Nasze 1500 m2 - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2 - cz.2

Post »

Aniu anabuko ogrody polecam, jest tam tyle różnych zakątków, że każdy coś znajdzie dla siebie. U nas ostatnio znowu padało, więc grzybów sporo, ale przez to nie robię nic w ogrodzie, bo jak mam wolną chwilę to pędzę do lasu :D

Soniu hibiscus daje czadu, gdy patrzę na niego to mam ochotę na więcej ;:223 Astry póki co sobie radzą, choć większe kępy od spodu też trochę podsychają... Próbowałaś swoje czymś opryskać? Jeżeli będziesz miała okazję to ogrody warto zwiedzić ;:108

Paulinko zamki lubimy zwiedzać na równi z ogrodami, więc wszędzie gdzie jedziemy wyszukujemy jakiś :D Hibiscus można wysiać samemu, ale te co sprzedawałam to były samosiejki ;:108

Olu mam nadzieję, ze uda ci się zrealizować plany zwiedzenia ogrodów, naprawdę warto ;:108

Lidziu to super, że białą budleję jednak lubią motyle ;:138 Skrętolistna też mi się podoba, ale tak jak piszesz dużo miejsca dla niej potrzeba... Zazdroszczę ci tych częstych wypraw do ogrodów Kapias, a podpowiesz w którym miesiącu najlepiej się tam wybrać? Kiedy jest najwięcej kwitnących?

Ewelinko nie było tak źle, największy deszcz przeczekaliśmy w restauracji na terenie ogrodów, a potem tylko lekko mżyło, gdy chwilami deszcz się zwiększał można się było przed nim schronić pod licznymi altankami :D Ja już w drodze powrotnej szukałam kolejnych ogrodów do zwiedzania ;:306

Natalko nie lubię się nudzić, właściwie nie wiem co to słowo oznacza :wink: Przecież zawsze jest tyle fajnych rzeczy do zrobienia... Daleko masz do tych ogrodów?

Iwonko 1 to główna zaleta takich ogrodów, że składają się z przeróżnych zakątków, wtedy każdy znajdzie coś dla siebie :wink: Z grzybami mam tak samo, to kolejny mój bzik na równi z ogrodowym ;:306 A ponieważ ogrodem cieszyć się można trzy sezony, a wysyp grzybów jest krótkotrwały, to gdy tylko się pojawiają najchętniej w ogóle nie wychodziłabym z lasu ;:306

Ewuniu ewarost ogrody piękne, żadne zdjęcie tego nie odda... Ja grzyby najbardziej lubię zbierać ;:306 Chociaż takich pierożków z kapustą i grzybami, czy krokietów też nie odmówię :D U nas jest to rodzinne hobby, od małego brzdąca chodziliśmy z rodzicami na grzyby, więc zdążyliśmy je poznać. Choć zbieramy tylko te najbardziej popularne, które dobrze znamy.

Tereniu fajnie tak pochodzić takimi krętymi ścieżkami, gdy co rusz odkrywamy nowe zakątki i inne widoki ;:173 I co pokazały się grzyby? Ja czekałam na deszcz, żeby zrobić przemeblowania w ogrodzie, a teraz gdy są grzyby to bym nie wychodziła z lasu, a ogród jak stał tak stoi ;:306

Karolinko masz rację - wszystko przed tobą, a Łańcut i Pszczynę naprawdę warto zwiedzić ;:108 A stamtąd już tylko rzut beretem do ogrodów :wink: U ciebie nie ma grzybów? A wiesz, że ja chyba jeszcze nigdy nie widziałam mszyc na hibiscusie...

Jolu a ty nie byłaś w tych ogrodach? Bo wydawało mi się, że to u ciebie widziałam zdjęcia stamtąd...

Ewuś 36jj u mnie teraz wszystko kręci się wokół grzybów ;:306 nawet ogród zszedł na dalszy plan... Kurek u nas są znikome ilości, ale za borowików i koźlarzy czerwonych prawdziwy wysyp, kani też jest sporo.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tyle czekałam na deszcz, żeby zrobić wielką reorganizację, a tymczasem po deszczu zaczął się prawdziwy wysyp grzybów i zamiast zająć się pracami ogrodowymi, to ja tylko latam do lasu ;:306 Jedyne co robię w ogrodzie to zdjęcia :;230
W ogrodzie zwykły ruch ? jedne kwiaty przekwitają, inne zaczynają, kolejne powtarzają kwitnienie? Nacieszmy się letnimi zanim pozostaną nam same jesienne :wink:
Floksy moim zdaniem naprawdę zasługują na nagrodę.
Joyce
Obrazek

Ferris Wheel
Obrazek

Bright Eye
Obrazek

Nn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże powtarzają kwitnienie
Alba Meidland właściwie nigdy nie przestała
Obrazek

Warm Wishes
Obrazek

Dame
Obrazek

Westerland
Obrazek

Polka
Obrazek

Kroenenberg
Obrazek

Papa Meiland
Obrazek

Podobnie jak ostróżki
Obrazek Obrazek

Obrazek

Dzwonki nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa
Karpacki i kremowy
Obrazek

