Trawka to hakonechloa?
Marpy kwiatki i rabatki
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgoś ,dzięki wielkie - miła jesteś !
Foggia - ślimaki u mnie są ,czasem wysypuję na rabaty granulki ale im też nie wszystkie hosty smakują .Ale jakiejś inwazji wielkiej nie ma ,gorzej bywało na pewno.A dawidianę kupiłam na rynku i też jej wcześniej nie widziałam.To powojnik rurkowaty ,podobny do powojników bylinowych.Przyjemnie pachnie a kwiatuszki miniaturowe.
Aniu - tak to ta trawka.Robi się popularna na rynku i dobrze , bo jest piękna! Pewnie też ją masz.???
Olu - te cynie z siewu ale zeszło bardzo mało i ślimaki też swoje zjadły takie są rzeczywiście inne ,szkoda że ich mało!.Nawet nie zapamiętałam z jakiej firmy te nasiona były.
Mariusz - salix u mnie cięta jest od 10 lat bo tyle czasu już ją mam. Jak była niższa to lepiej było ciąć.A pod nią jest rabata to później dużo roboty z usuwaniem ściętych gałązek.Wiosną jak rośliny pod nią niższe to nakrywam folią lub włókniną do cięcia .
Co do host ,gdzie największy wybór - nie wiem.
Ja kupowałam takie pospolite u pań na rynku -od tego się u mnie zaczęło.Trochę zamawiałam później na all.no i przypadkiem w którymś z punktów ogrodniczych w mieście pojedyncze sztuki.Ale nie spotkałam jakichś dużych ilości i wyborów.W Edenie mieli trochę w ubiegłym roku ale bezimiennych ,duże, rozrośnięte.Teraz też coś jest ale takie mało atrakcyjne powiedziałabym, chociaż duże krzaczory.Nie umiałabym ich zidentyfikować.A w mieście w innych szkółkach nie bywam więc nie wiem gdzie co jest.Do marketów też nie chodzę do ogrodniczych, bo już mi nic nie potrzeba - totalny brak miejsca. 
DZIĘKI WSZYSTKIM ZA ODWIEDZINY! MIŁO WAS GOŚCIĆ!!
Maryna.
Foggia - ślimaki u mnie są ,czasem wysypuję na rabaty granulki ale im też nie wszystkie hosty smakują .Ale jakiejś inwazji wielkiej nie ma ,gorzej bywało na pewno.A dawidianę kupiłam na rynku i też jej wcześniej nie widziałam.To powojnik rurkowaty ,podobny do powojników bylinowych.Przyjemnie pachnie a kwiatuszki miniaturowe.
Aniu - tak to ta trawka.Robi się popularna na rynku i dobrze , bo jest piękna! Pewnie też ją masz.???
Olu - te cynie z siewu ale zeszło bardzo mało i ślimaki też swoje zjadły takie są rzeczywiście inne ,szkoda że ich mało!.Nawet nie zapamiętałam z jakiej firmy te nasiona były.
Mariusz - salix u mnie cięta jest od 10 lat bo tyle czasu już ją mam. Jak była niższa to lepiej było ciąć.A pod nią jest rabata to później dużo roboty z usuwaniem ściętych gałązek.Wiosną jak rośliny pod nią niższe to nakrywam folią lub włókniną do cięcia .
Co do host ,gdzie największy wybór - nie wiem.
DZIĘKI WSZYSTKIM ZA ODWIEDZINY! MIŁO WAS GOŚCIĆ!!
Maryna.
jak pięknie i różnorodnie jest w Twoim ogrodzie, sama radość:)
pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
- marpa

