Dzień bez działki, to dzień stracony

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dzień bez działki, to dzień stracony

Post »

Przy kamiennej uliczce winobluszcz na pewno się sprawdzi.
Aż za bardzo, bo rośnie jak szalony, więc musiałabyś go ciąć. No i zimą będzie łyso, za to jesienią kolorowo.
Lepszy pomysł chyba jednak z trzmieliną lub bluszczem hedera, może barwinek albo jakieś kwiaty ?
Dobrze wyglądałyby nasadzenia przewieszające się przez murek ale nie ekspansywne bo w końcu jakoś musisz przechodzić. :wink:
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu ja bym też widziała...
Na kamiennym zejściu do piwnicy widzę zwisający po ściankach bluszcz!!! Albo trzmielinka?
jak podpowiada Tosia ;:333

A winobluszcz ;:218 zbyt ekspansywna "gadzina",u mnie już "robi" za żywopłot.Po za tym ;:32 jestem oczarowana tym co pokazujesz ;:215
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Krysiu 28m2 ;:oj super powierzchnia. I ta stara jabłonka naprzeciw okna. Wiosną będziesz miała piękny widok.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Do zwisania to może tojeść rozesłana - ślicznie wygląda i jest żółta i zielona więc można pomieszać jakoś... i nie jest taka ekspansywna jak inne rośliny - w sam raz się na daje na ściany. No i jest wieloletnia :D Bo wcześniej przyszłą mi do głowy bakopa ale ona jednoroczna... choć też pięknie zwisa i ma w dodatku piękne kwiatuszki... ale siać co roku....? a kupić na taką długość to by był duży koszt.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

DZIEWCZYNY.... chyba trafiłyście z tojeścią rozesłana...a ja gapa ....mam na działce i nie pomyślałam, tylko mam zieloną i kwitnie na żółto, jeszcze przed zimą muszę zrobić nasadzenie
myślałam jeszcze o bluszczu zimozielonym z żółtą obwódką ale on bardzo wolno rośnie....
JAGUSIU.....jednoroczne kwitnące to nie bardzo......nie będzie mi się chciało każdej wiosny taki zagon obsadzać....

LUSIA......taras mnie cieszy......na razie w budowie do wykończenia jeszcze sporo czasu, a jabłoń ma piękny pokrój i zostanie, wypatrzyłam już na niej miejsce na budki lęgowe ;:108

COMCIA........ja do piwnicy nie tylko będę wchodzić, mogę i rowerem wjechać....a muszę poczytać o tym bluszczu hedera.....

ILONKO...pokażę okna ......a o tojeści myślę, zieloną mam na działce ....muszę jeszcze poszperać o żółtych listkach
...taras rzeczywiście duży ale z zagospodarowaniem to na razie nie mam pomysłu.....liczę na Waszą pomoc ;:196 ;:196

BASIU...... przecież na razie nic ciekawego tu nie widać...wokół gruzy i jeszcze raz po raz ;:223 ;:223 ..coraz rzadziej ale jeszcze się zdarza.....
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ojej, Krysiu , nie było mnie jakoś czas a tu tyle zmian, brawo, piękną działeczkę będziesz miała. ;:138
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IGUŚ....dzięki za odwiedziny......"piękna działeczka"........jejciu IGA kiedy to będzie, na razie się przerażam i to mocno......nie wiem od czego zacząć żeby początek załapać.....
....już podglądam u Ciebie żurawki.......a najbardziej przeraża mnie obsadzenie tarasu czym i jak........ale liczę na to forum.... ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, przy tarasie to ja bym posadziła róże, róże i tylko róże oraz towarzyszące im, jak zresztą sama wspomniałaś, szałwie, lawendy, przetaczniki, dzwonki. Już to widzę oczyma wyobraźni. A poza tym to wszystko będzie pachnieć, a więc najlepiej, jak rośnie najbliżej nas, prawda? A na tarasie donice z rozmaitościami, co roku inne, według upodobań. Ja mam jeszcze przy tarasie lilak Meyera na pniu. Pachnie cudnie i kwitnie długo. Nie zajmuje miejsca z racji swojej nóżki.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WANDZIU....porażona waszymi RÓŻANKAMI też myślę o różach i wspomnianych przez Ciebie nasadzeniach ale od strony kamiennej uliczki taras będzie dość wysoki....takie pochylenie ogrodu.... i tutaj chyba musi być rabata o dwóch poziomach.....
...a zapach MEYERA to znam bo mam na działce tylko w formie krzewu....jego zapach pod wieczór rozchodzi się po sąsiadujących ogródkach, przewidziałam jego obecność na nowym miejscu i już mam ukorzeniony w doniczce.....ale odrosty od korzenia są to jeszcze naskubię.....

