Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Scorpion nie jest najostrzejszą odmianą.
HP22B Selected - "Carolina Reaper" srednia moc tej papryki to 2 miliony SHU (Ponoć najlepsze/najmocniejsze skorpiony tyle miewały maksymalnie, na pewno na krzaku rozrzut ostrości jest b. duży - niektóre potrafią być niewiele ostrzejsze od habanero).
Do kupienia w semillas.de
HP22B Selected - "Carolina Reaper" srednia moc tej papryki to 2 miliony SHU (Ponoć najlepsze/najmocniejsze skorpiony tyle miewały maksymalnie, na pewno na krzaku rozrzut ostrości jest b. duży - niektóre potrafią być niewiele ostrzejsze od habanero).
Do kupienia w semillas.de
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale dużo jest za to do wyboru z wyższej półki ekstra hotów
Oj, zapadną w pamięć moje tegoroczne cudeńka 

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich:) jestem tu nowy, ale na paprykach, że tak powiem się trochę znam:) sadzę je już parę lat:) w tym roku posiałem habanero red, peru scarlet, siberian pepper, schotch bonnet yamaica. Planuję mieć tak z 10 krzaczków, poza tym posiałem i już mi wykiełkowało ok 200 sadzonek z tego parę odmiany cyklon, które później sprzedaje, oprócz ostrych odmian posiane i wykiełkowane mam około 1000 sztuk, (a może i więcej) papryki słodkiej, którą później sprzedaję jako sadzonki:)
SandraABC Ciekawy krzak
Widzę po zdjęciu ze miałaś go w gruncie, powiedz mi jak się sprawuje w gruncie i jaki wysoki jest krzak. Jak da radę w gruncie to pójdzie do ogródka
Więcej miejsca na tarasie i na parapetach będzie heh Oszalałem na punkcie tych piekielnych cudów 

Pozdrawiam Sudzio ;)
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wszystko jest w gruncie bo szklarni się jeszcze nie dorobiłam
Krzak jest bezproblemowy, nie potrzebuje dużej ilości wody ( ostatni dawał znać ,że jest za sucho). Rosły w piaszczystej, lekko kwaśnej ziemi ,na pełnym słońcu. Nic przy wysadzaniu pod krzaki nie dawałam , pryskałam tylko 2 razy nawozem dolistnym do papryk i pomidorów i nic poza tym
Nie jest jakoś wybitnie wysoki, u mnie miał ok.40-50cm , krzaczy się dopiero na górze i nie idzie na boki ,więc zajmuje mało miejsca

Nie jest jakoś wybitnie wysoki, u mnie miał ok.40-50cm , krzaczy się dopiero na górze i nie idzie na boki ,więc zajmuje mało miejsca

- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Wczoraj przesadziłam wszystkie maleństwa z rozsadnika do doniczek. Wyszło 45
nie mam pojęcia gdzie ja to pomieszczę, chyba będę miała prezenty dla połowy rodziny
na wierzch podsypałam podpatrzonym tutaj keramzytem
gorzej, że jest tyle dziwaków... jedna ma złączone liścienie, jedna listki które rosną jakoś odwrotnie do góry nogami co ja z nimi mam 

- MARIOooZIOOM
- 100p
Jaką długość miały papryczki ? I na jaki kolor się przebarwiały ?
Pozdrawiam Sudzio ;)
A oto moje przezimowane i przycięte Tabasco
Całą zimę kwitło ale niestety nie zawiązywało owoców. Od jakiegoś tygodnia zaczyna zawiązywać owoce

Pozdrawiam Sudzio ;)
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Super sprawa widzę z zimowaniem papryk, bo od razu na wiosnę mamy owoce
W Tym roku mam zamiar zimować kilka sztuk miedzy innymi rocoto którego doczekać się nie mogę

W Tym roku mam zamiar zimować kilka sztuk miedzy innymi rocoto którego doczekać się nie mogę

- MARIOooZIOOM
- 100p
Były długie około 15cm, kolor czerwonySudzio pisze:Jaką długość miały papryczki ? I na jaki kolor się przebarwiały ?
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
MARIOooZIOOM
Mi to wygląda na cos ala' Hungarian Hot Wax.. Owoce i liście by pasowały...
Edit: a coś więcej? jak ostrość ? wysokość rośliny?
Mi to wygląda na cos ala' Hungarian Hot Wax.. Owoce i liście by pasowały...

Edit: a coś więcej? jak ostrość ? wysokość rośliny?
MARIOooZIOOM moim zdaniem to Cyklon. Bardzo podobne papryki i liście. Nie wiem jak z ostrością z tą Twoją papryką.
Pozdrawiam Sudzio ;)
- MARIOooZIOOM
- 100p
Wysokość to jakieś 70cm w donicy "fi" 22, 5l była dość ostra, jak u kumpla smażyliśmy ją na patelni z jakimś mięsem to aż się dusiliśmy:)
To Cyklon już odpada. Oj dużo może być podobnych odmian, ciężko będzie trafić :/ Być może ma coś z Cayenne ale na zdjęciu wydaje się być dość gruba. Nie mam pojęcia co to może być.
Pozdrawiam Sudzio ;)