Storczykowe szaleństwo Joane
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowe szaleństwo Joane
Piękne Blue Baby...Ty to Jesteś Czarodziejka storczykowa, co chwilkę coś nowego Ci kwitnie... 
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewelinko, to super, że też taką masz. Będziemy mogły się wymieniać doświadczeniem. Dzięki za info. Właśnie to przeczytałam i wiele innych na niemieckim. Okazuje się, że potrzebuje trochę innych warunków niż Zygopetalum. Zobaczymy jak będzie dalej rosła. A Tobie życzę aby się Twoje pąki ładnie rozwinęły.
Justynko, ja nie czarodziejka, tylko to te kwiaty po tych upałach spędzonych na balkonie. Stworzyłam im mini tropiczne warunki i teraz się rozszalały.
A i jest to teraz czas gdzie najwięcej będzie kwitnąć.
Pędzik na Psychopsis Kahli urósł na pseudobulwie wypuszczonej u mnie. W zeszłym roku we wrześniu kupiłam malutką roślinkę niby zdolną do kwitnienia. Ale się cieszę. Bardzo lubię te kwiaty.

Miłego dnia życzę i dużo
dla kwiatków.
Justynko, ja nie czarodziejka, tylko to te kwiaty po tych upałach spędzonych na balkonie. Stworzyłam im mini tropiczne warunki i teraz się rozszalały.
Pędzik na Psychopsis Kahli urósł na pseudobulwie wypuszczonej u mnie. W zeszłym roku we wrześniu kupiłam malutką roślinkę niby zdolną do kwitnienia. Ale się cieszę. Bardzo lubię te kwiaty.

Miłego dnia życzę i dużo
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Asiu Ty to masz naprawdę rękę do storczyków.. co rusz to nowe kwitnienia
Jak ja bym tak chciała ......
Gratuluję kolejnego własnego pędu 
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale długi pędzik, Psychopsis to jest taki ekscentryczny storczyk z żółto-brazowoczerwonym kwiatem o ciekawym kształcie?
- -ewelina-
- 500p

- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Psychopsis uroczo pnie się w górę 
Dziękuję Asiu za życzenia !
U mnie Acacallis ma identyczne warunki jak Zygopetalum
Na razie jest w porządku, ale będę wdzięczna za informacje dotyczące " innych warunków ".
Pozdrawiam,
Ewelina
Dziękuję Asiu za życzenia !
U mnie Acacallis ma identyczne warunki jak Zygopetalum
Na razie jest w porządku, ale będę wdzięczna za informacje dotyczące " innych warunków ".
Pozdrawiam,
Ewelina
Asiu chwilę mnie nie było a u ciebie tyle nowinek
Vanda boska
i ten obiecująco sie zapowiadający pędzik na drugiej?
Vanda boska
i ten obiecująco sie zapowiadający pędzik na drugiej?
Patrysia
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Asieńko co do Ciebie zaglądnę to padam z wrażenia
Oczywiście najbardziej gratuluję Ci pędzika na vandzi
a dalej: wspaniałego kwitnienia na Blue Baby - jest obłędna
No i ponieważ wiem, że bardzo lubisz Psychopsis to tym bardziej cieszy pęd na "Twojej" psb.
Oczywiście najbardziej gratuluję Ci pędzika na vandzi
No i ponieważ wiem, że bardzo lubisz Psychopsis to tym bardziej cieszy pęd na "Twojej" psb.
-
Joane

Moniko, ja dopiero po dwóch latach intensywnych eksperymentów, prób i błędów mam pierwsze całkowicie swoje osiągnięcia. I bardzo się z tego cieszę. Ty również masz zieloną rękę i olbrzymie serceZabka_Monis pisze:Asiu Ty to masz naprawdę rękę do storczyków.. co rusz to nowe kwitnienia![]()
Jak ja bym tak chciała
Dokładnie. Jak go pierwszy raz ujrzałam na zdjęciu tak bardzo chciałam go posiadać i jestem szczęśliwa, że u mnie mu dobrze. Po woli będę zbierać inne odmiany tego storczyka.Storczykowa pisze:Psychopsis to jest taki ekscentryczny storczyk z żółto-brazowoczerwonym kwiatem o ciekawym kształcie?
Jedyne co wyczytałam to to, że potrzebuję więcej światła i wody niż Zygop. Ale jak u Ciebie oba dobrze rosną to się cieszę.-ewelina- pisze:Na razie jest w porządku, ale będę wdzięczna za informacje dotyczące " innych warunków ".
Kasiu, bardzo dziękuję za gratulacje i miłe słowa.kasiunieczka_32 pisze:Oczywiście najbardziej gratuluję Ci pędzika na vandzia dalej: wspaniałego kwitnienia na Blue Baby - jest obłędna
![]()
Co do psychopsis to kilka dni temu dostałam z wymiany jedną psb z korzonkami psychopsis Mariposa. Potrwa to kilka lat zanim zakwitnie ale poczekam. Chyba, że mnie pokusi kupić kwitnące.
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Asiu dziękuję za miłe słowa
Ja w swojej "karierze" storczykowej mam dość sporo własnych kwitnień....hybryd
Chciałabym doprowadzić do kwitnienia jakiegoś botanika, a najlepiej to wszystkie botaniki jakie posiadam i hybrydy pierwszego rzędu...
Ale do tego jeszcze mi daleko....póki co czekam aż wyłoni się pączek Angreacum
Miałaś rację, że dłuuugo to trwa

- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
-
Joane

Moniko, i tu już masz pierwszy sukces. Jeszcze kilka tygodni a będziesz cieszyć się własnym kwitnieniem tego cuda. To drugie moje też powoli się rozwija. A więc cierpliwości, a będziesz takZabka_Monis pisze:Chciałabym doprowadzić do kwitnienia jakiegoś botanika, a najlepiej to wszystkie botaniki jakie posiadam i hybrydy pierwszego rzędu...Ale do tego jeszcze mi daleko....póki co czekam aż wyłoni się pączek Angreacum
![]()
Miałaś rację, że dłuuugo to trwa
![]()
![]()
Arletko już się nie mogę doczekać jak będzie pojawiał się pączek. Nie wiem jak długi musi być pęd aby pojawił się pierwszy kwiatek. Potem się ciągle wydłuża i może osiągnąć ok. metra.
Dwa dni temu odkryłam pędzik na Miltonidium Bartley Schwarz
- renata75
- 1000p

- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Asiu, za każdym razem co do Ciebie zaglądam zapowiadają się nowe kwitnienia i to jeszcze jakie, moje to takie mizeroty w porównaniu z Twoimi, ale z całego
Ci gratuluję i ciągle czekam na nowe wieści.
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Jejku, znowu pędzik? Ja tu więcej nie wchodzę...to jestem o te pędziki okropnie zazdrosna
Gratuluję pędziku
Gratuluję pędziku
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Asiu czy mogłabyś napisać coś więcej o uprawie Phalaenopsis I-lan Green Pixie? Wyczytałam, że wisi u Ciebie na wschodnim oknie, ale jak go podlewasz? Czy zraszasz także po wierzchu? Mój wypuszcza wciąż nowe listki i zastanawiam się, czy w końcu doczekam pędzika
Podłoże to: na spodzie bardzo gruba kora, następnie warstwa luźnych włókien kokosowych a następnie sphagnum.
Będę wdzięczna
Będę wdzięczna
-
alessandra
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 9 lip 2010, o 16:28
dzień dobry!! pomocy potrzebuję!!!! szukam storczyka prawie czarnego podobno ma nazwę własną czy możecie mi pomóc gdzie mogę kupić to cudo????