...a tak wysoki jest taras....

Obrazek

....i orzech który musi przejść radykalne cięcie......u Ciebie DĄB u mnie orzech....jak była burza i wiało włos mi się podnosił na głowie....

Obrazek

.....a to fuksja na działeczce.....

Obrazek

...różyczki kupione w maju w Rosarium, powtarzają kwitnienie po raz drugi....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...i doniczkowce które lada chwila będzie trzeba chronić przed przymrozkami....

Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Krysiu..bardzo ładnie u ciebie na działeczce, tyle jeszcze kolorków. Pięknie kwitną róże..a nowego domku z ogródkiem zazdroszczę. :oops: . Gdzie ja byłam tyle lat że o tym nie pomyślałam ;:7 ..teraz już za późno. Właśnie dziś szykuję się aby jechać na swoje ranczo... :;230
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Krysiu cudo-taras, duuuży.Fajny ;:215 A lecicie ;:333 z remontem że hej ;:138

Zeniu ;:185 Nigdy nie jest za późno widzisz ile Krystynka miała rozterek i jak szybko( :wink: ) jej minęło, tak Krysiu?
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZENIU....ja tutaj no forum się nie objawię z moimi wiosnami...../zajrzyj na pw/......za mną od zawsze chodził domek z ogródkiem....czego nam najbardziej brakowało w podjęciu takiej decyzji.....odwagi.....nadszedł moment gdzie było 3:1 tym 1 byłam ja.....teraz już pomaleńku mijają mi te rozterki ale łatwo nie było.....myślę, że wiosną już całą gębą powiem "to jest to co powinnam zrobić dawno"...
...a ja swoje ranczo na ROD na razie zostawiam, nie wiem czy podołam na tyle frontów ale mam za dużo tam roślinek....owoców....żeby to zostawić...a poza tym więź z tym kawałkiem też istnieje...

BASIU...taras tak....taki jaki mi się śnił w marzeniach, teraz tylko go ładnie i szybko zagospodarować...
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Krysiu, proszę,proszę.....człowiek na 2 miesiące wyjedzie na wieś, a tu taaaaakie zmiany ;:oj Gratulacje!!!!! Myślę,że nie będzie ani jednego dnia,żebyś musiała żałować swojej decyzji. Nie ma jak domek i ogródek wokół niego. Krysiu, a domek w tej samej miejscowości, w której do tej pory mieszkałaś? Ja już pisałam na swoim wątku,że gdyby nie praca już dawno bym sprzedała dom w mieście i uciekła na swój ukochany Zagórek. Nawet myśleliśmy z M o dojeżdżaniu do pracy, ale to ok. 60km.......zimą mogłoby się okazać zbyt męczące. I tak żyjemy sobie od poniedziałku d weekendu w mieście, a w weekend na wsi :D. Jeszcze raz GRATULUJĘ odważnej decyzji ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ATENO....dzięki za uścisk dłoni ;:196 a czy nie będę chlipać w podusię, to się okaże........już coraz częściej myślę, że będzie dobrze....szczególnie wtedy kiedy mam ochotę na rosołek a nie mam w lodówce warzyw....zaraz myślę gdybym miała to pod ręką to bym ugotowała.......pomijając rosół zaczynam widzieć plusy i już z radością zaczynam tworzyć rabatki i grządki.....
Ateno...tak dom w tej samej miejscowości tylko w zacisznym i spokojnym miejscu, jak wejdę na taras werandy widzę taflę jeziora i las....
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Krysiu, przez duże tarasowe okna Twój ogród będzie wchodził do domku. A taras będzie letnim salonem. Na działeczce jeszcze letnie widoczki. A ja jutro lub w niedzielę jadę na wieś. Już nie mogę się doczekać. Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”