Dalie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie z nasion

Post »

Nasiona dalii bardzo szybko wschodzą i potrzebująca dużo światła. Wszytko zależy jakie masz warunki do uprawy ...
pozdrawiam
Edyta
ZGREDEK13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lut 2014, o 10:23

Post »

Parapet mam cały dzień w słońcu ( jeżeli oczywiście świeci :D ). Biorąc jednak pod uwagę obecne warunki pogodowe, to na słońce się nie zanosi. A tak opcjonalnie to kiedy wysiewacie swoje dalie?
ANIA
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam w planie wysiać jutro :).
nienia_
100p
100p
Od: 13 lut 2015, o 13:18

Post »

Czy ktoś próbował zbierać własne nasiona?
Pytam bo mam dużo żółtych i żółto czerwonych i nie wiem czy jak bym zebrała z nich nasiona to czy powtórzą cechy mateczne czy będą miały inny przypadkowy kolor.
aleksandras77
200p
200p
Od: 9 maja 2013, o 21:44

Post »

Ja zebrałam nasiona z mich dalii, ale pierwszy raz. Kilka nasion wysiałam i sama jestem ciekawa co wyrośnie :;230
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zbieram kilka lat nasiona z dalii.
Powtarzają cechy mateczne
ale i są kwiaty o innych cechach ( kolorach).
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja też planuję wysiać jeszcze trochę nasion dalii. Jakiś z zeszłego roku w piwnicy wypuścił już łodyżkę, ale mu się śpieszy do wiosny. Innych jeszcze nie sprawdzałam jak tam z kaparami przysypanych ziemią.
Nie wiem jak Wy postępujecie ze swoimi nasionkami po wschodach ale ja wkładam do ziemi i jak puszczą 3 parę listków to zaczynam podlewać i delikatnie przesuszać. Nie rosną jak ,,opętane" ale zaczynają produkować małe karpy.
nataliawlkp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2012, o 19:31

Post »

Ja pierwszy raz siałam dalie mignon w 2013 na początku lutego. W marcu były już ładne sadzonki ;:108 - z 2 opakowań około 55szt, które uszczyknęłam za drugą parą liści właściwych, żeby sie ładnie rozkrzewiły. Gdy w maju wsadzałam do gruntu to część już kwitła. Do jesieni dorobiły się konkretnych bulw, które przechowane na drugi rok kwitły jeszcze obficiej, choć część "kolekcji" zimy nie przetrwała. W tym roku znów posiałam, bo zmieniła nam się koncepcja przedogródka i znacznie wzrosło zapotrzebowanie na te śliczne kwiaty ;:215 Załączam zdjęcia, kolejno z marca, maja i sierpnia 2013
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Czyli jednak najlepiej do kubeczków wysiewać? Mam jedno opakowanie dalii i się zastanawiam co z nimi zrobić czy wprost do gruntu, czy może troszkę wysiać, bo całego opakowania to chyba nie będę.
nataliawlkp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2012, o 19:31

Post »

Wysiewałam do opakowania po lodach, a jak była jedna para liści właściwych, to każda dalia do osobnego kubeczka, głęboko, po liścienie
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

To może też tak zrobię. Dziękuję za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

Chyba w tym roku czeka mnie znowu wysiewanie dalii z nasion ;/ , bo wykopane dalie nie za dobrze zniosły przechowywanie. Bardzo się przesuszyły, i tak się teraz zastanawiam czy ich nie namoczyć i wsadzić w doniczki ( koło połowy marca) i zobaczyć czy dadzą radę wypuścić pędy. Jak nie dadzą rady to zawsze będę miała czas wysiać więcej z nasion. Swoją drogą niezbyt zachwycające egzemplarze mi wyszły np z mieszanki niskich pojedynczych- same żółte i różowe;/ W tym roku jeśli wysieję to przechowywać będę tylko oryginalne ( o ile coś mi się trafi).

Czy pod karpy dalii mogę bezpośrednio podsypać przekompostowanego obornika końskiego? Czy to za silny nawóz i bardziej zaszkodzi niż pomoże??
aleksandras77
200p
200p
Od: 9 maja 2013, o 21:44

Post »

Raczej bym ich nie moczyła z obawy przed zgniciem. Zraszanie powinno pomóc

Zapraszamy do Części 2 wątku
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”