Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
karolina51
50p
50p
Od: 29 cze 2015, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

A ja nawet nie zwracam uwagi czy to kwiaty męskie czy żeńskie. Działkę mam daleko (18 km) i ktoś musi mnie podwieźć, jestem niepełnosprawna, mam kłopoty z chodzeniem, toteż bywam tam 1, 2 razy w tygodniu. Wtedy je podlewam, gdy sucho. Mam 9 sztuk, soraya, nimba i tapir, na każdej w tej chwili po 2-3 owocki 6-10 cm. Ziemia słaba, , toteż na jesieni nawożę obornikiem końsko-krówskim i tyle. Niczym nie fertygowane, nie opryskiwane i zdrowe jak rydze. Może mam szczęście, ale od trzech lat hoduję cukinie i nigdy mi nie chorowały, nie gniły i rosły jak głupie do późna, gdy już nie mogłam na nie patrzeć, a wszyscy znajomi byli obdzieleni.. Dla mnie to roślina bezobsługowa, jak chwast, zawsze się udaje. I rozdaję cukinie na prawo i lewo a w spiżarni do dziś mam słoiki z przetworami. Przez dwa lata sadziłam do gruntu i przykrywałam petami 5-litrowymi (denkami), w tym roku posiałam do kubeczków w domu i posadziłam już podrośnięte do gruntu. I to jest to! Nie drżę czy mi wzejdzie w gruncie czy nie. Na drugi rok posieję (skiełkowane) do kubeczków już w kwietniu, w tym roku siałam 2. maja. Trochę za późno.
Żeby nie było za dużo szczęścia, to z ogórkami -jak dotąd- była totalna porażka. Może w tym roku będzie lepiej.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
Natomiast rozbraja mnie patison Obrazek jakby miał mniejsze liście to byłby mega ozdobny, taki koszmiczny ;:oj
Pozdrawiam Jola
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Cukinia to chyba dość plenna roślina u mnie po zerwaniu cukinii już zaraz są kolejne nawet na następny dzień. Chyba będzie trzeba kury zapoznać z nowym smakiem :) Trzeba będzie też dobrych przepisów:D
Drapichrust
100p
100p
Od: 13 kwie 2015, o 20:49

Post »

To mój pierwszy post tutaj po wielu miesiącach zaglądania i czerpania wiedzy, witam i dziękuję za ten zbiór pożytecznych informacji.
Po kilkunastu latach wróciłem do uprawy warzyw, z jednymi idzie mi lepiej, z innymi gorzej ale cukinie jak zwykle nie robią problemów. Odmiana Astra Polka, pięć krzaków z czego trzy z wysiewu do gruntu (początek maja) i dwa z rozsady zrobionej w domu (wysiane przed 15 kwietnia). Jeszcze niedawno te z rozsady były wyraźnie większe, teraz różnica się zaciera. 13 czerwca zwolniło mi się miejsce po szpinaku i jeszcze dosiałem Sorayę, rośnie jak szalona i wygląda na to, że zdąże tego lata coś z niej zebrać. Jak patrzę na ten wątek cukiniowy i Wasze efekty z poprzednich lat to już wiem, że w przyszłym roku znacznie powieksze moje poletko z cukinią i wprowadzę odmiany jasne i żółte :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Witaj Drapichrust :wit Piękne cukinie ;:333 - szykuje się wyżerka :wink:
Widzę,że pięknie Ci wiąże Astra Polka. Ja mam kilka odmian cukini,ale póki co,plony słabe. :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje też słabo jakoś :( Jeszcze ani jednego zawiązanego owocu :roll: Czekam aż się cukiniowa maszyna rozpędzi i rozkręci :D
karolina51
50p
50p

Post »

Nic się nie martw, rozkręci się na pewno, jeszcze tydzień i będzie ból głowy od nadmiaru. Ja dziś naliczyłam 3 cukińki 10-centymetrowe i 6 ok. 3-5-centymetrowych i pierwsze 2 małe kabaczki. Na jednym patisonie dwa 4-centymetrowe żółciutkie dyski i kilka maleńkich, na drugim 9 malusieńkich dysków, pozostałe 3 sztuki jak na razie nic nie pokazują.
Drapichrust
100p
100p

Post »

Krynka, dziękuję, cukinie częciowo już zagospodarowane :wink: Już zapomniałem jak smakują takie młode, nawet na surowo można je jeść. Wrzucam jeszcze zdjęcie całego poletka z Astrą. Jak to zwykle bywa, okazało się, że posadziłem za gęsto. Za kilka dni wrzucę zdjęcia Sorayi. Na działkę mam prawie 40 km i jestem tam tylko raz w tygodniu. Przez tydzień rośliny potrafią zaskoczyć swoim przyrostem.

Obrazek
EssentEssent
50p
50p
Od: 29 gru 2014, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czy jak teraz posadzę cukinie pod folią, to jest szansa że ją zbiorę? Poprzednie trzy sadzenia do gruntu zjadły mi ślimory.
Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
karolina51
50p
50p

Post »

Co Ci szkodzi, spróbuj. Ja w ub.r. dosiewałam na późniejszy zbiór na początku lipca i coś tam zebrałam.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

U mnie 3 lata temu w tunelu cukinia nie zawiązała ani jednego owocu ,a urosła wielka jak brzoza :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
KornelkowaMama
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:40
Kontakt:

Post »

U mnie coś dziwnego dzieje się z dwoma krzaczkami cukinii: W jednej Astrze schną najstarsze liście. Wypuszcza nowe, ale boję się że podzielą los starych. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale usunęłam te suche liście... To chyba jakaś choroba, mam bo innego pomysłu nie mam? Tylko mam nadzieję, że nie zarazi sąsiednich krzaczków, ale na razie są ok.
Obrazek

Natomiast jedna Atena ma liście żółte.
Obrazek

Wszystkie były podlewane co dwa tygodnie 3 razy gnojówką z pokrzywy 1:10, ale z 9 krzaczków tylko te dwa są dziwne.
Macie może jakiś pomysł co to może być?
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

Moja cukinia (żółta) też ma takie liście. Początkowo są zielone, a później pojawiają się żółte plamki i po jakimś czasie cały liść zmienia barwę na żółtą. Może ten typ tak ma. Pierwszy raz sadziłam cukinie - mam Atenę, Sorayę i okrągłą, ale tylko jedna ma żółte liście. Wszystkie rosną w jednym miejscu, w cieniu drzew, chyba źle wybrałam dla nich miejsce i obawiam się czy to nie jest jakaś choroba. Dziś dostały dolistnie dawkę wapnia i zobaczymy co będzie dalej.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie i rok temu i w tym roku było to samo. Jak skończyły się skoki temperatur to i liście pozostały zielone. W tym roku już coraz mniej tych żółtych. A głodne to one nie są. Pozostałe mają oczywiście normalne liście ;)

Dodam, że już kwitną i na dniach powinny być pierwsze cukinie.
Drapichrust
100p
100p

Post »

Opiszcie proszę swoje doświadczenia z późno wysianymi cukiniami. 13 czerwca wysiałem Sorayę, trzy dni temu miała już po dwa liście właściwe i trzeci w drodze. Patrząc na doświadczenia z Astrą która zaczęła owocować po niecałych dwóch miesiącach od wysiewu, to Soraya powinna owocować nawet trochę szybciej. Średnia temperatura w najbliższych dwóch miesiącach będzie na pewno wyższa niż w maju i czerwcu, które w moich stronach były dość zimne.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”