Irena , Agulina , Ula - dzięki bardzo za wizytę!!!
trochę róż moich jeszcze kwitnących ...
gloria dei - na razie obdarza mnie pojedynczymi kwiatami ale przekwita i zakwita na nowo

plastikowa - loretto podobna do handel ale ma o wiele grubsze płatki no i jest zdrowiuteńka

a to kwiaciarniana mini orange

długo oczekiwana - casanowa , wreszcie zakwitła

jakaś nn marketowa - ładnie pachnie , zdrowiutko rośnie

ulubienica, nieustająco kwitnie, piękny kolor - lavaglut /imię niezbyt atrakcyjne/, zdrowa

mini lidlowa, niestety jak prawie wszystkie mini z plamistością ale kwiat ma ładny i piękny kolor

bardzo znana wszystkim - papageno

pnąca - coral dawn,stara przesadzana kilkakrotnie i dzielona też się stara

westerland co chwilę się " obudzi" i zakwitnie ale skory do plamistości

no i takie mam te różyce, nie wyszukane , takie zwyczajne , na potrzeby działkowicza bezproblemowe i w sam raz.Wszystkie te, z wyjątkiem pnącej są u mnie od jesieni ub.r.i od tej wiosny.Bardzo broniłam się przed różami .Zawsze mawiałam,że pierwszymi roślinami u mnie na działce były róże i pierwszymi których się pozbyłam to właśnie róże!
Mój M nie lubi róż na działce bo go zawsze "zaczepiają" .Ja mówię,że one go "wyczuwają" i się odwdzięczają .Na razie jestem zadowolona z tych moich różyczek i pewnie jeszcze nie powiedziałam względem róż ostatniego słowa...
cdn...

trochę róż moich jeszcze kwitnących ...
gloria dei - na razie obdarza mnie pojedynczymi kwiatami ale przekwita i zakwita na nowo

plastikowa - loretto podobna do handel ale ma o wiele grubsze płatki no i jest zdrowiuteńka

a to kwiaciarniana mini orange

długo oczekiwana - casanowa , wreszcie zakwitła

jakaś nn marketowa - ładnie pachnie , zdrowiutko rośnie

ulubienica, nieustająco kwitnie, piękny kolor - lavaglut /imię niezbyt atrakcyjne/, zdrowa

mini lidlowa, niestety jak prawie wszystkie mini z plamistością ale kwiat ma ładny i piękny kolor

bardzo znana wszystkim - papageno

pnąca - coral dawn,stara przesadzana kilkakrotnie i dzielona też się stara

westerland co chwilę się " obudzi" i zakwitnie ale skory do plamistości

no i takie mam te różyce, nie wyszukane , takie zwyczajne , na potrzeby działkowicza bezproblemowe i w sam raz.Wszystkie te, z wyjątkiem pnącej są u mnie od jesieni ub.r.i od tej wiosny.Bardzo broniłam się przed różami .Zawsze mawiałam,że pierwszymi roślinami u mnie na działce były róże i pierwszymi których się pozbyłam to właśnie róże!
cdn...
e tam nie wyszukane, cudne... cała wielka kolekcja jak dla mnie:)
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
- bogusia177

- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- marpa

Bogusiu - właśnie obejrzałam ją dzisiaj i stwierdziłam,że się co do niej pomyliłam bo ona faktycznie zdrowa jest.Ale 2 dni temu loretto była zdrowiutka a dzisiaj "dorwała" już plamistość
Także pomidory gruntowe z dnia na dzień zachorowały mimo oprysków i zlikwidowaliśmy je.Szklarniowe na razie mają się nieźle.W gruncie pozostały tylko "koraliki".
Olu - do Rzeszowa po wodę??? chyba za daleko byś miała!
Maryna.
Olu - do Rzeszowa po wodę??? chyba za daleko byś miała!
Maryna.
- marpa

Zaraz wybieram się na rynek - dzisiaj wtorek więc mnie od rana "nosi", może uda się poprawić nastrój ? Chociaż ostatnio nie było nic ciekawego , sezon ogórkowy chyba tylko nastał...szybciorem coś niecoś " zapodam" i zmykam
wprawdzie tylko Alba - ale zawsze..popatrzeć można

bardzo ulubione swojskie nasturcje

Red baron

kwitnie i pachnie - plantagina

trojeść wreszcie zakwitła - z ubiegłorocznego siewu

późna odmiana borówki

ponownie zakwitła ostróżka

czas budlei a gdzie nieodłączne motylki???może późna pora już dla nich

nowa aranżacja rabatki

cdn.Maryna.
wprawdzie tylko Alba - ale zawsze..popatrzeć można

bardzo ulubione swojskie nasturcje