Obrazek

Ostatni liliowiec :(
Obrazek

Jeżówki: Pink Bon Bon i nn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Złocień King?s Crown
Obrazek

Żółwik
Obrazek

Nawet ciemiernik się dołączył :shock:
Obrazek

Obrazek

Świecznica jak na kobietę przystało przegląda się w lustrze ;:173
Obrazek

Lidziu zobacz co mi zakwitło ;:138
Obrazek

Gdy w ogrodzie robi się pustawo, niebo zazwyczaj ma dla nas pochmurne oblicze miło mieć własne ?słoneczka? w ogrodzie :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety nie da się dłużej ignorować nadchodzącej jesieni?
Chryzantemy Walia i Yellow Tea
Obrazek

Obrazek

Rozchodnik Dark magic i nn
Obrazek

Obrazek

Dzielżany: Bandera i nn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektóre astry dopiero zaczynają, inne kwitną już w najlepsze
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalie, kanny i mieczyki denerwują mnie trochę tym wykopywaniem na zimę, jednak o tej porze ich kwiaty są nie do pogardzenia
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Zimowity
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwykłego tytoniu nie znoszę, ale ozdobny jest niczego sobie
Obrazek

Zawilec japoński
Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ale masz fajne zimowity ;:63 Kielichy takie dorodne, grube. Moje jeszcze ostatnio nie kwitły, a teraz nie wiem kiedy będę na działce, bo od ponad tygpdnia ciągle leje i prognozy na następne dni nie są wcale lepsze.
Może i masz już oznaki jesieni, ale i lato jeszcze u Ciebie gości. Floksy- przecież to pełnia lata ;:oj
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu - nie kuś grzybami, nie kuś! Zbieraj, susz i korzystaj z dobrodziejstw lasu! Mój ogród też poszedł w odstawkę, ale to ze względu na moje zaangażowanie w sprawy szkoły. Nawet nie chcę komentować tego, co się w niej dzieje. Tak więc wszystko bierze w łeb: i grzyby, i lekcje, i ogród.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Świetną masz kolekcję floksów ;:63 no jesieni nie da się zignorować, trzeba się więc cieszyć każdym kwitnieniem ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O fiu fiu! !
Ależ różnych cudnosci u ciebie. Floksy cudne. Ten pierwszy uroczy..I ten czerwoniasty. Kupowałam kiedyś taki ale okazał się inny. :evil:
Róże wciąż zachwycają
Zawilce.rudbekie ;:215 i ostrozki I jezowki. Wszystko śliczne. A ta Pink bon bon rewelacyjna.jeszcze takiej nue widziałam . Gdzie swoją kupiłaś? ?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu. No powiem Ci , że u Ciebie wszystko na bogato ;:63 . Pięknie - kolorowo i różnorodnie ;:108 . Floksy masz zjawiskowe i niezłą kolekcję uzbierałaś ;:108 . Kępy rudbekii pięknie dodają energii ;:215 . Fajnie, że nie dyskryminujesz kolorów ;:224. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu piękne te zimowity. ;:oj

Obrazek

Jaki kolorowy ogród. ;:215 Kronenburg pięknie pokazałaś, jak z najlepszego katalogu. ;:138
Niestety nie pozwiedzam tak odległych ogrodów pokazowych, ;:174 nie mogę dużo czasu spędzać w podróży, a z naszego lotniska samoloty latają tylko do Warszawy i za granicę.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Bardzo dużo letnich roślin jeszcze koloruje rabaty. Zimowit przepiękny, zdradź nazwę odmiany. Śniedek Saundersa jednak zakwitł, z moich trzech tylko jeden ma pęd kwiatowy i kwiatki powoli się rozwijają.
Ogrody Kapias podobają mi się najbardziej na przełomie czerwca i lipca.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Powoli nadchodzi jesień, a u ciebie w ogrodzie jest tak kolorowo jak latem. Super, że jeszcze tyle kwiatów ;:138
Gosiu, a te twoje hibiskusy, które miałaś z siewek to były jednoroczne, czy przesadziłaś do doniczek i już dłużej rosły?
Pytam, ponieważ teściowej hibiskus też ma małe samosiejki, jestem ciekawa, ile czasu musi minąć, by urosły i kwitły.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Małgosiu Floksowa kolekcja imponująca... Widzę, że u ciebie kwitnie wszystko ... letnie mieczyki (gladiole) i jesienne dzielżany i zimowity piękna paleta barw ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Małgosiu ale masz jeszcze kolorowo ;:oj
Pięknie !!! nie wiem co pochwalić bo wszystko mi się podoba , musiałabym wszystko wymienić ;:138 ;:138 ;:138
jak ślicznie powtarzają Ci kwitnienie kwiatuszki ;:333 no i ciemiernik już kwitnie ;:63 co Ty im robisz że są tak piękne ??
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko 1 zimowity ładnie zdobią, choć wiosną troszkę mnie denerwują :lol: U nas w tym tygodniu też pada, ale ja się akurat cieszę, bo nie muszę podlewać i grzyby rosną :D Floksy mają bardzo wydłużony czas kwitnienia i dlatego tak je lubię.

