Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Lucynko świetnie, że mama już w dobrej kondycji. ;:168 Problemy w relacjach rodzinnych są wyjątkowo przykre, ;:174 znam to z autopsji. Twoje wysiewy imponujące, ;:138 ale to taka radość w zimie, że trudno się powstrzymać. :) Begonia szlachetna śliczna, daje radę na grządce. ;:oj Rododendron chorował, czy już w lepszym stanie. :?: Ostróżki jednoroczne sieją się jak chwasty, z pewnością będą ich setki. Muszę swoje pokazać, rosną w ilościach niepoliczalnych. :shock: Wierzba u mojej przyjaciółki ma ze trzydzieści lat, ale stale cięta, ładnie się odnawia. Czarnulek czuje się w ogrodzie dobrze, minę ma zadowoloną, choć pewnie mu było gorąco. :)
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Lucynko
Wysiewy imponujące rosną jak na drożdżach.
Psinka super. U mnie są 4 sunie w tym jedna domowa najbardziej kochana
Musze się pochwalić zasiewami

Obrazek
to są heliotropy

Obrazek
gazania

Obrazek
przepikowane pelargonie i kostrzewa sina

Obrazek
a to wszystko co do tej pory posiałam
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko teraz więcej światła dziennego więc będzie lepiej. ;:196
Cudne kolory i śliczne wschody
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu [Maska] - wszystkie moje roślinki jeszcze rosną pod przykryciem, tylko pod innym niż zaraz po wysiewie.
Mam wygodne miniszklarenki z wywietrznikami i w nich sobie mieszkają tak długo, aż urosną zbyt wysokie. Wówczas wysadzam je pojedynczo i przenoszę do minifoliaka.

Tak to wygląda:

Obrazek
Wyraźnie widać wywietrzniki, te zielone. One są przesuwane i można regulować dopływ powietrza.
Te miniszklarenki są sztywne, tak że kota może spokojnie po nich łazić, a nawet leżeć, co bardzo lubi.
Mam jeszcze wyższą miniszklarenkę oraz pojemnik po akwarium, który spełnia podobną funkcję. ;:108
Na parapet dodatkowo stawiam regalik czteropółkowy, ale to już dla większych roślin, np. begonii czy dalii.
Jak widzisz, jestem nieźle zaopatrzona w domowe pomoce naukowe. ;:303

Gosiu [Margo] - nie podpowiem Ci, kiedy siać pomidory, bo nie tylko nie jestem specjalistką, ale też nie mam żadnego doświadczenia. Kiedyś próbowałam przygody z siewem pomidorów, jednak nic mi z tego nie wyszło, ;:185 zdenerwowały mnie i już więcej nie sieję. Kupuję gotowe sadzonki od zaprzyjaźnionej już pani na rynku. :)

Ewelinko - na razie wszystko rośnie, ale wiem, że coś po drodze wypadnie. Zawsze tak jest. Jednak licząc się z taką możliwością, zwykle wysiewam więcej, niż planuję wysadzić na działce. ;:224
Zastanawiam się nad tak wczesnym ożywieniem wiosennych roślin. Wróżą wczesną wiosnę, czy tylko zbytnio się pospieszyły.... Oby to pierwsze. ;:63

Reniu - zdążysz wysiać. Nie wszystkie rośliny wymagają wczesnych siewów. Teraz dbaj o swoje zdrowie, a dopiero później zajmiesz się ogrodem. Musisz nabrać sił zarówno fizycznych i psychicznych. ;:167
W gościnę na działkę zapraszam. ;:180 Do mnie bardzo łatwo trafić. ;:65

Iwonko [00..] - w tym roku jeszcze w żadnym pojemniczku ziemia nie zapleśniała. ;:185
W ubiegłym sezonie kupiłam specjalną ziemię do wysiewu i ona właśnie zachodziła pleśnią. ;:222 Kupiłam tę ziemię pierwszy i ostatni raz.
W tym roku wróciłam do kwiaciarni, w której przedtem kupowałam ziemię, bardzo dobrą, nie pleśniejącą. Jak dotąd jestem zadowolona. ;:215

