Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu - u mnie jest teraz jakieś 10 cm śniegu i 1,5 stopnia nad zerem. Kwiatki pod pierzynką na razie jakoś się trzymają, ale krokusy raczej już mnie nie będą zachwycać swoim widokiem. 

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Grzesiu jeśli ciemierniki w ogóle zrobią nasiona / w tym roku pogoda temu nie sprzyja / to będą one dojrzewać na przełomie czerwca i lipca. Zależy to oczywiście od pogody. Płatki kwiatowe stracą kolor a torebki nasienne będą grube, w kaształcie stożka. Kiedy zbrązowieją dopiero wtedy można je ściąć, podsuszyć i wiosną następnego roku wysiać do gruntu / wtedy masz pewność, że za szybko nie wzejdą i nie przemarzną / . Możesz też od razu po zebraniu wysiać a do jesieni powinny się na tyle ukorzenić, że przetrwają zimę. Ale najlepiej to się nimi nie przejmować i pozostawić wszystko naturze.
Zobaczysz, że już tego roku możesz jesienią znależć w pobliżu rośliny matecznej nowe szdzonki. Ta roślina nie wymaga żadnej specjalnej troski.
Jeśli chodzi o sasanki i zawilce, to nie mam z nimi doświadczeń, bo ich nie posiadam. Kiedyś sadziłam zawilce i zawsze miałam problem, aby posadzić zielonym do góry
a kiedy mi się wreszcie udało / posadziłam bulwki ukośnie / to zjadły mi je ślimaki.
Tak więc odpuściłam sobie i teraz podziwiam je u innych.

Zobaczysz, że już tego roku możesz jesienią znależć w pobliżu rośliny matecznej nowe szdzonki. Ta roślina nie wymaga żadnej specjalnej troski.

Jeśli chodzi o sasanki i zawilce, to nie mam z nimi doświadczeń, bo ich nie posiadam. Kiedyś sadziłam zawilce i zawsze miałam problem, aby posadzić zielonym do góry

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 500p
- Od: 2 lut 2008, o 17:12
Witaj Grażynko! Wiele razy byłam w Twoim ogrodzie, ale chyba do Ciebie nie pisałam, a może? Pięknie jest u Ciebie, a liliowce są powalające. Nie wiedziałam, że jest tyle kolorów tych kwiatów. Ja mam jeden rodzaj. Masz też piekne kwiatki wiosenne. Przeczytałam, że ciemierniki same się u Ciebie rozsiewają. Czy mogłabym sie do Ciebie usmiechnąć o odrobinę siewu? przepraszam, że tak żebrze przy pierwszym spotkaniu, ale zakochałam sie w tych kwiatkach. Widziałam je jeszcze u kogoś, ale teraz nie pamiętam u kogo. Mogłabym w zamian przeslać Ci siew goździka brodawkowego( nie pamietam dokladnie jego nazwy, ale chyba brodawkowy albo brodawkowaty). Pozdrawiam!
-
- 500p
- kogra
- Przyjaciel Forum
Grzesiu, tak jak ludzie....
, żartuję oczywiście.
Poprzez pyłek kwiatowy. pyłek z jednej odmiany przenoszony jest przez owady na inną odmianę i jeśli dojdzie do tego skrzyżowania to może powstać mutant o właściwościach podobnych do obu odmian lub całkiem coś innego. To drugie zdarza się niezwykle rzadko, ale nie jest niemożliwe.
A jak tam Grzesiu liliowce - już zamówiłeś sadzonki ?
Hanno- witaj na moim podwórku
Cieszę się , że wpadłaś.
Nie ma sprawy. Podaj tylko adres na pw.Jeśli chodzi o gożdzik to domyślam się, że chodzi o brodatego potocznie u mnie nazywanym tureckim. Z chęcią skorzystałabym, gdyż mam ich już niewiele i tylko w jednym kolorze - czerwonym. Jeśli masz inne kolory to bardzo chętnie wymienię się z ciemiernikami. Mój adres podam Ci na pw.
Zapraszam do ponownych odwiedzin, kiedy już będzie co pokazać.
Mam nadzieję, że niedługo.

Poprzez pyłek kwiatowy. pyłek z jednej odmiany przenoszony jest przez owady na inną odmianę i jeśli dojdzie do tego skrzyżowania to może powstać mutant o właściwościach podobnych do obu odmian lub całkiem coś innego. To drugie zdarza się niezwykle rzadko, ale nie jest niemożliwe.
A jak tam Grzesiu liliowce - już zamówiłeś sadzonki ?
Hanno- witaj na moim podwórku

Cieszę się , że wpadłaś.
Nie ma sprawy. Podaj tylko adres na pw.Jeśli chodzi o gożdzik to domyślam się, że chodzi o brodatego potocznie u mnie nazywanym tureckim. Z chęcią skorzystałabym, gdyż mam ich już niewiele i tylko w jednym kolorze - czerwonym. Jeśli masz inne kolory to bardzo chętnie wymienię się z ciemiernikami. Mój adres podam Ci na pw.
Zapraszam do ponownych odwiedzin, kiedy już będzie co pokazać.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Hanno - nie wiem czy Ulina ma założony wątek ogrodniczy. Jeśli znajdziesz gdzieś post Uliny to kliknij na pw i zapytaj ją o to. W spisie linków ogrodniczych jej nie ma.
Grzesiu - to super. Będzie co oglądać w twoim ogródku a liliowce to moje ulubione kwiaty. Znasz może ich odmiany ? Ciekawa jestem co posadziłeś. :P
Grzesiu - to super. Będzie co oglądać w twoim ogródku a liliowce to moje ulubione kwiaty. Znasz może ich odmiany ? Ciekawa jestem co posadziłeś. :P
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 500p
- kogra
- Przyjaciel Forum
Super - już się cieszę ;:49 Właśnie białego koloru brakuje w moim ogrodzie najbardziej. :P
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Grażynko, wszystkie moczone ostatnio cebulki mieczyków ładnie mi wykiełkowały w doniczkach. Dwie mają już po 15 cm, chcę jutro wysadzić je do P-O a crokosmię też już mogę, czy jeszcze poczekać?
Ismenę zostawiam w domu, ale w ciągu dnia, na słońce, na taras, można chyba ją wystawiać?
Ismenę zostawiam w domu, ale w ciągu dnia, na słońce, na taras, można chyba ją wystawiać?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Kiedy świeci słoneczko to możesz, ale na noc zabierz do domu - to roślina ciepłego klimatu.
Mieczyki mogą jeszcze pobyć na balkonie, bo w razie przymrozków mogłyby ucierpieć. Krokosmia też. Jeszcze trochę poczekaj, bo nie wiadomo co będzie dalej. Początkiem kwietnia zapowiadają jeszcze mrozy.
Mieczyki mogą jeszcze pobyć na balkonie, bo w razie przymrozków mogłyby ucierpieć. Krokosmia też. Jeszcze trochę poczekaj, bo nie wiadomo co będzie dalej. Początkiem kwietnia zapowiadają jeszcze mrozy.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki