Ogród kocicy cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krzysiek, chatte, dziękuję za odwiedziny, a chatte dodatkowo za życzenia:-).
Wyroby Lwiska bardzo mi się podobają, powoli zaczyna mnie zadziwiać pomysłowością :twisted: . Zrobił też fajny wieszak na kwiaty z drzewa orzecha. A ta hortensja jest ozdobna dzięki ładnym liściom, nie musi jak dla mnie nawet kwitnąć bo i tak jest ładna.
Chatte, zapraszam jak tylko znajdziesz chwilkę. Ja jak zawsze bywam w Twoim ogrodzie co kilka dni i podczytuję:-). A kolcosił ten, który ja mam jest bardzo rzadko spotykany w naszych ogrodach, modniejszy jest kolcosił siebolda variegatus.
Łacińska nazwa mojego kolcosiła to Eleutherococcus sieboldianus. Dorasta tylko do 1,5 metra wysokości i 1 metra szerokości. Latem kwitnie białymi, drobnymi kwiatami, potem zawiązuje ciemne owoce. No i ma długie, pojedyncze kolce, dość ostre. Kupiłam tę roślinę dwa lata temu jako zasuszony badyl w szkółce, bez nazwy. Lubi gleby mokre i słońce. Mój rośnie na tymczasowym miejscu, jeszcze nie wiem gdzie go na stałe posadzę. Mi się bardzo podobają liście tej rośliny.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
kocicy_Lwisko
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 08:57

Post »

... powoli zaczyna zadziwiać pomysłowością..... hmmmm. Chyba to muszę przemyśleć w wolnej chwili, kocico.

W końcu zawisł domek dla ptaków na właściwym sobie miejscu (na modrzewiu za oknem w naszą stronę, abyśmy mogli podglądać :lol: )
Obrazek

I pojawili się pierwsi ciekawscy (może w przyszłym roku coś z tego będzie :roll: ). Dla zabawy poszukaj ptaków na drugim zdjęciu wśród gałęzi modrzewia...
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

są ... :D
ale fajnie...

cieplutko pozdrawiam Ciebie Ewuś i Twoje Lwisko...
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Zgadzam sie z Krzysiem że zima nam nie potrzebna
a wieszak na klucze rewelacja, sam poszukuję wieszaka
i nie mogę dostać , muszę pokazać M i go zachęcić
może podobny zrobi :roll:

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Są, są ptaszki i już się przyglądają, czy metraż odpowiedni dla dużej rodziny :lol:

Niech trochę zimy będzie z duża ilością śniegu! Gleba sucha, a pod drzewami piach po prostu :cry: I pomyśleć że cały wrzesień padało!
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kocico, podsyciłaś moją ciekawość, co też w sprawie głogu słychać. Ptasi małżonkowie najwyraźniej oglądają nowy apartament. Gratuluję refleksu autorowi zdjęcia.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

Kocico te twoje lwisko ma świetne pomysły wieszak na klucze super,no i nowi mieszkańcy szybko wyczuli gdzie mają zamieszkać
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ależ u mnie gości:-). A raczej u nas bo widzę, że Lwisko też się stara i pomaga mi prowadzić ten wątek.

Ewik ;:197 , dziękujemy za miłe pozdrowienia.

KDanuta, a ja lubię ten biały, czysty śnieg. Ale nie lubię płacić rachunków za ogrzewanie domu :roll:

zanna, jak widać ptaszyska są bardzo ciekawskie :wink: , czasami moje koty lubią brykać po tych modrzewiach, ale nie mają szans na upolowanie ptaszków, okropnie wysoko i kot musi naprawdę uważać żeby nie zaliczyć nagłego zderzenia z ziemią albo darcia pazurów przy przyspieszonym zjeżdżaniu na dół. Przyciąganie ziemskie działa w tym rejonie wyjątkowo dobrze :twisted: .

Bogusia2, odpisałam Ci już na pw.

zofia majowska, jeszcze kilka takich pochwał i to moje Lwisko będzie spacerowało z głową w chmurach zamiast z grabiami i łopatą :lol:

I już ciemno, nie lubię takich krótkich dni. Piekę kruche ciasto z dodatkiem utartych jabłek z ogrodu. Cały dom pachnie cynamonem wymieszanym z jabłkami.

I trochę lata - kwiat kasztanowca różowego na tle trawy usłanej mleczem i kwitnącej jabłoni. Lubię te kwitnące zielsko, tylko te dmuchawce potem są denerwujące.

Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

i pomyśleć że u Niemców i Austriaków nasypało śniegu :cry: :cry:
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

przez tego kasztanowca to aż usmich pokazał mi się na twarzy za oknem ponuro a tu takie lato ,oby do wiosny
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za informacje o kolcosile. Ciekawa roslina. Podglądam po kilka stron, ale muszę sobie wygospodarować więcej czasu, zeby posiedzieć u Ciebie dłużej i zapoznać się z nowymi roslinami, bo u Ciebie co druga, to dla mnie całkowita nowość :oops:
Jestem ogromnie ciekawa, jak będzie wyglądał Twój ogród, kiedy już zaadaptują się w nim roslinki, które wsadziłaś do ziemi tej jesieni. Toż to będzie prawdziwy ogród botaniczny!
I zazdroszczę trochę "pomysłowego lwiska", ja mam tylko "leniwe konisko" ;) :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich zaglądających:-).
Chatte, ależ się ubawiłam Twoim porównaniem. Normalnie śmiałam się w głos jak przeczytałam o "leniwym konisku", ale z ogrodami to już tak jest, że pracują w nich Ci, którzy to lubią. A jak lubią oboje to jest naprawdę ciekawostka:-). Na forum jest kilka ogrodów gdzie tak właśnie jest. Lwisko rzeczywiście jest pomysłowe, teraz pracuje nad ciekawą donicą z drewna, larem zrobił kilka, a teraz wymyślił sobie jakiś nowy model :lol: , a ja zacieram ręce. A co do roślin to ja sama czekam na wiosnę, jestem bardzo ciekawa jak to wszystko będzie wyglądało jako wstępne nasadzenia w ogrodzie. Jeszcze mnóstwo pracy przed nami aby to wszystko jakoś się prezentowało.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Wiesz, jak ktoś lubi tylko silniki, sptrzęgła i ręce ubabrane smarem po same ramiona, to zrobienie najprostszej pergoli jest dla niego wyzwaniem...czasem ponad siły :roll:
Co do Twojego ogrodu, to myslę, że już od wiosny będzie prezentował sie bardzo ładnie, a jak go dopiescicie we dwójkę ...Znów wpadnę w kompleksy! :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chatte, prezentował to się może i będzie, pod warunkiem, że chwasty, z którymi walczyliśmy w tym roku w końcu padły...Nie wyobrażam sobie kolejnego roku z takimi chaszczami i chyba bym się załamała gdyby to odżyło. Wokół pełno pól i łąk no i złośliwi sąsiedzi, którzy zostawiają na granicach działek paski nie zaoranych chwastów, a potem to wszystko się rozsiewa. Musimy sami opryskiwać długie pasy ziemi na działkach obok aby to diabelstwo nie wchodziło do nas. A jakie to jest brzydkie, ja sobie sadzę rośliny wzdłuż ogrodzenia, a dla nich tłem są paskudne trawy o wysokości 130 cm. Zresztą ja uważam, że jaki gospodarz taka jego łąka i podwórko. A jakie uprawy wspaniałe na polu obok, tak zarośnięte, że nic nie widać tylko chwasty:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Witam po dłuższej nieobecności. Widzę, że i Tobie ciężko pogodzic się z nadchodzącą zimą :cry: Żeby tak faktycznie bociany chciały powrócic i jutro zamiast 1 listopada był 1 maj :wink:
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”