Miesiącznica śliczna
Minibotanik Jacka cz.10
- Mufka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.10
Witaj Jacku
Miesiącznica śliczna
Jeżeli można, uśmiechnę się o nasionka, bo chętnie ją posadzę w stepach 
Miesiącznica śliczna
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tulipany mnie urzekły, a co to za klasyka tulipanowa, wytrzymała. Patrz ja swoje wykopałam zgodnie z radą( no może trochę za wcześnie) , wsadziłam w nowe miejsca i widziałeś jakie mizernoty, albo same liście.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Zainspirowałeś mnie... Dzisiaj podczas obchodu ogrodu i robienia fotek w ogóle nie zaglądnąłem w kąt, gdzie mam groszek wiosenny od naszej forumowej Kogry... Wiem, że już ma liście, bo oglądałem go w ostatni weekend, ale może nawet kwitnie, a ja nic o tym nie wiem? Będę musiał popędzić w celu sprawdzenia.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko, Loki by się pewnie nie obraził, gdybym mu zadedykował śmierdzącą pałczychę, bo jest jej pasjonatem tak samo jak ja
Gęsiówka różowa osiągnęła chyba szczyt swojej urody, bo z czasem zaczyna łysieć. Ładnie "rozlała się" aż na ścieżkę. Podobnie rozlewają się teraz płomyki szydlaste:

Krysiu, dziękuję za wskazówkę. Sprawdziłem i porównałem z pięciornikiem poziomkowatym. Mój jest dużo niższy (10cm) i liście ma całkowicie pokryte kutnerem więc są srebrne. Więc to nie ten
Ale skoro taka nazwa się pojawiła - chyba po raz pierwszy pokażę bardzo skromną roślinkę z rodziny poziomkowatych:

Marysiu, zamiast nasionek dostaniesz siewki miesiącznicy trwałej. Żal wyrzucić, a zaczynają przeszkadzać.
Tej rośliny nawet nie brałem pod uwagę, że zakwitnie u mnie ale z grzeczności wziąłem i posadziłem podarowane cebulki. I totalne zaskoczenie - jest!!!

Dorotko z tego, co pamiętam, to wsadzałaś jakieś nowsze odmiany niż moje historyczne 'Apeldoorny' a wiesz, jak to jest z obecnymi w handlu cebulkami "made in Holland". Zresztą coś innego mogło zaszkodzić, bo u mnie też cała skrzynka cebulek się zmarnowała z niewiadomego powodu. Ale pozostałe dobrze rosną, gdy są wykopywane co roku i tego się trzymam.
Jedyny pełny tulipan, jaki się u mnie pojawił "niewiadomoskąd" i tak sobie rośnie solo od kilku lat:

Loki, no popędź sprawdzić groszek, bo u mnie już przekwitł więc tym bardziej u Ciebie
A pałczychy Ci jednak nie pokażę, bo kartę, na której było to zdjęcie, szlag trafił. Ale kolejnym barwinkiem pewnie nie pogardzisz, choć trochę ubłocony po deszczu
:

Gęsiówka różowa osiągnęła chyba szczyt swojej urody, bo z czasem zaczyna łysieć. Ładnie "rozlała się" aż na ścieżkę. Podobnie rozlewają się teraz płomyki szydlaste:

Krysiu, dziękuję za wskazówkę. Sprawdziłem i porównałem z pięciornikiem poziomkowatym. Mój jest dużo niższy (10cm) i liście ma całkowicie pokryte kutnerem więc są srebrne. Więc to nie ten
Ale skoro taka nazwa się pojawiła - chyba po raz pierwszy pokażę bardzo skromną roślinkę z rodziny poziomkowatych:

Marysiu, zamiast nasionek dostaniesz siewki miesiącznicy trwałej. Żal wyrzucić, a zaczynają przeszkadzać.
Tej rośliny nawet nie brałem pod uwagę, że zakwitnie u mnie ale z grzeczności wziąłem i posadziłem podarowane cebulki. I totalne zaskoczenie - jest!!!

