Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Przeczytaj chociaż parę ostatnich stron.
Chwiejąca się Juka oznacza uszkodzenie korzeni wskutek przelania i nieprawidłowego podłoża oraz być może jeszcze stanowiska. Suche plamy mogą być od zbyt suchego powietrza od grzejnika albo oznacza chorobę grzybową.
Poza tym jak pisałem wyżej juki nie spryskujemy wodą.
Jak poprzedni przypadek, czeka Cię przesadzenie do właściwego podłoża. Dodatkowo oprysk preparatem grzybobójczym, a jeśli będą zgniłe korzenie to również kąpiel bryły korzeniowej w preparacie grzybobójczym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Madeleinerosa1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2020, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja juką stoi przy zachodnim oknie, ponieważ mieszkam w domku szeregowym, który okna ma skierowane wyłącznie na wschód i zachód. Jednak stoi bezpośrednio przy samym oknie, nie jest ruszana, przestawiana i przesadzana od roku, ale między oknem a firankami może mieć mało miejsca i może taka jest przyczyna suchych liści? Jeśli chodzi o przelanie to również jest wręcz przeciwnie, podlewam ją dopiero gdy ma całkiem suche podłoże. Teraz ją wręcz przesuszyłam trochę i stąd ten "prysznic". Ale suche liście miała już wcześniej.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zmienia to faktu, że roślina ze zdrowym systemem korzeniowym nie powinna się chwiać. Trzeba wyciągnąć z doniczki i sprawdź stan korzeni.
Druga sprawa, jaką ilością wody ją podlewasz?
Jeszcze jednej rzeczy nie napisałem, suche plamy mogą być poparzenia słoneczne, ale w okresie jesienno-zimowym raczej ciężko o nie. Chyba że one powstały w okresie kiedy mocniej świeciło słońce, a podłoże było zbytnio wysuszone.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Najka93
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lut 2020, o 11:24

Problem z juką

Post »

Witam. Miałam problem z juką, a mianowicie żółkły liście, prawdopodobnie przez zbyt dużą ilość wody, teraz juka ma jasnozielone liście które się wywijają i opadają, do tego cześć pędów jest łysa. Czy da się ją odratować, zrobić coś żeby juka wypuściła nowe liście z tych pędów?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zacznij od lektury tego wątku, do którego przeniosłem Twój post.

Ps. Następnym razem korzystaj uprzednio z wyszukiwarki, mamy obszerną bazę wiedzy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aniaaaj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 sie 2019, o 22:20

Juka - szkodniki

Post »

Cześć, potrzebuję porady. Na mojej juce od jakiegoś czasu jest biały nalot. Nie wiem czy to mączniak. schodzi po przetarciu. Może to tylko kurz?
Jeden z liści brązowieje, czytałam, że jeżeli jest to liść u spodu to może to oznaczać przekształcanie w pień.
W środku liści występują czarne kropki, czy to szkodniki? Niby się nie ruszają, ale niektóre liście są nieco przebarwione.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakie ma stanowisko? Juka powinna rosnąć na słonecznym, jak najbliżej okna i to najlepiej południowego.
Jak z podłożem, z podlewaniem?
Spryskujesz może wodą? Jeśli nie, to liście juki są naturalnie pokryte takim woskowym nalotem, którego nie wolno ścierać. Chroni liście przed działaniem promieni słonecznych oraz nadmiaru wody.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aniaaaj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Okno mam od strony południowej, nic nie zasłania światła.
W zimie podlewałam co ok. 7-9 dni. Podłoże nie mam pojęcia jakie jest, kupiłam ją w Ikei.
Nie spryskuję.
Co z tymi czarnymi kropkami i delikatnymi zmianami na liściach? Czy dobrze będzie przemyć tą jukę szmatką?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale czy stoi bezpośrednio przy oknie? Patrząc na zdjęcia, to stoi w kącie raczej z dala od okna.
Druga sprawa, rośliny przesadzamy niezwłocznie po zakupie, czyli bezwzględnie do przesadzenia.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi do palm i żwirku w proporcji ok. 2:1.
Za często podlewasz. W okresie jesienno-zimowym podlewasz najwyżej raz na 3 tygodnie. W sezonie częściej.
Plamki jeśli się nie rozprzestrzeniają, a liść nie żółknie bym się nie przejmował.
Osad to po prostu naturalny nalot.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aniaaaj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Stoi jakieś 2.5 m od okna, mogą ją przestawić, ale wolałabym poczekać czy te czarne kropki się nie rozprzestrzenią. Przy oknie mam fikusa i kaktusy.
Mogę przemyć tą jukę z kurzu i czarnych kropek? :D
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie, 2,5 metra to zdecydowanie za daleko dla juki. Jak napisałem ona potrzebuje maksimum słońca przez cały rok. Jeśli masz możliwość, to późną wiosną wystaw na zewnątrz, po stopniowej aklimatyzacji.
Jak napisałem wyżej, nalotu nie zmywasz - to naturalna ochrona liści przed działaniem promieni słonecznych. Chyba, że tylko te kropki, jeśli poprawi Ci to samopoczucie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aniaaaj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za pomoc :)
aniaaaj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Cześć, znowu mam pytanie o moją jukę. Zauważyłam, że część liści przy małych skupiskach żółknie. Czy to przekształcanie w pień czy jakaś choroba?
Dziś ściągnęłam z jednego z liście coś co mogło być tarcznikiem. Innych nie widzę. Czarne kropki ze zdjęć z wcześniejszych postów to prawdopodobnie był brud pewnie jeszcze ze sklepu.
Na 3 zdjęciu widoczna jest dziwna odnoga z podstawy liści.
Juka może być trochę przesuszona, bo po ostatniej radzie, że jest za często podlewana dałam jej na chwilę spokój z podlewaniem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poodcinaj wszystkie podejrzane liście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
aniaaaj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oderwałam wszystkie żółte liście. Myślę, że to może być efekt przelania (podlewałam co 7-9 dni). Wyglądają one tak:
Obrazek
Obrazek

Dodatkowo zauważyłam coś na pniu (tylko w tym 1 miejscu):
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”