Ewuś 36jj mam nadzieję, że jednak znajdziesz trochę czasu również na przyjemności... U nas dwa ostatnie lata nie obfitowały w grzyby, więc w tym roku wszyscy nadrabiają :D

Natalko jesień mi nie straszna, też ją lubię, płaczę tylko nad tym, co przychodzi po niej :wink:

Aniu anabuko no póki co jeszcze nie jest tragicznie w ogrodzie, niestety kolorów już ubywa... Pink Bon Bon udało mi się upolować w jednym centrum ogrodniczym niedaleko nas.

Ewelinko jakoś zawsze byłam daleka od wszelkiej dyskryminacji :D Owszem są kolory, które lubię bardziej, inne mniej mnie pociągają, ale żadnym nie mówię absolutne "stop". Pamiętam wszak, że wiosną cieszymy się nawet z maleńkiej stokrotki...

Soniu też lubię te zimowity, choć wiosną ich ogromne liście ciut mnie denerwują :wink: Szkoda z tymi ogrodami, ale tak to już w życiu bywa, że rzadko możemy mieć wszystko co tylko chcemy :( A u ciebie w okolicy nie ma podobnych? Ja bym chciała jeszcze kiedyś wrócić do ogrodów Hortulus w okolicy Mielna, byłam w nich już bardzo dawno temu i oczywiście osławione na forum Wojsławice, ale czy się uda to nie wiem...

Lidziu niestety letnich roślin już ubywa na rabatkach :( Niestety nie znam odmiany zimowitów ;:185 Są u mnie od czasów gdy wystarczyło mi, że w ogóle wiem co to za roślinka :lol: Ja śniedków sandersa wcześniej nie znałam, pierwszy człon ich nazwy kojarzył mi się tylko z tymi uprzykrzonymi małymi, a teraz jestem nim zauroczona ;:173 Dziękuję jeszcze raz za cebulę ;:196 To muszę zanotować z tymi ogrodami i w przyszłym roku znowu namówić ferajnę do zwiedzenie właśnie w tym czasie.

Paulinko jeszcze nie jest najgorzej z kolorami w ogrodzie, ale niestety ciągle ubywa kwiatów... Siewki były dwu i trzyletnie, ale w doniczkach to trochę ciasno miały. Mój ten duży też mam z nasionka, na kwitnienie czekałam trzy, albo cztery lata. Gdybym bardziej o niego dbała to może kwitłby szybciej, ale był zdany wyłącznie na siebie (jak wszystkie roślinki na początku mojego ogrodowania :oops: )

Ewuś ewarost już sama nie wiem ile tych floksów mam, ale tak je lubię, że gdy tylko widzę takiego, którego jeszcze nie posiadam to kupuję ;:223 Tak właśnie lubię najbardziej - gdy każda rabata ma coś kolorowego :D

Tereniu ogród dostał porządne podlewanie, czyli deszcz to od razu odżył :D Rośliny ładniały w oczach. Kolorków już niestety ubywa... Ten ciemiernik zawsze kwitnie o tej porze, czyżby były również jesienne? Nic wielkiego nie robię w ogrodzie, przy zakładaniu rabat dostają lepszą ziemię, w tym roku pierwszy raz dostały wiosną azofoskę i tyle :oops:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród nadal leży odłogiem ;:224 Tyle zaplanowanych zmian, a ja wciąż nie mam się kiedy za nie wziąć. Las nadal obdarza nas swoimi darami, więc szkoda nie korzystać, tym bardziej że dwa ostatnie lata były raczej ubogie pod tym względem. Popołudnia już coraz krótsze, niewiele da się zrobić, a gdy już zaplanuję prace to przeszkadza deszcz... No nic, nie teraz to wiosną - zawsze kiedyś zdążę :;230

Chyba nie chwaliłam się jeszcze pelargoniami?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A skoro już jesteśmy przy doniczkowych?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grzyby rosną w najlepsze, są bliźniaki, trojaczki a nawet całe rodzinki :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

?No co? Kwiatka nie widziałaś??
Obrazek

Motylki wciąż przylatują na obiadki :heja Oglądałam w tv program o muzeum historii naturalnej i pan na końcu spytał "kiedy ostatnio widzieliście na przykład żywego motyla", a ja na to "phi, zaledwie dzisiaj" :D
Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Małgosiu widzę że roślinki kolekcjonujesz gatunkami... jak mieć to mieć ;:306 Piękne te Twoje pelargonie ;:333 ... Ja w tym roku też się do nich przekonałam i w przyszłym roku postaram się nie tylko o czerwone i różowe jak w tym roku... są piękne i praktycznie bezproblemowe, nawet lekkie przesuszenie im nie szkodzi a widać je z daleka ...
Głaski za uszkiem dla futrzanego kwiatuszka... taki słodki pysio :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”