Dorotko z tego, co pamiętam, to wsadzałaś jakieś nowsze odmiany niż moje historyczne 'Apeldoorny' a wiesz, jak to jest z obecnymi w handlu cebulkami "made in Holland". Zresztą coś innego mogło zaszkodzić, bo u mnie też cała skrzynka cebulek się zmarnowała z niewiadomego powodu. Ale pozostałe dobrze rosną, gdy są wykopywane co roku i tego się trzymam.
Jedyny pełny tulipan, jaki się u mnie pojawił "niewiadomoskąd" i tak sobie rośnie solo od kilku lat:

Loki, no popędź sprawdzić groszek, bo u mnie już przekwitł więc tym bardziej u Ciebie

- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Jacku wszystkie skromne roślinki są piękne 
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Pięknie Ci wszystko kwitnie Jacku - najbardziej z ostatnich zdjęć przypadła mi do gustu urocza gęsiówka i skromna miesięcznica. A na pomysł zmiksowania na rabacie dalii z tulipanami też wpadłam w tym roku, zobaczymy co z tego będzie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Biały barwinek ładnie wygląda ,mam tylko niebieski , Tulipany już przekwitają a czerwony podobny do moich ,mam kilka czerwonych pełnych ..
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Mogłeś opłukać tego barwinka!!!
Ja naliczyłam, że mam 9 odmian. Zawsze jak spotkam w szkółce, albo sklepie - nabywam!
Ja już też mam wszystkie posadzone! Przedwczoraj wsadziłam ostatnie. Mam jeszcze 3 szt w donicach w szklarni, ale dwie nie rokują, a trzecia to już duża zielona! Udało mi się kupić Honkę Surprise. Tylko, czy to będzie ona?
Ja już też mam wszystkie posadzone! Przedwczoraj wsadziłam ostatnie. Mam jeszcze 3 szt w donicach w szklarni, ale dwie nie rokują, a trzecia to już duża zielona! Udało mi się kupić Honkę Surprise. Tylko, czy to będzie ona?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Ten "niewiadomoskąd" też piękny
. A skąd wiedzieć które to "holendry" a które nie
. Mahonia i u mnie kwitnie już drugi rok, tylko strasznie powoli rośnie, za wolno. W niedzielę byłam w parku w Urle. Tj. przy kościele, który mieści się w lesie, zrobili park , plac zabaw dla dzieci i mini zoo. Jacku jakie tam olbrzymie mahonie rosną, jaki zapach. I cudowne magnolie i Rh. Jest pięknie, tylko tam cały czas ktoś przy tym chodzi.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ano uwielbiam śmierdziele wszelakie, tak jak piszesz... Obecnie trzymam kciuki, żeby mi Dracunculus zakwitł ? listowie ma bardzo bujne, zdrowe i zielone, mam nadzieję, że na listowiu mi się nie skończy... Kilkudziesięciocentymetrowe kwiaty są piękne, nawet jeśli intensywnie pachną kubłem na śmieci... ;-)
Dzięki za barwinka... Śliczny jest... Mojego białego mniejszego gdzieś wcięło...
Pozdrawiam!
LOKI
Dzięki za barwinka... Śliczny jest... Mojego białego mniejszego gdzieś wcięło...
Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Wiem Jacku, też kiedyś ją miałam, ale ten smrodek był nie do wytrzymania, nie mówiąc już o przywabionych muchach.
Cudowne te poduchy, szkoda że u mnie nie chcą rosnąć te rozchodnikowce, za mokra dla nich moja ziemia zimą.
Perskiej też się u mnie nie podoba, marnieje z każdym rokiem, mimo zmiany stanowiska.
Cudowne te poduchy, szkoda że u mnie nie chcą rosnąć te rozchodnikowce, za mokra dla nich moja ziemia zimą.
Perskiej też się u mnie nie podoba, marnieje z każdym rokiem, mimo zmiany stanowiska.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Fritillaria persica u Ciebie dobrze kwitnie ? co rok u mnie tylko raz zakwitła i jeden rok miała liście a potem zniknęła .
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Marysiu, zwłaszcza, gdy są nie tylko skromne ale i bezobsługowe i niekłopotliwe (nie zachwaszczające ogródka)
Tak samo jest z tym jaskrem:

Dzięki Sylwio. Miesiącznica wcale nie taka skromna. Może to zdjęcie nie pokazuje w pełni jej walorów ale w tej chwili jest cała w lawendowych kwiatach.
Dalie i tulipany bardzo dobrze rosną po sobie i praktykuję następstwo tych roślin od kilku lat. Tym bardziej, że obydwie rośliny wykopywane
A skoro o tulipanach mowa:

Janko, barwinki są w różnych kolorach i odcieniach bieli, niebieskiego i fioletu. A tulipany jedne przekwitają, a inne dopiero zaczynają kwitnąć
:

Miłko, deszcze płukał barwinki, że takie są tego efekty
To jesteś lepsza w sadzeniu dalii, bo ja dostałem właśnie nowe więc będę jeszcze dosadzał. Ale to już tylko uzupełnianie tych, które nie wyszły.
Po ogrodzie roznosi się piękny zapach kaliny:

Dzięki Sylwio. Miesiącznica wcale nie taka skromna. Może to zdjęcie nie pokazuje w pełni jej walorów ale w tej chwili jest cała w lawendowych kwiatach.
Dalie i tulipany bardzo dobrze rosną po sobie i praktykuję następstwo tych roślin od kilku lat. Tym bardziej, że obydwie rośliny wykopywane

Janko, barwinki są w różnych kolorach i odcieniach bieli, niebieskiego i fioletu. A tulipany jedne przekwitają, a inne dopiero zaczynają kwitnąć

Miłko, deszcze płukał barwinki, że takie są tego efekty
To jesteś lepsza w sadzeniu dalii, bo ja dostałem właśnie nowe więc będę jeszcze dosadzał. Ale to już tylko uzupełnianie tych, które nie wyszły.
Po ogrodzie roznosi się piękny zapach kaliny:

-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Co roku sobie obiecuję zakup kaliny i znów klops. Wiem jak pięknie pachnie, więc już Ci zazdroszczę że ją masz.
Nie rozumiem tylko sympatii do tych "inaczej" pachnących roślin. Wiem, rozumiem, że są wyjątkowe i po prostu inne niż inne,,,,ale one po prostu brzydko pachną. Ech, no cóż nie polemizuję, bo o gustach się nie dyskutuje.
A perska szachownica piękna. Ta mi się podoba. Fajnie by wyglądała z białymi tulipanami.
Nie rozumiem tylko sympatii do tych "inaczej" pachnących roślin. Wiem, rozumiem, że są wyjątkowe i po prostu inne niż inne,,,,ale one po prostu brzydko pachną. Ech, no cóż nie polemizuję, bo o gustach się nie dyskutuje.
A perska szachownica piękna. Ta mi się podoba. Fajnie by wyglądała z białymi tulipanami.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Jacku niezbyt gustuję w niskich bylinach ale floksy tworzące poduchy toleruję u siebie jednak ... pod warunkiem ,że są w niebieskim kolorze .
Za propozycję w temacie tulipanów 'Apeldoorn' dziękuję i chętnie skorzystam.
Odnośnie tego pięciornika pisałam do znajomej z innego forum bo od niej go miałam aby zerknęła i rzekła co o nim myśli ...
Miłego weekendu
Za propozycję w temacie tulipanów 'Apeldoorn' dziękuję i chętnie skorzystam.
Odnośnie tego pięciornika pisałam do znajomej z innego forum bo od niej go miałam aby zerknęła i rzekła co o nim myśli ...
Miłego weekendu