Staszko - piesio to leń. On zwykle jest zmęczony i tylko by się wylegiwał. W domu też. Fakt: młody już nie jest. Właściwie to już dziadek. ;:224

Soniu - cieszę się, że ostróżki się rozsiewają. Lubię je za ich delikatność. Są świetnym uzupełnieniem pustych miejsc po przekwitnięciu wcześniejszych roślin. ;:333

Justysiu - imponujące zasiewy, naprawdę. ;:138
Heliotropy tak gęsto wzeszły! ;:138 Ja niemal z lupą musiałam swoich szukać. Na szczęście ładnie tych kilka sztuk sobie radzi.
Dobrze że przypomniałaś mi o gazaniach. Zapomniałam je wysiać. ;:145 A u Ciebie takie już ładne są. ;:219
Minifoliak niemal w całości masz wypełniony. Ja swoich jeszcze nie rozstawiłam, ale wkrótce zapewne będę musiała to zrobić. ;:108

Kasiu [Kasiula] - szczerze mówiąc, gdyby było więcej słonecznych dni, to siewkom byłoby dużo lepiej.
Jednak nie nasza w tym decyzja, więc trzeba przyjmować to, co jest nam dane i nie marudzić. Tylko ,ze ja tak nie potrafię, muszę trochę pomarudzić... ;:306
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59

Post »

jeszcze raz ja. Mogę?
Lucynko dzisiaj wyrywałam jesienne uschłe badyle kwiatowe z rabatki i na ziemi jest sporo zielonych roślinek. Mogą to być siewki:aksamitek czy też nagietków.
W miejscu gdzie była werbena ogrodowa też coś rośnie zrobiłam fotkę tylko trochę zamazana

Obrazek
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
No jesteś świetnie zaopatrzona w pomoce ogrodnika, ja takich cudów nie mam, bo musiałabym tych szklarenek mieć kilka...naście? ja stosuję recykling :;230 i częściowo wielodoniczki. Rozsady masz przez to eleganckie i stanowią ozdobę okna, moje są głęboko ukryte, a to co potem stoi w salonie i tak musi być w dużych doniczkach i pojemnikach, bo to są pomidory i papryki :;230 Może kiedyś, ale na razie dam sobie spokój z takimi zakupami :D
Lobelii obcięłam randzik w pudełku i można powiedzieć wyskoczyła do góry, więc dzięki Tobie parę roślinek chyba będzie ;:196 Dzisiaj zakupiłam wór ziemi, bo teraz będzie bardzo potrzebna :D
Miłego wieczoru ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Justysiu - wstawiaj zdjęcia, bardzo proszę, mnie to absolutnie nie przeszkadza. ;:108
Zdjęcie faktycznie nieczytelne, wiec jeśli chciałabym Ci coś podpowiedzieć, to nie dam rady. Jednak najważniejsze, że coś wychodzi z ziemi, a to oznacza, że roślinkom się spieszy. ;:138
Będzie wczesna wiosna? :tan
Można się tylko obawiać, by nie zmarzły, bo one są ciepłolubne. ;:3

Rafiku - wstawiam zdjęcia dwóch siewek. Zastanawiam się, czy rozpoznasz hibiskusa.

Obrazek

Obrazek

Marysiu [Maska] - ja nie mam domu, lecz małe mieszkanie, więc muszę sobie radzić poprzez zaopatrzenie w owe pomoce.
W dodatku kota mieszkająca w domu i jakoś przed nią też muszę swoje roślinki chronić.
Nie powiem, że sama to wszystko kupiłam ;:185 Mam trzech synów i oni spełniają moje życzenia z różnych okazji. ;:303
Cieszę się, że lobelie ruszyły :tan Będą rosły.
Ja też dzisiaj dokupiłam ziemi. Rozsadziłam chryzantemy, które przezimowały na parapecie, bo bałam się wystawić je na zewnątrz. Wszystkie są ładne, a jedna miała pąki, ale je zlikwidowałam. ;:224

A żebyś nie myślała sobie, że w mieście ładnego zachodu słońca nie uświadczy....

