwa .
Co do pelargonii , to jakoś tak byłam bez energii , nic mi się nie chciało . potem choroba i ...musztarda po obiedzie . Nie wiem , może na wiosnę zrobię mieszane kompozycje .
Co do pelargonii , to jakoś tak byłam bez energii , nic mi się nie chciało . potem choroba i ...musztarda po obiedzie . Nie wiem , może na wiosnę zrobię mieszane kompozycje .
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
To wspaniałe, że marzenia Ci się spełniły i niech się spełnią do końca.
Zima przed nami więc masz czas na ich realizację.
Póki co zapraszam Cie na przyjemny spacer po ogrodach Szmitów.
http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w- ... 881,0.html
Miłego oglądania.
Zima przed nami więc masz czas na ich realizację.
Póki co zapraszam Cie na przyjemny spacer po ogrodach Szmitów.
http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w- ... 881,0.html
Miłego oglądania.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki