Dalie z nasion cz.1
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie z nasion
Nasiona dalii bardzo szybko wschodzą i potrzebująca dużo światła. Wszytko zależy jakie masz warunki do uprawy ...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lut 2014, o 10:23
Parapet mam cały dzień w słońcu ( jeżeli oczywiście świeci
). Biorąc jednak pod uwagę obecne warunki pogodowe, to na słońce się nie zanosi. A tak opcjonalnie to kiedy wysiewacie swoje dalie?

ANIA
Ja mam w planie wysiać jutro
.

-
- 100p
- Od: 13 lut 2015, o 13:18
Czy ktoś próbował zbierać własne nasiona?
Pytam bo mam dużo żółtych i żółto czerwonych i nie wiem czy jak bym zebrała z nich nasiona to czy powtórzą cechy mateczne czy będą miały inny przypadkowy kolor.
Pytam bo mam dużo żółtych i żółto czerwonych i nie wiem czy jak bym zebrała z nich nasiona to czy powtórzą cechy mateczne czy będą miały inny przypadkowy kolor.
Gdy czasem musisz się zatrzymać
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Ja zebrałam nasiona z mich dalii, ale pierwszy raz. Kilka nasion wysiałam i sama jestem ciekawa co wyrośnie 

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zbieram kilka lat nasiona z dalii.
Powtarzają cechy mateczne
ale i są kwiaty o innych cechach ( kolorach).
Powtarzają cechy mateczne
ale i są kwiaty o innych cechach ( kolorach).
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja też planuję wysiać jeszcze trochę nasion dalii. Jakiś z zeszłego roku w piwnicy wypuścił już łodyżkę, ale mu się śpieszy do wiosny. Innych jeszcze nie sprawdzałam jak tam z kaparami przysypanych ziemią.
Nie wiem jak Wy postępujecie ze swoimi nasionkami po wschodach ale ja wkładam do ziemi i jak puszczą 3 parę listków to zaczynam podlewać i delikatnie przesuszać. Nie rosną jak ,,opętane" ale zaczynają produkować małe karpy.
Nie wiem jak Wy postępujecie ze swoimi nasionkami po wschodach ale ja wkładam do ziemi i jak puszczą 3 parę listków to zaczynam podlewać i delikatnie przesuszać. Nie rosną jak ,,opętane" ale zaczynają produkować małe karpy.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2012, o 19:31
Ja pierwszy raz siałam dalie mignon w 2013 na początku lutego. W marcu były już ładne sadzonki
- z 2 opakowań około 55szt, które uszczyknęłam za drugą parą liści właściwych, żeby sie ładnie rozkrzewiły. Gdy w maju wsadzałam do gruntu to część już kwitła. Do jesieni dorobiły się konkretnych bulw, które przechowane na drugi rok kwitły jeszcze obficiej, choć część "kolekcji" zimy nie przetrwała. W tym roku znów posiałam, bo zmieniła nam się koncepcja przedogródka i znacznie wzrosło zapotrzebowanie na te śliczne kwiaty
Załączam zdjęcia, kolejno z marca, maja i sierpnia 2013

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli jednak najlepiej do kubeczków wysiewać? Mam jedno opakowanie dalii i się zastanawiam co z nimi zrobić czy wprost do gruntu, czy może troszkę wysiać, bo całego opakowania to chyba nie będę.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2012, o 19:31
Wysiewałam do opakowania po lodach, a jak była jedna para liści właściwych, to każda dalia do osobnego kubeczka, głęboko, po liścienie
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
To może też tak zrobię. Dziękuję za odpowiedz.
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
Chyba w tym roku czeka mnie znowu wysiewanie dalii z nasion ;/ , bo wykopane dalie nie za dobrze zniosły przechowywanie. Bardzo się przesuszyły, i tak się teraz zastanawiam czy ich nie namoczyć i wsadzić w doniczki ( koło połowy marca) i zobaczyć czy dadzą radę wypuścić pędy. Jak nie dadzą rady to zawsze będę miała czas wysiać więcej z nasion. Swoją drogą niezbyt zachwycające egzemplarze mi wyszły np z mieszanki niskich pojedynczych- same żółte i różowe;/ W tym roku jeśli wysieję to przechowywać będę tylko oryginalne ( o ile coś mi się trafi).
Czy pod karpy dalii mogę bezpośrednio podsypać przekompostowanego obornika końskiego? Czy to za silny nawóz i bardziej zaszkodzi niż pomoże??
Czy pod karpy dalii mogę bezpośrednio podsypać przekompostowanego obornika końskiego? Czy to za silny nawóz i bardziej zaszkodzi niż pomoże??
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Raczej bym ich nie moczyła z obawy przed zgniciem. Zraszanie powinno pomóc
Zapraszamy do Części 2 wątku
Zapraszamy do Części 2 wątku