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko pamiętasz jak pisałam u Rafała, że kiełkuje mi coś podobnego do hibiskusa, z ponieważ wstawiłaś hibiskusa to ja Ci pokażę moje cóś może rozpoznasz albo ktoś? bo pierwsze wykiełkowało wśród gazanii (nasiona kupne)
Zdjęcie kiepskie bo z telefonu, ale i tak je usunę z czasem.

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko zazdroszczę zasiewów i wschodów i parapetów :D Ja dzisiaj tylko canny wsadziłam do doniczek ,a kiedy resztę posieje nie wiem planowałam dzisiaj ,ale mi czasu nie starczyło :( może jutro .
Życzę zdrówka ;:196

-- wtorek, 23 lut 2016, 19:47 --

Marysiu mnie wygląda na powojnik ;:oj
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Lubię takie testy wiedzy. Myślę że na pierwszym zdjęciu jest hibiskus, ponieważ z jednej strony ma większe wcięcie niż z drugiej. ;:333 Ale są bardzo podobne więc pewności nie mam. ;:219
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, jeżeli masz na myśli tą dużą siewkę, to jest mina lobata, mam podobne. :D
Może też być jakieś jednoroczne pnącze, mina lobata jest pod liścieniami lekko zaczerwieniona.

Pozdrawiam Irena
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu [Maska] - Twoje sieweczki przypominają mi wilec trójbarwny. Jego pierwsze listeczki tak właśnie wyglądają, dopiero następne są nieco inne. Obserwuj, bo mogę się mylić.
A swoją drogą to bardzo ciekawe doświadczenie obserwować roślinę, co do której ma się niepewność. ;:215

Alicjo - nie zazdrość, bo ja już emerytka, dlatego muszę się spieszyć. :tan
Mam coraz mniej czasu na przyjemności. Trzeba go wykorzystać do maksimum. ;:224 ;:224
Tobie tez dużo zdrówka życzę. ;:196

Rafiku - tu widać, jak łatwo niekiedy pomylić roślinki, które dopiero pokazują pierwsze listki.
Hibiskus jest na drugim zdjęciu. Na pierwszym - eustoma.
Ale nie przejmuj się, też nie rozpoznałabym, gdyby mi pokazano takie fotki. ;:oj

Irenko [Rzepka] - może być któryś z tych dwóch wilców. Mamy fajną zagwozdkę. :tan
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko nikt nie wie ile ma czasu ;:196 a my przecież należymy do klubu długowiecznych :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

A ja zastanawiałam się, z którego miejsca robiłaś zdjęcie ;:306, ale jakoś nie mogę załapać (poza tym, że domyślam się, że to dziewiąte piętro). ;:138

Ja do wysiewów mam przygotowaną już masę wszelkiego rodzaju pojemniczków po wszystkim! ;:306
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to czekamy trzymając kciuki (żeby przetrwały) co z tego wyrośnie i kto na co stawiał. Muszę wymyślić jakąś nagrodę ;:215
Lucynko bardzo ładny zachód słońca i w życiu nie pomyślałam, że w blokowisku słońce nie zachodzi. Jedynie śpiewano że w domach z betonu nie ma wielkiej miłości , ale to też nie prawda bo w tychże domach rodziło się najwięcej dzieci :;230
U mnie dzisiaj ani promyczka za to pod zmierzch ziemię pokryła cieniutka warstwa śniegu ;:oj
Pewnie już chrapiesz więc poprawiam kołderkę i śpij dobrze! Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”